Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

torstai 2. helmikuuta 2023

Epiktetos

 vanhat Parnassot -sarjan 44.

-6° C
52 kW/95
"Niin, siitä hiihtotauosta, oletetusta Parnasso-paastosta, ja hurjasta hiihtämisestä ei tullutkaan mitään, kun tuli tärkeämpää tekemistä: lapsenlapsenlikkana olemista. Eihän tärkeämpää tekemistä voi olla kuin hoitaa kahta sairastavaa pienokaista."
Nide 1 -Helmikuu 1975
Jäljellä enää yksi vuosikertaluenta, tämä Parnasson 25. juhlavuosikerta.
Viisi Parnasso-vuosikertaa nyt luettuani, ensimmäisen kerran olen varma, että tuon jutun olen lukenut ja muistan jotakin sen sisällöstä; muut kaikki sen kymmenet eli sadatkin jutut tähän mennessä ovat tuntuneet aivan uusilta ja ennen kuulumattomilta, eikä déjà-vu ole liioin päässyt hämmentämään.

Epiktetos-orja, orjaäidin poika, Jeesuksen aikalaisia, noin. Tuttu kuin naapurin tyttö. 
Stoalainen filosofi, opettaja sittemmin, oltuaan keisari Neron sihteerin orja Roomassa; jossain vaiheessa lie vähän mieltä poltellut, vaikka tyyni mieli olikin, kun keisari Nero ei sietänyt stoalaisuutta silmissään ja määräsi mm. filosofi Senecan tekemään itsemurhan.

Miehen kirja Ohjenuora tahi Ojennusnuora on tosin sittemmin tullut luetuksi, vaikka kyllä tässä muutaman sivun pituisessa Marja Itkonen-Kailan Käsikirja -käännöksessä Epiktetoksen olennainen sanoma selkeästi ilmi käy:
 - Voivathan ne vangita ja ruumistasi riepottaa, mutta ajatusmaailmasi on ikiomasi ja ainoastaan sinun itsesi hallittavissa.

53 numeroitua nasevaa kappaletta Itkonen-Kaila Käsikirja-käännöksestä löytyy, ja niistä tähän opiksi otettavaksi muutama merkittäköön ja muistettakoon että nyt puhuu todellinen kokemusasiantuntija, orjana ollut mies:

1. "Vallassamme ovat arvostelumme, pyrkimyksemme, halumme ja torjuntamme eli se mikä on omaa toimintaamme. Valtamme ulkopuolella on ruumiimme, omaisuutemme, nauttimamme arvonanto ja yhteiskunnallinen asemamme eli se mikä ei ole omaa toimintaamme."
5. "Kehittymätön ihminen syyttää omista vastoinkäymisistään muita, kehityksen alussa oleva itseään, todella kehittynyt ei itseään eikä muita."

14. "Ihminen on aina sen armoilla, jolla on valta antaa tai ottaa pois se mitä toinen haluaa tai ei halua. Joka tahtoo olla vapaa, älköön siis yrittäkö tavoitella tai välttää mitään mikä on muiden vallassa, sillä muuten hän joutuu orjaksi."

33. "Pysy enimmäkseen hiljaa, puhu vain jos on välttämätöntä ja silloinkin lyhyesti. Joskus harvoin, kun tilanne vaatii, voit keskustella, mutta älä puhu tavanomaisista jokapaikan puheenaiheista, gladiaattoritaisteluista, kilpa-ajoista, urheilijoista, ruoasta tai juomasta; kaikkein vähiten saat moittia tai kehua muita ihmisiä tai vertailla heitä toisiinsa." 
"Jos sinulle kerrotaan, että joku puhuu sinusta pahaa, älä rupea puolustautumaan vaan vastaa: - Hän ei näköjään tunne minun vikojani, koska ei puhunut sen enempää."

41. "On kyvyttömyyden merkki, että käyttää ylenmäärin aikaa ruumiinsa hyväksi, esimerkiksi urheiluun, syömiseen, juomiseen, suolistonsa tyhjentämiseen ja yhdyntöihin. Tällaiset asiat on hoidettava ohimennen, kaikki huomio pitäisi kiinnittää henkiseen puoleen."
46. "Muista, kuinka kaikenlainen itsensä esille tuominen on Sokrateellekin vierasta: hänen luokseen tuli ihmisiä pyytämään, että hän suosittelisi heitä filosofien oppilaiksi, ja hän vei heidät näiden luo. Hän ei lainkaan pannut pahakseen, vaikka hänet itsensä sivuutettiin." 
"Jos pystyt olemaan loukkaantumatta, kun joku sanoo ettet tiedä mitään, silloin voit todeta päässeesi alkuun. Eivät lampaatkaan sylje ruohoa näyttääkseen paimenelle miten paljon ovat syöneet, vaan ne sulattavat ravintonsa ja tuottavat villaa ja maitoa. 
Älä sinäkään siis esittele asiantuntemattomille periaatteitasi, vaan sulata ne ja anna heidän nähdä tulokset."

Parnasso-sarja 1970 - 1975
kokonaisena:
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51
Kirjavinkeissä

🏂 hiihdot 10 km 276 km/€ = 47 h

4 kommenttia:

 1. Sanoisinpa, että tuon kaverin ajatuksia voisi lähetellä puoluetoimistoihin ja sen kaltaisiin paikkoihin sellaisella päällekirjoituksella, että lukekaa ja ottakaa opiksenne.

  Meinaan, jos niin kävisi, niin oppisivat Twitteriäkin käyttämään sivistyneesti.

  Mutta eihän sitä toki mahottomia, mutta tämä kannanottoni olikin vähän kuin John Lennonin Imagine, idealistin viisio eli hourekuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   huomista kummaa kaveria tässä jo kokoan, sikspä paikalla ja palveluksessanne välittömästi.

   Ja puolue-elämää lipaisen minäkin, koska sinäkin, sen verran, että yhen puolueen puoluesihteeri on minusta aina ollut vähän semmosen liipatun kreivi Pertti Ylermi Lindgrenin oloinen, etten juuri ole pystynyt todesta ottamaan - ja nytpä tuo juorujen mukaan onkin tapansa näyttänyt.

   Poista
 2. Niin tarkotat sitä puku- viiksikeikaria? On kyllä meleko huithapelin olonen ukko se.

  VastaaPoista