Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

maanantai 27. helmikuuta 2023

Hups!

u


Emmy Abrahamson
, s. 1976, puolalaisruotsalainen Itävallassa ja Venäjällä asunut kosmopoliitti. 
Ei ihme jos välillä ei oikein tiedä joku jostakin olevansa, tuolla taustalla.

Kun elämänkokemuksen purkaa ja esittää kirjassa lavakomiikkana, näyttää stand-up -koomikko muuttuvan hands up -koomikoksi. Ja sitä myöten terapiaan ja suljetulle.

Liikumme aralla alueella, josta oikeastaan vain asiankokeneilla on lupa kertoa syvimmät mietteensä. Kuten tässä tapauksessa Emmyllä Majana, joka tuohon hulluuskierteeseen on joutunut; ne jaksot Maja nimeää Sveniksi, 'inhimillistää' uhkailijaksi, joka käy päälle kuin yleinen syyttäjä. 
Hups! hupsista - hullutellen hupsutellen syövereihin.

Jostakin syystä nämä mielenterveyden järkkymisasiat kiinnostavat siinä missä epäinhimilliset rangaistusleirikuvaukset, asiat ja olosuhteet jotka eivät tavanomaista tavaraa ole. Marginaalia siis.

Viimeksi näyn lukeneeni Heli Hietasen Hullua hurskaammaksi teoksen mielenjärkkymisestä ja noista sotimisen 'riehumisriemusta' Kirjavinkeissä tuon tuostaan, vastikään Auschwitzin tanssijan ja Punapakolaiset.

On se yhtä keikkumista elämäntasapainon kanssa. Katsoipa yksilöitä tahi yhteiskuntia, valtioiden keskeisiä suhteita - sodiksi helposti keikahtavia.

Mutta siis tuosta bestselleristi Abrahamsonista - melkoista käännöstulitusta vuoden sisällä:

Kirjavinkeissä
eilen
Christian Tielmann: Futarit ja kolme toivomusta

🏂 hiihdot  13+11+11 km 489 km/€ = 79 h

2 kommenttia:

  1. En ole mainitsemaasi kirjailijaa tullut lukeneeksi, mutta mielen järkkyminen on jollain tavoin tuttu asia, se tulee herkkien ja tuntevien ihmisten osaksi.
    Koulukiusatun kiusaajat puolustautuvat vuosikymmeniä myöhemmin, että sehän oli vain hurttia huumoria.
    Oma vika, jos ei ymmärtäny...

    Aloittelen itse kirjoittamista asioista, josta olisi kai parempi olla vaiti, tuumata kuin Kummun Patruuna, että paskat! Mitä nuista ennää kaivelemmaan....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. äej

      Onneksi voi luoda oman lokoisan maailman monessa asiassa - sinne ei tarvitse laskea muita 'sorkkimaan'! Ja toisen maailman, jonne kelpuuttaa valikoiden muita.
      Sitten jäljelle jää enää raaka maailma kaikkine kamppailuineen, mikä on jotenkuten kestettävissä omien maailmojen avulla.

      Vastalauseita?

      Poista