Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

maanantai 28. helmikuuta 2022

Kumman kirjan valitsisit

 kansikuvan perusteella

A, siinä vasta pulma! 

Kysymys yhdestä ja samasta virolaisen Mart Sanderin kirjasta.
Minä, ujona, valitsin kannen perusteella ekan.
Ja tein siitä Kirjavinkkeihin tämän aamuisen arvion. Voiko enää ajankohtaisempaa, suorastaan päiväkohtaista sota/venäläisaihetta olla: käypä vilkaisemassa!
                           ↓
Kirjavinkeissä


-2°C  10  km 638 km/€ 103 h

lauantai 26. helmikuuta 2022

Kauniita kirjannimiä

 tähän sotaisaan aikaan

Runoihin panostava Enostone kustannus lähetti kevään julkaisuohjelmansa Putinin joukkojen riehuessa Ukrainassa, maailman ällistellessä voimattomana sivusta yhden miehen mielihaluja /showta.

Lohtua arkeen otettakoon kevään uutukaisista. Jo pelkät kirjojen nimet kajahtelevat kauniin kuuloisilta, ovat kuin runosäkeitä. Yhdessä toisiinsa rimpsuksi kietoutuneina ne muodostavat kuin suloisen runon:

Tiedän sen olevan rakkautta
Niille, jotka nukkuvat öisin
Mekaniikka
Seuraa yötä, joka kuin vihollinen rientää jo pois
Riittävätkö kyyhkyset
Perhonen ja kaunis ihminen

Onneksi maailma ei ole pelkkää uutista.

Harri Hertell

Kirjavinkeissä

-7°C  11  km 628 km/€ 102 h

keskiviikko 23. helmikuuta 2022

Berliinin muurin ali

salaa - ja vielä lännestä Itä-Berliiniin!

Semmoinen kirja nyt käsissä tässä:

supla

Piikkilanka-aita/muuri pystytettiin yhtenä yönseutuna: 13.8.1961 sunnuntaita vasten klo 01 - 06 Bernauer Strasselle niin että jalkakäytävä jäi rajan länsipuolelle, muutamien rajalinjana olevien kerrotalojen ulko-ovet itäpuolelle. Joten mikäpä oli astuessa ovesta länteen - ennen kuin ulko-ovet ja ikkunat muurattiin umpeen.

Kirjan tarina on toisenlainen: muutama kaveri lähtee hakemaan sukulaisiaan ja ystäviään länsipuolelle kaivamalla metrisen tunnelin kellarista 120 metrin päähän rajantakaiseen kellariin saviseen maahan kolmen-neljän kuukauden aikataululla. 
Aloitustaltaniskut betonilattiaan lyötiin 9.5.1962. 

"Joinaan päivinä he ovat kahdeksantuntisen työvuoron jälkeen lojuneet tuossa kurahaudassa käsivarret väsymyksestä velttoina ja tajunneet, että ovat kaivanet vain kymmenen senttiä."

Monesti olen sanonut, ja totta se edelleen on, ettei minua narratiivit juuri kiehdo, kertomukset juonirakennelmineen, mutta nytpä kumma kyllä: ehkä tuon huhkimisen takia, välillä toivottomalta näyttävän; vähän niin kuin Kalle Päätalo -tapauksessa, melkein toivottomissa olosuhteissa.

Kuulostellaanpa vielä tunnelin kaivajien tuskaa: 
"Joka kerta kun Joachim kömpii työvuoton jälkeen ulos tunnelista, hänen koko kehoaan tykyttää. Lihaksi, joiden olemassaolosta hän ei ole edes tiennyt, pakottaa. Pahin kipu on käsissä. Jokaisen sormen päähän on paisunut läpikuultava kupoli, ja kun ne puhkeavat lapion varta vasten, kaivaminen käy entistä kivuliaammaksi ---"

Tuleepa mieleen keskitysleirin pakkotyöt, nehän noilla tienovilla vuosikymmen-toista täyttivät monen ihmisen vuorokaudet. 

Yhdessä vaiheessa ilmestyivät sitten amerikkalaiset kuvaajat maan alle dokumentoimaan tunneliurakan, onneksi filmaajat eivätkä Itä-Saksan Vopot.

The Tunnel (1962) Full Documentary (escape under the Berlin Wall) ks. elokuva 


Kirjavinkeissä

-14°C  7 km 617 km/€ 100 h

tiistai 22. helmikuuta 2022

Kolme kivikovaa

Välitän Lennun viestin, vähän sensuroiden:

"HV
  hj

Iltalehti iskee faktat pöytään 
                             ↓
tekstiin

🩸🩸

Koronaakin tappavampi P-virusvariantti liikkeellä.

totuus tuus L."

Välittäen 
hj

ps "Tuomioja vertaa Putinia Hitleriin" Lue!
Kirjavinkeissä

-5°C  9 km 610 km/€ 99 h

maanantai 21. helmikuuta 2022

Lällällääääää!

Onni Eläkeläinen alkaa palata tajuihinsa ja tähän maanantaipäivään kahden viikon olympiakoomastaan. Oikeastaan se tapahtui eilen illalla kuuden hujakoilla. TV:n ääressäpä tietenkin. Tuon sontaluukuksikin sanotun. Oli kulunut pyöreä kellonympräys hetkestä, jolloin hän aamulla asettui silmät sirrillään telkun ääreen Kepa Niskasen kolmenkympin lumipyryhiihtokärsimystä siunailemaan - Voi herranen aika, voi herranenaika... - ja sen ohessa Leijonien finaalitaistelua Venäjän karhun kellistämiseksi; tällä kertaa Venäjä ei peitellyt hyökkäysaikeitaan, kuten toisessa laajemmassa sotakontekstissa politiikan puolella. Lätkässä kävi paremmin kuin oikeassa sodassa.

Pois se Onnistamme, että hän noin laajakatseisesti katsoo tai ajatelee maailman vääryyksiä hankiensa keskellä lumeen hukkumaisillaan. Ei Onnimme millään muotoa halua urheilun superkuluttajana puuttua maailmanpolitiikkaan, vaan Onni on ihan Iivona. Hän pitäytyy pelkkään urheiluun, mutta siihenkin omasta näkökulmastaan: tunnetilat, eivät tulokset, edellä. 
Urheilutapahtuma on draamaa vailla vertaa, aniharvoin tylsä.

Onnille tärkeintä on urheilijoiden tunnetilojen luotaaminen: miltähän tuosta tuntuu nyt, miltähän on tuntunut ja miltä tuntuu pian. Mitä kasvot näyttävät, mitä olemus, mitä kielii keho. Miten purkautuu pettymys? Miltä maistuu voitto? Miltä tappio? Miten purkautuu ilo?

Nimenomaan välitön ilo. Ilon hetki, vilpitön riemumieli. Ja mitä noita hetken momentum-nimityksiä onkaan.

Ja eilen illalla kuuden kantturoilla, kuten sanottu jo, Onnimme sen kohtasi ja koki: ilon ylimmillään. Ja siitä tuo potun otsikkokin kertoo.
Moni saattaa luulla että asia liittyy viimeisen päivän olympiaurheiluun ja Kepaan tahi lätkä-äijien kovankuoren itkuiseen murenemiseen. 
Ei liity.
Tuo huipentuma, ilonpurkaus tapahtui vaatimattomasti Kuopiossa ei Pekingissä, vaatimattomasti sisähallin SM-kisoissa ei prameissa olympialaisissa Kiinassa. 

Lällällää! koko rahakkaille kisoille. Pienikin voi olla kaunista - ja on.

Ei että Onnista tuntui hienolta hetkeltä todistaa, miten ylittyi 190 senttiä, ja nähdä ylittäjän ilo ja riemu riman jäätyä keikkumaan kannattimilleen. Koskaan aikaisemmin pitkän uran aikana se ei ollut sinne jäänyt. 

Sini Lällä, vain 168-senttisellä varrellaan, oli hypännyt enkat, elämänsä hypyn. Ja sai palkinnoksi kokea sanoinkuvaamattoman ilonhetken. Ohikiitävän. 
Viis mestaruudesta siinä ohessa.


Kirjavinkeissä

-4°C  10+9+8 km 601 km/€ 97 h

torstai 17. helmikuuta 2022

Ei vielä alkanutkaan

 Putinin sota Ukrainassa 🩸🩸

On jo torstai, Bidenin ennustus ei ole toteutunut keskiviikkona alkavasta sodasta, mistä Putin veisteli kelloaan katsellen kuittauksen natolaisille: - Kertositteko vielä tarkemman kellonajan.

Hevosenleikkiä ihmiskunnan kanssa.

Ulpu Korpelainen-Pakarinen 1999

Käy jotenkin mielessä, että Putin lukisi samaa autenttista kirjaa, joka minulla on menossa, asettuen korsuun kirjoittamaan kirjettä kotiväelleen niin kuin Janne siskolleen:

Janne Hissulle 25/1 40 
No niin minä olen ollu Jumalan kiitos tähän asti terveenä ei ole sattunut mitään sairauksia vaikka onkin tällaiset olot. Nytkin ollaan tulilinjalla vartiossa konekivääri asemassa ja tätä minä kirjotan panoslaatikon päällä aivan konekiväärin vieressä joka on valmis antaman tulta silloin kun tarvitaan odotetaan nimitäin vihollisen hyökkäystä aivan näinä aikoina.”

”Kyllä hyvä jumala on varjellu minua ihmeellisellä tavalla monta kertaa – ei ole monta päivää aikaa kun tuli täysosuma vihollisen tykistä meidän konekivääriasemaan jossa olin minä ja kolme muuta vierasta kaikki yhdessä ryhmässä, josta minä muutama sekuntti aikaisemmin siirryin vähän syrjään olin juuri menossa jonkin metrin päässä kun ammus tuli siihen asemaan ja räjähti, minä käännyin katsomaan siihen paikkaan niin kaikki oli jo ohi kaksi kuoli silmänräpäyksessä ja kolmas haavoittui minä säilyin vammoitta, tämän vain sen tähden sinulle kerron että kun Jeesus varjelee niin ei mitään pahaa tapahtu.”

Eivätköhän enimmät sotahalut haihtuisi.

Kirjavinkeissä
+0°C  7+7 km 574 km/€ 93h

tiistai 15. helmikuuta 2022

...sota siitä...

🩸🩸

Sottaillut tässä että mistähän sykäyksestä moinen pätkä kertyi päänuppiin, mikä eilen puhkesi ja pihahti, illankahjossa 'näki päivänvalon'. Täysikuuko vai jokin päivänkohtaamisista sen sylkäisi, jos ei sittenkin lähtenyt piiiiiiiiiiiitkästä ukrainapöydästä -  Lavrovin ja Putinin välisestä. Tai kaikesta päivän kertymästä. 
Keritääs:
 1. Timo K. Mukan kun olin jättänyt pöydälle rivitaloilla, puhuttiin Ipon kanssa siitä kun venäläiset joukot idästä ja usalaiset, ranskalaiset, englantilaiset sotilaat lännestä saapuivat vapauttamaan Saksaa natseilta ja jakamaan maata, miten ne ryöstivät sekä surutta raiskasivat kaikki naiset jotka kynsiinsä saivat ja eteen osuivat.
 2. Yläkautta potkuroin sitten takaisin ja kirkon kohilla Ritva tuli vastaan kassi kädessä; pitihän tullata tulija ja kassi. Kirjastoon kävi matka. - Sota-aikoja lueskelen. - Onhan meillä oma sankarikin, sanoin, - se Virtasen Ville. Siitähän on Mäkelän Lumitiikeri, selittelin. Ritva kaivoi kassia ja näytti: - Tässähän tämä Tiikeri. - Onpa Ville kirjoittanut oman tarinansa itsekin, kyselepä siitä, ja jos ei niillä ole niin käy meiltä: Vilho E. VirtanenSotavankileiri 6 - Lumitiikeri muistelee. Tuolla nimikkeellä pitäs löytyä.
 3. Kotona oli luennalla kaksikin teosta sodan ajoilta, niitä jatkoin:
 4.  Mart Sanderin Ilolinnut Viron miehityksen alkuajoilta, jolloin noita ilolintujakin ihmetytti, mitä turhuutta sotia Suomen lailla, kun sodan välttää antamalla venäläisille muutaman tukikohdan maasta sovinnolla.
 5. Ulpu Korpelainen-Pakarinen: Toivon parasta vain - Kerimäen Rauvanniemen Makkosten sisarusten kirjeenvaihtoa 1939-1944. Tässäpä vastausta Sanderin virolaisille, lopputulos maan kannalta kokonaisuudessaan kohtalainen Viroon verraten. Hinta tosin monelle perheelle ja suvulle miltei toivottoman kestämätön.     " - on vain täytettävä velvollisuus pystyssä päin sinne asti kun on eloa rinnassa, ja sen kyllä tekeekin jokainen suomalainen - " Toiveikas kirjeenvaihto saa tylyn lopun: kahta enoa ei Ulpulla enää ole. 
Noistako lähti tuo alakuloinen raiku Sataa räntää rätkyttää* vaiko sittenkin siitä piiiiiiiiiiitkästä kahden samanmielisen erottavasta ukrainapöydästä. 


*
 ahas!
vastaus raiun kysymykseen löytynyt: ks. Yle 
Putinilta vitsi.
Kirjavinkeissä
+0°C  5 km 560 km/€ 91 h

maanantai 14. helmikuuta 2022

Käsittämätöntä 🩸🩸

 Sataa räntää rätkyttää 🩸🩸


On tää 
vietetään ystävänpäivää,  
hampaat irvessä 
naapurin kimppuun.
 
 "Ylihuomenna keskiviikkona Venäjä Ukrainaan
- Liian vähän maata-ko? 

wp

***

20 ja 22 tai 22ja 20.
Siinä RAIKUILUN vuoden 2022 tarkennettu, toki vain ohjeellinen, tavumääräsääntö; joskus voi, saa
ja pitää lipsahtaakin.
(Raiku-runous, myös tusina-runoudeksikin kutsuttu, on perussuomalaista prepostelurunoutta. Uusiutuva ja ajassa pysyvä runoilu sisältää pääasiassa kulumassa olevan vuoden ilmituoman tavumäärän - joskus tosin tarpeen vaatiessa jopa puolensataa tavua, mikä on ehdoton katto ja takaraja - joko useisiin riveihin ripoteltuina tahi yhden rivin pötkynä pudoteltuna.)

Kirjavinkeissä
eilen
Vappu ja Ilkka Taipale: Taipaleella

+0°C  5 km 555 km/€ 90 h

lauantai 12. helmikuuta 2022

Hannu Mäkelä kuin kodinkone

Meillä kotona on radio, aamuisin auki Järviradio.
Meillä kotona on televisio, se värkki huutaa illat pitkät, monesti huoneessa yksikseen.
Sitten meillä on tietokone, sekin yleensä päivätpitkät yksinään vilkkumassa nurkkapöydällä. Läppäri läpättää auki aamupäivisin, kun pitää pottuun suoltaa tavaraa.
Jokin hirmuista ääntä pitävä kone huutaa joskus keittiössä, imurikin silloin tällöin ulvomassa. Pyykkikone, kuivausrumpu, joka muuten piti viedä eilen kodinkonekorjaamolle.

Mitä vielä?

Yhdeksi ikään kuin kodinkoneeksi on tullut Hannu Mäkelä
Hän ei ulvo, metelöi eikä pidä oikeastaan ääntä ollenkaan. Hannu tekstaa. Ja mukaansa ottavaa tekstiä riittää vaikka joka päiväksi. Muistan että pyykkikone, kuivausrumpu ja vesivaraaja kellariin hankittiin kun saatiin poika. Ihan tasan tarkkaan en muista, milloin Hannu meille hankittiin olemaan. Kuitenkin pojansaannin jälkeen. Ja erittäin kiinteäksi osaksi kotia Hannu muuttui siinä vaiheessa kun se alkoi puhua venäläisestä perheestään ja ennen kaikkea kun sen vaimo kuoli. Oli kaunista, läheisen surullista luettavaa Hannun kirja elämästä ja kuolemasta: Valo - kertomus rakkaudesta.
Siitä pitäen pitäen se on ollut kiinteästi meillä.

Kuten itsestään selvästä asiasta, kotiin kuuluvasta esineestä sanotaan se, muuttui Hannukin meillä vähitellen seksi. Se teki sitä; Paa kiinni se; Aukase se; Pitäskö se viedä suutariin jne.
On kiva seurata sen tekstejä, joita riittää: mitäs kun kolmatta sataa kirjaa ja ennen kaikkea Mutinaa-blogi, joka melkein livenä kertoo, miten asioiden laita kulloinkin on. Nyt on paremminkin kuin hyvin, sen kertoo uusin päivitys Välitilinpäätös.

Ennätimmekin jo huolestua, ettei vaan hukka olisi perinyt koko kodinkonettamme ja - olisi pitänyt viedä kuivausrummun mukana kodinkonekorjaamolle - mennyt hajalle, rikki, sen uusinta kirjaa Viiden minuutin juttuja, Aviador 2022, lukiessamme. 
Jutussa Poltergeist on räyhähenki se näet kirjoittaa: 

"---jotenkin minun on ollut ymmärrettävä se, että enkeli voi hetkessä muuttua kuin simbergiläiseksi piruksi ja piruparka taas enkeliksi. Olen ymmärtänyt, että molemmat kuuluvat samaan ihmiseen."

Mutta toisaalta on asialla puolensa:

"Itse asiassa poltergeist on vaimoni toinen persoona. Hänessä siis on jo valmiina kaksi eri ihmistä. Meillä on siten usein kuin kimppakivaa, mutta vailla mitään tunkkaista ähellystä."

Nyt on kyllä pantava tuo kodinkone vähäksi aikaa kiinni ja aukaistava toinen toosa, televisio: painaa päälle naisten viesti.


Kirjavinkeissä
eilen
Sergei Dovlatov: Matkalaukku

-9°C  8+8+6 km 550 km/€ 89 h

keskiviikko 9. helmikuuta 2022

Parnasson kiinnostavin juttu

 Parnasso 1/22-sarja täydentyyeka toka kolmas

Tässäpä tuo:Säveltäjä, tietofinlandisti Osmo Tapio Räihälä, s.1964, on löytänyt tien perille, kirjallisuuden ytimeen.
 - Tervetuloa, Osmo, tänne piiriin! panee toivottelemaan. - Liity Volter Kilpi -seuraan!

Räihälä hyvästelee, siis kehuu, kirjaa:
"Kun tajusin, 
että sivuja on jäljellä enää muutama, 
tärisin kauttaaltani."

Hän kun on aina luullut, että kirjassa tarina on tärkeintä, kirjan kieli kakkosena.

- Höh! Tarinasta, sen juonesta viis. Syntyvä, syntynyt tunnelmahan se on, pullikoin heti vastaan jatkaen: - Minua tarinat ovat aina ikävystyttäneet à la antiikin jumaltarinat. 

Alastalon salissa on ollut viitisentoista vuotta sitten käänteentekevä, järisyttävä kokemus Räihälälle; musiikiksi muuttuu kirjallisuus miehen tuntemuksessa, keholliseksi kokemukseksi:
"Kirjallisuus on musiikkia. 
Kirjallisuus on kuvanveistoa, tanssia, näytelmää, kudontaa, kulinarismia, käsitaidetta."

- Niinkin, nyökyttelen. - Säveltäjä on jäljillä.

Ja pian jo ytimessä:

"Rakastuin sen kieleen, sen pitkiin lauseisiin, sen rytmikkääseen poljentoon, sen tiheneviin ja laajeneviin harmonioihin, sen kiemurtelevaan kontrapunktiin (en aio sanoa piipun valinnasta mitään). Rakastuin sen huumoriin, sen syvään itseironiaan."

Sinfoniaksi muuttui säveltäjälle koko kirja: hän tunsi lopulta kuuntelevansa Anton Brucknerin kaltaista sinfoniatuotantoa. Ensin on fresko, sitten ei-mitään -tuntu, sitten tulee scherzo jne.
Kun Alastalon sali tyhjenee ajallaan jää tunne:

"Tunne, että olin juuri vastaanottanut hienoimman koskaan kuulemani sinfonian oli niin voimakas, että se muutti käsitykseni siitä, mitä oikeastaan koen kun luen kirjoja."

- Voi sen sanoa noinkin. 
Olen samaa mieltä, vaikken tunnekaan Kilpeä sinfoniaan upottaen, miten voisinkaan musiikiton mies! Kun scherzokin on tarkastettava sanakirjasta. Ja minulle maatiaiselle musiikkiin upottaminen tarkoittaisi Matin & Tepon iskevää laulua Vauhti kiihtyy
Sielujen sinfoniaa, kenties?

Oli miten oli, koki kukin miten koki: Kilpi imee mukaansa koko tuotannollaan. 
En voi olla painottamatta Kirkolle-kulkua enkä Kilven ensimmäisen kauden kukkasia. 

ps1
Tässä omia Kilpi-kokemuksiani.
ps2
(Alastalon salissa Im Saal von Alastalo saksaksi!)

1 /2022
Kirjavinkeissä
eilen

+0°C  6+11 km 528 km/€ 85 h

maanantai 7. helmikuuta 2022

(Urheilu)hullujen unelmapäivät - Böö!

6.6.  ma  Hautajaisista 2 v.
klo 8.00
Koleahko alkukesä jatkuu, vaan ei se haittaa; vähän sama kuin talvella toisten valitellessa jatkuvaa kylmää ja lumentuloa, hiihtäjä hymyn kera: - Ei se haittaa!

Aika rientää: siitä on jo kaksi vuotta lanko-Laurin hautajaisista. Eilen kävelimme haudoille kukkia kohentelemaan. On siellä kivessä laattatilaa vielä meillekin.

Oma piha on mitä mainioin puuhapaikka, niin kauan kuin käsi/jalka kapsaa. Josko tästä sinne puita sahailemaan kaarisahalla tahi sähkö.

2.6.  to  Yhtä hujausta
klo 10.00
Kiire lakannut: hommat hoidettu = lista piipunhattuja vaille valmis.

Eilen päästiin jo normaaliin olemiseen. Perunoita 9 vakoa ja sallaatit. Kolme tuntia ruohonleikkuuta kahdella koneella, mukava tampata kun tulee lenkkeily samalla hoidetuksi. Itikat vielä puuttuvat, niin saa rauhassa käpeksiä.
Ulkosauna kruunasi hienon päivän eli puuhailun tuomen, päärynän ja kirsikankukkain keskellä.KESÄKUU 2022  ↑⮝⮝⮝↑
_______________________

26.5.  to  Jäljellä vielä maalausta
klo 9.04
Kiirettä pittää, ei tänne jouda kuikuilemaan, parempi pysytellä katolla ja nousta kohti taivasta - sinnehän se Jeesuskin tänä helatorstaina!

23.5.  ma  Tässä kiireen välissä jotain tänne
klo 19.46
Katonmaalaus alkoi eli listaa meillä riittää:
 1. Peltikaton maalaus. Talo ja sauna.
 2. Yläkerran ulokkeen ulkopanelointi.
 3. Saunan katon tikkaat.
 4. Piipuille hatut.
 5. Tippalauta liiteriin.
 6. Leikkimökin 'jalastaminen'.
 7. Rännien kunnostus.
 8. Kellarin hyllyihin filmivanerit.
 9. Lahokoivun kaataminen, ei juurta jaksaen vaan pariin metriin, jotta linnuille puuta.
 Sää tänään suosiollinen.

22.5.  su  Hyvin voi
klo 9.32
olosuhteisiin nähden, vahva mies fyysisesti ja psyykksisesti kun on. Kaikki liikkuu ja yhä parane kunhan huomenna kuntoutus tosissaan pyörähtää käyntiin.
Pyörähdettiin Hoyerin pihalla tullessa, komealla kukkulalla.

21.5.  la  Savonlinnaan
klo 8.08
ei pässiä katsomaan vaan kaveria, ikiystävää Kermäen/Punkaharjun kautta. Eiköhän se siitä seleviä, RIP.

20.5.  pe  Palkkapäivä
klo 10.27
Ihan totta: eläkelirut tilille. Ihan riittävästi näillä menoilla, vaikka sähkönhinta näkyy kallistuvan jopa kolminkertaiseksi! Sähkösopimus päättymässä kesäkuun lopussa: 4,7 snt/kW, nyt tarjoavat >12 snt/kW. Kulutus 18 000 per vuosi = > tonni lisää juoroja.
Ruuasta tingitään? V lähti jo katiskoillle. :) Viimeksi olikin melkoinen fileahvensaalis!

-puolen asteen yö takana; pelotti joko tsaarittaren hennot lehdet paleltuisivat, ei tainnut.

19.5.  to  Kauppalan Ritvan Viro
klo 9.24
Ritva on kirjoitellut, ja minä puhtaaksi saattanut sekä tikulle taltioinut, viime vuosina Kauppalan historiaa, Nyt huhtikuussa Ritva on tutkaillut Viron asioita, kävikin Sannan kanssa Pärnussa viikko kaksi sitten, ja minä tässä aamulla niitä olen ¨tikutellut'. 
Eilen maahan Tsaaritar-päärynä sekä 2 tyrniä, joista poika Sauli, tyttö Pertsik.
Lumimarjapehkon siistimistä: jatkuu tänään - melkoista tureikkoa. 

18.5.  ke  Puutarhassa
klo 16.12
Tsaaritar nyt maassa ja kaksi tyrniä = Sauli ja Pertsik; olkoon Sauli pressa ja Pertsik Ruotsin pääministeri Magdalena - Saulihan on parhaillaan valitovierailulla Ruotsissa kuninkaan kutsumana Jenninsä kanssa. Huomenna Sauli ja Magdalena matkustavat Yhdysvaltoihin Bidenin luo selvittämään Erdoganin nostamaa Nato-sotkua (Putinin aiheuttamaa hybridivaikuttamista?). Turkin pressalla on 10 kohdan vaatimus Suomelle ja Ruotsille, lähinnä kurdiasioista.
Kone +50 kpl 44,01 + 5 €.
Nokia -300 kpl 4,79 + 5 €

17.5.  ti  Eilisestä
klo 9.36
Niin se vaan menee, ettei illalla tule hypättyä koneelle ja joutuu aamulla luettelemaan eilisen tapahtumat:
 • Tsaaritar saapui vihdoin ylpeästi postiautolla pihamaalle; 
 • purppuraomenapuun istutus leikkimökin viereen;
 • päiväsauna;
 • Urho rannalla kaivuutöissä
 • kovaotteinen Suomi-USA lätkä(ei Nato)matsi, MM-Tampere: 4-1.
 • itse Nato-hakemisessa Turkin Erdogan lyö hanttiin: Turha pyrkiä!

16.5.  ma  Syntymäpäivä
klo 9.20
Siitä jo 34 v, tytön syntymästä. Onnittelut isot ja suuret! ks. Syntymisen päivä

15.5.  su  Vali(s)tus on viritetty
klo 9.09
Tuli vastaus Viherpeukalolta, jotta tulossa on Tsaaritarkin, maanantaina pitäisi olla perillä.
SARVin pj Vesa Rantama pamfletoi Eskelisen Kolmen kehän sirkusta sangen rajusti. Huvitti suorastaan. Kiittelin henk.koht. maililla, huom! minulla yhteyksiä noinkin korkealle, hm hm! Mitä kun jäsen. 
Olin olin vähän kuin Niinistö okevana: - Soitan tässä Putinille.

14.5.  la  Haudalle siniset orvokit
klo 17.53
Lauri-langon kuolemasta kaksi vuotta. Kävelimme haudoille, pois tullessa talviaution Kankanrinnan pihan läpi (kameravalvonnassa). A nosti katiskalla hirmuisoja ahvenia heti eka kerralla.
Järjestelin paketeista pois Viherpihan tilaukset: 
 • Tilaajalahja Kuunlilja
  Kukkalahja Lilja
  Tyrni Pertsik (tyttö)
  Tyrni Sauli   (poika)
  Purppuraomenapuu Makamik
  Tsaarittaren päärynä
  Koristekirsikka Kevätsuudelma
Päärynäpuu puuttui, olennaisin. Reklamaation* paikka. [*sana tuntuu kirosanalta, siksi se eikä valituksen viritys.]

13.5.  pe  Eilen kukkui käki
klo 10.30
kun sahailin pokasahalla saunakuusen oksia, joilla samalla lämmittelin saunaa.
Perjantai ja 13. päivä, huom!, tänään. 
Mitähän pahaa? MM-lätkä alkaa Tampereella, Norja vastassa heti. Ensimmäinen tappioko Natolta? :( dd

12.5.  to  Historian havinaa: natolaisia tässä me kaikk'
klo 10.30

Presidentin ja pääministerin julistus:

"Nyt kun päätöksenteon hetki on lähellä, toteamme omat yhtenevät kantamme myös eduskuntaryhmien ja -puolueiden tiedoksi. Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta. Naton jäsenenä Suomi vahvistaisi koko puolustusliittoa. Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi. Toivomme, että tämän ratkaisun tekemisen vielä edellyttämät kansalliset askeleet otetaan lähipäivinä ripeästi.

Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti

Sanna Marin

Pääministeri"

Turhan tiukkana, diplomatian unohtaneens kokoomukselaisena oli Niinistö eilen, kun Boris Johnson kävisi Suomessa:

Niinistö otti eilen voimakkaasti kantaa Venäjän hallinnon ajatteluun Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Kun kysytään, miten Venäjä näkee Suomen liittymisen Natoon... Jos näin kävisi, sanoisin, että te aiheutitte tämän itse. Katsokaa peiliin, presidentti sanoi Boris Johnsonin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa. Yle12.5.2022


11.5.  ke  Kattomaalin tiedusteluretkellä Kitteellä
klo 16.19
samalla reissulla vaimo haki passia ja henkilökorttia poliisilaitokselta: 90 € oli maksanut netin kautta ennakkoon ja täyttänyt hakemuksen, enää sormenjäljet koneeseen ja parin viikon päästä potti noudettavissa. Kivutonta. Kaupungeissa kuulemma jonottavat viikkotolkulla vuoroa poliisitiskille, täällä ei tunkua lain: heti tiskille! 
Niin miksi nuo tarpeettomat asiakirjat nykyhetkeen? Tiedä häntä mitä tämä idänpiru keksii päämme menoksi. Siksi.
Peltikattomaalien hankinta, sitten kun aika on, on nyt selvä: 7 neliöä / litra: Peltikaton pinta-ala 150 neliöä = laske siitä.

10.5.  ti  Eiliset kevättyöt
klo 7.24
Puuhapetenä
 • kellarin ikkuna auki
 • joriininjuuret verannalle 'lämpöön'= häthätää +10°
 • leikkimökin nurkkaharkot irti maasta, kärrillä uudelle paikalle
 • vene soutukuntoon
 • halkopinojen päältä suojat 
 • it-telineiden kunnostus
Tänään sitten taas jotain muuta pientä mukavaa puuhaa ja purtavaa.


9.5.  ma  Voiton päivä Venäjällä
klo 9.42
ja Mattibuun = 9 äsh 73 v. Mukava kun vielä muutama ikätoveri ja ikiystävä huokuu.

8.5.  su  Äitienpäivää koko päivä
klo 8.59
Lippu nostettu salkoon, yllättäen kahdeksalta, aina luultu että yhdeksältä vasta. Siellä liehuu jo Suomeni soreassa salossa - hoilaarilaarilaa. Sori, tais mennä puurot ja vellit sekaisin, sanat ja laulut sikinsokin. Ilo kun on ylimmillänsäkään.
Haudoille tästä seuraavaksi: miten perjantaiset orvokit jaksavat.
Lämmintä on ihan kohtuullisesti suomalaiseksi ilmaksi ja sääksikin kun ei sada.

7.5.  la  Toinen samanlainen eilinen!
klo 9.12
Vähä ettei tylsäksi ala käydä. No ei nyt sentään. Aamupäivän rapistelee näitä läppärin näppäimiä; iltapäivän katselee EHT-lätkää; lämmittää ulkosaunan, niin eiköhän se siitä.
Ulkona paistaa aurinko ja on lämmin, ainakin eilen oli kun haudoille veimme orvokkeja äideille. +14C.
Aapo tuntuu kopistelevan Männikön peltikatolla peltejä kiinni, viime kesän palon jäljiltä hirmuisesti tehtävää. 
Joukolankin kattomaalausta varten olisi syytä pistäytyä maalikaupassa ja hommata vähitellen peltikattomaalit, edellisestä maalauksesta on 18 vuotta. Tuolloin Kerosen Martin kanssa keikuimme katolla, nyt saa joku muu sinne mennä. Maalattavaa peltiä on 150 neliömetriä + saunankatto päälle.
On tuolla ulkona kesällä taas muutakin laittamista tekijällä: 
 1. piipunhatut (2 kpl)
 2. rännit ja aluslaudat (2 kpl)
 3. vintin tienpuoleisen ulokkeen laudoitus
 4. liiterin tippalaudat
 5. leikkimökin anturat
 6. aitan päätymaalaus
Niin ja pian varmaan tulevat jo ne istutettavat: päärynäpuu, koristekirsikka, kolme tyrniä.
Ettei tässä tylsistymisen pelkoa ole!

6.5.  pe  Kummallinen aamu
klo 9.55
Ei enää herättyä heti suksille, vaan pitää/saa jäädä lötköttelemään vuoteelleen.  

5.5.  to  Loppui se ilo tältä talvelta - 1160 km
klo 12.06
 = 3 km yli Suomen pituuden. Vaan kevyttä kauraa tuo kun vertaa vaikka ikätoveri Jalakasen Perttiin: 12506 hiihtokilsaa! Aamuneljästä aamupäivästä kymmeneen (yleensä) ja joka päivä on hiihtänyt hän välillä 14. lokakuuta - vappuaatto.
Meitton moneks ja moneen lähtöön.

4.5.  ke  Suksilla yhä vaan
klo 15.40
12 km 7.30-9.15, parit plussat, kaksin Karhu-stadionilla, joka yhä on nelisataametrinen suuntaansa. Tuuli luoteesta 4 m/s. Suorastaan ylellistä hiihdellä aamutuimaan aurinkoa odotellessa ja ihmisten autoillessa kaukaisella tiellä.
Kirsi kävi tuomassa paprikantaimia koulittaviksi. Nuoltiin mangotötteröt tahi tuutit.
Nyt kirjoittelen Kirjavinkkeihin kirja-arvostelua Malinen & TamminenLeikitäänkö? - Lasten kaverisuhteet 1900-luvun Suomessa. Täällä siitä kevyemmin näin: Koulukkaat

3.5.  ti  Pyörällä tuulessa
klo 17.23
Ihan vedet tuli silmiin ja vilu puseroon, kun pyörällä laskin ison mäen alas.Olin matkalla  rivitaloille Kanttorilan kautta. Ipolle vein Koti-Karjalat ja Seiskan, jatkoin kierrätystä. Mennessä oli myötäinen ja tullessa vastainen seiskan tuuli.
Kauppalan 'nuttua' uusivat; vähän nolon näköiseltä näyttää alkuperäisasussaan:2.5.  ma  Toukokuuta ja eikun hiihetään!
klo 14.48
12 km! 1h 45min heti aamutuimaan siellä Kankaanrinnan pellonlaidassa kaksin. Kuin kaksi isompaa västäräkkiä, pellolle ilmestyneiden västäräkkien joukossa. Lunta riittää ja intoa, keli mainio: luistaa muttei lipsu. Tuulikin lounaasta, eli ei yllä metsänreunan yli. On tämä ansaittua elämätä. Vapaina lintuina.
Seurasimme ohiajotien liikennettä pellon takana: yhdeksän hujakoilla alkoi liikenne kiihtyä, kun ihmiset töihin autoilivat. Suurin osa autoista tuli, muutamia vain meni. Siis ihmiset asuvat muualla ja käyvät kunnassa vain töissä: opettamassa, terveyskekskuksessa, kunnantoimistolla, apteekissa ja S-kaupassa. 

1.5.  su  Vappu väsäytti
klo 9.01
Hiihto eilen! Seiskan jälkeen oli syytä lopettaa Karhu-stadionin edestakaisin hinkkaaminen. Jättää kesken ja luovuttaa sulanut pelto lokeille ja kurjille. Kurjaksi kävi olo. Se siitä tulee kun tavoitetonni on ajat sitten ylitetty. Vappuna hörpitään simaa, tuota taikajuomaa, kootaan voimia ja ensi viikolla taas uusin kujein; tiedä vaikka kokeilisi Suomen-mittaa - lumesta ei kapelo.


TOUKOKUU 2022  ↑⮝⮝⮝↑
_______________________

30.4.  la  1127 + 733 = 1860 km
klo 11.39
Vappuaatto lukuina! Talven hiihdot yhdessä yhteensä, aamulla kertyi vielä vähäsen Karhu-stadionilla. Veikkaan että ensi viikolla voi siellä vielä hiihdellä muutamana päivänä. Järvi vielä jääkannessa, mutta sinne ei enää menemistä. Koleaa on, yöllä miinus 5, nyt pari plussaa.

Vappurieha käyntiin
Ulkosaunan lämmitykseen tästä, padan alle tulta rikittämään; talon rossipohjan tuuletusaukkoja availemaan ja iltapäivällä kyly. Valkolakkina toimikoon aitaneduslumikinos!29.4.  pe  Kadonnutta kauneutta etsimässä
klo 8.37
Jää aamuun päikän pitäminen: illat kuluvat telkku-urheilun parissa, enkä muutenkaan enää illan tullen tietokonetta näpelöi.
Siispä:
Reijo soitteli sairaalasta, eivät juuri ole kuntoutukselle ryhtyneet. Pitää ruinata.
Liiga päättyi Tapparan juhliin, TPS toisen kerran peräkkäin jäi hopealle (Lukko voitti viime vuonna). Liigapassin lopetus.
Jääkiekko on kaikkea muuta kuin esteettistä katsottavaa, siinä missä nyrkkeilykin, mutta jostain syystä kiehtovan primitiivistä. Jalostettua sotaa, jossa totellaan tuomareita.
Putin.
Putinilla tuomareita ei ole, itse itsensä tuomari, joka sotii nurkistaan. 
Tuoko on ihmisen elämän tarkoitus? Tuholaisuus. Hävityksen kauhistus.

Tässä ajassa ei kauneuden kokeminen pahaa tekisi - taide-elämys. Ei sentään muoti, saati muotisuunnittelija kehiin kauneutta edistämään. Paikallaan Mattibuun ihmettely: - Kuuntelitteko radiosta? Siellä esiintyi ihan tosissaan muotisuunnittelija. - Semmoinen virkamies! - Muotisuunnittelija. - Tuli mieleen Huovisen novellit, päivitteli Mattibuu.
Sano muuta.
Kauneutta tarvitaan jo luodun lisäksi. 
Jostain syystä onnekseni löydän sitä iltaisin kirjasta, jota pätkittäin hartaasti nautinnolla etenen, tätä runollista romaania, joka kertoo kahden veljeskansan vihasta ja rakkaudesta. Niin sitä tulkitsen puolessa välissä.
linkki

28.4.  to  Synttäreillä
klo 8.23
Eilen iltasella pistäydyttiin nauttimassa MatinSirkan tynttälikaakkua. Onnittelin uhallani jotta 75 - no ei nyt sentään vielä. 
Nyt tästä sinne Karhu-stadionille aurinkoon, tuuli näyttää kääntyneen lounaaseen, eli ei käy siihen metsänreunaan.

27.4. ke  Hiihtokausi jatkub
klo 13.37
Nyt porukassa aamuhiihdoilla siellä 'Karhu-stadionilla' eli Kankaanrinnan pellolla, jossa toissa vuonna ihailin karhun jälkiä hangella. Saalis: kymppi ja kasi. Tuuli 4 m pohjoisesta. Pelto lokkeja ja kurkia täynnä, väistyivät hiihdon ajaksi taivaan tuuliin.

26.4. ti  Päivä välissä
klo 10.13
Lapsoset ketterät pihamaassa ... muunnellen rallattelua. Niin oli vilkasta pikkuisten vierailu, että vielä eilenkin syke korkealla eikä merkintöjä ilmestynyt päiväkirjaa, Mukava potku elämässä eteenpäin aina nuo vierailut. Sopivasti rikkovat urautuneita päivien kulkua.

Alkavat hiihtokilsat olla koossa; äsken vielä tien takana 6 kilsaa mietsätien perillä, jonne juuri ja juuri hiihtäen pääsi, kun muutamia heinäosuuksia töpötteli. Perillä riittää 200 metrin matkalle puolisen metristä lunta. 
Huomenna saattaa olla kunnon hiihtopäivä: yöllä reilusti miinuksella, nyt oli nollakeli.Eilen kellarissa valitsin siemenperunoita, rosamundaa ja melodya, itämään ja kastelin talvehtineita perennoja.

24.4. su  Tuuletusluukku auki
klo 8.50
Pelit ja pensselit tuntuvat jatkuvan toisissa huoneissa! 😍 Ukki sen kuin makoilee ja niitänäitä näpyttelee.😊
Vasta eilen aukaisin talon kivijalan tuuletusluukun - hyvä että lumen takaa erottui vieläkään. Puro sentään on herännyt tontin alareunalle lirkittämään: siihen mikäs ei ole kaatuessa rähmälleen käpyjä uitellessa.
Jotta säpinää meillä. 💏

23.4. la  Ei eilisestä kalpene
klo 14.21
meinaan tapahtumpuoli! Käymässä ukin ja mummon luona alle kouluikäiset veitikat kaksin kappalein ja molemmin sukupuolin. Sitä mennään sinne sun tänne ja välillä murua rinnan alle.

22.4. pe  Tapahtumia nokko
klo 8.36
Eilen ajettiin tämän kuulun kirkon ohi kohti Punkaharjua ja purettiin lasti tutuksi tulleessa pihassa. Kun ruokakaupassa oli pysähdytty lastia täydentämään, oli tehtävä suoritettu ja ruokavarasto turvattu.
Reijon kotona käyty hyvillä mielin jotta voi auttaa, pahoilla mielin mitä tapahtunut oli. Uskoa valaen: sieltä se isäntä vielä kotiutuu - esimerkkejä palautumisesta vaikka kuinka!
Kohta toista ystävää jelppaamaan, eli Ipoa kyyditsemään Kitteelle kauppareissulle vaatehankintoihin neljän peninkulman päähän, kun omasta kylästä ei päällepantavaa löydy minkäänlaista. Onneksi sentään elintarvikkeita oma kauppa täynnä - viis siitä jos vähän paleleekin...
Ja ei kun pa ra nee! 
Sisko täyttää kahtakymppiä vaille sata siellä hienossa Hesassa, soikoon soitto täältä maalta sinne Bulevardille päivän mittaan. Onnea onnea onnea vaan täältä punaselt tuvalt ja perunamaalt!
klo 14.17
Käyty Kiteellä, nyt ulos valmistelemaan ulkosaunaa pienille vieraille. Ja lunta kolaamaan jotta saa peräkärrin hangen takaa maanantaiksi, jolloin Karin koivunoksia polttopuiksi käydään kärräämässä.

21.4. to  Pitkästä aikaa ulkopuolelle pitäjän
klo 8.03
Sen verran tärkeä tehtävä edessä, että on poistuttava reviiriltään. Katsotaanhan mitä aurinkoinen päivännousu tuo mukanaan. Auton taakse on jo soviteltu kolme puista perunakehikkoa palautettavaksi, kaapin päältä nostettu kirjapino pöydälle autoon kannettavaksi, ostoslista taskuun taitettu jne.


20.4. ke  Ulkosaunan vuoro
klo 10.33
Käyty jo hiihtobaanoja haeskelemassa heti seiskan jälkeen. Kuivatusalueella riittävästi lunta hehtaarisotalla, mutta kuoppaista, joten järvenselälle missä taas mitä mainioin keli. Puolenkymmentä pilkkijää; kaksi kurkea; lokit vaanimassa pilkkijöiden ahvenia.
Sisäsaunan sijasta aika siirtyä ulkosaunaan hankien huvetessa pikkuhiljaa: pääsee kunnon lauteille rötköttelemään koko pituudeltaan.
klo 17.21
Saunan lavolla maatessa tuntui kuin olisi yhden päivän aikana elänyt parikolme päivää!
Hiihtäessä luisteluvauhdissa tuntuu taas että einoa hetki päivästä, jolloin ei väsytä!

19.4. ti  Ystävissä
klo 17.58
On minulla toinperrään semmoisiakin. Ja tosi ystäviä ovatkin, minkä näkee siitä ettei tarvitse jatkuvassa yhteydessä olla suunapiänä. Voi olla vuosi väliä, kaksikin, mitäs siitä. Viikko nyt vähintään. Toinen asuu yksin, toisella on vaimo.
Toisen luona pyöräilin tänään. Ei kuulunut Ipolle hyvää: sisko oli joutunut sairaalaan mahakipujen takia: suolisolmusta tokenemassa. Toiselle soitin, sille Reijolle, sairaalaan: kaiken päälle korona. Vaan sanoi: - En mie masentunut ole. 
Uskon täysin. 
Sovittiin jotta autoillaan torstaina ruuanvientiin kotiin, kun vaimolla ei korttia jotta pääsisi asioille.
Niin elämä meitä heittää ja heittelehtää - olipa sota eli rauha. Murjoo.

18.4. ma  II pääsiäsipäivä
klo 11.05
Perinteisin menoin: aikaisin aamulla, minkä päälle sauna. Saatiin vaimokullalle 700 täyteen. Vielä kestää jää joka paikassa. Mönkijällä joku, pilkkijöitä paikallaan.
klo 18.15
Sisko soitteli piiiitkän puhelun. Viikolla kasikymppiset.

17.4. su  Sukkasunnuntai - I pääsiäispäivä
klo 7.54
Täysin kumma nimi. Selitys Kotimaa-lehti 23.3.2018:


Pääsiäinen Mihin pääsiäisenä päästään? Nimi viittaa paastosta pääsemiseen, paaston loppumiseen. Itse juhlan varsinaiseen sisältöön nimi ei viittaa. Jeesuksen ylösnousemus ja kuoleman voittaminen ovat pääsiäisen sisältö. Paaston eli laihan elämän loppuminen ja uuden elämän alkaminen tuhtia ravintoa syömällä sopivat kyllä hyvin pääsisäisen nimen perusteluiksi. Myös sukkasunnuntaiksi pääsiäistä on sanottu, mikä viitannee siihen että silloin ollaan hiljaa kuin sukkasillaan. Vanha kansa saattoi tuntea myös nimityksen pälkkäpääsiäinen.

Suksille tästä, järvelle aurinkoon het aamutuimaan! Hangenkantoon... trallallaa... 😀

Kymppi Oravisalon lahukoita myöten. 

Takana lienee Saarenahon Antin mökki, minkä rannoilla aikoinaan Reijon kanssa käytiin keittelemässä nokipannukahvit: kolmisen kilsaa soutaen estaas.


16.4. la  Lankalauantai
klo 7.40
Kuudelta ylös. Yöpakkasta mukavasti: -5C. Järvelle lähtöä täytyy siirtää tunnilla, jotta aurinko ennättää pehmentää hangenpinnan.
klo 14.36
Välillä maiseman vaihdos ns. Enskan mökin suunnille Vänskänniemestä, jonka rannat täyttäneet etelänrikkaiden ja venäläisten huvilat. Yksi reikä jäänyt kyläläisillekin päästä järvelle täältä.
Puolenkymmentä ulkoilijaa oli huomannut puikkelehtia täältä nauttimaan luistavasta kelistä:
 • vastarannalla asuva Heikki, joka telläsi moottorikelkalla toiselle rannalle,
 • tämänpuolen Veikko, joka potki potkurilla edestakaisin lumetonta järvenselkää,
 • kaukainen kelkkaporukka pohjoisessa, yksinäinen pilkkijä selällä,
 • kotiseudulle pääsiäisen viettoon tullut Erkko pystypilkillä laivareimarilla,
 • pari potkuroijaa istuutui pilkkimään sillan suunnalle, pääsiäisvieraita kaikin.
Oli taivaalla pilvenrepaleitakin, silti kahden tunnin aikana lämpötila kohosi miinus viidestä plus kahteenkolmeen, nyt jo kahdeksan.

15.4. pe  Pitkäperjantai
klo 13.32
Valjussa aamussa käyty jo järven jään reunamilla puskemassa päivän liikunta-annos, sehän yhtä välttämätön kuin päivän ruoka-annos. Ei yöpakkasta, joten keli sen mukainen; onneksi ensi yönä on toisin.
Ilkka Kanerva on eilen kuollut; moni tuntuu surevan, Turku jopa liputtavan.
Moni haluaa viettää pääsiäistä, vaikka kieltää koko uskonnon: pääseepähän vapaalle - Vapahtaja on saanut uuden kaiun ja merkityksen.

14.4. to  Kiirastorstai
klo 18.16
Näin myöhäinen pääsiäinen tänä vuonna. Aamulla jäähiihtoa kymppi kummallekin.

13.4. ke  Juuri näitä aurinkoisia päiviä hangilla
klo 11.40
sitä odottaa läpi talven, ja nyt ne ovat - jaloissa suksien alla! Voi näitä riemunpäiviä! Kymppi jäillä vaimon ka', päälle aamusauna ja kahvit. Halvat on huvit erräillä. 💋

12.4. ti  Puhtain mielin kielin
klo 11.42
Tunnissa se putopuhtoiseksi peseytyy tuolla järven rantamilla, Tänä aamuna yksin, kun Toinen keilaamassa kaapunnissa. Aamun rauha järvellä, joutsenpari poissa, yksi potkuroija paineli järven selällä napakoin potkuin, mikäs kun lunta vain rantaviivoilla. Huomenna voisi kokeilla luistelusuksin.

11.4. ma  Ritva kävi
klo 17.14
Kovassa kunnossa - kasiseiska! Kirjoitettiin pitkästä aikaa juttu; Viroon, Pärnuun on menossa, siihen liittyen Viron historiasta.
Annoin kotiin kannettavaksi Ilolinnut ja Lemmetyisen.

10.4. su  Ylimääräiset heti aamutuimaan
klo12.21
Lähettiin jo seittemän jälkeen Uulen-pellon poikki järvelle. Hanki kantoi, aurinko paistoi, järven selät paljaat, joten hiihtelimme rantoja seuraillen ja lopuksi tientakainen: 13 km / 2h. Aamusauna klo 10.

9.4. la  Uudet piiiitkät monot
klo 9.01
Pyörii eilinen uutinen mielessä sitkeästi: mutta eiköhän se siitä, ja miten voisin olla avuksi, mitä tehdä täältä sadan kilsan takaa, ja ja ... Siis en nyt puhu Z:stä. (Zelenskyin Z:stako Venäjä otti sen 'voiton'merkkinsä käyttöön?)
Eilen uimareissulta toi haljenneiden monojen tilalle uudet: antoi Kesport piiitkät Harri Kirvesniemen tehtaan monot Yokot tilalle ja lähettivät entiset Fisherille  tutkittaviksi. 
Vettä sadellut päivän, hiihdot seis; ensi yöksi lupaa pakkasen puolelle - josko aamulla hanki?

8.4. pe  Heikoilla jäillä tässä
klo 11.10
"Äkillinen aivoinfarkti lauantaina, ei voi vastata mailiviesteihin", viestitti vaimo ystävähyvän. 70 vuotta oltu ripirinnoin, koulut käyty, opiskeltu, hyvä ettei kirjoja kirjoiteltu. Onneksi nyt jo kuntoutuksessa.
klo 17.10
Soitin sairaalaan: oikealta puolen ottanut; oikea käsi ja jalka, sormet pelaavat 'vaikka haitaria soittaisi'.
Sataa vettä.
Zelenskyi puhui etänä Suomen eduskunnalle, puolen tunnin lähetys telkussa.

7.4. to  Tonni
klo 8.42
'Tää onnea on!', laulelee iloisesti joku hempukka. Sitähän tämä, kun vielä tässä iässä pystyy omin jaloin luonnossa liikuskelemaan. Aurinko keli päällä, ja pian hiihtovermeet ja sittenkös puolentoista tunnin ja kympin päästä on talven tavoite täynnä: hiihtotonni. Eikä vaimokaan pekkaa pahempi: >600 km.
Kirjavinkeissä aamulla Riihosen Mitä ikinä haluat = 351. kirja-arvioni siellä; pian vuoden päivien luku.
klo 14.07  
Siinäpä se sitten: TONNI - kaikkine kuvineen.


6.4. ke  Toinen Hitler
klo 16.56
Saksalaiset ruokkivat henkensä pitimiksi jo yhden Hitlerin, nyt heidän on ruokittava jo toinen. Pitääkseen tehtaat pyörimässä, sairaalat toimimassa saksalaiset tarvitsevat venäläistä energiaa: maakaasua, öljyä, kivihiiltä. Sitä on ostettava sadoilla miljoonilla päivässä kartuttaen näin Putinin sotakassaa Ukrainan pään menoksi. 
Eli ruokinnassa on nyt toinen Führer, gospodi Putin. Ikään kuin Aatussa ei muka olisi ollut jo kyllin? Kohtalonivaa!

Eilisen välipäivän jälkeen taas ladulla, yön lumisateiden jälkeen Aulis ajoi hiihtourat. Kymppi. Jaloissa varamonot, A vei halkeilleet Kesportiin: lähettävät Fisherille.

5.4. ti  Politiikkaa - maailma mullinmallin
klo 9.08
Pohjois-Korea kertoi testanneensa maaliskuun lopulla uusia ballistisia mannertenvälisiä ohjuksia. 
Nyt ulkoministeri Lavrov väittää valehdellen, että ruumiit Butshan kaduilla oli lavastus! Ruumiit tuotu venäläisten jätettyä kaupungin, so. peräännyttyä. Satelliittikuvat näyttävät toisin.
Orban voitti Unkarin vaalit. Putin punkkeristaan onnitteli. Orban vaikeuttanee Suomen NATO-tietä, mikä saattaa olla onneksikin?
Zelenskyi, jota O väheksyen kutsui näyttelijäpresidentiksi, kävi Butshan 'ruumishuoneella': ruumiita pitkin katuja, puoliksi peitetyssä joukkohaudassa ties miten monta.
P-Korean johtaja Kim Jong-unin sisko uhkaa E-Koreaa Soulin hävittämisellä, kun E-K:n puolustusministeri oli uhonnut maansa pystyvän tuhoamaan paikan kuin paikan Pohjois-Koreassa.
Mullin on mallin ihmiskunta.
Eläpä näiden kanssa 'ristillisesti'!

Mutta nyt Ipon luokse rivitaloille potkurilla.

4.4. ma Yhä hullummaksi Ukrainassa
klo 8.10
Sanattomaksi vetää nuo Putinin kauhuteot Butsassa ja muualla. Ihminen mittapuvun sisällä?

3.4. su  Monot eivät kestä tätä menoa!
klo 9.28                                                      - Ite mies sentäs vielä?

Tonniin enää vajaa maraton.
Valmistaa nyt pertsan mononpohjat muovista! 
Peräti Fisherit vielä, 86 € alessa.
Jos olisivat luistelumonot, niin ymmärtäisi, mutta perinteisellä kun joutuu varpailla taittamaan, pohjaa vääntämään. No, ei auta: usutetaan nuo nuolemaan vielä viimeiset kympit.

2.4. la  Aurinko senkun paistelee ulos houkutellen
klo 9.12
Pakkasta tosin aamuisin, tänäänkin -14C, päivisin jo nollan kieppeillä. Mesenaatin kautta laitoin Ukraina-apuun satukaisen verran: Turvallista kotimajoitusta / Linnea Saarits: Kaikilla pitää olla koti -taidejuliste. 


1.4. pe  Ei mitään aprillia
klo 16.05
Kummallisesti takertuvaa lunta eilen järvellä suksen pohjat pullollaan, suorastaan tuskallista etenemistä. Ei moista konsaan, eikä enää tänäänkään samoilla jäljillä: Tuulan pelto-Tuulan mökki-Halosen luoto-laavu-Vuorlahti-Auliksen lenkkiä ennen Hannun peltoa Tuulan pellolle ja kotiin, josta tien yli Villen eli mummolan maille. Eilen 11 km, tänään 12 km. Koossa nyt 950km. Hitaasti hitaasti, tunteja 151 h. Karre huuteli mökin rannasta: "Missäs pari?" "Lähti uimaan."
Markku Saarelaisen mäessä vastaan, Kari & Raija myöhemmin Kulmalan tiellä.

HUHTIKUU  2022  ↑⮝⮝⮝↑
_______________________

31.3. to  Suunnitelma päivän varalle
klo 8.40
Uuni hämmennetty, pelti kiinni. A lähtenyt potkurilla Inkulta hiihtomehuja hakemaan. Käyn Savukosken kimppuun: Kirjavinkkeihin kadonneiden etsijästä arvioa tekemään. Aurinko paistaa, tietysti. Pakkasta -6C. Lunta riittää hiihdettäväksi puolimetriä. Päiväkahvin jälkeen hyppy suksineuvoille ja Halosen luodon kautta lenkki. Joten mikäpä tässä, vaikka vähän vajaaksi jäi yö mehunkeittoineen ja lukemisineen. Aamulla nauroin vaimollein, jotta minulla se oli vilkas yöelämä.

30.3. ke  Siivouspäivä
klo 9.11
Tänne asti siirtyi kuukausisiivous, kun odoteltiin, jotta Hera poistuu karvaamasta. Parin viikon päästä on pääsiäinen, joten nyt kevyemmin, sitten tarkempi nuohous.

29.3. ti  Lätkää
klo 8.17
Niinpä siinä sitten kävi: Liigapassi hommattu, ja eilinen ilta tuijottaa toljotettu kolmesta ottelusta lähinnä yhtä: Olli Jokisen Jukureita KooKoon kimpussa. Eka ottelussa kävi Ollille huonosti: 1 - 2. No neljästä poikki vasta, sitten paikka neljän sakissa.
klo 18.15
Kymppi järvellä ja tien tooisella puolella, jonne Aulis vielä ladun ajoi, kun eilen satoi lunta 
10 cm. Lahjakos jo vastaan, oli löytänyt ladun! "Siula on hyvä vainu", piti leukailla.

Pörssi sen kuin sahailee Ukrainan ja koronan vuoksi? Nyt hypättiin ylös:
OMX +2,65 % eilisestä. (11376)
Neste 40,2 - Kone 49,2 - Nordea 9,7 - Nokia 5,0 - Sampo 44,3 - Fortum 16,895

28.3. ma  Pörssissäkö tänään katse?
klo 10.18
Kun pitää lepopäivä pitää, ettei aivan mahottomaksi suksiminen luiskahtaisi, ylikunnoksi menisi; sääkin surkean sateinen, lunta onneksi. Niin miksei joutavana seuraisi tiiviimmin osakkeiden liikehdintää! 
 • OMX 11095 - klo 10.28  klo 18.30  11083
 • ·          Neste 37,29  (37,70)+        
 • ·          Kone 47,77   (47,76)+
 • ·          Nordea Bank 9,49  (9,41)
 • ·          SSAB B 6, 522  (6,39)
 • ·          Outokumpu 4,969  (4,897)
 • ·          Fortum 16,810+1  (16,95)
 • ·          Nokia 4,9165  (4,916)+
 • ·          Valmet 28,59  (28,03)+
 • ·          Konecranes 27,17  (26,91)+
 • ·          Cargotec 30,38  (30,12)+
 • ·          Sampo A 44,45  (43,52)+
 • ·          Stora Enso R 18,165  (18,315)
Katellaanhan sitten loppupäivästä. (= suluissa) Eipä juuri muutoksia. Tiistaisin, huomenna, on yleensä alasmenoa.

27.3. su  Hanget Hanget!
klo10.36
Tuntuu että pakkohan tuonne on päästä: aurinkohangille tuulesta huolimatta. Murtaako lupaus kolmesta lepopäivästä? Päivähän tuon näyttää.
Taistelenpahan joutessani Liigapassin kanssa: tilatako vai ei? Alkaneet Liigan poistopelit. Kolmellakympillä näkisi kaikki pelit. Vaan kun se selostajien huuto ja pauhu! Sitä ei tahdo kestää pirukaan. Parin asiantuntijan jutustelu ottelun aikana riittäisi vallan mainiosti.

klo 15.29
Niinhän siinä kävi: puolentoista tuntia hangilla nelin. Jäälle ei juuri menemistä: 6 m/s.

26.3. la  Vapaapäivä
klo 17.13
Ikäänkuin kaikki päivät eivät olisi vapaita päiviä eläkkeellä köllötellessä! Melkoinen myräkkä ulkona. 
Narratiivi, eskaloitua, resilienssi, segregaatio = ihmisillä kumma taipumus ottaa jokin muotisanaksi ja pian joka toisella tarve matkia. Nuo viime aikoina pinnalla niin painetussa sanassa kuin telkussakin. Pääasia, etteivät ole suomea ja jokaisen ymmärrettävissä.

25.3. pe  Tauko
klo 9.37
900 km tahkottu: aika hengähtää koko viikonloppu, sopivasti kun sääkin muuttumassa tuuleksi ja tuiverrukseksi. On muuten kovakuntoinen tyttö meillä: pyyhkäisi Hyytsaaren ympäri tosta noin vaan sillä aikaa kun me nuotiolla makkaroita kärvensimme. Herakin vetokoirana näki, että edessä kova urakka, eikä suostunut lähtemään hiihtäjän matkaan.

24.3. to  Siivouspäivä pitäisi olla - onkin laavupäivä
klo 8.26
On kuukauden päivä numero 24. Sovittu kuukausisiivouspäivä, 'lappia' siinä on +/-3 päivää. Siirrettiin eteenpäin, kun pihamaa rapainen ja arvoisa Hera-vieras tassuttelemassa muutaman päivän ajan pihassa.
Kaunis hankilaavupäivä edessä - ainahan tuo siivouspäivän korvaa!

23.3. ke  Elämäntarkoitus selvisi - ei vähempää!
klo 8.39
Jo oli aikakin, mies sentään 71. Ukrainan-sota sen lopullisesti ratkaisi, siellä kun mikään ei ole itsestään selvää ja kuten yksi asukkaista kertoi: ne metsästävät meitä. Kuin eläimiä, ja halu elää silti voimakkaampi kuolemaa.
Näin sikisi elämäntarkoituksen ratkaisu, joka kiteytettynä näkyy viimeisellä rivillä:

OLEMASSA 
oleminen 
saa olla
että on
ON.  
klo 17.29
Väki talossa lisääntynyt: meitä on nyt neljä, kun Hera, joka tuossa lattialla makoilee, lasketaan mukaan. Hain autolla tyttären ja Heran Tolosesta; päiväjuna tietysti myöhässä sen puolen tuntia, mikä Mussolinin Italiassa ei olisi tullut kuuloonkaan. Vaan mikäs ootellessa auringon paisteessa, kuudessa seitsemässä asteessa.

22.3.
ti  Päivän lenkki
klo 16.27
Aurinkoiset kelit jatkuvat, tänäänkin +8 °C.16 kilsaa jäällä hiljallensa, osa pipotta, mandariini matkassa, laavulta huiskautti kalastaja Lohi tervehdyksen ohi työnnellessäni. Matkavauhti todella verkkainen, maisemallinen: Kotoa Hannun pellolle, Karin mökkitietä rantaan, sieltä liki Ruokosalmen siltaa, josta nelisen kilometriä järven selkää Hyytsaaren päähän; saaren kiertoa ja saaren päästä tietä myöten himmaan. 2½h! A keilassa, minkä jälkeen oma lenkkinsä.
Äit-Ainon syntymästä 111 vuotta.

21.3. ma  Nousna viikko
klo 8.13
= tuleva/alkava viikko vanhojen ihmisten puheissa. Tapahtumia tiedossa ainakin yksi: tytär tulee hiihtelemään, kotona käymään koiransa kanssa, jättää Hera-rescun hoitoon pariksi päiväksi. 
klo 15.11
Jäällä tarjona taas priimaa! Täytyy säästellä ja nautiskella, ettei tonni liian aikaisin täyttyisi.
Soinis-Masa kurautti moottorikelkalla jälkikasvu sylissä laavulle.

20.3. su  Jäältä - mistäs muusta tulossa
klo 11.01
Yulimar Rojas
Venezuela 


homma hoidettava aamutuimaan: lupasi päivemmäksi jopa > +10°C. Nyt 7. Jänissaaressa, tuuli vähän haittasi ja kaventunut latu-ura, eikä hankikaan täysin luistelua kestä. Kaksi vanhempaa naista hiihtää hankasi vastaan - siinä hiihtäjät, laavukin tyhjä.
Nyt yu-halli-MM-kisoja katsomaan, naisten kolmiloikassa Rojas varsinainen persoona ja huippu: 15.67! ME -Tokio olympialaiset 2021. Mukana Kristiina Mäkeläkin.
klo 15.07
Näinpä tuossa sitten kävi: ME parani. Varsinainen hämis! Mäkelä 9.

19.3. la  Ihan sunnuntailta taas
klo 11.34
jäähiihdon jälkeen tuntui, kuten niin monesti muulloinkin, mutta nyt aivan varma asia, kun Toinen kysyi mikä päivä. 2 joutsenta taivaalla ja jäällä jo joitakin liikkujia, kaikki tunsimme: 'kalastaja Lohi' kyykötti pilkkijakkaralla, kuten päivänä minä hyvänsä; Lahja hiihteli kohti kippeellä kädellä, ei tuntunut tahtia haittaavan; serkun mökin jälkeen hiihteli lapio selässä vastaan Ville vaimoineen ja vielä rannemmaksi päästyämme näkyi se yhden päivän englantilainen etenevän suksin kintut paljaina vilahdellen koira vierellään. Jotta suoranainen vilinä kahden tunnin aikana! 11 kilsaa täyttyi kun vähän aikaa hangattiin estaas ennen rantautumista. Saldo: 843 km + 530 km.

18.3. pe  Ystävän luona
klo 18.33
On jokunen ystävä ja muutama kaveri, eli ei tässä yksinäisyyttä pode. Harvoin tosin tulee yhteyttä pidettyä kun päivin öin joka tapauksessa kaksin. 
Tänään kokosin taas parin viikon paikallislehdet pussiin, johon pujotin myös Päätalon Nälkämäen, ja hiippailin lapsuudesta asti yhdessä liikutun Ipon luo rivitaloille. Puolitoistatuntinen vanhoja kertaillessa ja nykyisiä Ukrainoja ja koronoitakin rupatellessa kulahti aika rattoisasti. Vielä poislähtiessä eteisessä kysyi Ipo, jotta etkös huomaa mitä. - Tää on uus, eikös? - Kävi mattokauppias ovella ja tarjos mattoa kaheksalla kympillä. Viijellä anto kun sanoin jotta puoleen hintaan saan Kitteeltä. Leikkas käypäsen.
Äit-Ainon kuolemasta 30 vuotta.

17.3. to  Berliinissä tänäänkin
klo 8.29
Merkeliä naputtelin eilen Kirjavinkkeihin, jossa näkyy tänään ilmestyneen Pako Berliinin muurin ali. Sen luin ja tein pari kolme viikkoa sitten. No eipä tuo ihan tuntematon kaupunki ole, muurinpalanen on jossain laatikossa tallella maratonmuistona vuodelta 1992 tai jotain. Tarkistin seinällä roikkuvista mitaleista: 23.9.1993
Yhdessä juostiin, A:n ainoaksi riitti: hienosti hän himpun alle 4.30; minullehan se oli tuolloin vain kevyt kieppasu.
Anneli Sauli, Hilja maitotyttö, näkyy kuollen eilen, 89 v - aika paljon melkoisella myllinkielämällä. Hänkinhän jonkinlaisena tähtenä aikoinaan Saksassa.

16.3. ke  Hiihtokausi kiivaimmillaan
klo 9.45
Jänissaari kutsuu, ei kuitenkaan se missä Pietari Paavalin linnoitus sijaitsee. Eilen 3 tuntia, tänään vähän iisimmin. Jos kokeilisi luistelusuksia.
klo 16.01
Kymppi Kympin kanssa. Orvokista ohi kysellen: - Vienoa ei näy. Pystyykö? - Ei enää, taitaa asuakin kotoa pois.
Naputtelen Merkeliä Kirjavinkkeihin. Mielenkiintoinen ossi.
15.3. ti  Aurinkopäivät jatkuvat
klo 9.05
Päiväohjelma muotoutunut: Ensin Ukraina-uutiset, sitten vähän kirjoitusta ja lopulta jäitä pipoon ja ilolla ulos jäille. Tänään yksin, kun A veteraanikeilailuissa: pääsevät aamupäivisin halvemmilla ratamaksuilla. 800 km lähenee huimaa vauhtia.
Siskolle lähti keväinen maili kuvineen.

14.3. ma Jäällä tuttuja
klo 9.13
Oi näitä aikoja! Jääaikoja. Suksiaikoja. Valoisia aurinkoaikoja. Tänäänkin kokonainen päivä!
Eilen aamupuoleen Jänissaaren järven poikki hiihteli toinen pariskunta, etäämpänä jo. Tutuntuntuisilta tuntuivat mitä lähemmäksi pääsimme. Veijo sittenkin oli lähtenyt Sirkkansa kanssa, kaikesta polvikivusta huolimatta herkuttelemaan. Vejuhan jokunen vuosi sitten tulla tömähti ladulla vastaan ja ensisanoikseen lausahti: - Tää on herkkuu!
Ikä ei vieläkään painanut, talvisodan syttymisvuonna syntynyttä, ja remppapolvesta huolimatta hiihdettiin saari ympäri. Meijerinrannassa tarkastettiin kilsat: täyskymppi.

Tänään ei niin kiirusta rannalle heti aamutuimaan kuin eilen, jolloin pitkin päivää telkku työnsi kiinnostavaa hiihtourheilua. Pakko ne oli nähdä, pyssyhiihdotkin.
Tänään on vuorossa lähempi ranta ja ulappa, tuulikin vain 2. Pyssyttä onneksi vielä.
klo 14.41
Se oli just niin mukavaa kuin kuvitteli. Järven poikki hiihdettiin reimareiden kautta. Kaksi ihmistä parin tunnin reissulla tavattiin: toinen saaren laavulla, istui koiran kanssa, englantilainen oli liikkeellä liukusuksin vähissä vaatteissa; toinen oli Karre mökkitiellään halkopinoa esiin lapioimassa. 

13.3. su  Zelenskyi Volodymyr vielä elää
klo 8.47
Siitä iloitkaamme. Yön jälkeen ei aina arvaa, ei tiedä, mitä Putin on keksinyt päänmenoksemme. Tuon rinnan: Suomen talvisodan päättymisestä tänään kulunut 82 vuotta.
Meillä täällä tänään makea päivä edessä: jäälle aurinkoon suksimaan! Eikä maksa mitään!

12.3. la  Tuntuu sunnuntailta
klo 17.21
Kun aloittaa päivänsä aurinkohangilla, tuntuu niin pyhältä, ainakin sunnuntailta. Parin tunnin reppasun jälkeen voimien huvettua ainakin arki on kaukana, on lämpöinen olo. Tietä pitkin niin kauas kuin rantatietä riittää, takaisin voi poiketa järven lahden yli, vilkaista mitä gps on laskenut kuljetuksi, vieläkö jatkaisi uusille urille. Mitäs jos oikaisi metsän poikki ja tällä reissulla mittaisi toisen niemen tien pituuden, venäläisten mökiltä tielle. Vai joko Ison ja Mahtavan häirintä yltää rajan yli tänne - eiköhän noilla muka enää tähellisempää tekemistä liene kuin puuttua yksinäisen hiihtäjän ratkiriemuun!

11.3. pe  Ja Sauli soittaa
klo 8.34
Presidentti Niinistö soittaa päivemmällä presidentti Putinille. Puolustusministeri Kaikkonen on palaamassa USAn-reissultaan. Kovat panokset piipussa?
Voi mikskä on mualima männy!
Van ovat asioita joihin ei henk.koht. voi vaikuttaa. Olokoot paskat. 
Parempi pysyä kompostiloissa ja omissa hiihtelyhousuissa ja puuhailla jokapäiväisissä turvallisissa askareissa, kuten tänään veskielellä lanttukukkounelmissa: kunnantalolla on lähiruokapäivät ja toinen pistää potkurin sarveen kauppakassin ja potkii kunnantalolle kukonostoon. Nam.  

10.3. to  Jalostettua darwinismia
klo 8.44
Unta tulee riittävästi, mutta pätkissä. Siinä seassa unikuvien vyöry, paljon Ukrainasta, sodasta. On se ihminen aggressiivinen pohjimmiltaan, tämmöinen: Taklaus. Olipa sodassa tai siviilissä. Sitä yksilön ja ihmiskunnan henkiinjäämistaistelua! Jukkajalostettua darwinismia, heh ja hyi


9.3. ke  Komposti sai kantensa
klo 8.33
Ratkaisu kompostin kanneksi löytyi autotallin lattialta, jossa heiveröisiä heiluvia lattialankkuja tukemassa on ollut metrinpätkä filmivaneria. Vaneri kainaloon ja käteen saha ja kompostille: jopa syntyikin väri väriin sopiva, prikulleen mitat täyttävä kannen puolikas. Toinen puoli sai jäädä entiselleen, vaikka korkeammaksi jääkin; saranat poistettua siinähän ei mitään vikaa. Oksasilppua kompostin pohjalle ja Vot! Eikun biojätettä eli ruuantähettä laariin! Siitä se sitten koko hökötys kuukauden päästä virkoaa käyntiin ja sisältö mullaksi muuttuu.
Harvinaisena hiihtämättömänä päivänä pihahommat kymmenen asteen pakkasessa jatkuivat.
Vuorossa rännin suoristus. 


Rännihän vääntyi kattolumen pudotessa jokin aika sitten rumistamaan ikkunanäkymää. Saanut olla, kun puolet kattolumesta ja -jäästä yhä katolla alas niskaan syöksymässä. Sen verran rohkenin kiivetä tikapuille, jotta sain väännettyä ränniä ylöspäin. Käykööt ammattimiehet aikanaan rännin uusimassa - joko Tero tai Juha. Tero varmaan kunhan kesän tullen maalailee koko peltikaton.
klo 16.51
Ensimmäinen jäähankihiihto - auringon helossa kevättä povaa, huolimatta ennätyslumista, jonka määrää voisi kuvailla Juice Leskistä huvittaneella Päätalon Riitun toteamuksella mahdottomasta lumenpaljoudesta navetalle nietoksissa kahlatessa:  - Vitunkarvat lunta pensselöipi.
Jonossa Jänisselkää ylitettiin kuusin, me ladunaukaisussa, perässä naapurukset Paksustaniemestä: tyytyväisiä eläkeläisiä kaikki tyynni - Bjarne, Marja, Seppo, Saila.

8.3. ti   Vuorossa kompostin kannen kunnostus
klo 11.21
Yksi solokkusankollinen (= Kalle Päätalon kieltä) vielä mahtuu jäätyneeseen kompostiin, sitten on vaihdettava puolta ja siirrettävä kansi avautumaan toiselta puolelta. Kansi on risa, sen saranat särkyneet. Siinä sitä onkin pulmaa tälle päivälle kerrakseen, miten ratkaista. -- Pulmansa kullakin, kuulen hörähdyksen, myös sisältäni, kun katson päänsisäistä tilannekarttaa:

Tuohan muuten muistuttaa muodoltaan
eilistä koiraa!
Siis tätä:
7.3. ma  Vau mikä koira!
klo 19.14
Tähän lähden etsimään nyt sen - sen koiran. 
klo 19.29
Vartti siinä meni, vaikkei tarvinnut edes ulkona rapuilta huudella. Ohessa

ja tässä melkein koko suku:
3 ja 1/2-vuotiaan näkemys.
Mummo ja ukkikin rivissä.


6.3. su  Urheilu harrastuksena
klo 17.23
Siinäpä päivä hujahti taas urheilun parissa. Voisi sanoa kuin Paula Koivuniemi: "Harrastan tennistä." Paula täsmensi, että kiertelee katselemassa tennismatseja maailmalla.
Siis minä ja me harrastamme urheilua katsomalla viikonloput telkusta urheilua. 
Tänään Holmenkollenilla hiihteli varmaan voittoon ja kuninkaan kättelyyn Iivo Niskanen. Noin ennakkoon. Toisin kävin. Krampit iskivät ojentajiin loppukilsoilla. Tunnen asian entisiltä ajoilta: ei maratonia, jottei viimeisen vitosen aikana olisi noita kramppikouristeluja tullut. Suolat, magnesiumit eivät juuri auttaneet.
Merkelin elämäkertaa luen: papintyttö ateistisesta DDR:stä.

5.3. la  Puhdas lumivalkea päivä tärvättävissä
klo 9.14

Vailla näitä nykyajan kotkotuksia ja välineitä: mikä ei olisi suoraan potaltaa ulos luontoon! Vaan menepä: ensin on tarkastettava läppäriltä, mitä ne
Niinistö ja Biden yöllä olivat päättäneet (=ei mitään uutta, entistä vaan: Natoon, Natoon pian!) ja sitten on telkusta yheltätoista katsottava Therese Johaugin, tienuut, jäähyväishiihto Holmenkollenin 30 kilometrillä (=päästäänpähän tuostakin riesasta, nin jää muillekin mahiksia ensi talvena). Sitten vasta hyppäämme suksille. Parempikin ehkä niin: päivemmällä pakkasasteet laskevat lähellä nollaa, nyt -13C.
Onneksi olen harvinainen kännykätön kulkija = varsinainen aboriginaali rariteetti; se värkki se vasta voisikin syödä kaiken jäljellä olevan vähäisen elinajan, määtiijjä.

Nyt Ruotsinkin kansasta on saatu puristettua enemmistö Natoon: uusin gallup = 51 %. Uskokoon ken haluaa tuota yksinäistä prosenttia; tällä kertaa virhemarginaalista ei liikoja huudella. Kyllä länsimainen tiedonsaanti on neutraalia, hm. No joka tapauksessa on se avoimempaa / luotettavampaa kuin itänaapurissa. 
Hyvä näinpäin silti - kohan purppasen, helmikuisen karkkilakon jälkeen melli suussa. 👅

4.3. pe  Niinistö USA:ssa Bidenin pakeilla
klo 17.30
Yhenäkin lenti länteen eilen. NATO-kiireitä? Apua harhaisen miehen aikeille idässä? Joku jo tarjoaa miljoonaa Putinin nappaamisesta. Miljardilla voisi löytyäkin, sekin olisi halpa hinta maapallon rauhoittamiseksi.
Tänään oli niin soma päivä muuten, aurinkoinen, valkoiset hohtavat hanget hiihtäjäin lipotella: 9 ja11 yhteiseen kas(s)aan. 
Olivat ne Kallen polven operoineet yksityisellä, julkisella olisi joutunut odottamaan vielä 11 kk, mikä on turhan pitkä ootos kasivitoselle.
laskeva Pörssi

3.3. to  Näkyy enempi aamuun jäävän nämä päikkämerkinnät
klo 10.10
Sodan seurantaa ja hiihtoa iltapäivät ja illat. Ukraina-uutiset painavat päälle Putinin hulluuksineen. Päivämerkinnät jäävät vähiin. Koronakin kummittelemassa nurkilla. 
Oli miten oli: luonto virkistää - ja varsinkin nyt jo lähes keväisen lämpöinen aurinkohanki. Naapurin Kallesta ei pariin päivään ole kuulunut kuraustakaan; potkurimiestä ei ole näkynyt; ei aamupostikaan ole kulkenut laatikkoon. Nyt selvisi, ei huolta: polvi pian potkittavissa.

2.3. ke  Pian kirja on käsissä
klo 9.11
A lähti sitä noutamaan 'kaupannurkasta', joka postina toimii ja hyvin toimiikin kun palveluaika on aamun seiskasta iltaysiin. Entisenä kesäpostinkantajana muistelen, että tuolloin Sirkun ja Elvin posti oli auki vain päiväsyömmellä 9-14.

Eilen muuten piti hiihtää kylille ja tarkistaa mikä miestä vaivaa, kun Ipo ei vastaa puhelimeen, ettei vaan... Ei ollut muistanut laittaa kännykkänsä päälle, sovittiin että soittelee useammin, tässä iässä aina arvaa... Toinen ikätoveri kunnanjohtaja Ykä oli kunnantalon kulmilla juuri töistä autoonsa poistumassa purulle ohihiihtäessäni: 
- Joko pian hellität?
- Alakaa riittää. 
- Eikö jo tunne kuin maratonin jäläkeen? 
- No kyllä. 
- Eli onnellinen, mutta voimaton. 
- Tyhjiin pumpattu. 
- Sitten parin päivän totaalinen masennus, kunnes...
- Energiat taas täyttymässä.

Mikon mökin rannassa kyseli hiihtävä pariskunta järvelle tiiraillen, Jänissaareen päin osoitellen, jotta onko niitä norpanpesiä tuolla. 
- Siellä niitä pitäs olla saaren pohjospuolella, arvelin.
klo 17.30
11 km kenttää ja aulista, A tallasi ysin; päiväsauna.  
(Kone 48,1!/osingon irtoaminen, Neste +16%=36,36, Nokia 4,8.) Illalla olisi STV24 YU Madrid. 

1.3. ti  Pian kirja odottaa noutajaansa
klo 8.58
Näin ne nykyisin tipahtelevat, kirjat, ensin mailiviestitellään: 
"Olemme lähettäneet teille alla olevat tuotteet.
1 kpl Mitalisadetta ja mustia silmiä Suomen nyrkkeilyn olympiahistoria."
Mutta siitä myöhemmin, sillä eilen tuli viesti:
"Kirjan embargo on 10. maaliskuuta klo 02.00."
klo 9.40
Tämä on kerraten luettava, Tuukka Sandströmin essee Verkko-Säröstä: Putinin hulluudesta.
klo 16.24
Mailivaihtomme jatkuu:
"Moi!
Lähetys KIRJAVÄLITYS OY JJFI60240901351078901 on saapunut. Se odottaa noutoa osoitteessa Posti, S-market Rääkkylä, Kirkkotie 1, RÄÄKKYLÄ. Ota henkkarit mukaan.
Mukavaa päivää! t. Posti " 
Tosin yksipuolisena:
"Tämä on Postin robottikaverin automaattinen sähköpostiviesti. Hän ei vielä osaa lukea – älä siis vastaa hänelle." 📧

MAALISKUU  2022  ↑⮝⮝⮝↑
_______________________

28.2. ma Päivän tapahtumia odotellessa - kun vielä ei ole mitään tapahtunut
klo 8.56  
paitsi juotu aamukahvit, syöty kaurapuuro, tarkastettu Ukraina-tilanne, joko Zelensky joutunut antautumaan. Tai no ilmestyihän Kirjavinkeissä antautumisaiheinen kirja-arvio Sanderin kirjasta Ilolinnut. Ja kauppareissulta A jo palannut suklaalevyn kanssa: helmikuun kestänyt karkkilakko vetelee viimeistä päivää.

Odotettavissa: jokohan selkä antaisi laittaa monot päivemmällä jalkaan - on aurinkoinen iltapäivä tulossa. ? = Ison kysymysmerkin paikka. Kuten aina tulevasta.
klo 17.23
No mikäs tässä, takana yhdessä kymppi pertsaa - ai että pelotti selkä. Van mikäs tuossa - sen jälkeen kun oli saanut muklattua monot jalkaan. Hulluus muuallakin jatkuu, omassa maailmassamme on rauha - onneksi siihen voi vaikuttaa enemmän kuin toisten touhuun kuusiaidan tuolla puolen. FUM 18,3 - Finnair 0,45 (- 20%) - OMX 11214 (-1,22%) - Kone 5,18 - Neste 34,51 


27.2. su  Mukava meno ja meininki
klo 17.45  
meillä viikonloppuna kun kaksi natiaista olivat tulleet (koko joukko, ks. ohje*) liikkumaan mummolaan. Ukista ei paljon iloa ollut, kuten arvelinkin, vaan mummo piti hiihtomainetta yllä, kun viisivuotiaan vesselin kanssa vetäisivät kakkosen eivätkä kaatuneet kuin kerran, kumpikin samassa rytäkässä.
Kallenmäessä hurlumhei pulkkailua ja ikivanhoja Väiski-videoita yms. Aurinko paistoi ja riemua riitti. Peltikatoltakin rämähti metrinen lumi alas siinä tärinässä ja jäämurikat pudotessaan väänsivät rännin riekaleiksi. Siinä menossa olikin meillä vaivaisilla Halon kanssa ihailemista jos nuuskimistakin, kun me kaksin vetäytyneinä allapäin sivusta seurasimme tilanteita.

*Kielitoimiston ohjepankista:

Kun tekijää tms. tarkoittavan subjektin osana on lukusana (esim. kolme hiihtäjää), on verbi tavallisesti yksikössä, mutta kun tarkoitetaan tyhjentävästi tiettyä joukkoa, verbi on monikossa:

Kolme Suomen hiihtäjää pääsi maaliin. (’joukkueessa oli muitakin hiihtäjiä’)

Suomen kolme hiihtäjää pääsivät maaliin. (’kaikki joukkueen hiihtäjät’)

 
26.2. la  Illalla tulivat 'linnut
klo 8.43 
helpottamaan ja lieventämään maailmantilannetta ja selkää. :) Kaksi iloista vesseliä mummolaan viikonlopuksi. Ukista taida olla paljon ulkoiluseuraa, ainakaan rajuihin leikkeihin; sentään kolaamaan pystyin eilen hissukseen kun työnteli.
No, odotettu oppitunti sentään juuri pidettiin irtokirjaimilla: S A  A I T. Monta sanaa niistä saikin aasista sikoihin. Opelle tuli mieleen putini ja venäjän joukot Ukrainassa, vaan ope piti ne omina mielleyhtyminään.

25.2. pe  Kipeää tekee
klo 9.29 
Tietenkään missään tilanteessa ei sovi puhua jonkun ihmisen lopullisesta eliminoimisesta, vaikka tämä tappaisi tuhansia muita, kuten Putin Ukrainassa ukrainalaisia ja siinä ohessa omia taistelijoita. Mutta pohtia mielessään saanee, kipeäksi asti; tilanteessa tässä oma selkäkipukin viiltelee lievemmin.

24.2. to  Sota syttyi sittenkin
klo 8.26 
Vitsit vähissä: muutamana aamuna olen herättyämme huvikseni kehottanut Aatani kurkistamaan rapuilta joka sodan äänet kajahtelevat. 
Nyt voisikin kun: ystävämme Putin on hyökännyt Ukrainaan "suojelemaan siviilejä". Nyt presidentti Niinistö ja pääministeri Marin joutuvat perumaan päivän kahden takaisia puheitaan siitä, että Suomella ei muka hätää.
Navalnyi vankileiriltään puhuu suoremmin: 
LUE /Miikka Hujanen
klo 9.02 Tuulee hurjana ulkona, A palaa kaupalta potkurilla - jokohan olisi aika ruveta kokoamaan kotivaraa?
Vaikea sanoa itsellenikin, olenko tosissani vai en.
Kunpa vasta päättynyt olympiapäiväkirja ei muuttuisi sotapäiväkirjaksi: elämä kuitenkin siviilissä on elämisen arvoista.

klo 17.12 Herrasväen pikkuleivät ovat vietävän hyviä, pehmeitä, suussa sulavia. Tuulentuiverruksessa kymppi. Kerttu illalla stadionilla jo starttaamassa muiden hiihtosankareiden kanssa; Kläbokin yksityiskoneella mukana. 
Sodan vaikutus heti kättelyssä: Fortum 18,91 (-8,34 %). OMX ~10800

23.2. ke  Si sii siivotkaa!
klo 8.55
Jok'ikinen kuukausi on 24. päivä +/- 3 päivää. On Suuren Siivouksen -päivä, jolloin kaikki mahdollinen pehmyt irtain kannetaan ulos, pyöritellään lumihangessa ja pieksetään perusteellisesti pölystä ja punkeista.
Tänään sää suosii, on ihanteellinen keli - pakkasta -17C ja aurinkoa - ja olemme määrätyssä aikahaarukassa, joten: ULOS! ja sitten imurit ja hapsuluutut heilumaan. Enempi yök kuin JES!

klo 16.41 Siinähän tuo sujahti, lampaantaljat hangella peseytyivät. Päälle 7 kilsaa ja sauna. Sata tuntia suksilla täyteen. 
Pörssi vakautumassa tilapäisesti? Fortum 21:n pinnassa, OMX  ~11500

22.2. ti  Vai henkilökohtaista muka

Venäjä / Putin lähetti 'turvajoukkoja' perustamiinsa Ukrainan itäosan 'maihin', kansantasavaltoihin Donetskiin ja Luhanskiin🩸🩸
klo 9.48. Lunta satelee entisten metristen kinosten päälle. Kattolumet eivät peltikatoltakaan pääse putoamaan, sillä suvi-ilmoja ei juuri ole ollut koko talvena. Toinen meistä lähti kaupunkiin keilaamaan, toinen pian suksille tonnin metsästykseen, 
nyt 601 km. Lumikolallakin on työnnettävää kymmenkunta senttiä. 
klo 16.33
Keila-ka. kuulemma 174, hiihtokilsoja vain 9. No, liikettä kummallakin kumminkin.
Illalla on Brasilia-Suomi naisten jalkapallimaaottelu telkussa, vaihtoehtona tämä: 
SVT2/Play, 18.00-20.00: Friidrott, World Indoor Tour, Torun - Puola
YU voitti: 
Hurske 2. (7,96), Neziri 4. (8,00); Kuivisto SE 1500 m 4.06,14

↑↑↑ Kisat on kisattu, tästäpä on soma jatkaa päiväkirjamerkinnöin henkilökohtaisista iliman aikojaan ja muuten vain - ties kuinka kauan.
______________________________________________
______________________________________________

Pekingin kisojen päiväkirja - päivittäin päivittelemällä


21.2. ma   "Kun pelataan niin pelataan, kun juhlitaan niin juhlitaan"
noinikkään tuumaili juhlatuulella pienessä maistissa oleva Leijonien kultamitalivalmentaja Jukka Jalonen Hki-Vantaan lentoasemalla. Kisat on käyty ja takana, paineet huuhdottu. Suotakoon, vaikkei malliksi eikä esikuvaksi kelpaava juttu olekaan.
Saas nähä miten kansanjuhla täydellä stadionilla illankahjossa kiekkoilijoilta onnistuu, ettei vaan kävisi Nurmiset.
Mutta saldo Pekingin talviolympialaisista mitalitilaston osalta tässä: 
Gracenoten ennuste: 
Norja  (45 mitalia)          22 – 13 – 10
Ruotsi (21)                       7 – 8 – 6
Suomi (4)                         1 – 1 – 2 
Toteutunut:
 • Norja  16 - 8 - 13  yht.37
 • Ruotsi  8 - 5 - 5   yht. 18
 • Suomi  2 - 2 - 4   yht.  8
Yli ennusteiden meni!

yle.fi/urheilu


 
20.2. su   Nappiloppu

Viimeinen kisapäivä 

Kepa, Iivon siskotyttö, tempaisi heti aamuvarhain naisten kuningatarmatkalla, 30 km v, pronssille ylivoimaisen Johaugin kullan ja selvän kakkos-Digginsin jälkeen. Tuuli ja tuiverrus pakkasineen lähes yhtä tuima kuin miehillä, joilta kuninkuusmatka edellisenä päivänä typistettiin sääolosuhteiden takia alle kolmekymmenen kilometrin mittaiseksi. 
 
Ja se sokuri pohjalla: Kiekkoleijonat KULTAA - sanattomaksi vetää, niin sanoivat monet pelaajatkin kun eivät osanneet täyttymystään sanoiksi pukea. Mitäs jos noin kävisi lehtimiehille! Selostajille käykin, mutta vain muutamiksi sekunneiksi. 
Helsinki: PORILAISTEN MARSSI 
Että uskalsivatkin! 

🩸🩸

19.2. la  50 km =kin 30 km 
Kieltämättä vähän pettynyt olo, vaikka ymmärrän: miksi repiä ihmisten keuhkoja / palelluttaa ruumiinosia hiihtoleikin varjolla. Ankarat ovat olot olympialaisten toiseksi viimeisenä päivänä, päivänä jolloin USAn presidentti puhui olevansa vakuuttunut, että  N-L eli Venäjä on hyökkäämässä nousna viikolla Kiovaan. Ankealta kuulostaa. Tässä tilanteessa ei toinna narista viidenkympin lyhentämistä. 
No, huomenaamuna varhain, klo 06.10, Suomi ja Venäjä, joka urheilussa dopingsotkujen takia edelleen kulkee ROC-lyhenteen alla, hyökkäilevät toistensa kimppuun jääkiekon loppuottelussa.
 
18.2. pe  No mutta!
Ukkoleijonat panemassa paremmaksi naarasleijonia, jotka saivat lätkäpronssia: vähintään hopea sunnuntaina tulossa, kun äijät voittivat Slovakian aamutuimaan   2-0. Manninen 1-0, Pesonen tyhjiin lopussa 2-0. Manninenhan teki 3 maalia alkusarjan pelissä Slovakiaa vastaan. 
Ampumahiihdon massalähdössä Johannes Bö voitti neljällä ohilaukauksella, Tero Seppälä viidellä hutilla 9:s.  
17.2. to  Tyhjä päivä kaikenkaikkiaan
Ei oikeastaan minkäänlaista ohjelma suomalaisille - mitä nyt yhdistetyn miehet kävivät joukkuekisassa räpeltämässä. Norja voitti ilman Riberiäkin. Hyvin jouti lumitöille, joita tänä talvena onneksi riittää. Onneksi? - Takaa hyvät hiihtomahikset itsekullekin.
 
16.2. ke  Etteikö muka muutu!
Kaksi hopeaa ja kolmattakymmentä pronssia tänään. Tai no joo: kappaleittain noin, mitalitaulukkoon 1 hopea ja 1 pronssi. Iivo Niskanen ja Joni Mäki pariviestisprintissä kakkosia, naisjääkiekkoilijat kolmosia. Kerttu ja Krista jäivät parisprinttiviestissä neljänsiksi.
Hyvä! Hyvä! 
  
15.2. ti  Eipä tuo siitäi muutu
Tyhjän tapasivat niin yhdistetyn kuin ampuhiihtoviestin miehet. Toisellakymmenellä pitkälti. Herolalla, jota on mukava kuunnella kun sillä jargonit pysyvät pussissa, aina niin huono tuuri tuon tuulen kanssa ja yleensä mäen. Hänen puolesta harmittaa. Olli Hiidensalon ikuista mukana roikkumista ihmettelen, kun kehitystä ei vuosikymmenen aikana juuri näy.

14.2. ma  Yhtä tyhjänpäiväinen päivä
Kaikki suomalaiset putosivat kaikesta, mihin osallistuivat. 
- Ei se oo heleppoo tää Veikkaajan elämä, huokas mummo kun R-kioskiin astui.

13.2. su                                     
Miesten viestistä ei pitänyt tulla mitalia, eikä tul lut - siksi tyhjä otsikko.
Iivo kiskoi pertsallaan kovemmin, lujemmin ja nopeammin kuin vapaan hiihtäjät. Ei vaan auta yksi hiihtäjä neljän hiihtäjän joukkueessa. Kutosia olivat, Venäjä voitti, Norja 2., Ranska 3.
 Alkulätkässa Suomi nujersi Ruotsin jatkoajalla 4-3 oltuaan pelin puolessa välissä 0-3 tappiolla. Niin sitä pitää!
On siellä kisoissa kaiken maailman lautailuja, kelkkailuja, rontti kolomosia sun muita, vaan en minä niitä laske tänne.
 
oma hiihtoluku kaunis: 555 km 
12.2. la Tyhjä käsi / peen marjat!
Naisten viestistä piti tulla mitali. Tulokset: 
 1. Venäjä
 2. Saksa   +18,2
 3. Ruotsi  +20,7
 4. Suomi  +21,2  (Kyllönen,Matintalo,Kerttu,Krista) Pronssiin  0,5 s!
 
11.2. pe  Kultaa tuli
Niskasen Iivo kiskoi voittoon 15 kilsalla perinteisin monoin. Palkintopallilla seisoivat miehet, jotka ovat olleet parhaita jo monen vuoden ajan: Bolsunov hopealla, Kläbo pronssilla. Tällä kertaa tämä järjestys. Nyt miehillä on näistä kisoista kullakin jo kultaiset mitalit hiihdettyinä.

10.2. to  Nappiin meni
Kerttu Niskanen hopealle, 0,4 hävinneenä Johaugille. ks Mieto &kumpp.  
Krista Pärmäkoski nappasi pronssin Neprjajevan nenän edestä vieläkin mitättömällä erolla: 0,1 s eli 60 sentillä. 

Miesten jääkiekko alkoi - Suomi taiteili hienoilla maaleilla Slovakian nurin: 6 - 2. Synttärisankari Manninen: 30 vuotta ja 3 maalia.


9.2. ke  Näkökin meni
Eip tullut yhdistetyn kultaa Herolalle, vaikka normaalimäki ihan ok. Kulta ja hopiat luiskahti takaa lähteneille Geigerille ja Gråbakille - Stadionille ekana reilussa johdossa lasketellut Rydzek jäykistyi viidenneksi, Ilkka kamppaili kuudennelle sijalle.
 
"Ei olisi voinut tuon huonommin mennä. Paska päivä", Herola telkussa.
 

8.2. ti    Itkuksi meni
Voihan surkeuksien surkeus! Sauvat katkeilevat, porkat putoilevat. Popeda hoilaa totuutta, kuuntelepa:
 "Kuka vei porstuasta porkat? Voi sian sorkat!"  tuon taivaallista hiihtämisestä tajuamatta
Sprintissä Vuoriselta kerkkä katosi lumeen, Joensuun Jassulta katkesi porkka - itku lirahti. Mutta Joni Mäki täräytti neljänneksi, ja Kläbo voitollaan nyt näytti, ettei ole se veteläpöksyvellihousu, miksi itseään pyhänä nimitteli.
Semmoinenkin piristyminen naisleijonaemoilta nähtiin, että se raateli 
Venäjän 5 - 0! 
pst 
Pujottelu, N: Honkanen 37. - Pohjolainen ULOS - Pykäläinen ULOS
Ampumahiihtäjien sijoitukset, M: 23 - 66 - 74 - 81 
 
 
7.2. ma  Naisilla kun ei nyt kulje, niin ei

Eder hutiloi ampumahiihdon normaalimatkalla: 3 ohi - sijaluku 32. Nastassia Kinnunen: 4 hutia - sijoitus 51. 
Saksan Herrmann oli kisassa nimensä väärti: herra ja hidalgo; eli voitto tuli entiselle sprinttihiihtäjälle, joka sai pronssia Sotshin olympialaisten viestissä ilman selässä hakkaavaa pyssyä.    
Sveitsikin nujertamassa lätkässä Suomen naisleijonia: 3 - 2. Toki pelit vielä merkityksettömiä.

 Mörkö Anttila eristettynä linkki
Ja vasta Iivo muiden urheilijoiden mukana toistamassa Speden sketsiä:  - Mä höylään vaan. 

 
 6.2. su   Ei nyt sentään! 
https://www.svt.se/sport/
Norjalaisetkin ihmisiä, häviäväisiä. Kläbokin oli 40. Iivo närhenä 3:s, Bolsunov eka, Spitsov toka skiathlonissa eli yhdistelmähiihdossa = 15 km pertsaa + 15 kn vapaata. 
Enni Rukajärvi veti pannut, jäi 7:nneksi lumilautailun slopestylessä. On ne termit!
Meidän Kiteen Antti Aalto 12:s, normaalimäessä. Silleen! Roju Kobayahy tai joku semmonen voitti. Ruotsalainen nimeltään van der Poel voitti luistelun 5000 m, minkä Mika Poutala, entisenä luistelijana, välitti mehukkaasti telkussa. 
Norja tänään tyhjän kopas, mikä ilolla kirjattakoon.
 

5.2. la   Yksitoikkoisuus toteutumassa?
Kanada löylytti lätkässä heti aamutuimaan naisleijonat: 11 – 1. 
Johaug voitti naisten yhdistelmähiihdon. Kerttu Niskanen 4. 
Norjaan toinenkin kultamitali heti kättelyssä: ampumahiihdon sekaviestin voiton varmisti Johannes Bö 
Pöö! 
Yllä oleva taulukko pian täyttä totta.
No, huomenna Iivo toimikoon närhenä Kläbolle. 


4.2. pe   Pekingin olympialaiset avattu
 Kiinan presidentti Xi avasi talvikisat Linnunpesässä, joka oli vuonna 2008 kesäkisojen pitopaikkana. Korona ja ihmisoikeudet varjostavat kisojen onnistumista. Venäjän presidentti Putin oli juhlistamassa tilaisuutta.
Ulkopuolella pesän Venäjä uhittelee Ukrainaa keskittämällä Ukrainan rajoille suuret sotajoukot, samalla on vaatimassa, ettei NATO saa laajentua itäänpäin piiruakaan. 
Xistä Putin sai olympiamatkallaan tukijan vaatimuksilleen. 
Molemmat myös vaativat, ettei olympialaisiin eikä ylipäätään urheiluun saa sotkea politiikkaa.

Mitäs lausui meidän hiihtosankarimme, ainoa olympiakultatoivomme Iivo Niskanen Urheiluruudussa perättäessä urheilijan kannanottoja ihmisoikeusasiaan:
”Minun vaikutusvalta on hyvin minimaalinen niihin asioihin että keskittyny enempi tuohon hiihtämiseen.”
 Niinpä.
 Perjantain tärkeimmät urheilupalat:
 • USAn naiset voitti Suomen 5 - 2; naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen lähti perhesyistä kotimatkalle.   
 • Riiber ynnä Frenzel ja Weber koronassa. Herolan Ilen kultamitali sen kuin varmistuu yhdistetyn normaalikisassa.  
 • Jääkiekkojoukkueen kapteenilla Mörkö Anttilalla korona.

 


Kisojen mitalithan on jo etukäteen jaettu, Gracenoten mukaan: 
Norja  (45 mitalia)          22 – 13 – 10
Ruotsi (21)                       7 – 8 – 6
Suomi (4)                         1 – 1 – 2 
  Kirjavinkeissä

-11 - +2°C 11+10+10+6 km 511 km/€ 83h