Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Joulukuun 2010 Kauppalehti-blogit


Onni yksillä, kesä kaikilla.

"Anno 1851 korjasin 18 pusselia Ruista, 11 pusselia Ohraa ja 32 pusselia Perunaa, kaikki kukkuramittoja;

...

Anno 1853 korjasin 38 pusselia Ruista, 25 pusselia Ohraa ja 69 pusselia Perunaa, samaten kukkuramitalla."

Vuoden viimeisenä päivänä on traditiona tarttua Vilhelm Mobergin Maastamuuttajiin. Tuntuu niin turvalliselta sekä ylen juhlalliselta tarttua Amerikkaan muuttaneen Karl Oskar Nilssonin kanssa kuluneeseen almanakkavihkoseen tai pännään jolla siskolle Ruotsiin kirjoitetaan kirje. Merkitä vuoden sato ja vaurastuminen ja verrata puutetta ja ikävää täynnä olleisiin alkuaikoihin, maahanmuuton alkutaipaleeseen, pahanoloiseen loputtomaan laivamatkaan valtameren ylitse.

Hyvänolontunne ja kiitollisuus on molemminpuolista, kun omalta kohdalta muuntaa vuoden sadon terveydeksi ja liikunnaksi ja rakkaiksi lähimmäisiksi sekä ystäviksi; muuttaa maissibushelit hiihtokilometreiksi, peltoeekkerit kävelykilometreiksi, karjan määrän pyöräilykilometreiksi ja kaiken työn ja tuskan eläkkeelle siirtymisen riemuksi ja mahtavaksi vapauden tunteeksi.

Ajaksi jolloin ei tarvitse pelätä huomisaamun aikaista heräämistä valvotun yön jälkeen. Puolisairaana töihin menoa.

Nyt saa valvoa kuinka kauan huvittaa, herätä lukemaan kirjaa puolikahdelta pimeään yöhön, keittää yökahvit kolmelta. Painaa silmänsä kiinni kuudelta aamulla kun toiset käynnistelevät pakkasaamussa jähmettyneinä jähmeitä autojaan, työmatkalle hankkiutuvat.

Tämä on sanoin kirjoittamatonta, kuvin kuvaamatonta onnen aikaa, josta nauttii jokaisella solullaan ja jokaisella sielun siemauksellaan.

- Vautsi vau!

Entä kun ottaa sitten päivemmällä sukset liiterin seinustalta ja painaltaa alamäkeen, kiertää rantalepikkoa umpihankeen umpimetsään ja palaa parin tunnin perästä henki höyryten kirkon kiviaidan viertä takaisin - nakkaa sukset hankeen pystyyn, kopistelee enimmät lumipaakut monoista ja rytkyistään. Pistää mehun liedelle.

Pojat, pojat mikä riemu!

Ihan palaa mieli palata takaisin pihamaalle, ottaa sukset liiterin seinustalta ja nousta suksille ja kiepauttaa lapinkäännös yhtä ketterästi kuin nuorempana, ihan pelkästä ilosta.

             Hyvää uutta vuotta, ystävät - niin ei-ämeriäkkyläiset kuin ämeriäkkyläisetkin! Ilo teidän   kaikkien kanssa on ollut ja on loppujenlopuksi hupsia!          " Uusi Dufwemåla Center City Post Ofis

Minnesota State North-America

Joulupäiwänä Herran Wuonna 1860.

 

Kallis Siskoni Lyydia Karlsson,

Woikaa hywin sitä toiwotamme kaikki ...

...

Astrakaani ei ole wielä tehnyt Hedelmää, kun Kukat paleltuiwat kahtena kewäänä. Mutta warmasti se wielä kukoistaa ja antaa omenoita.

Sinä kysyit wiime kirjeessä olenko minä katunut että muutin. En minä katunut ole. Kerskata en tahdo mutta jos wertaan millaista on minulla ja kotipuolen Talollisilla, niin hywin on minulla Asiat. Menneenä Syksynä korjasin 125 pusselia koornia, 73 pusselia wehnää ja 51 pusselia ruista, kaikki kukkuramitalla laskettuna, Ja wielä minä olen ostanut Hewosen.

Täällä istun kleimilläni enkä pokkaa kellekään. Mutta ketään Hutilusta ei onnesta Pohjois Amerikassa. Se wie miehen koko Elämän ja se on yhtä raatamista Joka päiwä.

...

Kuinka on wanha Äitimme, Sano hänelle rakkaat Terweiset Pojalta täältä kaukaa maailmalta.

Wuosi 1860 kulkee Loppuansa kohti, ja olemme taasen tulleet wuotta likemmäksi Iankaikkisuutta. Rakkaalle Siskolleni ja kaikille jotka Wanhalla syntymäseudulla wielä muistawat minut lähetän Jouluterwhdyksen ja toiwotan teille Rauhaa.

 

Piirsi

hellä weljesi

Karl Oskar Nilsson.
Ämeriäkkyläisyyden syvin olemus. Mitä se on?.

Moni on kysellyt ja kaivannut yhteenvetoa, selvennystä sanakummasta ämeriäkkyläinen. KR kyseli viimeksi eilen termistöstä. Hätäisesti huiskasin vastauksen, nyt määrittelen tarkemmin, joskaan en pysyvämmin. Sen verran intuitiivisesta, innovatiivisesta sekä interaktiivisesta asiasta on kysymys.

PENTELE

Kyseessä on idän raukoilla rajoilla sijaitseva pitäjä, pulaan ajautunut eristäytyvä Penteleen kunta, jonka vähät asukkaat, kuotot, ovat kaikki jonkin sortin riäkkyläisiä.

Tunnettu tosiasiahan on, että mitä idempänä valtakunnassa asutaan, sen villilännempiä ovat ajatukset, joillakin pääpäsmäreillä ihan Atlantin takaisia - kylmänviileästi: - No Mercy!

(Kuriositeettina tämäkin: vasemmistolaiset ovat kiivaimpia yksityistäjiä!)

 

ASUKKAAT

 

parisentuhatta tassuttelijaa, jotka voidaan karkeasti jaotella kolmeen ryhmään, tammismaisesti määriteltynä:

a)  ei-ämeriäkkyläiset

b)  ämeriäkkyläiset

c)  aitoämeriäkkyläiset

 

a) ei-ämeriäkkyläiset ovat kaltaisiani

+ eli syntyneet, kasvaneet täällä ja tänne veroeuronsa aina maksaneet

+ tai ajatuksiltaan omia ajatuksia viljeleviä, laumakusemista karttavia kultivoituneita kansalaisia, jotka voivat asua missä tahansa maailmalla

(ja jotka muualla asuessaan hakemuksesta voivat saada arvonimen ei-ämeriäkkyläinen)

 

b) ämeriäkkyläiset ovat yleensä jääräpääumpikepulaisia

- huumorintajuttomia laumalaisia, monesti myös muualta tänne pölähtäneitä muuttajia

- tai sitten, kuten KR täydellisen oikeasti otatteli, 'hyvin ulukomualaisten vaikutteitten geneettisesti ja aivotoiminnaltaan muuttuneita mutantteja'

 

c)  aitoämeriäkkyläiset ovat ämeriäkkyläisyyden huipentumia

- sitä vinoutuneisinta kermaa, crème de la crème

 

d)  muita alalajeja putkahtelee esille harva se päivä, mutta katoavat käytöstä nopeasti.

 

TULEVAISUUS

Näillä määritelmillä nyt toistaiseksi mennään, eväillä eletään.

Ämeriäkkyläisyys on tällä haavaa kovassa huudossa tässä Penteleen pitäjässä.

Meidät ei-ämeriäkkyläiset - julkisestihan meitä on enää ehkä vain n. 3 ja piilokaappi-ei-ämeriäkkyläisiä joitakin, kuten eilen ja toissa päivänä aanailin ja nimetkin luettelin - on ajettu ahtaalle, jotkut tahtovat jopa ruikkasta päällemme.

Toisintassuttelua ei Penteleen pitäjässä hyväksytä, on kuulemma omaan pesään paskomista, vaippaikäisten puuhaa. Meitä halvennetaan, hyvä jottei kirkonmäellä piestä; kunhan eivät kehnot olisi siirtymässä yhden sortin lukasenkolaisuuteen ... LukaLuka 

Herääpi jopa kysymys: Onko tämä enää naurun asia? Vai onko också skratt förbjudet!

 


Tiki Tikkasellako järki jäässä!


29.12.2010 - 17:57 | hikkaj | URHEILU, LENNU

.
”HV

  H_j

 

Viisinkertainen NHL- sekä Stanley-pytty-mestari Esa Tiki-Tolokki Tikkanen on ottanut valmennuspestin kevääksi tänne Joensuuhun. Piiskaa Jokipoikia, viime vuoden Mestis-mestareita.

Puhuvat kaupungilla viidestä kymppitonnista.

Tämä viiden sormuksen herra on kartuttanut valmentajakokemusta eksoottisessa kiekkomaassa Etelä-Koreassa ynnä Norjassa. Joten eiköpä tuo tänne Susirajan taaksekin käy väärästä kuin väärä raha, eihän sen puheista sen enempää saa selevää kun täkäläisten viäntämisestä.

 

Heti puhu Karjalaisessa omiaan: ”Järki pitää olla jäässä ja pelata erittäin fiksusti.”

 

Illalla alottavat Heinolassa. Seurailepa miten jäässä järki on!

                                  Tuus Lennu

Vieläpäs ennätti Lennu vanhan vuoden puolella ilmestyä kuin tyhjästä. Että Pitäs seurata tänä iltana miten Heinolassa jyrää! Eiköhän tuon huomisaamuna lehestä nähne - että Jokipojat voittaa.

Sinänsä eihän tuo Tikkanen tyhjiä puhu, jos määrää jääkiekkoilijoiden järjen pysymään jäässä, mikäli menestyä mielii.

ps klo 21.15  http://www.sportti.com/uutinen.asp?CAT=2-1&ID=187192


Sairausvuosikatsaus - ambulanssissa kilvan.

Ambulanssin sai hälytetyksi maanantaita vasten aamuyöllä. Sydäninfarkti. - Puristi rintaa niin vuan perkulleesti, soitti ylin ystävä Yksi keskussairaalasta. Kolmesta kohti ohittivat. Yhä läätää.

Ambulanssin hälytti illankamussa lauantaina, varmuuden vuoksi. - Puristeli rintaa, veti tunnottomaksi kättä, pelotteli, soitti ystävä Kaksi, jo kotoaan. Yön yli olivat makuuttaneet ja lähettäneet sitten taksilla kotiin. Pallolaajennuspaikat toimivat. Ei hätää.

Ambulanssilla viiletteli kalareissun jälkimainingeissa kohti keskussairaalaa. - Millään ei pystyssä pysynyt, selitti ystävä Kolme, - maihin löi. Pahemmin vinttas kun pullo votkaa. Tasapainoelin venkulehti jossain korvakäytävillä. Itsestään ajanoloon kuuluu paranevan.

Niittohommissa on tuoni. Tylsällä viikatteella, liippaamattomalla terällä rouhii. Taittuu vaan ei poikki katkee. Hankiko suojaa eli pakkanen? Henki säästyy, pihisee. Ei ole vielä käynyt hullusti niin kuin Neulikon Matille laanilla Niskasen Mikon Päätalo-filmissä.

Ennen urheiltiin kentällä, juostiin, hypättiin, palloa potkittiin. Verrattiin aikoja, pituuksia, tehtyjen maalien määrää, palloa lyötiin. Nyt urheillaan elämällä, ajellaan ambulanssilla kisapaikalle kilvan, hypätään lääkärillä, pallolla laajennetaan ... Jos vielä kävellään, hiihdetään, juostaankin.

- Älkää hosuko, kyllä te sieltä selviätte!  jaan asiantuntijakonkarin neuvoja.

Kannustan, kaapille kävelen ja napsasen parit primaspaanit. Ihmeen hyvin on sydämeen kaivettu katetriabloitu oja, pitänyt rytmihäiriöt poissa - tai sitten se kun ei ole tarvinnut tapella ympärillä kuhisevien aitoämeriäkkyläisten kanssa ja niiden laikkoja pelätä.


Ämeriäkkyläisten uusi hienoniminen morsian.

"2010-12-13 Rääkkylän kunnanvaltuusto on juuri tehnyt yksimielisen päätöksen kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä Attendo MedOnen tuottamina. Sopimukseen kuuluu, että toimitamme kaikki Rääkkylän sosiaali- ja terveyspalvelut lasten varhaiskasvatusta lukuun ottamatta."  Attendo-MedOne

 

Meitä ei-ämeriäkkyläisiä on enää yksin lukien kolme kappaletta jäljellä koko pitäjässä. Taas on luonnon kiertokulusta häviämässä yksi arvokas eliölaji.

Tallautumassa enemmistön jalkoihin. Sitkuillaan nyt kuitenkin hamaan loppuun. Mitäs tässä kainostelemaan.

 

Hurraahuudoin ovat viemässä kuntaa yhtenä laumana kohti parempia palveluja terveys- ja sosiaalihuollossa, kuten luettu on. Mielitietykseen ämeriäkkyläiset ovat valinneet komialta kalskahtavan morsiamen: Attendo MedOneOh la laa! Siinä paikalliset Hellit ja Impit, Lyylit ja Lempit ovat nothing and nobodies! Hyvät myötäjäiset kuuluu mukanaan kiikuttavan tämä ihanainen, puolulkomaalainen morsio - kunhan ei olis kevytkenkä...

 

Pahaa ei saisi kuiskutella, eikä juoruja sovi kuunnella. Yksi pahanpuhuminen kiellon päälle kierrätettäköön: samainen yhteispohjoismainen morsian on vastikään ennen joulua Nokialla pistänyt kovan kovaa vasten ja karistellut helmoistaan hoivakodin luottamusmiehen ja potkinut muun henkilökunnan mukana pellolle.*

Railakka morsmaikku aitoämeriäkkyläläisillä.

 

Vaikka paskuako tässä jurisemaan, antaa morsiamen tulla ja näyttää tapansa. Kahtoo sitten polttaako sulhanen näppinsä sähäkän morsiamensa pelissä. Ottaako kunta omakseen oikuttelevan morsiamen, joka on luvannut kymmenen hyvää ja kolme kaunista, vai miten se meni?

 

Kolme ei-ämeriäkkyläistä - minä, Pystykorvan Erkki ja Tarkkailija - jää kuulovartioon.

 

* "- Pääluottamusmiehelle pitää järjestää muita töitä tai perehdyttää uusiin tehtäviin, mutta tällaista mahdollisuutta ei tarjottu, Ahonen toteaa Nokian Uutisille."   NokianUutiset  22.12.2010 
11 kommenttia

Lyylille lahja, pyh!.

Alkaa meidänkin Lempi nokkautumiseltaan päästä taas pyhien jälkeen jaloilleen.

TV on auttanut tasapainon löytämisessä aiemminkin: Luontodokumentit - niissä niissä jotakin on. Uutisista Lempi ei perusta, silloin se yleensä ryhtyy pesupuuhiin; Hintsasen tarttuessa mikkiin putsailee Lempi ulostuslaitteitaan tai vaihtaa huonetta.

EJ tuolla omassa Sissi-blogissaan eilen sai kaupunkilaiskollin vieraaksi ja luontoon tottumattomana se maaseutukylättelylläänkin tutkii luontoa mieluummin televisio- kuin akkunaruudusta. Semmoinen on urbaanikissan luonto - kikeliskokkelis vaan!

TV:ssä on taikaa. Joskus ennen vanhaan tiedemiehet tutkivat etteivät kissatkoirat televisiokuvaa erota. Lienee kuvanlaatu parantunut digiaikana kun niin monet elukat tuntuvat tuijottavan ruutua, laiskuuttaan vissiin niin kuin ihmiset: ei tarvitse ulos pakkaseen päätähäntäänsä pistää.

TV:n katselusta päätellen Lempistä voi päätellä, että balanssissa on, isoja kissaeläimiä tosin kaihtaa vielä katsomasta, kuten yläkuvasta voi päätellä. Pahin järkytys on kärsitty ja unohdettu, teko anteeksiannettu ja saalis nielty ja nautittu. Nyt odottelee jo lisää nieltävää. Kiipeää kukkalaudalle ja kurkistelee ulos josko valkoinen farkku pihaan kurvaisi. Ja se mukavia rupatteleva setä muovikassin kanssa kömpisi autosta ulos ja ojentaisi lahnapussin isännälle ja muistaisi nyt lausua oikein jotta Lempille eikä väärin niin kuin ennen joulua molemmat munaten:

- Tässä ois lahna lahjaksi Lyylille.


Joulupukkikalenterin läppä 25 - sijaa itse vuoteensa


25.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

***************************"Vem ska annars göra det?"

Jo koulutodistus oli vähän niin ja näin, lähinnä matematiikan osalta, si och så.

Nyt välitodistus kuninkaana ei kummoisempi ole, lähinnä käytöksen suhteen.

Elämä hovissa jatkuu. Kuningatar Silvia on kuninkaalle edelleen elämänsä nainen, kaikki kaikessa. Hänestä hän on riippuvainen, haluaakin olla.

Kuningatar petaa Drottningholmissa

itse vuoteensa ja ihmettelee että no kukas muu.

Eiköhän hän armahda ja auta miestänsä kuningastiellä vastedeskin.

Eihän kuninkaan tarvitse olla mikään kuningasten kuningas.

 

   Hyvää joulua kaikille teille!  
Julevangelium Jesu födelse Luk 2:1-20

Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad.

Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn. Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.

I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba."

Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud: "Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt." När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade herdarna till varandra: "Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta."

De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.

http://www.iltasanomat.fi/kuninkaalliset/Hups%20kuningas%20mokasi%20joulupuheessaan!/art-1288358740181.html  laskuvirhe maailman väestömäärässä


Joulupukkikalenterin läppä 24 - lahja


24.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

**** **** **** ****"Nenne, Dustaf älskar dem!"

Kaikkein eniten hän, 'Dustaf', rakasti traktoreita. Niissä oli jotakin.

Bertil-sedän tuoma kolmivuotissynttärilahja, polkuauto, oli hieno - mutta traktorit! Niitä ei mikään voittanut.

 

"Katso miten isoniso auto, katso kuorma-auto, tuolla tulee hieno Ford, tuolla tulee perävaunu, katso nosturi", selitti pikkuprinssi lapsenvahdille Hagalinnan-puistossa.

 

Hän tahtoi alituiseen kaivaa, rakentaa, tonkia, tönkiä. naulata, sahata, väännellä ruuveja ja muttereita.

 

*Oss karlar emellan*

 

Oli alusta lähtien enemmän käytännön mies kuin lukumies.

 

"Förbannande unge!" Sibylla-mamma menetti joskus hermonsa.

 

Jatkuvasti pikkuprinssi oli liikkeellä, aina jalat alla paineli pitkin Hagan linnan huoneita kuin tornado, kiipeili tuoleilla, pöydillä, huonekaluilla harrasti vuorikiipeilyä. Lastenhoitaja ei voinut jättää hetkeksikään 'Dustafia' silmistään.

 

"Vaarallista? En ole koskaan kuullut mitään muuta kuin 'farligt'. Eihän  elämästä tule mitään jos kaikkea on pidettävä vaarallisena", Carl Gustaf joskus myöhemmin totesi.

 Joulupukkikalenterin läppä 23 - tehty mikä tehty


23.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

************************

T.Sjöberg: Carl XVI Gustaf

 

"På bilderna av tronföljaren kunde folket se en ung man ... vars kvinnohistorier löpte som en följetong i pressen."

Nuoruushan se lopulta on syy Kaarle Kustaa Kuninkaan vallattomuuteen.

Kerrataas vähän.

Ruotsilta loppuivat kuninkaat 1800-luvun alussa.

Haettiin Ranskasta joku sotilas jota kuninkaan homma kiinnostaisi.

Ainoastaan yksi marsalkka, porvarispoika Jean-Baptiste Jules Bernadotte, oli kiinnostunut lähtemään kuninkaaksi pimeän Pohjolan perukoille. Köyhän asianajajan sotilaspoika.

Ei se sen hienompaa sukua ole. Kuka tahansa meistä olisi kelvollinen ollut, jos vain sotataitoinen olisi ollut.

Vaikka sotataitoa ei ole tarvittukaan Bernadottein aikana: Kaarle XIV Juhanasta tuosta ensimmäisestä kuninkaasta on vallinnut 200-vuotinen rauha.

 

Carl XVI Gustaf on suvun seitsemäs kuningas ja joutui kuninkaaksi liian nuorena (27v), kokemattomana ja huimana kaikkine sukurasitteineen ( tarkkaavaisuushäiriöitä, lukivaikeuksia yms.). Hänen kuninkaallinen korkeutensa ennättää olla 40 vuotta Ruotsin kunninkaana ennen kuin saavuttaa edeltäjänsä, isoisänsä kuninkaaksi ryhtymisiän sekä arvokkuuden.

Vielä tässä ihmettelemään Kaarle Kustaan seikkailuja - nuoruuden piikkiin menee!

 TET-harjoittelujakso on nyt takana.

Tehty mikä tehty. Ikä tasaannuttaa. Kuningastie on edessä avoinna paikattavana.

Victoria odottakoon.

 

" - tääll' on paikka, jossa viel' on rauha,

...

korvissani yhä jyrinöi,

kaikuu niinkuin kavioitten jyske,

temmeltää kuin huimat kentaurit,

korskuin, vaahdoten, ja sarvipäät

irvistävi alta kulmien ..."

Lehtonen: Markkinoilta

 
8 kommenttia

Joulupukkikalenterin läppä 22 - liian nuori kuninkaaksi


22.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****************

 

"Herregud, han var ju bara 27 år!"

Prinssi Kaarle Kustaa oli vajaan vuoden ikäinen isänsä kuollessa lento-onnettomuudessa. Isoisä Kustaa VI Adolf jatkoi kuninkaana 91-vuotiaaksi kuolemaansa, vuoteen 1973 saakka, jolloin 27-vuotiaasta prinssistä tuli Bernadotte-suvun nuorin kuningas. Isoisä oli tullut kuninkaaksi 67-vuotiaana.

Den motvillige monarken,

kuten joulupukkikalenterimme kirjan alaotsikko kuuluu -

vasten tahtoaan.

Tai ainakin liian varhain.

 

Enemmän häntä nuorna viriilinä miesnä miellyttivät luonto, nopeat autot, upeat veneet sekä juhlat ja ja - naiset.

Ei auttanut. Oli pukeuduttava arvovaltaisen kuninkaan pukuun.

Epäluonnollista. Ihmisluonnon vastaista. Olla alle kolmekymppisenä yläpuolella muiden.

 

Ei ihme jos kuningasta on salaa juoksuttanut.

Vaan nyt on juoksut juostu, kuningatar Silvia on eilisten lehtien mukaan kieltänyt mieheltään omat juhlat ja herraseurat.

 

"- Joo nää kestit riittää!

Tarpeeksi turhaa iloa on pidetty!

Ala siitä kotiin joutuella!

Kello yhtä viistää! Vaikka vielä

tässä tapeltaisi! Niin. niin! Mikäs

takaa tässä, sellaisessa, hui!"

Joel Lehtonen, 1912: Markkinoilta (Markkinoilta maalle/Nurkka-Massin kuuliaiset/Kevät-simfonia)


Joulupukkikalenterin läppä 21 - ikänsä naisten keskellä


21.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****"Och han var verkligen en underbar baby."

Nti E paheksui kuninkaan käytöstä ja suojelupoliisi Säpo valitteli suojelemisen vaikeutta kun meno niin usein villisti päällä. Ehkä syy kuninkaan raisuun käyttäytymiseen onkin kasvatusympäristön.

 

Siskot palvoivat 'leluaan'. Lellipentuna voi toteuttaa kaikki oikkunsa.

 

Isätön, puoliorpo Carl Gustaf vietti lapsuutensa naisten ympäröimänä niin Hagan kuin Tukholman linnassa.

Äiti, lastenhoitaja, kotiopettajatar, isoäiti sekä neljä siskoa, Margaretha, Désirée, Birgitta ja Christina, hoivasivat pikkuveljeä, söpöä kiharapäätä,

kuin nukkea nukkien joukossa.

Kuvitelkaapa itse itsenne Carl Gustaf Folke Hubertukseksi!

 

"Vakava on velvoituksen työ,

yksin Liena, Luarukka ja Rietta

tuolla ymmärsi sun yskäsi,

Kaihukaista, jonka heitän nyt

huokaamaan ja Kalle Nakarin

kanssa pohtimaan porstuassa

asioista, jotka, totta kyllä,

'merkityksestä on tärkeästä'  - "

Joel Lehtonen: Markkinoilta


Joulupukkikalenterin läppä 20 - nu STOP!!


20.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****"... det varit lite av en sport hos kungen ... att lura Säpo ..." Sjöberg: C XVI G

Kuningas 'jätkä'porukoineen harhauttelee turvallisuuspoliisia, Säpoa, vaikkapa huudattamalla musiikkia hotellihuoneessa ja livahtamalla metelin turvin yöhön.

- Ei Säpo kaikkea voi pysäyttää. Ihminen on ihminen ja tekee mitä tahtoo. Voimme puhua riskeistä mutta emme pysäyttää. Ei ole pakkokeinoja,

Säpon henkivartioston kierrätyksen ex-pomo Bert Melén kertoilee.

 

20. läppä heitetty. Hiljalleen jätämme yksityiskohdat, herkuttelut - elostelu on nähty. Eilen analysoi oman alansa asiantuntija kuninkaan käyttäytymistä. Tänään vetelee rajojen vetämisen vaikeutta kuninkaan reviirille

Ruotsin Supo Säpo.

Kuninkaan itse on aika havahtua, jätettävä epäjalo käytös, 'miehistyä', machoilustaan naisistua, muut eivät voi sitä kuninkaan puolesta tehdä.

 

"Kuorsaa ukko sohvan kannella,

maha hyllyy, toinen lapikas

oven suuss' on, toinen kinttuun jäi,

tossu katajilla seppelöity."

Lehtonen: Markkinoilta

 
7 kommenttia

Joulupukkikalenterin läppä 19 - p.maku suussa


19.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****"Jag kunde avsmak för hela situation, den var så absurd." Sjöberg, 2010: Carl XVI Gustaf

Läppä auki, läppä kiinni: ei kaikesta saa puhua, ei ainakaan valokuvaa ottaa.

Eivätkös silmät korvat täynnä ala olla jo kuningasta tuota kuudettatoista - XVI - sekstondea.

 

On aika ensimmäisen analyysin. Sen tehköön alan asiantuntija nti E, nyt jo uransa jättänyt. E tuumailee ja paheksuu, ettei se käy että kansakunnan esikuva käyttäytyy miten tahansa ja tuhlaa veronmaksajain rahoja. Pattiin ottaa. Hyvä että asia tulee vihdoin julki. Kunpa kansa saisikin tietää mitä suljettujen ovien takana touhuillaan ... 

 

"No, niinkuin riemullisten

rastahien sekaan varikset

lentää, niin nyt tanssi taukoaa,

voivottaen riutui säveleet,

harmoonikka kuihtui kurehille

kuin on vanhan mummon vatsa."

Lehtonen, 1912 Markkinoilta


Joulupukkikalenterin läppä 18 - filmirullat tänne!


18.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****"Kolla, kolla." "Var är filmen, var är filmen?"

- 32 %, määräsi verovirasto, - me ilmoitamme Valtiokonttoriin.

Nyt ovat eläkeläisen raha-asiat kondiksessa. Voimme kääntyä taas mielenkiintoisempiin asioihin eli kuninkaan puuhiin, nyt kun taxit ja värkit ovat kohdillaan. Kuningas lie verohuolista vapaa, tax free.

 

Kuinka ollakaan, kuningas näyttää olevan taas juhlatuulella ja juhlii jenginsä kanssa vähän siellä sun täällä ja, yllätys yllätys - nuorten naisten seurassa.

 

Kamera. Kuningas. Nainen. Naps! Kuva.

Nyt neitokaiset menevät  liian pitkälle! Der Spiegel tai jokin muu lehti olisi kiinnostunut.

Nti E menee vessaan ja työntää filmirullan piiloon 'simpukkaansa'.

 

Kotietsintöjä, uhkauksia. Säpo toimii sittenkin, huomaamattomasti, kohteliaasti, näkymättömästi. Kuvia ei julkaista missään.

 

"Mutta keskell' iloa jo tuli

pillat! Mitkä? Mikä siell' on? Miksi

tanssi taukoaa? Ja harmoonikka

vaikenee."

Lehtonen: Markkinoilta


Joulupukkikalenterin läppä 17 - finanssipojat


17.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI, KIRJALLISUUS

."Ska vi ta och strippa lite?"  Sjöberg, 2010: C XVI G

Tänään on vuorossa nti G:n suunvuoro, läppä auki:

G leikki ystävättärien avustamana Kuningas menettää vallan -leikkiä. Mahtimiehet saivat tarvitsemansa, mutta toki tarjosivat ruokaa, juomaa sekä limusin-kyytiä vastikkeeksi.

G oppi huomaamaan, etteivät poliitikot hallitse Tukholmassa vaan tämä kungagänget, finanssipuolen pojat.

Siispä kauppaa käydään näin omalla ajallakin, isojen afäärien ulkopuolella ahkeroiden...Havahdun! Afääri! Oma 'afääri' keskeyttää nti G:n lörpötyksen. Minun täytyy soittaa verotoimistoon ja pyytää toimittamaan Valtiokonttorille ennen vuoden vaihdetta ennakkopidätystieto, muuten pidättävät eläkkeestä 60 % vuoden alusta.

Huomiseen!

 

"Ei nyt noille konkareille kelpaa

muka ... pitäis olla, niin se on,

sellaiset on miehet, vaihtamista.

Mutta uotakkas, sie Kustaa Mulli, musta kurjimus!"

                                                                                            Lehtonen, 1912: Markkinoilta

 
15 kommenttia

'Umpikiero valehtelija!' sano kunnanjohtaja


.

Eilen päätettiin Kontiolahdella kunnan kulttuuripalkinnon saaja.

Sen sai taidegraafikko, videotaiteilija Leena Nylander.

 

Sanataidetta vuosien aikana harrastanut kunnanjohtaja sivuutettiin syyttä suotta siinä valinnassa.

Kunnanjohtaja Kari Käyhkö sai sen sijaan samana päivänä käräjäoikeudelta 8000 euron sakon sanallisesta taiteestaan: 'mielisairas' ja 'umpikiero valehtelija' olivat nuo ilmaisut, joilla kj KK kahta luottamusmiestä oli vapaa-ajanviettoreissulla kutsunut.

'Asut Paiholassa, mene sinne!' Jotenkin tuohon malliin hän oli toista kutsunut. Toista syyttänyt perusteettomasti vaimon taksikyydistä kunnan piikkiin.

 

Raakaa peliä tuntuu olevan kunnallispolitiikka muuallakin kuin Ämeriäkkylässä.

 

Kunnanjohtajalla (ennen samalla hallituksen pj) nykyisin taitaa olla vain luupalan osa, jota kaikki  kynnelle kykenevät kaluavat - muutama puoluekellokas käskyttää ja kuljettelee hihnassa näytille.

 

Kunnanjohtaja on kuntalaisten kusitolppa -arvioon päätyi Pieksämäen kaupunginjohtajana toiminut Heimo Polvi kirjassaan  Kuntajohtaja - poliittisten koirien kusitolppa.**

 

Silti jotkut maisterit rohkeudessaan/hyväuskoisuudessaan/epätoivossaan hakeutuvat näin kovan työttömyyden aikoina ko. virkaan! http://hikkaj.blogit.kauppalehti.fi/blog/7852/kuntajohtajat-kusitolppina


Joulupukkikalenterin läppä 16 - voi jos isoäiti tietäisi!


16.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****

tel kussa

"... de kungliga jakterna kallas 'amorösa eskapader'."

Kynttilämme on XVI, kuudestoista, kuten kuninkaamme Carl Gustaf. Liekki lämmin, levoton.

F, 19v: nubbeleikkien ja tanssien jälkeen oli aika amorösa eskapader.

F 19 v tulee kotiin vanhempiensa luo ja näkee kuninkaamme TV:stä. Ajattelee, että onpa kunkku tyylikäs, mutta tietäisipä mummo, joka seurana katsoo, mitä Hän halusi tehdä kanssani ...

 

"Tokko näkis kuka, tokko hurskas mamma,

köyhillekin hellä, antavainen,

polkkaileva Ruusa! Mene, vinttaa!

...

Niin he katoo, lykky reissulleen,

elköön heille häkää lyökö Amor." 

Joel Lehtonen: Markkinoilta

 


Joulupukkikalenterin läppä 15 - ryyppyleikki


15.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.
**** "Den kungliga jakterna har alltid omgetts med ett skimmer av glans och mystik" Sjöberg: C XVI G

1989 Islanti ...... 2008 Slovakia

1200-luvulta Maunu Ladonlukosta alkaen metsästys on ollut kuninkaallisten ilo sekä oikeus.

Osanottajat aatelia ja yhteiskunnan, elinkeinoelämän kermaa. 

 

Milloin Carl Gustavilla mukana  oman ikäluokkansa kungagänget, menot silloin sen mukaiset.

Kuningas muuttuu kaveriksi: Gurraksi tai Tjommeniksi. Silloin juhlitaan.

Mekin juhlimme. Sytytämme viidennentoista kynttilämme. Jouluun ei enää kymmentäkään yötä. Nyt voi jo laulaa joululauluja ja leikkiä joululeikkejä.

Kävisikö kuninkaallinen juhlintaleikki, nubbeleken?

Yksi ottaa viinahörpyn ja siirtää sen nielaisematta seuraavalle, ryyppy palaa kaikkien suut kierrettyään ottajalleen.

Että silleen. 

"Pauhahtaakin heti polvi-palkeet

kesken 'Konjakkia kontissa'

uuden sävellyksen, alkain soimaan

kaunihisti, kuutamoisin kaihoin

lemmekästä naisten polkkaa."

                                                                Lehtonen,1912: Markkinoilta

 


Amerikkalaisten malliin Ämeriäkkylässä.

  painalla >  Nelosen uutiset - kohta 3min 20s R_län terveydenhuollon yksityistämisestä


Ämer kuuluu taas kummia

Lakkautettuaan terveen 70 oppilaan Ilovaaran koulun, kunta päätti taas hölm...siis säästää. Ja kunnolla.

Nyt se lakkauttaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja toimii vastaisuudessa valtameren takaisen suuren esikuvansa mukaan: ostaa liikevoittoa tavoittelevalta firmalta palvelut. Tulee miljoonan halvemmaksi vuositasolla - aluksi.

Henkitoreissaan sitä on valmis tekemään mitä tahansa. Lopun sivistystoimen myyminen yksityiselle toimijalle voisi olla oiva veto, seuraava askel ämeriäkkyläisillä kohti aitoa, ja vapaata, amerikkalaisuutta ja sen hyvin toimivaa koulujärjestelmää. Sekin toisi satojentuhansien säästön - aluksi.

Säästämisen lopputulos onkin nähtävissä kirkkaimmillaan siellä perillä Amerikassa, siellä josta mummo aikoinaan kyseli: "Onko se Ameriikka siellä Kitteen takana?"

Ja mikä mukavinta: Hittolainen, myö kaikki ollaan nyt ämeriäkkyläisiä - valtuuston päätös oli yksimielinen.

Pitäisiköhän kuntaliitos tehdäkin sinne merten taa!

Ei muuta kuin soimaan, siis soimaan  

TÄHTILIPPU (The Star-Spangled Banner)

 

HS PÄÄKIRJOITUS kunta kokeilee rajoja


Joulupukkikalenterin läppä 14 - "ei ollut klubilla"


14.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****"Det här måste vara ett missförstånd." Sjöberg, 2010: C XVI G

JUUPAS - EIPÄS

Golden Clubilla tuolloin paikalla olleet 'työn'tekijät kertovat että kuningas oli paikalla. Sen sijaan hovi (tuolloin paikalla ollut?) kieltää, ettei ollut - mites livahdat kun koko perhe oli olympiareissulla mukana! 

Väärinkäsitystä koko tarina.

Kävisi kuitenkin liian tyyriiksi oikoa homma oikeusteitse.

 

Harmi ettei 14. kynttilämmekään pysty valaisemaan menneitä.

Si och så

- mitäpä tuota vatvomaan.

 

Nössipoikahan kuningas, 64, on jos käännämme katseemme nykyiseen Italian päämiehen puoleen, pääministeri Berlusconiin, 74. Ah! siinä vasta koni mieheksi, eikä häpeän häivää, jos vähän puuskuttaakin. Äänikansa kyllä hurraa, kannustaa!**

Demokratia se vasta ihmeellistä on monarkiaan verrattuna.

 

" - Voi kun tääll' on vari! 

Eikös nyt, kun täss' on semesterit

tällaiset, me eikös, Kustavi,

mennä vähän vilvoittelemaan?" 

Lehtonen, 1912: Markkinoilta

 


Karjuntaa salissa                                                   


Joulupukkikalenterin läppä 13 - "oli se klubilla"


13.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****"Oh my God ... ... att servera Sveriges kung!" Sjöberg, 2010: C XVI G

Heather, tarjoilija, muistaa 13 vuotta myöhemmin, että hän oli silloin Atlantan kisojen aikana Gold Clubilla töissä ja tarjoili Ruotsin kuninkaalle sampanjaa sekä pientä purtavaa.

Kuningasko kieltää! Pötyä päästelee!

Kuningas oli Nicon kanssa, ja Nico siihen aikaan oli niitä naisia joka myi maksusta itseään. Muuta hän ei väitä.

 

Joulukynttilät käsissä tässä. Elä nyt näiden kanssa ristillisesti! Sytyttääkö vai sammuttaako 13. kynttilä?

Mitä? Mitä! Eikös 13 ole valehtelijan luku! Ei kun sehän on onnettomuuden luku.

Sytytämme ja sammutamme sen saman tien.

 

"Ottakaa nyt vähän, puraiskaa

vaan voileipää. Eikös onttoa

ole kertynyt jo mahan pohjaan,

näissä kovan tanssin karkeloissa?"

Lehtonen, 1912: Markkinoilta


Joulupukkikalenterin läppä 12 - Nico-typykkä


12.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****

 

 perhe epäselvänä ja ymmällään tilanteesta

"Richard gissar att kungen gjorde av med omkring 10000 dollar den kvällen." T.Sjöberg, 2010: Carl XVI Gustaf

Huone oli nro 8 ja 9.

Kasi oli ns. semifinaalihuone.

Neljäkymmentä neliötä, soffa, kuddar ja pyöreä pöytä.

Tummennetut lasit niin että ulos näkee, mutta sisään ei.

2 salaisen palvelun miestä vahti ovella että kuningas sai rauhassa oleskella Nicon kanssa.

Yks taivaanlahja lie ollut.

Kuningas viipyi paikalla muutaman tunnin.

Nicon hän oli valinnut mieluisekseen 6-8 naisen joukosta.

 

"Annas raikua

rutkustas,

sie rumpsun retkuttaja,

vielä pulska housuttoman polkka!"

                                                                                                                      Joel Lehtonen,1912: Markkinoilta


Ken?.

Lauantaikerhomme piti pikakokouksen eilen perjantaina, koska yhtä jäsentä vahvasti vietätti raskaan työviikon jälkeen illanviettoon kylille ja glögijuominkeihin. Ja ainoastaan kerhodiplomin avulla nimenomaisella jäsenellämme on mahikset poistua pirttihirmunsa alaisuudesta; niin rasistiseen sävyyn hän jätkäporukassa rouvaansa nimittelee.

Muuten hän istua jököttäisi kotona sohvan nurkassa, mutta vilautapa Lauantaiseuran sanaleikkikilpailun, Baariin vai kotiin ... vai kotiin!, voittotositetta, niin tämänkin jäsenen ilta on pelastettu: vaimo ihailee älykästä miestään ja suorastaan hätistelee kylille näytille.

Tällä kertaa kokoonnuimme salaisesti sekä käytimme muista koollaolijoista (olioista?) salanimiä: Maanantai, Tiistai ja Keskiviikko. Ettei kylille leviäisi tieto, kuka tuo pirttihirmu on.

Ennen kilpaa, muodon vuoksi, kieliseura kun olemme, turinoimme diminutiivista ja totesimme että jos emme käyttäisi salanimiä, olisimme kaikki sukunimiltämme diminutiiveja, minua lukuunottamatta: Härkönen, Mäkäräinen ja Jänönen.

Mutta itse kisaan:

- Tällä kertaa teidän tulee selvittää seuraavan virkkeen henkilö.

- Ja missä on virke? hätäili Keskiviikko, joka halusi voittaa kisan ja vilauttaa kuittia pirttihirmulleen.

- Vihje 1:  ONPA NENIÄ RÄKÄMÖYKKYJÄ KIRNUAMASSA. 

- No johan paukahutit pahan! parahti Tiistai.

- Mutten hutia, painotin.

- Nainen vai mies? uteli Maanantai.

- Vihje 2: ASIA KAIKETI JOHTUU HIRVEÄSTÄ RÄÄKISTÄ. Vihje täsmentää että kyseessä on female. Minuutti aikaa, hyvä herraväki, ilmoittaa ratkaisu. Muuten koittaa sakkokierros eli kotimatka, kapakkakierroksesta ei toinna haaveillakaan. Paikoillenne - valmiina - PAM!

Sen verran hinkua Keskiviikolla kapakkakierrokselle oli, että hän sai puristetuksi urheilijamme etunimen. Vaan ei, kumma kyllä, sen perusteella löytänyt oikeata sukunimeä vihjeestä 1; hän tarjosi jotain ruotsalaista Bergqvistiä.

Maanantai ja Tiistai luovuttivat tyhjän paperin. Ja koska Keskiviikon vastaus oli vain puoliksi oikein, hänen oli palattava pirttihirmunsa tykö perjantai-iltaa viettämään. Otamme osaa.

Kuka kumma on kyseessä ja ennen kaikkea miten löydettävissä? Kommentit pysyvät piilossa sunnuntai-iltaan saakka. Lykkyä!

Lisävihje asetettu su klo 11: Ks.  TV klo 15.10

(punasin nuo vihjeiden  taitekohdat kilvan jo ratkettua)


Joulupukkikalenterin läppä 11 - merta edemmäksi kalaan


11.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****Hyvinhän tuo Kalle eilen nobelinsa jakoi, tyylikkäästi; koko perhe hymyili, minkä nyt Madeleine protestoi ja jäi hummailemaan Amerikkaan.

Ja sinnehän tässä menee koko kuningasperhe! Pysytään följyssä.

Asettukaas teljolle. Tukka hulmuten, kiharat suorina. Merten taa, merta edemmäksi 'kalaa' pyytämään. Oikein olympian kisoihin, Atlantaan 1996.

Kunniavieraaksi.

 

Gold Club

Gold Room 7 reserved the King of Sweden

 

VIP-vierailla alastontanssin katselun lisäksi nautittavaksi tarjolla aitoehtaa strippariseksiä.

No eikös viriilinä miehenä Kalle sinne!

Uteliaisuuttaan?

Kuningasperhe on mukana Atlantassa. Myöhemmin kuningas kieltää jalallaankaan astuneensa - moiseen synninpesään.

 

"...60000 dollar kunde man köpa sju helnakna kvinnor i sex timmar, tretton flaskor champagne och en stor bricka exklusiv hummer - *the Royal VIP treatment'" Sjöberg: Carl XVI GustafJoulupukkikalenterin läppä 10 - vanhalle viinalle


10.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****Voi meitä Sortavalan poikia mihin kynttilätalintöhkään olemme näppimme työntäneet - istua nyt naapurimaan kuninkaan kelkkaan, lähteä nyt taivastelemaan Ruotsin kuninkaan loppumattomia metkuja!

Verstashuoneeseen sietäisi lukita puu-ukkoja vuolemaan koko kurko.

Toivottavasti tänään onnistuu  Nobel-palkintojen juhlatilaisuus** Tukholmassa, kuninkaan paluu julkisuuteen. Pitäisi nyt ainakin huolen, ettei alkuaikojen adjutantin huoli vanhalle viinalle löyhkäämisestä toistuisi.

Oli kuulemma hankala

kun aina silloin tällöin majesteetti palaili aamuyöstä neljänviiden aikaan juhlatunnelmissa linnaansa ja kohta aamupäivällä vanhalle viinalle tuoksahdellen joutui jo vastaanottamaan suurlähettiläitä.

Varsinkin muslimimaiden lähettiläiden vastaanotot olivat kiusallisia.

"...var viktigt, att inte betraktas som en surpappa." Thomas Sjöberg, 2010: Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken** painasepa tuosta: http://nobelprize.org/


Kari Tapiosta vähäsen.

Täällä ei sanaakaan!  Blogeissa kaverista, joka edusti suomalaista miestä aidoimmillaan. Sairauksineen, juoppouksineen, rehellisyyksineen, sydämellisyyksineen, työhulluuksineen ...

Kansan mies, iskelämätaivaan soinilainen, jolla ei diivan elettäkään.

Sinne minne Kari Tapio ja Hänen orkesterinsa saapui soitolle, sinne kokoontui myös rahvas tanssimaan ja ennen kaikkea kuuntelemaan elämän murjomaa vertaistaan, melkein kuin Vapahtajaa.

- Laula, Kari, Peluri! pyysi elämää nähnyt mies Varkaudessa.

- Tulee kohta, lupasi Laulaja, nosti peukalonsa kohti kattoa ja taivasta, ja johan lähti.Lisäys kommenteista: Tytär kirjoitti 09.12.2010 - 18:45

http://www.youtube.com/watch?v=CVs9MTXnUG0


Isä kuoli äidin silmien edessä


Joulupukkikalenterin läppä 9 - Silviapa tiesi


09.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****Ettei vain kuningas Carl XVI Gustaf polttaisi kynttiläänsä molemmista päistä! Vakan alla ei ainakaan pidä.

Jo vuoden jatkuneelle kuherteluromassille oli tehtävä stoppi, ihan valtionkin vuoksi.

 

Ei kuningas sitä olisi honannut, 

vaan Camilla, Army of Lovers -laulaja Camilla Henemark, sen päättää

ennen kuin kansa saa tietää.

Silvia tiesi jo.

Kamerat koska tahansa saattaisivat salasuhteen paljastaa.

SIIS: Slut, Kära-Carl, SLUT! Meidän kynttilämme on sammutettava, vaikka sydäntä olisi vaikka kuinka paljon mitä palaa.

"Hon visste att drottning Silvia visste..." Sjöberg: Carl XVI Gustaf


Lennu linnaan mieluilee.

"HV

On se nyt yhtä persvakoa, en paremmin virka, että pitää olla joku pakolainen, toho tai lepakko jotta linnaan pääsee ja käy kutsu!

Rehellinen suomalainen ikänsä puurtanut työmies tai nainen, kuten minä: EI MITÄÄN MAHKUJA! EMM. Vaan tulepa vaikka Intokiinasta ja tanssi tähtien kanssa niin jo on varma pääsy suomalaisuuden valiojoukkoon.

Eihän tää VOI olla oikein!

Vaan eihän tätä saisi ääneen sanoa, heti joku ministerinnulikka suurisuu on torumassa syrjimisestä. Ketä tässä syrjitään! Sekö on muka tasa-arvoa, ettei aitosuomalainen saa mielipidettään sanoa jos se mieltä kaivaa.

Eihän tästä kohta tuu helevettijjää!

Tuus  L 

suomi-poika "

 

 Sen verran aktuelli ja lennumaisen kähäkkä maili putosi lootaan - putoilee tuon tuosta, vaan tuon kurkokehnon takia eivät tule julki - että on pakko julkaista tässä pelin välissä.

"mies tai nainen, kuten minä", kirjoittaa  -  joko Lennullakin on sukupuoli-identiteetissä horjuntaa? Vai sitenkö yrittänee ensi vuoden sisäänpääsyä linnaan?

 


Joulupukkikalenterin läppä 8 - kookosmaitoa saarella


08.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****Tälläkin kuninkaallisella Kaarlella on ollut oma Camillansa, johon on ollut lujasti mielistynyt:

Camilla Henemark

Vuosituhannen vaihteessa, kuninkaan kärsiessä pahinta viidenkympin villitystään, kuningas osoittaa miten hurjan hauskaa on olla rakastunut teinipojan tavoin. Hän unelmoi miten Camillansa kanssa he yhdessä voisivat viettää marlon-brandomaista saarielämää kookospähkinöillä eläen.

Mutta mitenkäs Silvia yksin kolkossa kuninkaanlinnassa? No se ei kai juolahtaisi mieleenkään saaren lämmössä.

Hytisyttää.

Tämänpäiväinen kynttilänvalo on turhan himmeä. Se ei valaise eikä lämmitä.

Sammuttaa joutaa.

 "Våningen ... såg ut som en turkisk bordell eller som något hämtat ur Tusen och en natt."  Sjöberg: Carl XVI Gustaf


Ristipolkkaa!.

Mikä riippa tuo joulupukkikalenteri - senkin Ruotsin kunkunjääveli! Tosin vielä hoopompi on Vaimon innokkaasti availema  Hesarin joulukalenteri, jossa jonkin päivän saksittavan luukun alla luki: Koira: "Vuh!" (En tule) ja sitä edellisenä päivänä: Rouva: "Koira! Tule takaisin!"  

Pääsisipä muistiin merkitsemään oikeita asioita!

  • Tonttu Toljanderin ilmeikästä riemua esim. Ja säpäköitä liikkeitä.
  • Kaisa Mäkäräisen kasvoilla käväisevää onnen hymyä kun viimeinen pystyammuntakuti on osunut ja ase heilahtaa selkään.
  • Tai nuo lumiset puut keinovalossa.

Ei en minä piruile, vaikka siltä tuntuisikin. Ihan tosissani noita sykähdyksiä luettelen. Ja pistänpä muutaman lisääkin:

  • Kullervo.nyt  Kaupungin teatterissa istumassa keskellä arkipäivää toisten tehdessä työtä, to klo 15! *
  • Niskavuoren nuori emäntä  Kyläteatterissa Enossa pyhäisenä iltapäivänä, itsenäisyyspäivän aattona katsomassa osaavia amatöörejä. Talokin hirsinen kuin Niskavuori. **
  • Joel Lehtosen Markkinoilta Kuvaukset: Markkinoilta maalleNurkka-Massin kuuliaiset ja Kevät-Simfonia. Nimenomaan simfonia ämmällä. Maalaisrahvaalla on meno päällä. 

Kaikki niin totuudellisia asioita, joista kerron, vaikka tapahtumina keinotekoisia: vaikkapa hiihtää nyt pyssy selässä kilpaa rinkiä ja välillä ampua pasauttaa laikkoja alas; taikkapa Toljanderin hätä vanhanaikaisen joulun restauroinnista nykyeläjän vaatimuksia vastaavaksi. Vaikuttavuusefekti silti valtava, sielua hetkauttava.

Entä Lehtosen rahvaanpidot, kun iltapaloiksi tökkään koktailitikkuni Nurkka-Massin kuuliaisiin - ettäs osaakin tikku tökkäytyä tuontuostakin herkkupaloihin:

"Hm - höm - ne, ne nykyajan tanssit",

puhkaa ukki ohi lönköttäin ja sipoin tanssiessaan niini-partaa,

ja se otsa vakaa kurtistuu,

-

"höm ... ne uudet tanssit, joita nuori polvi lapsellinen vetkuttaa,

venterkat - hm ... tuota, ranseessit,

masorkat ja kaikki sottissit,

ne on ... tuota; tyhjää köhnötystä,

kopran tutinaa, kas, tällä viisiin,

on hm ... köhnötystä, kihnutusta, -

kinkun hinkutusta, hieromista!

Tasavainen, Hepsun Jahvo Jahvukainen, Purhonen ja Impi Potentilla siinä mennä viipottavat vanhaa kunnon ristipolkkaa!

Hiton kuningas, sen kuin naisissa ravaa, intohimojensa riivaamana, tapojensa orjana Tukholman öissä. Ei auta, sen perästä tässä on painaa hytkyteltävä, köhnöteltävä ja kihnuteltava ja katsottava kurkon hinkkuuleikki loppuun: onkoon hänessä miestä! Sitten taas on aika palata omiensa pariin.

_____

hkassassa (* ** eläkeläisalennukset 2 + 2 = 4 €, entisiä 4. Hurvittelukassassa: 8 €)


Joulupukkikalenterin läppä 7 - filmille salat


07.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

*****
Prinssin saati kuninkaan ajautumista iltamenoinnoissaan eilisen kaltaiseen kamariin on syytä välttää: kelteisillään naisenpuolen kanssa!

Sillä filmimateriaalilla tienaisi taivaallisia summia, kaatuisi kuningaskunta tai ainakin perustuksia myöten järkkyisi. Tyttöjä kyllä on tyrkyllä, lihaa tarjolla "flickor à la carte" kuin myös aitoa krokotiilinlihaa.

Monarkkikin on vain ihminen - erehtyväinen? Tiedä häntä. Kamalaa! Puhaltakaamme seitsemäs kynttilä kiireellä sammuksiin, niin ei valotus filmille riitä. Ei voi edes ajatella moista uhkaa.

"... virvlande runt i natten med både drink och cigg i handen. En sorglös playboy som gjorde självklar succé på nattklubbarna och bland damerna."  T.Sjöberg: Carl XVI Gustaf

parempi noin kuin näin?


Joulupukkikalenterin läppä 6 - syrjähyppy


06.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****Tänään unohdamme kuninkaan. Suomeen emme kuitenkaan palaa; ohimennen voimme toki maata itsenäisyydestään onnitella jo siitä että maasta tehtiin tasavalta eikä höyrähdetty sen enempää kuningas Väinön kuninkuuden perään - Tarjaa ei tarvitse yöelämän takia kansan hävetä.

Nostamme menneiden aikojen tennistähden Björn Borgin uunista ulos. Verovoutia karussa pakoileva Björn häviää miljoonamäärin rahaa backgammonissa Markovicille, tälle kirjan päägangsterille, ammattinyrkkeilijälle, kungagängetin hauskanpitopaikkojen järjestäjälle.

Saatavien perintään on keinonsa. Kiristys. Poliisi löytää asunnon kaikkine varusteineen: kertakäyttöruiskeineen, käsi- ja jalkarautoineen, nahkapiiskoineen. Ja salakameran.

"Allt skulle filmas och sedan skulle den här personen tvingas betala."  T.Sjöberg: Carl XVI Gustaf 


Joulupukkikalenterin läppä 5 - kellariluolissa


05.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****... Alexandras, Club Power, Aquavit, Club Alpha ...

Markovicin, Joksovicin, Manojlovicin, Bjuhrin, Mossan alamaailman hallitsemissa pimeissä klubeissa. Venäläistä rulettia, huumeita. Mafian afäärejä, kartelleja.

Takahuoneissa, kellariluolissa - katseiden ulottumattomissa.

Sinne sekaan painuu kungagänget, kuninkaan ikuinen ydinryhmä, 'illallistaan' nauttimaan.

Menkööt, kehnot, pyhäpäivänä me emme valu mukaan. Me emme halua häpäistä pyhää, vaikka kuningas haluaa. Me sammutamme viidennen kynttilän. Sehän sammuisi joka tapauksessa kuninkaan kylpiessä tuossa pian niin iloisesti pulputtavassa poreammeessa.

"De som ville ha sex gick bara in i solariet eller rummet där bubbelpolen finns." T.Sjöberg: Carl XVI Gustaf


Joulupukkikalenterin läppä 4 - vailla rihman kiertämää


04.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.
****Ei, mikään enkelijengi se ei ole se kungagänget. Puistelee päätään nainen, 'parantunut'. Että ne jaksavat, kuuskymppiset.

Eivätkö ne ikinä kasva! Painottaa entinen viihdyttäjänainen aikojen takaa ja osaa ulkomuistista kertoa illanvieton toistuvan kaavan. Ja sen miten yhteisen humaltumisen huipentumana kapakkakierroksen jälkeen on yhteiskylvyn aika Jacuzzissa.

- Eihän kuninkaalla ole vaatteita ollenkaan! voisi lapsi taas huudahtaa.

- Eikä kenelläkään! riemastuvat aikuisemmat ruotsalaiset lehdet.

"Men det är dekadens." 

    pst  On aika puhaltaa neljäs kynttilä sammuksiin.

             Lähteet: T. Sjöberg, Andersen HC, Aftonbladet, Expressen

Toisiin aatoksiin? 


Joulupukkikalenterin läppä 3 - muoritta, vaan ei huor


03.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.
****Kaksi kynttilää on jo poltettu karrelle. Kolmannen kynttilän sydän läpättää kiihkeästi. Kuninkaalla näyttäisi olevan kiire taas kerran, ns. meno päällä, jenginsä kanssa; useimmiten tyhjäntoimittaja Gustafsson - kas mikä sopiva nimi hällä! - toimii (pro)moottorina.

Kaarle Kustaa tykkää toiminnasta. Bondit näytetään hänelle ja kungagängetille ennen muita kera viinin, kahvin, konjakin ja - naisten.

Vaimot vartoovat kotona, hehän luottavat kunnon miehiinsä, tai no joo: varmistavat suloisen ylellisyytensä vaikenemalla - siinäpään sikailevat! kunhan varoissa pysyvät.

"...de tror att detta händer andra." Thomas Sjöberg, 2010: Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken 

 


Joulupukkikalenterin läppä 2 - moraali


02.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.
****Voiko kuningas miehenä öisin hiippailla rikollisten ylläpitämillä strippausklubeilla ja heti päivällä vetää statschefinä, puheenjohtajana kokousta maan turvallisuusasioissa?

Siinäpä kysymystä toiselle joulukuun päivälle.

"Om kungen är otrogen, om det för hans räkning har betalats för sexuella tjänster, eller om han går på strippklubbar kanske kan sägas vara hans ensak. Men ..."  T.Sjöberg: Carl XVI Gustaf


Joulupukkikalenterin läppä 1 - ressukka


01.12.2010 - 13:00 | hikkaj | JOULUKALENTERI

.

****'Miksette anna sen raukan olla rauhassa' näyttää kuninkaan vanha opettaja moitiskelleen kirjatietojen kokoajia jo ennen ensimmäistäkään kysymystä.

Olisiko ollut se luonnontieteiden opettaja, joka prinssin matikkapäästä puhui tyyliin 'ei minkäänlaista tartuntaa' (='aldrig förstod vitsen med'), vai sekö sensoriprofessori, joka kertoi ettei heidän sensoriryhmänsä olisi missään nimessä päästänyt kruununprinssiä loppututkinnosta läpi? Samapa tuo: maturiteetti, kypsyysaste tuli näytetyksi - ei kun kuninkaaksi vaan!

Sitä ennen siitä kuitenkin merivoimiin ja maailmanympäripurjehdukselle. 

"Varför kallade han kungen för stackare?" Thomas Sjöberg: Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken