Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Väyrynen - Sunnari - Pelto-Timperi - Kivi - Linna - Sillanpää - Kejonen

  vanhat Parnassot -sarjan 10.


ikään kuin vastauksena edelliseen purppasemiseeni - 
"runoista löytyy kyllä. Nehän tarjoavat Parnassossa sitä kirjoituksen taidetta, tunnelmaa, jota kaunokirjallisuuden lukijana kaipaan, en niinkään noita loputtomia keskusteluja ja analysointeja, joita syvälle kirjallisuuteen kaivautuneet tiedemiestyypit koko ajan tarjoilevat" - seiskanumero tarjoaa just kaipaamaani: sitä ihteään eli kaunokirjallisuutta ilman selityksiä.

Proosakilpailun kolmen parhaan kirjoittajan työt julkaistaan tässä numerossa: Väyrynen (s.1950), Sunnari (s. 1951) ja Pelto-Timperi (s. 1954). Kukin oli lähettänyt kilpailuun romaanitekstiä. Nuorimmainen, 16-vuotias Pelto-Timperi peräti valmiin Syreenikiitäjä-romaanin!
Pirjo Sunnari oli kirjoittanut omaelämäkerrallista Kotiapulaisen muistelmia, Risto Väyrynen 'subjektiivista mieliajoa, suoraa kerrontaa, reagointia ajanilmiöihin, varmalla kädellä hahmoteltuja henkilöitä, dialogia joka todistaa hyvää korvaa'.

Näin 50 vuotta jälkeenpäin seurattuna: jonnekin nuo nimet on historia pyyhkinyt pois - ei jälkeäkään myöhemmästä kirjallisesta urasta. Paitsi Kristiina Pelto-Timperi, jolta ilmestyi heti seuraavana vuonna tuo Syreenikiitäjä ja sen jälkeen vielä kolme romaania.


Niinhän siinä tuppaa käymään, jotta miespolvet vaipuvat unholaan: Kiveksi, Linnaksi, Sillanpääksi harva.
Onneksi yrittäjiä riittää.
Niin kuin alle kolmekymppinen Pekka Kejonen, joka on saanut lehteen läpi ironiaansa, tuonkin legendaarisen Hotelli Huminan lauluja, minua aina vähintään hymähdyttäneen, jos ei peräti naurattaneen palasen mielisairaalasta:
"Siivooja käy katsomassa kun kirjoitan tätä historiaa
lääkärin koneella.
Hän on leikkisä,
nimittää minua kirjailijaksi."

Parnasso-sarja
jatk.
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
Kirjavinkeissä
tänään
Edith Eger: Auschwitzin tanssija - omakohtainen, itsekoettu selviytyjän tarina

🏂 hiihdot 8 km 170 km/€ = 29 h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti