Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Homo viator

ja andante-elämä 


Tutkiva Juorunalisti on päässyt kirjamatkansa päähän.

Se sähkökirja jota hän on lukenut silmät sirhallaan tietokoneen ruudulta osoittautui antoisaksi kirjaksi nimeltä Kävelen. Ai että mikä työmaa! Siinä istuessa väsyivät silmät, selkä ja kädet. Jalat eivät silti monen päivän kävelyssä, viikkojen combostelassa kompastellessa väsyneet.

Kannatti silti vaeltaa. Lopputulemana tyytyväisyys, vähän niin kuin pitkien fyysisten suoritusten jälkeen aina, vaikka nyt vaellus olikin enempi psyykkisellä tasolla.

Tom Sjöblomin tahdissa tässä mentiin, Tom vei ja lukija vikisi. Ja välillä marmatti, miksei se pastori-tohtori lyhyemmin voisi asiaansa julkituoda vaeltavasta ihmisestä, homo viatorista, ja tämän andante-elämästä^* kertoessaan! Selkeää kauraa: mieli ja ruumis ovat yhtä - mieli liikuttaa ruumista ja ennen kaikkea aivojen liikkumaa.

Jotta tuon uskoisi, niin liikkumattomalle ihmiselle on homma kai väännettävä rautalangasta eli on otettava kaikista viisaimmat ja luovimmat ihmiset jonoon asiaa valaisemaan ja todistamaan: 
tarvitaan

  1. Rousseau
  2. Dickens
  3. Balzac
  4. Seneca
  5. Hippokrates
  6. Nietzsche
  7. Kierkegaard
  8. Gandhi
  9. Thoreau
  10. Lönnrot
  11. 12. 13,,, jne
Naisista ainakin Pauliina Kainulainen, Rääkkylässäkin asunut. 😃 Ja moni Grosin tahi Kantin kaltainen, ennen kuin sanoma on valmis, uskottava ja todistettu.

Meille liikkujille vähempikin todistelu olisi riittänyt. Jopa pelkkä pesislyöjäkuningas Roope Korhosen lausunto, päivänä muutamana televisiossa toteama: mistään et saa niin upeita tunne-elämyksiä kuin vaihtuvista pelitilanteista kentällä. Ulkoliikunnasta siis.

Basam Books
Oli kiduttavan piinavan pitkä kirja tältä liikunnan myöhäisheranneeltä teologilta. Palkitseva lukusuorituksen jälkeen, ja miksei sen aikanakin toveittain.

^* "Sana tulee italian kielestä ja tarkoittaa alun perin kävelemistä. Andante-elämä on siis kävelyvauhdilla elettyä elämää; samalla se on myös leposykkeen tahtiin tapahtuvaa etenemistä. Se on kuitenkin jotain vielä enemmän. Se on elämäntapa, jossa käveleminen on nostettu elossa olemisen ja ihmisenä olemisen vertauskuvaksi."

Kirjavinkeissä
viimeksi kirjailijahaastattelu:

torstai 12. syyskuuta 2024

Harry Lime

 laimea, huono!   ⭐⭐⭐⭐

Tosin: Arto Pajukallio antaa TV-maailmassa Kolmas mies -elokuvalle täydet viisi tähteä. Puhumattakaan BFI:n valinnasta viime vuosituhannen parhaaksi brittielokuvaksi tai New York Timesin valinnasta tuhannen parhaan filmin sakkiin.

Vaikka kaikki kehuvat, Ensimmäinen Mies, tämä tässä, räväyttää tiskiin tuskin puoltakaan tähteä!
 Röyhkimys. Ettäs ilkeääkin! Pitäisi vaan mölyt mahassansa.

Katsottuaan muina miehinä Kolmatta miestä 39 minuuttia EM painoi koko värkin kiinni ja jäi silmät sirhallaan tuijottamaan kämmenpohjiaan kuin paraskin Kummun Kalle, sillä kätöseen oli jäänyt vain suuri ? 
Koko vyyhdissä ei päätähäntää.
 
Kyllä-kyllä. Kyllä hän itseään syytti: täysi noviisi elokuvankatsojana, täysi uuno, ollut aina, kuvallisen kerronnan ymmärtämisessä. 
Vaan periksi ei antanut EM. 
Vaihtoi telkun läppäriin, josta kaivoi esille Areenasta tämän:

Ennen elokuvaa: Kolmas mies -keskustelu. Oksana Lommi ja Laura Kolbe.
Eipä tuostakaan hullua hurskaammaksi tullut, muuta kuin että tuo Oksana on kuin Anna!

           Oksana Lommi vas. oik. Alida Valli (Anna)
Tarvittiin  siis vielä pitempi selvitys.
Ahaa! 
Nyt Se Elämys taisi putkahtaa.
Eli 
sitten kun jossain vaiheessa kissa kiehnää ja itse Harry Lime, Orson Welles, astuu valoon. Siitä räjähtää elokuva lentoon. Ja varsinkin loppukohtaus viemäreissä. 
Niin kertoivat nuo keskustelun naiset: Laura, Oksana ja pj. Anna Möttölä.

Joten ei auta Ensimmäisen Miehen muuta kuin nöyrtyä ja palata piakkoin asiaan - jonain kauniina päivänä jatkaa kohdasta 39 min tai katsoa koko homma alusta uudelleen.

Kirjavinkeissä

tiistai 10. syyskuuta 2024

Kuka nyt Long Playta lukisi

 Liittyy sarjaan Kuka nyt lehteä lukisi - kuuluipa tai ei sinne. Suosituin.


➤➣ LP
Kerrankin - otsikko ei käänteinen ole. 

I eka pointti, miksen
En näet ole sivusilminkään vilkaissut Long Playta/ -tä, en korvaani lotkauttanut LP:lle. Koska en koskaan ole kuullutkaan koko verkkojulkaisusta, en iän kuun päivänä, kuuna kullan valkeana!

Kunnes eilen tämä johdatti jäljille:
SK 9.9.2024
 Heräsinpä vihdoin kysellen: - Jokin uusi asia vai?

II pointti, miksen
Tiedän kyllä syyn, miksen aiemmin, sillä vastahan sivusin koko asiaa: Kieli Suomessa, suomen kieli. Karttanut kaikkea 'nykyajan svetisismiä' - Henkeen ja hurmeeseen. ks. PS*

Helpotuksen huokaus: vaikka julkaisu perustettu jo vuonna 2013, vasta tänä syksynä sen kulttuuriosasto, tuottajina Oskari Onninen ja Sonja Saarikoski.

Alkusyöttinä Kuusiston Pekka:

Lisää
*PS
Onneksi on nuorta toivoa:
Kirjavinkeissä
tänään
Tomi Norha: Naarasperho


maanantai 9. syyskuuta 2024

Yhden päivän lehdet

postilaatikosta

putosivat pöydälle epäjärjestykseen

- Nouki meidät!

Piti niputtaa.
Vanhasta muistista ja tottumuksesta hommahan meni näin: 
  1. APU on helpoin luettava. Selauksella selviää. Seela Sellastakin. Voi lukaista heti alta pois.
  2. EEVASSA yleensä pari pitempää aikaa vievämpää juttua. Siirtyy myöhemmäksi. Nyt Anni Kytömäki ja Vappu Taipale. Anni sanoo tunteneensa, että oli kuollut ja elossa samaan aikaan vakavan onnettomuuden jälkeen. Vappu ilmoittaa, että häntä voi rakastaa vaikkei arvostaisikaan. Hyviä tyyppejä kumpainenkin. Taipaletta olen, ihme kyllä, lukenut enemmän kuin Kytömäkeä.
  3. PARNASSO, ikivanha tuttu, muuttunut kuvalliseksi sitten Anhavan ja Laineen. Tilattu kotiin kannettuna oikeastaan vailla intohimoa - tasan päinvastoin kuin aikoinaan Tapio Pekolan Juoksijan tiluu. Syrjään Antti Tuureineen odottamaan kahden aikaisemman numeron kanssa kun aika on -tilaisuutta.
  4. MAAILMAN KUVALEHTI. Jep! Melkein uusi tuttavuus. Loppui ulkoministeriön ilmainen Kehitys-lehti. Sen seinäkalenteria olen käyttänyt aamumuistiinpanoihin vuosien ajan, Mikähän muuten ensi vuonna vessanseinälle?
    Tämä lukupinkan päällimmäiseksi ja sieltä Pyhän lehden paluu -reportaasi Perusta sopivasti ensialukuksi. Tuo pyhä lehti on tosin kokanlehti, josta on tullut nuorta sukupolvea kiinnostava perinteinen rohto.

Lopulta arvojärjestys löytyi.
Kirjavinkeissä
tänään
Minna Nikkanen: Sydänmaalaiset

perjantai 6. syyskuuta 2024

StarStrrStrsa

Nappielokuva ⭐⭐⭐⭐⭐


🠉🠉🠉David Lynchin ohjaama velmu tositarina. Karhean lämmin elokuva kertoo vanhasta miehestä, joka lähtee ruohonleikkurilla ajellen tekemään sovintoa toisessa osavaltiossa asuvan veljensä kanssa, kun molempien terveys on alkanut horjua. Pääosissa Richard Farnsworth, Harry Dean Stanton ja Sissy Spacek. 

Siinä kaikissa elämänliemissä marinoitunut pappa ajelemassa sovinnontekoon sairaan veljensä tykö. Mitä tuota nyt matkaa neljätsadat mailit: piankos tuon pyyhällät - ruohonleikkurin pukilla.

Leffasta puhuisivat asiantuntijat, meikäläinen elokuvakatselu-uran alkutaipaleella tyytyy sanaan elokuva. Ja vähän supummalla suuta kuin nämä filmiasiantuntijat, jotka leffoja katsellessaan /kuunnellessaan ovat höröllä korvin kuin jänöt metsässä.

Kuunnelkaas: https://areena.yle.fi/1-66733349

Elokuvakatselu-ura taitaa täällä vääjäämättömästi jatkua, sillä sen verran hienoa elokuvaa on tuo StarStrrStrsa... siis tuo kuvassa ilmoitettu elokuva, juuri sellainen, minkä kaltaisia romaaneja haen ja haen lukeakseni, mutta turhan harvoin löydän.

Sitä minä vaan tuossa StarStrrStrsa...-lausumisyrityksessä mallasin, jotta hittoako ne eivät käännä elokuvaa suomalaisen suuhun sopivaksi, vaikkapa Karvosen Alpinin matkanteko tai jotain. Nyt jää kuva katsomatta puolelta miljoonalta eläkeläiseltä - no ainakin sadoiltatuhansilta - joilla ei ole internettiä, pankkikorttia eikä ainakaan kieli hallinnassa.

Areena elokuvaan
Kirjavinkeissä

keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Sähkökirja

  - Nyt on säähköä ilimassa, niin kuin Päätalon Riitulla -

"Sähkökirja (myös e-kirjaelektroninen kirjasähköinen kirjadigitaalinen kirja on sähköisessä muodossa oleva kirjallinen teos. Sähkökirjoja julkaistaan useimmiten Internetissä (aiemmin CD-levyllä)." wp 
 

Semmoisen kumman kimpussa tässä kipuilen. Arvostelunkin lupasin laatia. Ei kehno tahdo tulla pulukkistakaan! 
Semmoista sihtaamista. Lokoisa lukunautintaoikeus kaukana.

Kavala tämä maailma: pdf-paketin sp:hen lähetti kustantaja kun pyysin arvostelukappaletta - notta tuossa sullen! 
No vielä tuo kitkutellen jotenkuten etenee, tietokirjasta kun on kysymys. Romaani olisi jo toinen stoori. Vaikka vastahan senkin homman hoidin. Ja ensimmäinen kokemus on jo vuodelta 2018 Vaheen Juhan teoksesta.

Vaan ei minusta oikein tahdo olla e-mieheksi. Tarvitsisin kädenlämpöisen läheisen jne. Tiedättehän. Nyt edessä aina tyly (v)ilkkuva valotaulu.
 
Ei ainakaan romaani voi olla kunnon romaani e-kirjana. Se on vain kuva romaanista, kosketusta vailla. Vähän kuin taidenäyttelyn aidon taulun valokuva lehdessä.

Tottumiskysymyskö?

Varmaan sitäkin, vaikka aroin tihrusilmin tässä kärvistelenkin. 
Vaan senkös kiire tässä: kirjahan kirjana ilmestyy vasta 13.9. viikon päästä perjantaina. 
Eikö tuo siihen mennessä tulle luetuksi.


Kirjavinkeissä

tiistai 3. syyskuuta 2024

I-SYYS

Ryhdy runoilijaksi! 😂

= lukijan täydennettäväksi* jäävä - interaktiivinen epälooginen

 S(in)unSyys-runo


      •   ETÄ-ISYYS
      •       IÄISYYS
      •          JÄISYYS
      • HÄTÄ-ISYYS
      • K*_
      •         LÄHE-ISYYS
      •   MYÖNTEISYYS
      •        NÄKÖ-ISYYS
      • O*_
      • P*_
      •        RÄKÄISYYS
      •             SYYLLISYYS 
      •      VÄRILLISYYS
      •  ÄÄRIMMÄISYYS

·            TYLSYYS = OMA SYYS  

* Täytäpä! - K, O ja P
(ite aattelin että 
K=KAISTAPÄISYYS)
                                                   💫💪🌂☔
Kirjavinkeissä