Heikki Tervonen on vuonna 2007 julkaissut kirjan Arvo Survon matkassa - Viipurista Volgan mutkaan. Ja rientoa riittää! Tervonen itsekin ihmettelee jossain vaiheessa tuon inkeriläispapin kelkassa kulkiessaan, että 'Missä me nyt olemme?'. Inkerinmaan raja-aidalta, Lava-joelta, on menty aina vaan itäänpäin.
Ja tähän stoppi ja selvitys:
Missä on Inkeri, Inkerinmaa?
Kirjassa on kartta, pannaan se tähän (omin punaisin viivoin):
Kuka on Arvo Survo?
Inkeriläisten pappi joka on syntynyt vuonna 1954 Hatsinassa ja kotoisin Kupanitsan Kikkeristä. Asuu nykyisin Lappeenrannassa.
On meillä melkoinen könttä käännettävä ennen kuin asiasta jonkinlaista tolkkua saadaan niin tästä monilahjaisesta pappismiehestä, kuin Inkeristä ja kaikista sukulaiskansoistamme!
Missä elelevät sukulaiskansamme?
Kirjassa on kartta, pannaan se tähän (omin punaisin viivioin):
Aika mukavasti pääsemme Tervosen matkassa - ennen kaikkea Arvo Survon työkentän kautta - tutustumaan moniin sukulaisiimme; sitäpaitsi vogulit ovat nykyisin manseja ja ostjakit hanteja.
Ja vielä syvemmälle sukulaiskansojen sydämiin pääsisimme Arvo Survon kansanrunouden pohjalle rakentaman teoksensa Suur-Synty Kiesus -teoksen kautta: tuossa apokryfissä paneudutaan Korpikansan elämään ja uskomuksiin pitkin laajoja sukuseutuja.
"Minulla on ollut Arvo Survosta käsitys, että hän on suurin piirtein pyhä mies." "Runoteos osoittaa lahjakkuutta, näkemyksellisyyttä sekä uskontotieteellistä ja folkloristista osaamista."Noin kehuu valtioneuvos Riitta Uosukainen vuonna 2006 ilmestyneen Kuvittaren kustantaman kirjan julkistamistilaisuudessa. Täytyy siinä 'miestä olla', jos näin voi enää kehun ilmaista.
Ja Korpikansan Kiesuksessa voimaa:
"Jumalaisen ainut poika
sa'i päivön paistamahan,
pani kuun kumottamahan;
toipa päivän näille maille,
kantoi kuun omille maille
muilta mailta vierahilta.
Eipä nyt nykyinen rahvas
soi se päivättä eleä,
kupaella kuutamotta."
8 km/1008 km/€ = 152 h
Karhusatadionilla
KIRJA-ARVOSTELUT