Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Heikki Turunen

   vanhat Parnassot -sarjan 35.

-4° C
49 kW/94

"Jos eilen takkusikin, antoi tänään luistella ja luikutella - ra ti ri ti rallaa!"
8. nide - Joulukuu 1973
Toivoton numero luettavaksi: yli puolet 60 sivusta nielaisee neljä asiaansa paneutuvaa (=siis pitkäveteistä) kirjoittajaa pientä piiriä kiinnostavasta spesifistä aiheesta. 
 • Nils-Börje Stormbom: Itsekeskeisiä mietteitä
 • Paul E. Kustaanheimo: Luominen (ks. tyyli kuvasta)
 • Tom Hedlund: Tomas Tranströmer
 • Iiro Kajanto: Antigones-taru Brechtin ja Anouilhin näytelmissä
En ole kohderyhmässä, joten huithait!  ja ohi Heikki Turuseen, joka ikään kuin sattumalta on parin tunnin päästä telkussa Arto Nybergin vieraana.
 
(Sittemmin yhteistyökyvytön SARVista erotettu) Risto Koivisto arvostelee Turusen (sittemmin Kekkosen kiittämän) Simpauttajan Elämän rehevyys arviossa.

Tässä ollaankin jo omilla maisemilla omimpien kertojien parissa, toisin kuin noiden alussa lueteltujen tietäjien.
Kesä aikaisemmin ennen Simpauttajan ilmestymistä täällä Joensuussa olin jollakin kirjallisuusleirillä, missä WSOY:n Vilho Viksten ohimennen mainitsi, että täältä on pian tulossa esikoiskirjailija, jolla on potentiaalia ja alkuvoimaa yllin kyllin; ei VV nimeä vielä rohjennut mainita, mutta Heikkihän se.

Koivisto jää positiiviselle odotuskannalle Simpauttaja-arvostelussaan: toiveita antavasta kisällinäytteestä se käy. Turuselta uskaltaa jatkossa odottaa eeppisesti kiinteämpää työtä, kunhan vain mielikuvitus jaksaa toimia, kurinalaisesti.

Näyttääpä Koivisto saaneen ennusteelleen vastinetta kirjavuoren muodossa, vaikka kurinalaisuudesta ei aina tietoa olisikaan:

Turusen teokset

runokokoelmat
pakinakokoelmat
romaanit
romaanit
romaanit
romaanit
romaanit
romaanit
pakinakokoelmat
Näytelmät
näytelmät
Sadut

Eikö tuo hurjaluonto Heikki lähennelle jo 80 vuotta ja yhä sieltä pesee.

Vaan viis Koivistosta, kun itsekin näyn aikoinaan työntäneen lusikkani soppaan Karjalaisen kautta.Tuon moinen repaleinen pala löytyi Pekka Tarkan Suomalaisia nykykirjailijoita -kirjan välistä, sen painoksen, johon Tarkka oli vielä kelpuuttanut Turusen eli laskenut kirjailijaksi!
Kai tuo arvostelu täydestä meni ja on mennyt, koska SARV ei vieläkään ole erottanut minua jäsenistöstään. 😇
Parnasso-sarja 1970 - 1975
kokonaisena:
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51
Kirjavinkeissä

🏂 hiihdot 8 km 211 km/€ = 36 h

10 kommenttia:

 1. Juu. Aloin eilen lukea Simpauttajaa uudestaan 50 vuoden jälkeen. Hyvin kirjoitettu! Eloisaa kuvailevaa tekstiä. Ihmiset elävät yhä täysin. Pohjois-Karjalan kesä! Täyshullut miehet naisenhimo silmissään. Ihmiset kohtalonsa armoilla kohtalostaan tietämättä. Ylpeinä kuin pirut. Tutkailija eläköön! Terveisin Ritva V.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HV RV

   Tais nyt ilmestyä turjailijalta rommaani 'Simpauttajan hinta', mikäli oikein ymmärsin Nybergin illallisesta haastattelusta, joka aika sokeltamiseksi kyllä meni = ei pijä Heikkiä laskea kaupunkipaikkoihin koluamaan: koluaa väärissä epäterveellisissä paikoissa. :)
   (tuli pitkä virke ihan Turusen tapasesti)

   Nyberg Areena: https://areena.yle.fi/1-64005178

   Poista
 2. Turjailijan esikoinen on kyllä komea alku, eikä muussakaan tuotannossa ole vikaa.
  Hilppa Ryynäsen työmieheksi julistautuminen ilahduttaa vieläkin…
  Kyllä Turusen teksi tämmöiseen maalaiseen uppoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   eikä elokuvakaan hullumpi ollu!

   "Se Reeti se on lihava mies", tuumiko sen Kuuno Taivainen ja pisti puukolla läskiä ja lotinaa poskeensa.

   Poista
 3. Vaan minäpä pärreesi innottamana illalla kahtelin Nextorysta Simpauttajan hinnan, vissiin puolet siitä jo ahmassu…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eänkökirjana vaiko tekstinä?
   Jos eän niin toivottavasti ei oh ihtesä taettelijan sokeltamana. ;)

   Poista
 4. Anonyymi se tässä julukisesti jotta tapletin ruuvulta tekstinä. Polovea nuuruessa hotasin kirjan kahessa erässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   ol niin jussimainen nexstory simpauttajailimotus kieleltään, jotta häneks luulin.
   Vissiin Simpauttajan hinta oli kovin meno-Hessun vaimolle?

   Poista
 5. Kyllä se niin aika pitkälle ol. Muuten suosittelen sen lukemaan, joko sähkösesti tai vaikka lainastosta. Eikä se ole tuhmempi kirjahyllyssäkkää. Oes minulla jonniillaene analyysikin, mutta minua viksummattii niitä tekkee, että antaapa olla.
  Joka tappauksessa Waldemar Walleniuksen näköinen itäsuomen mies antaa äänen oman sukupolvensa ihmisille, niille, joille ankara isä sanoi, että se on nyt sitten lähtö.
  Mutta sinä kun Hikkaj niitä kirjoja luvet, niin sanon tällä kertoa, että luveppa varsin etenkin tuo Simpauttajan hinta (Timotein tuoksu II), Timotein tuoksun ykkösosaakin olen vähän tavaillut, mutta kakkonen nousee kyllä jos ei muuksi, niin aatosten antajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   pannaanpa timotein tuoksua talteen ja haistellaan kunhan Gulageilta sun muilta Sandsrtömeiltä aika myötää.

   Tuosta analyysipakolaisuudestasi: puepa lyyssi rohkeasti päällesi ja töräytä totuutesi torveen, on se yhtä arvokas kuin kirjaviisaihen, jotka joka nippelin tutkivat kuin katssastusmiehet auton.

   Auto on ajamista varten ja kirja lukemista - pääasiassa. Ja jokainen ajaa ja lukee tyylillään, ja jokainen perille pääsee, mikä tarkeintä lie. :)

   Poista