Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Lääkärissä etänä

Toisen klinikka sijaitsee Englannissa, Toisen Suomessa. 

Portwenn ja Saarijärvi siis napapaikkoina. Molemmat lääkärit ovat lopettelemassa uraansa, joten kiirettä pitää päästä puheille. 
Itse asiassa Toinen on jo ripustanutkin lääkärinnuttunsa naulaan, Toinen vielä ottaa kolmena sunnuntaina vastaan tunnin verran.

Toinen on lääkäri ihan oikeanaidosti, Toinen, se Englannin lääkäri, vain näyttelee olevansa Doctor.
Eli 
Tohtor Tapani Kiminkinen ja Doc Martin Ellingham. Maalaislääkäreitä kumpainenkin.


Harmi että vasta kymmenen vuoden jälkeen älysin tehdä tuttavuutta jälkimmäisen tv-sarjatohtorin kanssa, nyt kun enää kolme sunnuntaita jäljellä ja mies häipymässä arkistojen aarteisiin. Veikeä verikammoinen tohtori, jolla ei juuri minkäänlaisia sosiaalisia taitoja, mutta tietoa ja auttamiskutsumusta sitäkin enemmän.

Entäpä tämä toinen tohtor, oikee liäkär - sosiaalinen shouwari jos mikä! Tuli tuo kerran todistettuakin. Ja nyt hänen vastaanottonsa suljettua, kirja auki; Maalaislääkärin muistelmien, Tammi 2023, kimpussa hykertelen. 
Loppulausunto ja diagnoosi: kansankielinen asiantuntija, jonka luokkanousu pientilan hevosharavan pukilta ihan jonniinmoinen.

👀
📖 Näinkö kepoisasti tuli kuitatuksi yksi kirja-arvostelu?! 📕

Kirjavinkeissä
🏂  +0°C hiihdot  16+8 km / 369 km / € = 63 h

maanantai 29. tammikuuta 2024

à 99 €

 Tilasin kaksi lehteä, joiden hinta yllä ja alla.


Parnasson sai vuodeksi tuolla hinnalla, Urheilulehden 9 kuukaudeksi.

Parnasso on kuin vakavanha Väinämöinen - tutusti tylsä = Takana tilaajana kymmenten vuotten kokemus. esim.
Urheilulehti on näitä nykyajan namuja, koreakuorisia, joita voi huviksensa silloin tällöin maistella. vrt. 

Parnassoja saa vuodessa 6 numeroa; Urheilulehti ilmestyy joka viikko.

Nyt kun on menossa olympiavuosi Pariisin kisoineen (26.7. - 11.8.) ja EM-yleisurheiluineen (7. - 12.6.) Roomassa, on paikallaan olla paikoilla. Siksi Urheilulehti. Parnasson tilauksen perisyytä en tiedä, semmoinen jatkumo.

Vaikka kyllä minä olin perin pettynyt Urheilulehden ensimmäiseen kotiin kannettuun:

Puolet lehdestä tuota kansikuvapärinää. Muka urheilua! 👺

Panee tietysti pohtimaan: eikö tähellisempää kohdetta kakssataselle löydy!  
Pieni toivonkipinä jää jäljelle: vuoden ensimmäinen Parnasso on vielä ilmestymättä.

Kirjavinkeissä

🏂  +2°C hiihdot  12 km / 345 km / € = 60 h

lauantai 27. tammikuuta 2024

Kirjolla sai Venlan

- tuplana jopa!

Hienoa!

Vuoden ohjelma 2023

Olen pyöritellyt ohjelmaa, tuota 8-osaista autismisarjaa, sen kymmenet kerrat, pian vuoden ajan, omalta tallenteelta ja sittemmin sen kadotettuani Areenasta. Mahtava sarja, vaikuttava, vetoava, herkkä ja ja ja ja kaikkea muuta. 
Kai minussa, tallenteella, vielä ripaus erityisopettajakutsumusta sittenkin on, vaikka työelämä onkin huuhtoutunut näkymättömiin. 

 Ystävyys on kiirastuli -jakso on kymppi+.

Topi ja Markus tapaavat toisensa Kouvolassa; odotukset eivät aivan natsaa, mutta mitä sillä on väliä: painellaan eteenpäin! 

Levähdetäänkin.
Mjaiskuttellaan mansikoita ja ÄRRRää!
~
 "Ethän sinä vaan sylje tähän, pussiin!"
"En. Älä huoli!"  
"Kyllä minä tällä kurlkkuärlälläni pärljäilen!
~


Eipä herkullisempaa kohtausta viime vuonna telkusta tullut, ei voinut tullakaan, koska tuo katukohtaus oli täydellinen.

Kirjavinkeissä

🏂  -7°C hiihdot  6+10+10 km / 333 km / € = 58 h

keskiviikko 24. tammikuuta 2024

Äänestämässä

 - Naista naista ... puhisi Onni Eläkeläinen sarkanuttua päälle vetäessään, pressaäänestykseen lähtiessään, vähän niin kuin Onnin anoppi aikoinaan eteisessä ulsteria sovitellessaan hönkäisi: - Puavoo Puavoo ...

Valinta karsi heti nuo ukonroikaleet kaikki pois, jäljelle jäivät nämä kolme kandidaattia:

YLE VAALIKONE

Kaksi äärinaista: toinen oikealta, toinen vasemmalta. Ristillinen ja ristitön. Sitten vielä tämä Jutta, jonka kanssa oli kaulailtu joskus Jyväskylän vappuhulinoissa.

Siinäpä Äänestäjällämme pulma, kenenkä kahden päälle rastin ruksaisi ja kuka jäisi koppiin vietäväksi. - Matkalla eikö tuo ratkeaisi, kun oikein puntaroisi.

Äänestäjä OE kaivoi potkurin liiteristä. 
Suvikeliksi oli sää itsensä puristanut; luisto mitä mainioin.

"Kelpasipa potkia akkoja äänestämmään!" päästeli Onni ilmoille ilonsa.
Maikin kohdilla kirkon jälkeen oli päässyt puntaroinnissaan siihen kohtaan, missä mietiskeli eutanasia-asiaa. Sadatteli kun ei tullut vaalikoneita räpellettyä, sillä niistähän olisi selvinnyt armoako vai eikö.
 
"Ei varmana hyväksy Sari", vakuutteli OE taakseen vilkaisten ja kirkontornin kukonnokasta tuulensuunnan varmistaakseen. Siis Sarille kenkää.
Jäljelle jäi kaksi, joista ei  arvaa, vaikka enempi tuntui että Li soisi. 

Osuuskaupan risteyksessä, kun kunnantalon vaalihuone jo oli näköpiirissä torin laidalla, karahti potkuri hiekoitukseen; Urhon-kehno oli ehtinyt käydä levittämässä soransa ajotielle.
 "Kumpikohan noista naisista ois enempi moottorivastainen?" välähti Onnin mielessä siinä hiekan päällä potkuria raahatessaan. "Siitä sais plussan. Ja toisen jos kieltäs rallit ja vormulat."

Yhä epäolennaisemmaksi Äänestäjällemme kävivät äänenantoperustelut ja presidentin tehtävät, ja kun vielä vaalihuoneiston ulko-ovella putkahti päähän ja tuli tenkkapoo jotta entä kumpiko ois vähemmän Halonen. 
Sitten ovi painautui kiinni ja Äänestäjämme hävisi meiltä näkymättömiin.
 
Hyvä jotta hävisi: vaalisalaisuus se on Onnillakin. 
Tiedä vaikka pelkän viivan vetäisisi, taikka Tuppia tahi pirruillessaan Ameriikan Rumppia äänestäisi - politiikkamiehiä kun ei OE ole lain. 

Kirjavinkeissä
tänään
Teronen & Vuolle: Urheilijoiden voittoja ja tappioita - Kiveen hakatut

🏂  +1°C hiihdot  km / 307 km / € = 54 h

tiistai 23. tammikuuta 2024

Kaksi yhteneväistä

eri tahoilta

 - Yks yhteen! vakuutun.

Luen Marjo Lanérin Näkyjä, romaania isänsä kadottaneesta metsän takana asuvasta erakkotytöstä*, joka ihastuu alaluokan opettajaansa ikihyväksi; niin opettajakin - oli. Tapaavat sittemmin intiimimmin. Tyttö* valokuvaa. Kehittää kuvansa pimiössä, jossa yhtäkkinen havahdus:

"Suon ötökät näkyivät selvinä, kukinnot hehkuivat, saatoin yhä haistaa ne. Sitten silmäni kohtasivat matalan metsän rajasta silmäparin. Siellä se kontio seisoi, oli katsellut touhujani, haistellut minua. Sen turkki näytti märältä, liekö tuo uinut suon silmissä juuri ennen häirintääni."

Vaihdan lukemisen Elonkehään lähes lennossa ja yllätyn kun tormaan heti peräperään Heikki Willamon Mietteitä ajassa kuvaesseilyyn:

"Karhun aika. Karhua katsellessani en voi ohittaa sitä pitkää historiaa, joka Metsän isännällä on ihmisen ajatuksissa ollut ja yhä on. Sillä on kiistaton erityisasema lähes kaikkien pohjoisten kansojen mytologiassa. Sitä pidettiin esi-isänä, ihmisenä tai jumalan kaltaisena olentona, joka hallitsi valtavia voimia."

 
(*myöhemmin saan tietää, että
hän on muunsukupuolinen poika)

Omiakin karhukohtaamisia on parit.

Kirjavinkeissä

🏂  -2°C hiihdot  12 km / 307 km / € = 54 h

sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Kakkelia biopankkiin

 Vaan missäs on Onni! Eläkeläisemme, kun ei ole viime aikoina näillä maillahalmeilla näkynyt?

Kurkistetaanpas tuonne kuusiaidan taakse: 
Elossa! Elossa on mies ja ihan ripsakkana.

Ei mitään hätää, vaikka Onnilla tosin näyttää olevan pikku hätä. Vessassa istuksii, välillä kurkistellen pönttöön jonne on asetellut vitivalkoisen pahvilautasen vesirajan yläpuolelle - siihenkö tarpeensa tähdännee?

Ähisee, puhisee, rillit silmillä tavailee paperista ähkiessään ääneen:

"THL  Olette saaneet tämän paketin, koska osallistuitte vuonna 2002 Kansanterveyslaitoksen järjestämään valtakunnalliseen FINRISKI-tutkimukseen ja annoitte sen yhteydessä ulostenäytteen. Pyydämme  nyt teitä osallistumaan seurantatutkimukseen ... tutkia suolistomikrobien muutoksen yhteyttä ihmisen terveyteen. Toimikaa seuraavasti: ..."

Ahas! Siksi tuo lautanen pöntössä ja Onni pöntöllä. Onni on saanut koekaniinikunnian asettua tieteiden käyttöön - ettei pääsemässä peräti tiedemieheksi!

"Seuraavaksi: 1. Vetäkää kertakäyttökäsineet käsiin. 2. Siirtäkää ulostetta pahviastiasta  muoviseen ulosteputkeen kannessa olevalla lusikalla noin puolen putken verran. Kiertäkää korkki tiukasti kiinni..."

Ei hyvänen aika, on tämä sen verran intiimiä puuhaa jottaettä... no, paskokoon Onni Eläkeläinen kaikessa rauhassa ja herrannuhteessa, kunhan muistaa noudattaa kirjeen ohjeita säntillisesti loppuun saakka.

"7. Toimittakaa mieluiten vielä samana päivänä lähtevään postinkuljetukseen keltamustapaketti sekä suorituslomakkeet ja biopankkisuostumus... Pakettia ei saa jättää Postin kirjelaatikkoon!"

Palaamme suorituksen jälkeen asiaan, ehkä saamme Onnin jopa haastatteluun, kertomaan mikä oli vaikeinta suorituksessa ja mikä helpointa ja mitä hän vastasi lukemattomiin kysymyksiin, kuten siihen syvämasennustiedusteluun esimerkiksi. Ja mitä sieltä laadullisesti irtosi tämän kuvan lajikirjosta:


Joka tapauksessa mies ansaitsee aplodimme suorituksestaan, josta ei, kuten kirjeessä lukee, ole sinulle itsellesi hyötyä, et tule saamaan palautetta ja ei makseta palkkiota.

Pyyteetöntä suorittamista Onni Eläkeläiseltä, kerta kaikkiaan.

Kirjavinkeissä
🏂  -12°C hiihdot  10 km / 295 km / € = 52 h


lauantai 20. tammikuuta 2024

Vuoden 2023 kansi

Helppo valinta 

Elonkehä 4/2023


Vähän eri luokkaa kuin nämä lapsistiset namuset:


Kirjavinkeissä

🏂  -21°C hiihdot  8+4 km / 285 km / € = 50 h

torstai 18. tammikuuta 2024

Pulassa jos líekeissäkin

 painiskellessani nykyrunojen kaa

Vähän kuin olisi uinut varta vasten - taas yhden kerran - löysään verkkoon ja sätkien sotkeutunut sen rypelikköön valitessani Hellaakosken sijasta Puukan.

Mitäs tartuit runokirjaan, joka ei jambeista piittaa taikka muistakaan entiaikaisista metrumeista!
Kansikin jo kuvaa paitsi runoilijan myös lukijan tuntoja hyvin:

Enostone 2022

Sotkussa olet tämän maailman kanssa. Ainakin runomaailman.

Niinpä annan suosiolla ohiviheltää Niille jotka nukkuvat öisin -runokirjan, jonka sisällön on tuottanut/kirjoittanut Turussa syntynyt Santtu Puukka (s.1972). Tuska tuntuu, sanaryöpystä päätellen, runoilijalla olevan, vaan enpä jaksa terapeutiksi paneutua; näissä paneutumishommissa näet huomaat pian itse olevasi samassa jamassa:

"solujeni vaatimus on kuolema ja kuoltuani
olen luututtu siivouskomero mistä ihmisyys
jättäytyy muistoiksi"

Turussa syntynyt', toistan - no, missäpäs muualla! 
Siellähän monet merkittävät runoilijat ovat palloilleet elämänsä jossain vaiheessa Jylhästä Koskenniemeen, Laineesta Intoon
Ja entä tuo iki-ihana Hanna Storm! - hänen luoksensahan taannoin Kutsuin itseni kylään! Tuolloin keskustelimme innolla mm. aiheesta Kanootin säilyttämisestä talven yli.

Siitä mainioita nämä modernimmat runot ja runoilijat, että jättävät tulkitsijalle enemmän mahkuja.
Eivätkä läheskään kaikki nykyrunot  ohi vihellä, minkä äsken Stormilla todistin kuin myös taannoin jonottaessani Tapani Kinnusen Oopperan grillillä.

Vaan minkäs mahdat, että yhä kotoisemmalta tuntuu, kun kajahtaa ilmoille Bergh-Kallio ja Oma maa;

"Huoleti kiitelkööt muut Alppein seutuja kauniiks';

 Kauniimpi, kalliimpi on mulla mun syntymä maa!"


Kirjavinkeissä

🏂  -12°C hiihdot  8 km / 273 km / € = 48 h



keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Krhhh! ... krhhhhhh...

 

En koskaan sentään, herraparatkoon!

Käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa toisen syytetyistä elinkautiseen murhasta.
Toinen
miehistä sai 10 vuotta avunannosta.17.1.2024

Eipä oo murha lautamieskollegaa pahemmin hätkäyttänyt!

ps
Kirjavinkeissä

🏂  -18°C hiihdot 4 km / 265 km / € = 47 h

maanantai 15. tammikuuta 2024

Kaksi enkeliä kansikuvassa

 - no, vitsi vitsi vitsi

Kansi: Juho Juntunen. Enostone 2024
Ei silti aina voi tietää, kun esillä, framilla ja käsillä on runoilija ja lavataiteilija Tapani Kinnunen (s.1962).

On sen verran ovela sanoissaan tämä yhdennentoista runokirjan, Oopperan grilli 2024, ja kuuden proosakirjan mies, että on oltava varpaillaan koko ajan, jottei höynäytetyksi joutuisi lukijaparka.

Askartelen pyhänseudun hänen kokoelmansa kimpussa innolla, ja mielelläni asettelen/sovittelen sanoja kuin legoja uusiin järjestyksiin, monenlaisia muotokuvia saadakseni.
Nytkin heti ensisäikeistä lähtien on oltava tulkinnan vainua:

"Aurajoen pinta
on peilityyni.
Kun sinne katsoo
kaikki näyttävät
ruskeilta ihmisiltä."

Piruilleeko veden 'sinisyyttä', vai sytyttääkö kaipausta sinne minne runojen edetessä matkustaa: Etelän lämpöisille rannoille. Kaupunkiin, joka 'on liian pieni minulle ja Atlantille' - minkä tietenkin luen ja keikautan näin päin: sekä runoilija että Atlantti ovat liian suuria! 

Olen tämän Vuoden kynällä palkitun miehen kanssa paininut ennenkin, vastustajaa kovasti kunnioittaen, tietenkin, ja huomannut Veijo Meren sanoin: juoni mies, juoni mies, ei se siihen tee mihin kyykistyy. Koko hänen tarjoamansa Suomi-sixpackin, proosateossarjansa, joista yhden täällä, olen halulla nauttinut ja tullut moisenlaiseen tulokseen.
 
Kinnusen runojen suhteen olen kyllä liikkumassa enempi heikoilla jäillä jäänaskalit kaulalla roikkumassa.
Mutta kivaa tämä on: runorealismia viimeisen päälle. Empaattista ja valoisaa kaikkinensa. Kejosen sukua. Enkä tässä arviointikatsannossa halua olla ainakaan tuo mummolan pässi:

"Ensimmäinen muistoni
on mummolasta
kun pässi tulee kohti
ja pökkää minut nurin."

Tapani Kinnunen
Kuva: Riikka Järvinen
Kirjavinkeissä

🏂  -12°C hiihdot 10 km / 261 km / € = 46 h

sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Talviset TV-urheiluviikonloput

 vallan mahottomiksi paisuneet - ulos ei ennätä kuin häthätää hiihtopyrähdykselle!

Siihen kun vielä lukee muutaman urheilukirjan, niin johan on täysfakki! Ja iltasella telkkua sulkiessa huulilta pihahtaa enää pelkkää norske-Böötä!

Tätä urheiluopusta tässä, Heleniuksen jälkeen, viimeksi tutkiskelin, Kiveen hakattujen hienoa muistelusarjaa:

Kirjapaja 2023

Tällä kertaa tuttuja nimiä tutkiskellen: Lalli Partinen, Eeles Landström, Markku Tuokko, Eero Tapio, Väinö Markkanen, Ilkka NummistoIlkka Kanervakin joukossa mukana - missäpäs ei! 
Tuntemattomiakin toki koko joukko, vai tunteeko teistä joku Hilkka Hakolan tahi Teutori Koskenniemen? Jos tunnet koripalloilija Hilkan ja maasto-olympiajoukkuekultajuoksija Teutorin, niin 'hyvin on pullat uunissa', vanhaa tiilikaistermiä käyttäen, tai valppaanapa olet ollut ja noudattanut nykyistä jokapaikan urheilutermiä 'pitää olla hereillä'.

Teronen ja Vuolle eivät elämöi kuolleilla, vaan kunnioittaen ja ennen kaikkea inhimillistäen, liika glitterin pois puhaltaen, etenevät sarjaansa; Voittoja ja tappioita on Kiveen hakatut -sarjan yhdeksäs osa.

Ja aina sieltä hienoja yksityiskohtia puseroon tarttuu, kuten tästä osasta Lontoon kisojen mitalisaalis, kun on tuntunut, etteihän siellä juuri muita kultamitalisteja ollutkaan, nykykatsannolla, kuin se Rautavaara keihäskultineen.

Vaan olipa vainen: Heikki Savolaisen hevoskullan lisäksi tuli Suomeen yksinlaskien kahdeksan muuta kultaa voimistelussa, kun kultamitalin nappasivat joukkuekilpailussa Savolaisen lisäksi Paavo Aaltonen, Kalevi Laitinen, Olavi Rove, Einari Teräsvirta, Ale Saarvala, Veikko Huhtanen ja Sulo Salmi.

Niin ja me kirjaviisaat, totta kai, muistamme aina sen Aale Tynnin (1913-1997) lyriikkasarjan kullan tuoneen runon Hellaan laakeri.

Oi Hellaan laakeri ylhäinen,

sinä ikävöity puu!

Kädet ylitse vuosituhanten

sinun lehviis kurkottuu.


Miten ylhäällä hohtaen kruunaavat

ne varttasi korkeaa!

Olet ylpeä puu: sinä kumarrat

vain voittajaa.


Oi kauneuttasi, ylhäinen,

oi loistoas ankaraa!

Sinut kasvatti tanner sankarien,

pyhä, puolustettu maa.


Sydän veltto ja tahto miehuuton

sinun kilpaasi karttakoon:

sinun kotisi Termopylai on

ja Maraton.


Oi Hellaan laakeri ylhäinen,

sinä ylistetty puu!

Sinun korkeuttasi katsoen

sydän alati huikaistuu.


Ylös sineen, loistava, nostat pään,

vaan juuresi maassa on,

ja lehvies alla leikitään

kisa uljas, ajaton.

Kirjavinkeissä
tänään
Tuomas Kyrö: Nyrkki - Kehässä Robert Helenius

🏂  -9°C hiihdot 10+6  km / 251 km / € = 44 h

perjantai 12. tammikuuta 2024

Robottiko vastas

Huijaus. Osa III
(II)

Sarja jatkuu aamuisella vastausviestillä:
Käsittelijä 12.01.2024 08:14:16 kirjoitti:
Hei Jukka!

Kiitos viestistäsi.

Olemme saaneet useita ilmoituksia S-Pankin nimissä lähetetyistä sähköposteista, joissa on mukana linkki huijaussivustolle. Älä klikkaa linkkejä harkitsematta tai syötä tietojasi nettisivustoille, joiden aitoudesta et ole varma.

Huomaathan, että huijauksille on tyypillistä, että liikkeellä on useita versioita yhtä aikaa. Erilaisia huijauksia on jatkuvasti liikkeellä niin eri pankkien kuin muidenkin toimijoiden nimissä sähköpostitse, tekstiviestitse ja sosiaalisessa mediassa.

Jos olet saanut S-Pankin nimissä tehdyn huijausviestin sähköpostiisi, voit lähettää saamasi viestin edelleen osoitteeseen turvallisuus@s-pankki.fi. Poista tämän jälkeen viesti avaamatta siihen liittyviä liitteitä tai linkkejä. Huomioithan, että lähettämääsi sähköpostiin ei vastata.

Ystävällisin terveisin,
Egzona
S-Pankin Asiakaspalvelu

Ei kovin henkilökohtainen yksilöty palautevastaus tilittömälle mobiilittomalle.

Joten eppäilenpä, jotta kyseessä on lievähkö nenästävedätyshuijausjatke = ks. otsikko!

No, murheensa meillä kullakin.😉

Pixabay

Kirjavinkeissä

torstai 11. tammikuuta 2024

Koskettavaa kirjallisuutta


Marjo Lanér 

Jotenkin tuntuu siltä, vähän oudolta ja pohjattomalta, että en selviä tästä kirjoittajasta /uudesta tuttavuudesta pelkällä yhdellä kirjalla, vaan täytyy, on pakko, tutustua ja uppoutua useampaan teokseen.

Oletetut, jota luen, on napakka novellikokoelma - siinä ei turhia läyrytä. Novellit ovat parin sivun pituisia, tiivistettyjä, silti runsassisältöisiä vähemmän hyvin menevistä (menestymättömistä) ihmiskansalaisista. Ettenkö sanoisi Kaurismäellekin kelpaavia. Myös Arto Salmisen Varasto- ja Ei kuorilais-miljööläiset ja Jarmo Ihalaisen kylmähköt ihmishahmosukulaissielut sopisivat passelisti täyttämään Lanérin henkilögalleriaa.

Kalseahkonlämmintä saattaisi olla oiva sanasekoitus vallanmainiosti kuvaamaan Marjo Lanérin tyyliä Oletetuissa

Kirjailija asuu Outokummussa. Ihmekös sitten jos novellihenkilöt vähän oudohkoja, eikä kai senkään takia tavanomainen taida olla tämä kirja-arvostelunikaan. Vaan ainakin ne, jotka ovat Ihalaisen / Salmisen lukeneet ymmärtänevät syvällisen sanomani nokkeluuden alta.

Kirjokansi 2022
Kirjavinkeissä

🏂 +1°- -9°C hiihdot 6+8 km / 235 km / € = 41 h

tiistai 9. tammikuuta 2024

Lämpöpumppu läähättää

Tilastoniiloille tiedoksi, kannattako ilmalämpöpumpun hankinta

Tammikuun 2024 I viikko

Vuosi sitten sama aika: 366 kWh!

Pakkaset paukkuivat tammikuun ensimmäisen viikon ajan. Lämpöpumppu yritti kaikkensa; jopa -32 C asteessa henkäili lämpöä yhden lämpöpatterin verran! Muttei siitä sentään talon lämmittäjäksi ollut, vaan oli yksi patteri muiden mukana. (neljää patteriahan se normaalisti korvaa)
Kulutusta viikossa tuli lähes saman verran kuin vuosi sitten koko tammikuussa.


Tammikuu 2023:n kulutus 1557 kWh

Enää saisi kuluttaa loppukuussa 423 kWh, mikäli mielisi viime vuoden lukemiin!
Mihin lopulta yltääkään???

Eivät ole veljeksiä vuodet, jos eivät päivät eivätkä kuukaudetkaan.

No, eipä muuta kuin kaiva kuvetta!

Vähenemään päin kulutus reilusti silti vuositasolla lämpöpumpun kera. Pumppuhan asennettiin vuoden 2022 syksyllä.

Vuoden 2023 kulutus; 11059 kWh. 2022: 14498 kWh. 2021: 19640 kWh.


Kirjavinkeissä

🏂-1°C hiihdot 6+6 km / 221 km / € = 39 h


sunnuntai 7. tammikuuta 2024

A, purahan

 mihin meinaat käyttää apurahasi

Apurahan käyttösuunnitelma

"Rakas SARV, 
kiitos listalle pääsystä. (ja tonnista)

Anomuksessahan viitoitinkin jo tulevaa: "Tulevan kesän maakuntamme kesäteatterit ovat tähtäimessä ennen kaikkea."

Aloittelin valmistelutyöt heti vuoden kääntyessä ottamalla yhteyttä Karjalan Heilin Aimo Saloseen, joka yhdessä Jarkko Saksan kanssa on kirjoittanut kirjan Meidän kylän teatteri.
 
Riäkkyteatterin Anna mulle tähtitaivas 2022, etualalla eri-ikäiset Katri Helenat vasemmalta oikealle Helmi Linnosmaa, Mirva Kuivalainen ja Kirsi Koskelo. Kuva: Heikki Nuutinen
 
Ja eikös sitä kautta järjestynytkin yhteys Mediapintaan, josta Juhani Vesikko lähetti medialle suunnatun arvostelukappaleen pdf-muodossa.
Sitä tässä alan tutkiskella halulla hartahalla, tosin vie aikaa ennen kuin nettitekstin miellän kirjaksi.

Tässä yltöhollilla sijaitsee useita kesäteattereita: lossin takan Roukalahti ja Risti; yhtä lähellä Venäjän rajalla Värtsilä ja Tohmajärvi, myös Kyläparin Myllyteatteri Kiteellä. Ja sitten tietysti myös tämä oman kylän laadukas Riäkkyteatteri, joka kirjan kansikuvassa Katri Helenaa esittämässä.
Nuo kunhan nielaisee ja kymmenkunta muuta maakunnan kesäteatteriesitystä, niin eiköhän tuosta jonkinlaisen omakohtaisen tunnereaktion saane välitettyä.
 
 Joten kesää kohti! 
 Terveisin
  hj 
  jäsenesi
 
PS
Harmi kun tuli lahjoitettua Elina Kilkun teos Teatterin tyylilajit - käytännön opas käsistä pois, olisi voinut kerrata teatterin tekemistä sisäpiiriringissä keikkuen."

Siinäpä ensimmäinen otos apurahan puruksi. Tullee tonnikin tarkoin tuhlatuksi.

Kirjavinkeissä

🏂-21 °C hiihdot 4 km / 209 km / € = 37 h