Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Aisopos

 vanhat Parnassot -sarjan 28.

+1° C
35 kW/93
Pääkallokeli pihalla. Hanki painuu. Meni hukkaan Auliksen eilinen latu-uran teko. 
Semmoista se tuppaa olemaan ihmisen työ ja (u)urastus. 💦

1. nide - Helmikuu 1973
Vuosi vaihtuu Parnassossa. Miltäs tasan viidenkymmenen vuoden takainen numero vaikuttaa? Uudistusmieltä? Ei todellakaan!
Ilaskivi on noussut taas jyrän alta ja piipittää kuin Tipi palautetta, Paasilinna kuittaa viattomana: 
"En jatka hyökkäyksiäni Raimo Ilaskiveä vastaan 'jostain syystä' vaan siksi, että Ilaskivi kirjoittaa minusta artikkeleita Parnassoon. Toisena aiheena hänellä on ihmiskunta."
Pirullinen Paasilinna: 'Ilaskivi kirjoittaa minusta artikkeleita Parnassoon'
Kumpikohan nälvinnän aloitti!
Nythän vuonna 2023 voisi Raimo I kostaa, lyödä lopullisen arkunnaulan keskusteluun, kun vastustaja Erno on jo kuollut (2000) ja Raimo elää täyttä häkää.

Tärkein ja mielenkiintoisin tarina numerossa 1 on silti aivan muu kuin Raimo/Erno-tarina eli esille kaivettu satusetähahmo Aisopos satuiluineen. 
Marja Itkonen-Kaila on suomentanut lisää Aisopoksen satuja ja valaisee samalla Aisopoksen olemusta; Herodotoksen (400-luv. eKr.) historiateoksen mukaan traakialaissyntyinen orja Aisopos eli puolen vuosisataa eKr.
 
Monta on miestä ollut tarinoiden takana kaiken kaikkiaan. Kaikki tarinat eivät ole kreikkalaista alkuperää: "Jatkuvasti on erimielisyyttä Pañcatantraan kootun intialaisen saduston ja Aisopoksen tarinoiden keskinäisestä suhteesta."

Samapa tuo kenelle kunnia kuuluu, pääasia että faabelit ovat säilyneet, ja taitavat lisääntyä ja modernisoitua ajan kuluessa. On kuitenkin muistettava, mikäli uuden faabelin joku synnyttää, että ilman moraalista opetusta anekdootti ei ole faabeli.

Eläimiä riittää laidasta laitaa; sammakko, korppi, hirvi, härkä, leijona, villisika, aasi, kyyhkynen, pukki, susi, delfiini, tonnikala, riikinkukko, laulukaskas, muurahainen, haikara, karitsa, karhu, kettu...
Kettu ja viinirypäleet 
"Nälkäinen kettu näki viiniköynnöksen, josta riippui rypäleitä, ja yritti päästä niihin käsiksi. Kun se ei ylettynyt, se lähti pois ja mutisi mennessään: - Ne ovat raakoja."  
Tuntuuko liian tutulta? 
No pannaan sitten vieraampi: 
Kuusi ja orjantappura.
"Kuusi ja orjantappura kiistelivät keskenään. Kuusi kehui itseään: - Minä olen komea, pitkä ja salskea, minusta tehdään temppelien kattoja ja laivoja. Kuinka sinä voisit verrata itseäsi minuun? Orjantappura vastasi: - Jos ajattelisit kirveitä ja sahoja, jotka pilkkovat sinut, tahtoisit sinäkin mieluummin olla orjantappura."


Parnasso-sarja 1970 - 1975
kokonaisena:
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51
Kirjavinkeissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti