Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 7. lokakuuta 2022

Kilpi taputeltu tältä erää

 27.

Tää on loppu nyt, slut. Tämä Kilpi-sarjaluenta, joka alkoi kesäkuussa ja päättyy nyt lokakuussa, siis yhtä kirjaa olen tonkinut kuukausitolkulla.
Siis: 
Kunnon malli hitaasta, paneutuvasta yli äyräitten ryöpsähtelevästä lukemisesta: moniko malttaisi?
Purukumi nyt pureskeltu, kaikki maku imetty Laura Kokon kirjoittamasta Volter Kilpi Elämäkerta -dokumentista, SKS 2022
Yllättäen tästä Kokko-Kilpi-käsittelystä kehkeytyi 27-osainen ylistys. 

Volter Kilpi (1874 - 1939)
Tuotanto:

1. Bathseba 1900
2. Parsifal 1901
3. Ihmisestä ja elämästä 1902
4. Antinous 1903

5. Kansallista itsetutkistelua 1917
6. Tulevaisuuden edessä 1918

7. Alastalon salissa 1933
8. Pitäjän pienempiä 1934
9. Kirkolle 1937

10. Suljetuilla porteilla 1938

(11. Gulliverin matka Fantomimian mantereelle 1944, keskeneräinen kirja)


Laura Kokko / kuva Cata Portin

Ei kelvannut Kilpi aikalaiskriitikoille, toisin kuin nykyisille meille. Uusimmassa Parnassossa 5/22 Kilven elämäkertakin saa sille kuuluvat kehut: 
"Se on paneutunut, perusteellinen  ja hyvin kirjoitettu, lajityyppinsä valioita.
Noin kirjoittaa kirjasta Tommi Melender otsikolla Suuren yksinäisen elämä. Komppaan kybällä. 😀

Tätähän Kilpi-sarjaa venyttelisi mielellään vielä toisen mokoman, vaan nyt stop tykkänään. On aika pistää piste Kokolle ja Kilvelle tällä erää; yhteenvetona mainittakoon, että niin tekijän kuin lukijankin ote säilyi intensiivisenä loppuun saakka.

Päivän Kirjavinkeissä vielä loppuilakka. 
🙏
🙏
🙏

Pasi Kaunisto 

näkyy työntävän päätään kirjapinon päällimmäisenä, 
joten se elämäkerta seuraavaksi: 

Katsellaanhan mitä Milja-tytär saa isästään irti 
Elävän laulajan sielussa. Gummerus 2022.

Kirjavinkeissä
Luin Laura Kokon Kilpi-elämäkertaa oheisineen 
1 - 2 - 3 4 5 - 6 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27


4 kommenttia:

 1. Do dii.

  Yl. höpinän lisäksi olen TY:n hissaan hiukka perehtynyt tässä. https://www.antikvaari.fi/k/vahe-juha/sata-vuotta-takana-tulevaisuus-ede/00311f15df7e793858eb45cd Siis yhd. tuki TY:tä, olen muuten jäsen…

  Eli TY oli yksityinen, hiton köyhä ja HY + ÅA painoivat alas. Oma subj. tulkintani on, että K:n merkittävin saavutus oli valtion pieni tuki TYK:lle -30-luvulta alkaen + tiet. yhdistysten lahjoitukset.

  K:hon liittyy kummia käsityksiä. TYK omaksui ruots. + saks. kirj.luokituksen ja tohtorismiehet ovat väittäneet K:n tehneen opistomatkoja, vaikka postikin kulki. Ei ollut mikään reissumies.

  Ja romaaneista en edelleenkään sano mitään.

  T. Juha Vahe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jvon

   duoda duoda.

   Noiden tohtorismiesten pelkillä titteleillä röyhistely ja heidän kirjastoalasta ymmärtämättömyytensä sekä tietämättömyytensä korpesi Kilpeä sydänjuuria myöten.
   Kirjeessä rehtori Koskenniemen V. A:lle hän manasi professorit sinne alimpaan:
   "--- on kiertämättömänä totuutena sanottava, että miten ansiokkaita itsekutkin lienevät fakkialoillaan, yliopistopiirin yhdistävänä elementtinä on mitättömyyden homogeenisuus.
   Sain opettaa aakkosia kirjastoasioissa oppilaille, joilla on professorin titteli, ja pääsin huomaamaan, että pedagogina minä ainakin olisin epäonnistunut, sillä vähintäkään minä en saanut oppilaitteni päähän muulla kuin kiukulla.
   Jos minä jotakin rukoilen, niin sitä ainakin, etten toiste joutuisi pänttäämään järkeä professorien päihin, sillä se on varmasti toivotonta työtä!. Lasken äreätä leikkiä nyt, mutta anteeksi en jaksa vieläkään antaa sitä, että minua sillä tapaa kidutettiin."

   Kilpi sylki ulos kiehuvan sapen tyyliin: arvonimikö teki tohtorijoukosta kaiken asiantuntijoita, muka?!
   Sosiologian professori Uno Harva ehdotti sellaistakin, että opiskelijat voisivat suorittaa kirjaston luetteloimistyötä.
   Kilpi kirjoitti asiasta rehtori V. A:lle:

   "--- mielessäni oli, että jos hän antaa oppilaansa kirjoittaa luettelonsa toalettipaperille, niin silloin niillä on joku käyttö, muutoin ei mitään."

   Tuossapa otteita Laura Kokon V. K:n Elämäkerta-kirjasta kappaleesta "Muuta tyventä ei ole kuin se, minkä ihminen jaksaa itsestänsä itselle rakentaa". s. 448 eteenpäin.

   Huh!
   Täkyysikö, asiaanko sittenkin tartuin, vaikka asianvieri (itse Saaristosarja, jonka pariin et kirveelläkään ryhtyne)) enempi kiinnostaakin. ;)

   Poista
  2. Kilpihän alkaa vaikuttaa järkimieheltä!

   Olen itse pyöritellyt ajatusta kirjoittaa käsityksiäni ns. tiedemaailmasta, vaikka se olisikin pelkkää tuuleen huutamista.

   Joka tapauksessa Ari Helo –niminen HY:n dosentti on nostanut esiin TY:n yrityksen hylätä gradu, koska tarkastajat eivät pitäneet ns. woke-kulttuurin kritiikistä. Helolla on sama vika kuin Kilvellä, kirjoittaa liian pitkästi :-)
   https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ari-helo/yliopisto-opettamassa-itsesensuuria-se-turun-gradun-tapaus/
   T. JV

   Poista
  3. jvon

   alkuhuudahdukseesi vastaan: Ja jo nuorena!

   Ja
   tuuleen huutosi kannustukseksi seuraavaa:

   Vuonna 1902 ilmestyi Kilveltä kirjoitelmateos 'Ihmisestä ja elämästä'; Kilpi oli tuolloin alle kolmekymppinen. Niinpä jo tuolloin hän kummasteli sitä, että vain 'titteleillä' varustettujen ja oppiarvoja hankkineiden ihmisten/=miesten sanalla on painoa, varsinkin filosofisissa asioissa.

   Kun kuitenkin:
   "Totisesti on Plato(n) yksin tuhatkertaa painavampi, kuin kaikki ne epälukuisat tohtorit ja professorit yhteensä, jotka viimeisen viidenkymmenen vuoden ajalla ovat filosofisia väitöskirjoja sommitelleet, - eikä hän ole syviin sanoihinsa herätäkseen tarvinnut näiden filosofien kirjoja tutkia -, ja jos sattuisi taas joka Platon syvällisyydellä varustettu ihminen syntymään, voisi hän itsestään ammentaa sanat, joiden paljas olemassaolo riittäisi kuivaamaan juuret aikamme lukemattomilta filosofisilta erikoistutkimuksilta."

   Eli nyt kipinkapin lukemaan vahvistukseksi tulevaan kamppailuusi (tuulimyllyjä vastaan) maisterikollegasi K:n 'asiateokset' = yllä mainitut tuotantonumerot 3,5 ja 6.
   Tsemppiä!
   (silti: yritä joskus myös tärvätä kallista aikaasi Kilven kaunokirjallisiin helmiin) :) ;) D

   Poista