Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

torstai 1. syyskuuta 2022

Nyt kuoli Hilja

 17.

On taistellut Volter Yliopiston kirjastonsa puolesta niin pitkälle että eroanomuksellakin uhkaillut aina itse Rector Magnificus V. A. Koskenniemeä myöten. (niin, 'yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin' -V.A. todella on Turun suomenkielisen yliopiston rehtori, vajaalla koulupohjalla, vaan niinhän on Volterkin, pelkkä maisteri yliopiston kirjaston hoitajana)

Ilman muuta omat taistelut täällä sypösyrjäisessä periferiassa, ruohonjuuritasolla, puhkeavat mieleen, miten sitä aikoinaan taisteltiin terveyden uhalla Ilovaaran koulun puolesta kunnan pahoja poikia - 'hurttalaumaa' - vastaan varoituksineen kaikkineen, esim. täällätuolla. Nyt jo huvittaakin, moinen maallinen.

Pieniähän kaikki työtaistelut ovat elämän isoa kouraa vastaan, sen saa Volterkin tuta, kun Hilja lähtee synnyttämään neljättä lastaan ja tuloksena on elämän sijasta kahden kuolema.

Kuolinsanoma on musertava; tapailua surunauhaan:

"Sinun toimelias kätesi oli hyvä, sinin valpas silmäsi oli hellä, sinun harrasvalpas sydämesi paloi rakkautta. Sinun rakas, kallis elämäsi katkesi kesken sinulta, katkesi niin ylen kesken meiltä. Me vaikeroimme voimattomina omaa kovaa kohtaloamme."

"Oli järkyttävä tapaus minulle hänen kuolemansa", jatkaa Volter pohdiskeluaan eikä ota todeksi Hiljan veljen Simo Vanhakartanon viestiä: 
"Minusta aina tuntui siltä kuin sisko vainaja eläissään tyrannisoi sinua liika paljon mutta se on meidän veressämme ja sille me emme voi mitään."

Vuosi on 1927. Hilja 43 vuoden Volter 52 vuoden ikäinen.
Nyt on aikaa, jos on tarmoa, ryhtyä saaristosarjan kimppuun, siihenhän Hilja on eläessään usuttanut moneen otteeseen.

Kuva: Volter Kilven Seuran kotisivu


Kirjavinkeissä
luen Laura Kokon Kilpi-elämäkertaa oheisineen 
1 - 2 - 3 4 5 - 6 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27

2 kommenttia:

 1. …ja sen seurauksena Voltteri sitten alkoi hommastella ajatuksenkeränsä kanssa, ja kirjoitti sen parhaansa. Juha Hurmeenkin Nyljetyt ajatukset alkaa sillä, kun soutajat puhelevat tuosta kirjasta. Kustavistahan ne kyllä lähti, että sen ymmärtää kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   kuolemasta syntyi kuolematonta - voi osin sanoa.

   Poista