Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

tiistai 19. heinäkuuta 2022

Bathseba ja Parsifal

3.
luen Laura Kokon Kilpi-elämäkertaa oheisineen 
1 - 2 - 3 4 5 - 6 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27

Bathseba ilmestyi Kekkosen syntymävuonna 1900. Kilpi oli nyt esikoiskirjailija. 
Raamatullista sanahelinää kaikin 25-vuotiaan Volterin kynästä.

Kuningas David puhelee itsensä kanssa. Näkee mitä kauneimman naisen kattoparvekkeella: tuo on saatava. Valitettavasti Bathseba on toisen oma, Urian, joka on sotatantereella, mikä ei kuitenkaan estä makuuhommia. Bathseba tulee raskaaksi, ja nyt kuningas on lirissä. Kutsuttaa Urian välittömästi sotatantereelta, jotta tämä makaisi vaimonsa kanssa ja näin jäljet peittyisivät.
Uriapa on tehnyt selibaattilupauksen, joka on purkautuva vasta sodan päätyttyä.

Niks naks! hoitelee David jatkot putinmaisesti.

Aika raskaalla kädellä olen 'suomentanut' Kilven kertomuksen juonen naturalistisesti, vaikka Kilven tyyli on lyyrinen, heleän raamatullinen.
"Hän halusi kirjoittaa soivia sanoja, jotka vaikuttaisivat ihmiseen yhtä välittömästi ja voimakkaasti kuin musiikki." Laura Kokko: Volter Kilpi. Elämäkerta
Juonellahan ei Kilven teksteissä juuri merkitystä ole, vaan sisäisen elämän tutkiskelulla.

Jälkikäteen ajateltuna lapsellinenkin, nuoruuden vimmainen spontaani teos menetetystä rakkaudesta. Siinä rakkaudessa on paljon tuntoja Volterin ensirakastumisen päättymistunnelmista kouluaikaisen vuokraemäntänsä, toisen omistaman naisen, Anna Wuotin kanssa.

Ollaan vielä kaukana kaukana Kilven hiotuista timanteista, viimeisen kauden saaristolaiskirjoista. (Kaudet)

Seuraavaksi on ilmestymässä kakkoskirja Parsifal vuonna 1902, kertomus Graalin ritarista. Hugo Simbergin tekemään kansikuvaan Kilpi oli erityisen ihastunut.


PS
Sekä Bathseba että Parsifal on luettavissa maksutta Kansalliskirjaston digisivuilta, kuten moni muukin vanhempi kirja ja lehti.
Kirjavinkeissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti