Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

lauantai 17. syyskuuta 2022

Pienet painokset

 22.

Ei vaan ostajia löytynyt:

 • Alastalon salissa I nide - 1020 kpl
 • Alastalon salissa II nide - 810 kpl
 • Pitäjän pienempiä - 1030 kpl
Kilven kirjojen ilmestyttyä kirjoittaa Mika Waltari opaskirjan Aiotko kirjailijaksi?, sen Kalle Päätalollekin tärkeän oppikirjan, jossa varoittelee: 
"Romaanilla, jonka ehkä parikymmentä henkilöä jaksaa kokonaisuudessaan kahlata lävitse, ei voi olla elämisen oikeutta nykyaikana. Romaani, jota tavallinen sivistynyt lukijakunta ei kykene sulattamaan, on huono romaani."

Alastalon salissa ilmestyi vuonna 1933.
Pitäjän pienempiä ilmestyi vuonna 1934.
Gunborg Grönroos vihittiin Volterin vaimoksi 1935. 

Siinä 6-kymppisen Volter Kilven ruuhkavuosien sato. 
Kuolemaan on aikaa vielä nelisen vuotta. 
Gunborg eli Gunni oli tullut perheeseen kotiavuksi pari vuotta aikaisemmin, jolloin Volterin nuorin lapsi Lassi (s.1920) kaipasi vielä äidillistä huolenpitoa. Jaakkima (s. 1914) oli jo ylioppilasiässä, Riitta (s. 1910), joka ei uutta äitiä hevin hyväksynyt, Saksassa opiskelemassa. 

Mites meillä kotona pyyhki, täällä itärajan periferiassa, tuolloin kirjan luennan aikoina vuonna 2009, kun Alastalon salissa on aloitteluvaiheessa? 
Kun luettuna jo I LUKU Alastalo ottaa vieraita vastaan. Ja edessä maanmainio II LUKU Pukkila kävelee Alastalon salissa peräsohvaan istumaan. Ovelta sohvalle on kolmentoista askeleen mitta, silti matkaan parkinrakentamista vastustava mies käyttää - törsää tahi tärvää - 20 sivua! Mainiota menonhytkettä. 👂
Ensimmäisen luvun häntään olen kirjoittanut omat kuulumiset omille jälkipolville jäämistöksi, tosin vain lyijykynällä, mikäli joku haluaisi pyyhkäistä ne aikanaan pois tieltä:

"klo 9.50 30.8. su 2009. Sataa. +15C. Lempi ei ulos lähde. En minäkään: flunssa, tuskin kuitenkaan H1N1.  Vaimo keittää marjoja ja mehustelee.  Lapset taas maailmalla: poika jää Helsinkiin oikeutta opiskelemaan; tyttö talvehtii Englannissa Canterburyn yliopistolla taiteita opiskelemassa. Minulla vuodenpäivät jäljellä opettajuutta, kun vain jaksaisi viimeisen virstan.

Eipä miesparka vielä tiedä mitä tuo  ↗  vuosi tullessansa tuo ... 
 


Kirjavinkeissä
luen Laura Kokon Kilpi-elämäkertaa oheisineen 
1 - 2 - 3 4 5 - 6 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27

8 kommenttia:

 1. Romaanilla, jonka ehkä parikymmentä henkilöä jaksaa kokonaisuudessaan kahlata lävitse, ei voi olla elämisen oikeutta nykyaikana"

  Turhan pitkiä jaarituksia MW:lläkin.

  Mutta kun tämä teikäläisen ns. maku on selvinnyt, et lukisi esim. HS:n puh.luetteloa kannesta kanteen, kyllä sellaisia jonkun kirj:n kellarissa on.
  T. JV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jvon

   No, vastahan opettelin ulkoa kaikki Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneet (ks. https://hikkaj.blogspot.com/2019/10/nobelistit-lampaina-extreme.html ) - mikä ettei kaikki nykyiset lankapuhelimenomistajat. :)

   Muuten, kun en pitkään aikaan ole kysynyt tietokilpailukysymyksiä - niitä korkealaatuisia - mieliharmiksesi, niin kysynpä nyt:
   a) kuka kuvassa istuupi?
   b) minkä kaupungin kirkossa istuupi hän?

   Poista
  2. Isäntä itse istuu keskiaikaisessa kirkossa Keski-Euroopassa?

   T. JV

   Poista
  3. jvon

   1/2 p.
   Toinen 1/2 p ois irronnu harmaalta alueelta, vaan ethän (taksi)urheilijana uskaltanu harmaalla alueella liikkua. :)

   Muuten: Alastalon salissa on pohjimmiltaan bisneskirja. Parkki, jonka hankintaa ja rahoitusta kylän vauraimmat miehet suunnittelevat, toisi valtavasti rahaa entisiin pikkupurjepurkkeihin verrattuna.
   Rikastuminen siis mielessä, kuten bisneksessä aina.
   Siellon monenlaista Laakkosta ja Kakkosta salissa koolla.
   Kopasepa!

   Poista
  4. Kuvatiedoston nimi näkyy olevan Canterbury kirkko, jotta oiskohan se loppuvastaus :-D

   T. Juha

   Poista
  5. jvon

   tutkiva tsurnalisti on murtautunut salaisiin kansioihin, 3xpah! :(:(:(

   Poista
 2. Heh, tiedän melko läheisesti yhden kirjoittelijan, jonka kaksi teosta saivat seuraavat painoluvut:
  Ensimmäinen 68 kpl
  Toinen 42 kpl
  Ovat ansaitusti painuneet unholaan. Voltterin teksti sen sijaan elää väkevästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   tuossa naapurissa asui kauppias, joka rakennutti talon. Yritti auttaa iltaisin ja öisin rakentajaa ja jotta halvemmaksi tulisi. Mitähän paneeleja lie taas yrittänyt naputella, kun aamulla kirvesmies paikalle tultuaan äsähti:
   - Kuka helevetti lie käynyt sotkemassa laudoitusta!
   Kauppias nolona: - Kyllä minä tunnen sen miehen.

   Tuli vaan mieleen jostain syystä. :)

   Mutta äläs huoli: Kilven kirjojenkin arvo nousi kun tekijästä aika jätti.
   Joten toivoa on...

   Poista