Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Johan Sigfrid Sirén - kukkulan kuningas 25

Vuonna 1924 järjestettiin uusi kilpailu eduskuntatalon suunnittelemisesta. Voiton vei arkkitehtitoimisto Borg-Sirén-Åberg ehdotuksellaan Oratoribus (Puhujille). Johan Sigfrid Sirén (1889-1961) oli kilpailuehdotuksen varsinainen laatija, ja hänelle annettiin eduskuntatalon suunnittelutehtävä. Talo rakennettiin vuosina 1926 - 1931. Juhlallisia vihkiäisiä vietettiin 7.3.1931.


Eduskuntalon suunnittelija olkoon puolivälissä olevan Taiteilijakukkulalla-luettelomme hallitsija. Talo valmistui vuonna 1931. Suunnittelija syntyi 1889 Ylihärmässä ja kuoli 1961 Helsingissä.

J. S. Sirén, Jukaksi kutsuttu, maalaili mielellään malleja, makaavia ihmisiä, koska, poika-Heikki kertoo, 'kun kotiväki ei viitsinyt istua mallina, hän piirsi nukkuvia ihmisiä'.

Klassinen aika oli jäämässä taakse funktionalismin tieltä, mutta vielä ennätti Sirén klassisella tyylillään voittaa Eduskuntatalosta järjestetyn kilpailun, mikä ei kaikkien aikalaisten mielestä mennyt sinnepäinkään. Kriitikot pitivät ääntä ja monen mielestä koko talo oli pelkkä hautamuistomerkki, egyptiläinen hautakammio.
Nykyhetken maalaismaallikkokatsojasta se on komea ja uljas ja juhlallinen rakennus, upein ja ainakin jykevin kaikista Helsingin julkisista rakennuksista.

Sirén ohitti Alvar Aallon Teknillisen korkeakoulun nykyaikaisen arkkitehtuurin professorin virkaa täytettäessä. Ja taas oli purinan paikka.

26 vuotta  J. F. S. virkaansa hoiti ja mielessään hyväksyi kyllä Alvar Aallon suvereenin aseman suomalaisesa arkkitehtuurissa, pahaa sanaa ei hän kollegastaan koskaan lausunut.
Taiteilijakukkulalle ovat molemmat sijansa saaneet.
---
Kerran olen Eduskuntatalon sisällä käynyt, istuntoa katsellut, silloin istui siellä Veikko Vennamokin, jota ei sillä kertaa ulos kannettu.
Islannissa en ole vielä käynyt kertaakaan, keväänkorvalla on aika.
Tänään tuli kirja tienvarsilaatikkoon: Matti Rämö Polkupyörällä Islannissa Tuulen tiellä laavakenttien poikki.
Meillä on tandem, sillä aina pyöräilemme vaimon kanssa kesäisin. Nyt on talvi, nyt vasta suunnittelemme että minne. Nuo hiihtokilometritienuut tuolla oikealla alakulmassa antavat jo ulottuvuutta matkalle, koska molemmille on kertynyt sama summa ja lisää vielä on karttumassa; huomiseksi olemme suunnitelleet talven pisintä.

Emme me kyllä Islantiin mene pyöräilemään, muuten kyllä, kunhan hiihtokausi loppuu, tytön luokse.
Tai mistä sen tietää Rämön kirjan luettuamme, vaikka ei tuo säätila edes heinäkuussa tunnu kovin houkuttelevalta mitä nyt yleissilmäystä kirjaan heittää.
- 5  13/1029 km/€
47-
48-
49-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti