Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

torstai 28. maaliskuuta 2013

Essi Renvall - kukkulan kuningatar 35

Taiteilijakukkulalla ei oman ansionsa tähden ole kymmentäkään naista, Oulussa syntynyt 'nuppi'taiteilija Essi Renvall (1911-1979) on omin ansioin paikkansa lunastanut.

Essi Renvall on tehnyt lukuisia muotokuvia kirjailijoista: mm. Harmaja, Paavolainen, Meriluoto, Sillanpää, Waltari, Vaara, Tynni. Tunnetuin monumentaaliteos on Rauhanpatsas Helsingin Eteläsatamassa.
Avioliitto taiteilija Benin kanssa tuotti kolme lasta mutta oli myrskyisä ja päättyi eroon - kuinkas muuten kun boheemitaiteilijoista, suurista Minuista, on kysymys! Essi ei mennyt uudelleen naimisiin, tuskin seurustelikaan, Benno sen sijaan meni ja tuli vielä kahdeksan lapsen isäksi.
Äitinä ei Essi lastensa kanssa viihtynyt vaan pyrki hoidattamaan heidät aina muualla.

Sekä Essi että Ben viettivät loppuelämänsä taiteilijakoti-Lallukassa: fyysisesti lähellä, mutta muuten mahdollisimman kaukana toisistaan.
Essistä tuli lopulta valtakunnantaiteilija, jolla oli hyvät suhteet Sylvi ja Urho Kekkoseen.

Irja Sievisen haamukirjoittamasta Nyrkit savessa Essi Renvallin elämäkerrasta löytyy lisätarinaa vahvasta, vaikuttavasta naisesta.

***********
Kiirastorstaita elämme, vaimo paistaa piirakoita, mies makaa sängyllä. Työnjako pelaa. Aamulla edessä Pietarin-matka, täältä lyhyempi sinne kuin Helsinkiin - jos olisi lintu. Eikä linnun tarvitsisi tullautua Svetogorskissa.

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-
47-
48-
49-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti