Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

tiistai 12. maaliskuuta 2013

Walentin Chorell - kukkulan kuningas 18


Juoppous tahtoo olla näiden herkkien taiteilijasielujen osa.
Näytelmä- ja kuunnelmakirjailija Walentin Chorell (1912-1983) taisteli vaimon avulla 'tautia' vastaan jopa naurettavuuksiin asti, joskus Ethel-vaimon piti kengätkin piilottaa ettei Walentin olisi päässyt ulos tuulettumaan. Siinä olisi ollut näytelmää kyllin.

Chorell syntyi Turussa avioliiton ulkopuolella ja siellä oleva Nummenpakka tarjosi keskeistä aineistoa tuotantoon. Walentin sai sukunimekseen Sundqvist; isä oli venäläinen upseeri.

Äiti muutti Helsinkiin ja avioitui ruotsalaisen hovimestari Karl Chorellin kanssa. Kuusivuotiaasta Walentin Sundqvista tuli Walentin Chorell ja äidinkieli muuttui ruotsinkieleksi.

Taiteilijakukkulalle hän pääsi 71-vuotiaana yli sata teosta aikaansaaneena taiteilijana hermoparantolat alkoholistihoitolat koluttuaan.
Esikoisteoksen nimikin oli asiaankuuluvan tuntuinen: Viini ja leili. Kirja ilmestyi sodan aikana, jouluksi 1941. Elokuvakäsikirjoituksista tunnetuin on niin ikään alaan liittyvä Varsovan laulu.

*
Oma 'armoton' kamppailu' hiihtokilometreistä jatkuu miltei yhtä kiihkeänä kuin alkoholistien pullonetsintäkamppailu. Tonni lähestyy kevyesti: enää 60 km vaille, viime vuonna takana oli vasta 664 km. Tänään vaihtelun vuoksi vaihdoimme pertsasukset luistelusuksiin ja pyyhälsimme, hah, juuri aurattuja syrjäteitä pitkin perimmäiseen saareen ja takaisin; luisto oli kohtalainen kymppiasteen pakkasesta huolimatta.

Tämon Herkkua! täytyy yhtyä viikolla vastaantulleen ikätoverin huudahdukseen. Ja ei kun paranee kun kevätkelit tulevat ja voi pyyhkiellä pitkin jäitä ihan minne tahansa mieli kuljettaa - urista välittämättä!

-10  12/940 km/€

47-
48-
49-
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti