Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Väinö Linna ei vastannut - Karipa vastasi!

Mites se menikään:
 1. Hirri (1950)
 2. Havukka-ahon ajattelija (1952)
 3. Ihmisten puheet (1955)
 4. Rauhanpiippu (1956)
 5. Hamsterit (1957)
 6. Siintävät vuoret (1959)

Tässä kohtaa mennä kyhnyttelen Eero Marttisen luotaamaa (kirja)elämäkertaa Veikko HuovisestaHiljaisen hymyn mies. Into 2018. Ja kun mitään kiirettä ei ole niin Veikolla kuin minullakaan, niin hiljaa hyssytellen meloskellaan eteenpäin. Ja kas kas, Marttinenhan on tehnyt virheen: "Veikon neljäs kirja, hauska Hamsterit romaani sai hyvän vastaanoton."
- Viijjes, viijjespäs!

Rauhanpiippuun mielistyin jo pienenä, isona luinkin sen pienille oppilailleni aamulukemisena, ns. aamunhartautena tahi aamunavauksena; olisiko mennyt puolen lukuvuoden aamut. Oli, olihan se syntiä, sillä silloin olisi pitänyt lain mukaan kouluaamujen alkusanoihin sisällyttää uskonnollista aineistoa, mikä nykyään taas on ehdottomasti kiellettyä.

Mikäs oli seikkaillessa kersantti Milita Forton ja filosofi Petro Pacpipon kannoilla Pohjois-Nefortasta Mielkukon maahan suurvalta Banditon hyökkäyksen alta.

- Se on puhtaasti pasifistinen kirja, jossa tuomitaan sota, myöntää Huovinen, joka kuitenkin jollekin kirjan pöyhijälle lausuu, että 'olen sen sortin pasifisti, että vihaan suurvaltojen asevarustelua ja röyhkeyttä. Mielestäni Suomella on saanut ja saa olla melkoiset puolustusvoimat.'.

Veikkopa oli niin ovela, jotta lähetti teoksensa Väinö Linnalle, jolta Tuntematon sotilas oli julkaistu pari vuotta aiemmin. Ei kuulunut kuraustakaan, Väinö ei vastannut. Kävi vähän kuin meille, kun koulussa luettiin Ronttosaurus tahi Rasvamaksa ja lähetettiin Veikolle nippu piirustuksia ja kysymyksiä niin eipä tämä vastannut sanan sanalla, tosin kuin myöhemmin Päätalo Tammetun virran kysymyksiin ja kehuihin.

Huovinen lähetti Piippunsa myös Kari Suomalaiselle ja sieltäpä tulikin oikein jytäkkä vastauskirje, jota uskomaton ilme kasvoillani tässä aamutuimaan luen ja pureskelen, hyvä ettei mene huonot housuihin - tosissaanko on kun linkolalaismaisesti Veikolle vastaa:
--
"Miten esimerkiksi alhaisokansat voidaan pitää kurissa ilman aseita?"
---
"Sodassa kuolee ihmisiä, mutta onko se mikään vahinko?"
--
"Eikä toisaalta ole mitään väliä mitä tapahtuu niille, jotka eivät merkitse mitään."
- -
"Näin sodassa röykkiöittäin ruumiita, mutta --- Päinvastoin tunsin samanlaista tyydytystä kuin heittäessäni roskapaketin alas parvekekuilusta: maailma on taas tullut siistimmäksi."

Aikamoinen breakfast tälle aamulle.
Eiköhän näin rasvaisilla eväillä taas tämän päivää jaksa kirves kädessä halkoja rantteella pilkkoa.

Täältä lisuketta.

ks. myös

KIRJA-ARVOSTELUT
*** 
myös

13 kommenttia:

 1. Eero Marttinen on tainnut olla vähän huolimaton tässä, kuten myös kustannustoimittajansa.
  Hesarin tämän päivän jutussa on mainittu toinen virhe tämän kirjan lopusta, sellainen jonka olisi hyvin voinut välttää vaikka esilukijan käytöllä, Robinson Crusoen kirjoittajaksi on lipsahtanut Stevenson, kun pitäisi olla Daniel Defoe.

  Kirja rupesi kiinnostamaan nyt kun kerroit tästä Karin kirjeestä.
  Huh huh, alhaisokansat!

  Onnittelut persoonallisista päivänavauksista. Minut kutsuttiin muuten kerran rehtorin luo, koska joku koulun upseerismiehistä oli tehnyt kantelun päivänavauksistani, joissa "toitotin rauhaa". Rehtori kuunteli kaikki uudelleen (iso koulu, saarnat tehtiin kasetille, jonka vahtimestari pyöritti keskusradion kautta) ja sanoi, ettei löydä moitteen sanaa ja onnitteli humaanista otteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MM, liitusiskoni (sanois liituveli KR)

   Ite kun olin tärkeä koulunjohtaja niin en viittiny puhutella íhteäni, minkä nyt omatunto puhutteli. Sen vuoksi muuten olinkin koulunjohtajana ettei koulussa olisi pilikunkireetä johtajaa.

   No löytyhän noita muissa asioissa takaa-ajajia sitten lautakunnasta ja ylempää, joten ei auttanut sekään ylevä titteli.
   Siitä takaa-ajoajasta on enää muisto vain jälellä tuolla Kauppalehti-blogeissa.
   On tää eloa nykysellään! Yhtä (hermo)lepoa ja rauhaa, äärettömän vaiko äärellisen elononnea. Eivät huovismaiset kylänkoirat enää kintuille ruiki eivätkä räksytä.
   Kelepaa köllötellä. :)

   Kyllä sitä luettiin monenlaista kirjaa ja oppilaiden omatuottamaa Avointa päiväkirjaa aamuisin ja äidinkielen tunneilla. Muuankin oppilas kirjoitti palauteaineessa, kun olin lukenut oppilaille Santeri Ivalon Erämaan taistelua yli puolen välin jotenkin näin:
   "Isona minusta tulee kirjastonhoitaja. Ensimmäisenä tehtävänä siirrän Santeri Ivalon Erämaan taistelun hyllyssä piiloon toisten kirjojen taakse."

   Poista
 2. Hyvät vika- ja vihakirjoituskommentaattorit

  Se ois Kari saanut nyky-Suomessa syytteen ja tuomion. Ja valtavasti vihaviestejä.
  Halla-ahokin sai, kun kertoi vähän Muhammedin aviopuuhista lapsivaimon kanssa Koraania lainaten.
  Eikä ees kadu, niinku Saulikin on muistanut moittia !!
  No eipä kadu Vapaavuorikaan menneitä rötöstelyjään ... Tai Juhantalo ...

  Ja Kari mokoma ihan omasta päästä ... ilman Koraania !

  No, näinä eheytymisen ja suvaitsevaisuuden kultaisina vuosina on suut pidettävä supussa.

  Mutta virheitä sattuu. Jopa kansanedustajille !
  Ennen oli eduskunnan äänestyksissä käytössä kaksi nappulaa: jaa ja ei, ja jos molempia painoi, merkitsi se tyhjän äänestamistä.

  Kun aikoinaan eräskin edustaja ( nimi vaihdettu ) sotkeutui nappuloissaan, tokaisi viereinen edustaja ( nimi vaihdettu ):
  Ei tule NN:sta ( nimi vaihdettu ) hanuristia. Jo kahdesta nappulasta erehtyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   näkyy ite Einsteinillakin olleen pullat uunissa paistumassa: https://yle.fi/uutiset/3-10251634

   Ja Wagner se vasta alhaisoääniä päästeli, ainakin Hitler-kirjan mukaan:
   http://hikkaj.blogspot.com/2018/03/kirkkaana-paivana-hitlerista.html

   Poista
 3. HJ

  Hirmuisesta tulee näköjään puoli väkisin hiljaista...? :)
  Panu, tuo ansioitunut monella tasolla, ja muilla "lauteilla" ei aina saa kaikilta reipasta ymmärrystä, joten mielestäni Huovisesta on parempi lukea ensin muuten kuin panutettuna. Ovat niin eri maailmoista "elon poluillaan" nuo veikot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. j

   niin, ekana maalauspuolelle hänen taiteensa viittaa:
   https://www.google.fi/search?q=panu+tytt%C3%B6&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjenva5r9LbAhWrAJoKHQKHCisQsAQINQ&biw=1366&bih=661

   Ansioitunu lurkki - vai, mitähän häkkyrämetoolaiset# tuuminevat?

   Tosin ei Veikonkaan jutuista kaikki selviäisi nykyisestä 'jahista'.

   Poista
 4. Hyvä sukupolvien yli muisteleva väki

  Olikos se se "Panu, isältä pojalle" ??
  Siinä on sekä metoot ja henit samassa monivärisessä paketissa ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   Panunko kestossa muka vinha perä?
   E ei: nyt kun ei maaleja saa homeenestoaineilla käsitellä (EU) niin kuulemma Panu kestää 1-vuotiaalle pojalle, Vinha kestää kestää ja kestää.

   Poista
 5. H.V:t
  Panun lurkitsema naapurissa koluillut nobelisti sai korkonimen piikatohtori nuorena nukkuessaan ja reippaita tohtorileikkejä leikkiessään. Nykyään toisen nuorehkoon palvelijaan sekoamisesta saa syytteen ainakin face:ssa ja ikuisen häpeätuomion yhteisiltä foorumeilta karkoituksien kera. Hyvänä puolena lienee saavutettava työrauha lurkitsijankammiossa, sekä puolison mykkäkoulu.

  VastaaPoista
 6. Melkoista pyöritystä nähtävissä.

  https://www.panurajala.fi/2018/03/07/sananvapaus-on-kuvalehdessa-kunniassaan/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. j

   no vot!
   Jokkoonpahan paha suap viimmennii palakkasa...???

   ps
   muuten
   Ruttu 'Syntinen laulu' Viitamäki kerto jollain foorumilla että 'Minusta ei saa äänitorvea Metoo-kampanjalle'.

   Poista
 7. HJ
  Kiteeläisten paha Pajari taisi joutua Metoope porukan kivittämäksi, ensiyönoikeuksineen; siis ei kannata liiaksi hevostella ainakaan naisten, kirkon ja kruunun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. j

   niillä noilla hovien miehillä tuntu olevan semmonen rivileekio piikoloihensa ksuhteen; pakon eissä pakkohan se oli antautua, muuten mieron tie ois ollu eissä.

   Jotta siinä mielessä metoopelaiset on oikeella asialla. Näitä hovien miehiä seuras sitten nää ihskelmätaivaan tähet. Muistan kerrannii kun Kimmelin yökerhotiskille viereen pölähti tää Jamppa, missä lie keikkailut, ja alako siikailemaan ja sikkailemaan eli järestään ruinailemaan naisia huonekaveroimaan. Jokuhan siinä aina suostuu jos kymmenennii tipuu on orrella, kun aikasa nokittaa. Mitä lieneet kämpillä puuhanneet?

   Poista