Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Alvar Aalto - kukkulan kuningas 26

Sirénin jälkeen heti perään akateemikko Alvar Aalto (1898-1976) Kuortaneelta Taiteilijakukkulalta esittelyyn, ikään kuin mies esittelyjä kaipaisi. Hänhän on maljana pöydällä ja Finlandia-talona sekä Enson pääkonttorina Helsingissä, museona Jyväskylässä. Taiteilijakukkulalla hän lepää ruhtinaallisesti kahden vaimonsa kanssa: Aino Aalto ja Elsa Elissa Mäkiniemi-Aalto sulassa sovussa rinnatusten.

Aalto ei säälinyt vanhoja rakennuksia, uutta piti tilalle luoda. Hänen elämäntyylinsäkin oli samanlainen: uutta mittatilauspukua Tukholmasta, borsalinoa Milanosta. Hän oli herrasmies ja keikari, Ainon mielestä hunsvottikin, sekä lyhytjalkainen mutta tyylikäs naistenmies, joka joi liikaa, käyttäytyi tasapainottomasti ja sekavasti. Niin kertoo Göran Schildtin elämäkertakirja.
Varmaan purattaisi nyt rapistuneiksi päässeitä rakennuksiaan.

Aallolle kävi lopuksi kuten monelle suurmiehelle: hän väsyi ja katkeroitui kun kaikki ei mennyt hänen haluamallaan tavalla - Kekkonen lakkautti Suomen Akatemian, ainoastaan Finlandia-talo toteutui keskustasuunnitelmasta ja nekin niin rakkaat italialaiset marmorit irotilivat, lentelivät ...
---
Vaan eivätpä lennelleet ainakaan kaiteet Aalto-taloasta Jyväskylän vapussa viime keväänä, jolloin Alvarin koulukatuja marssimme ja salin puolella istuimme torvimusiikkia kuuntelemassa.

Kas aivan piti päätä kurkottaa ja valokuva kestävistä kaiteista napata:- 7  12/1041 km/€
47-
48-
49-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti