Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

lauantai 23. maaliskuuta 2013

Selim Palmgren - kukkulan kuningas 30

20 enää jäljellä, ja sitten kukkula on täysi.
Porissa syntynyt säveltäjä ja pianotaiteilija Selim Palmgren (1878-1951) haudattiin toisena Akseli Gallen-Kallelan, 1943, jälkeen, Helsingin olympiavuonna 1952.

- Ne on niin tuttuja nimiä niminä kaikki nämä kukkulan muusikot: Palmgrenit, Hannikaiset, Bergmanit, de Godzinskyt putkiradion ajoilta Lauantain toivotuista ja Hartaista sävelistä ja Tiistaikonserteista. Sieltä rätinän keskeltä vihreää valoa tuijottaessani niitä Puuska-Joet, kreivi-Creutzit luetteli, mietiskelen ja mielenkiinnolla paneudun Selimin elämään Taiteilijakukkulalla-kirjan tarjoamaan palaseen.


Ooppera Daniel Hjort on Palmgrenilta ja pianosävellyksiä laatikollinen. Oopperassa lauloi Armas Järnefeltistä eronnut Maikki, jonka kanssa Selim avioitui 1910. Maikki oli seitsemän vuotta miestään vanhempi. 19 vuotta myöhemmin Maikki menehtyi aivoverenvuotoon 58-vuotiaana kesken Turun 700-vuotisjuhlavalmistelujen: V. A. Koskenniemen tekstiin pohjatuva Turun lilja kantaatti oli kenraaliharjoituksessaan.

Oli uuden vaimon aika: Minna Talwikin kanssa Selim avioitui jo heti seuraavana vuotena. Nyt vaimo oli 24 vuotta nuorempi. Vilhelmiina (Minna) Talvila-Palmgren kuoli vasta vuonna 1983 jolloin hänet haudattiin miehensä viereen.

Ulkona paistaa aurinko, jokohan yli kahdenkymmenen asteen yöpakkakausi on ohitettu. Tuuli ainakin on himpun verran hellittänyt. Kello on tasan kymmenen. Piirakanpaistamisen jälkeen lähdemme sitten puolen päivän maissa jäälle suksimaan, sinne Jänissaareen, Zajatšiin.

Silloin on liikuttava ja nautittava kun on vielä kykyä jäljellä.
- 2 15/1084 km/€
47-
48-
49-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti