Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

maanantai 17. lokakuuta 2016

Pääasian ohessa

Hella Wuolijoki 1886-1954 

Marlebäckin kartanoon on tulossa Saksasta paennut mieluinen vieras Bertolt Brecht perheineen ja rakastajattarineen. Myös evakkoperhe pitäisi sijoittaa kartanon tiloihin.
Hella suuttuu tyttärelleen Vapulle, Tuomioja, ettei huvilaan voi evakkoja sijoittaa kun siellä on nahkasohvat ja kaikki.
Keskustelu puhelimessa:
V: - ... onks ne sitten huonompia ihmisiä kuin muut, jos ne ovat menettäneet kaiken omaisuutensa ja kotinsa ...
H: - Juu, on.
V: - Hyvästi äiti!
Vappu lyö puhelimen kiinni. BB on nahkasohvan arvoinen.

**
Elvi Sinervo 1912-86

2.6.1941 pidätetään SNS-toiminnasta ja kuljetetaan Kakolaan, minne myöhemmin tuodaan myös aviomies lääkäri, sittemmin kansanedustaja Mauri Ryömä.
Tänne joutuminen, oven sulkeutuminen takana, valokuvaaminen ja sormenjälkienotto oli kuin voimakas nyrkki olisi töytäissyt pois todellisuudesta...
Gummerus ilmoittaa tilityksessä 1940 myynnin:
  • Palavankylän seppä, romaani. Myyty 16 kpl.
  • Runo Söörnäisistä, novelleja - ei ole myyty yhtään kappaletta.
Eipä ole hääppöinen runoilijan kirjailijapolun alku!

***
Ompelijatarta edelleen näplään ja, kuten tapana on, löydän tuollaisia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joilla ei itse asian kanssa juuri tekemistä ole, mutta jotka ryydittävät, maustavat, höystävät  - so. innoittavat lukemista.

2 kommenttia:

  1. Marlepekki olikin Suomen ensimmäinen BB-talo. Evakot vaan akkunoista kurkki, mitä siellä on menneillään. Tais se elokuvaohjaaja Tapiovaarakin olla yökylässä, kun joku kerto nukkuneensa Nyrkin ja Hellan välissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaukset










      kavi
      (korj. äsken kevi - ihme kun ei hevi!)

      Oikeilla jälillä oot: sielloli Nyrkit ja kaikk'.
      Marlepekin myyytään Hella osti Jokelan kartanon eli äveriäs virolainen mummona Tuomiojan Erkillä - jos jyrkempikin.




      Poista