Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

maanantai 15. tammikuuta 2024

Kaksi enkeliä kansikuvassa

 - no, vitsi vitsi vitsi

Kansi: Juho Juntunen. Enostone 2024
Ei silti aina voi tietää, kun esillä, framilla ja käsillä on runoilija ja lavataiteilija Tapani Kinnunen (s.1962).

On sen verran ovela sanoissaan tämä yhdennentoista runokirjan, Oopperan grilli 2024, ja kuuden proosakirjan mies, että on oltava varpaillaan koko ajan, jottei höynäytetyksi joutuisi lukijaparka.

Askartelen pyhänseudun hänen kokoelmansa kimpussa innolla, ja mielelläni asettelen/sovittelen sanoja kuin legoja uusiin järjestyksiin, monenlaisia muotokuvia saadakseni.
Nytkin heti ensisäikeistä lähtien on oltava tulkinnan vainua:

"Aurajoen pinta
on peilityyni.
Kun sinne katsoo
kaikki näyttävät
ruskeilta ihmisiltä."

Piruilleeko veden 'sinisyyttä', vai sytyttääkö kaipausta sinne minne runojen edetessä matkustaa: Etelän lämpöisille rannoille. Kaupunkiin, joka 'on liian pieni minulle ja Atlantille' - minkä tietenkin luen ja keikautan näin päin: sekä runoilija että Atlantti ovat liian suuria! 

Olen tämän Vuoden kynällä palkitun miehen kanssa paininut ennenkin, vastustajaa kovasti kunnioittaen, tietenkin, ja huomannut Veijo Meren sanoin: juoni mies, juoni mies, ei se siihen tee mihin kyykistyy. Koko hänen tarjoamansa Suomi-sixpackin, proosateossarjansa, joista yhden täällä, olen halulla nauttinut ja tullut moisenlaiseen tulokseen.
 
Kinnusen runojen suhteen olen kyllä liikkumassa enempi heikoilla jäillä jäänaskalit kaulalla roikkumassa.
Mutta kivaa tämä on: runorealismia viimeisen päälle. Empaattista ja valoisaa kaikkinensa. Kejosen sukua. Enkä tässä arviointikatsannossa halua olla ainakaan tuo mummolan pässi:

"Ensimmäinen muistoni
on mummolasta
kun pässi tulee kohti
ja pökkää minut nurin."

Tapani Kinnunen
Kuva: Riikka Järvinen
Kirjavinkeissä

🏂  -12°C hiihdot 10 km / 261 km / € = 46 h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti