Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

maanantai 29. tammikuuta 2018

Orion


Välillä täysin tylsä otsikko ja juttu.
Tavallaan paluu menneisyyteen, sinne mistä koko revohka, tämä pottutoiminta sai alkunsa. Kauppalehti tarjosi alustan ja sinne piti siis vääntäytyä, vaikkei pienintäkään intressiä moiseen porukkaan ollut. Piti ryhtyä Piensijoittajaksi, jotta jotain yhtymäkohtaa edes silloin tällöin kauppamiesten / hien. businessmiesten /  maailmaan olisi ollut.

Onhan se oma kiinnostava maailmansa, muttei vedä vertoja toisen lehden maailmalle: tämänpä Parnasson, 6-7/2017, jota nyt olen lukenut silmät sikkuralla siitäkin huolimatta, vaikka EJ suorastaan pyytää ja rukoilee melkein Eino Leinon sanoin ja Vesku Loirin hoilotuksin, jotta 'ma pyydän: palatkaa!' takaisin arkisempaan = ks. vaikka.

Vaan mitäs nyt! Parnassossakin bisnesasiaa. Mene sutta karkuun, kömpii karhu kurkkuseen!

Juha Seppälä kolumnissaan Hyllytetty informaatio katsoo tähtiin ja löytää Orionin maahan tömähtäneenä. Tämänpä 100-vuotiaan Suomen ikäisen pörssiyhtiön kaikessa viekkaudessaan.

No ei kai noilta nyt voi muuta kauppamaailmassa odottaakaan! Yhtä reilua peliä kuin kiekkokaukalossa. Sielläkin pukumiehet kaukalon laidoilla johtamassa - peliä.

Seppälä Orionin 'kelvottomasta' historiikista:
"Nimekkään historiantutkijan ja yrityshistorioitsijan Martti Häikiön tekemä 90-vuotishistoriikki hyllytettiin ja teosta luvattiin käyttää 'kymmenen vuoden kuluttua yhtiön satavuotishistoriaan'. Silloinen pääjohtaja Jukka Viinanen kiisti, että lykkäämisen syynä olisi teoksen mahdollisesti sisältämä yhtiön kannalta kiusallinen materiaali."
Hyllylle jäi ikuisesti, vaikka Viinanen kertoi olevansa tyytyväinen Häikiön työhön ja tasoon.

Palkattiin uudet tekijät vuosikymmen myöhemmin:
Antti Parpola ja Timo Joutsivuo: Hyvinvointia rakentamassa - Orionin vuosisata, Otava 2017.
Tämä teos julkaistiin, se tyydytti firmaa. Martti Häikiö ei kelvannut edes kirjan lähde- eikä kirjallisuusluetteloon.

Häikiölle taisi käydä kuin Eino Uusitalolle aikoinaan, kun tämä putosi eduskunnasta ja joku onneton sattui ehdottelemaan, josko Uusitalolta kysyttäisiin kantaa johonkin tärkeään asiaan, tuli Väyrysen kuitti välittömästi: - Einoahan ei enää ole.

Sitä Seppälä pohdiskelee, miksi Häikiön teos ei Orionille kelvannut. Heittää pari arvelua: ehkä osakesarjojen yhdistämiskamppailu, ehkä yhtiön jakautumissuunnitelma kahdeksi.
Vaan mistäpä tuon tietää, liikesalaisuuden.

Nyt on kyllä käännyttävä asiantuntijan yhtiöhistorioitakin kirjoittaneen veli JV:n puoleen ja kysyttävä:
- Juha, tiedätkö Sinä?

 
 hiihdot 12/303 km = 48 h (-2 °C)
KIRJA-ARVOSTELUT
*** myös

18 kommenttia:

 1. Jaa, en tuota kyseistä tapausta ole tiennyt, mutta voin kertoa toisen, onhan näitä.

  Jyväskylän proffa Jorma "Särkinen" kirjoitti aikoinaan makean kirjeen eräälle JV:lle, joka kirjoitti Reuma-Rapolan historiaa. "Särkinen" kirjoitti Paloheimojen hissaa ja kun yhtymäkohtia oli, niin ehdotti, että ollaan "yhteistyössä". Kun mitään ei kuulunut ja JV sain käsiksen valmiiksi, lähetti se "Särkiselle". "Särkinen" tunsi Reuma-Rapolan eläkkeellä olevan pikkujohtajan ja näillä suhteilla kävi Reuma-Rapolan paikallisjohtajan kauppaneuvos Esko Immosen kimppuun. Reuma-Rapolalla oli väärä mies hommissa, "Särkinen" olisi se oikea.

  Immonen ei asiaan innostunut, ja Paloheimot (joille "Särkinen" varmaan oli liikaa luvannut) hyllyttivät "Särkisen" tekstin.

  "Särkinen" julkaisi ainoastaan Fredrikssonin lakkitehtaan hissan, jossa unohti mainita firman tehneen välillä konkan. Arvostelu lienee vieläkin netissä luettavana (TE).

  Tässä vaiheessa JV:tä nauratti ja "Särkistä" tuskin.

  Näin olen Hesan Kauppatorin kahviteltassa kuullut.

  Merk. Ville Virtanen, Hesa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JV / VV

   mitäpä sitä kuivia yhtiöiden historiikkejä julkaisemaan, parempi lukea firmojen pomojen elämäkertoja: nehän eivät valehtele. ;)

   Tai firmojen pomojen muistelmia tosista isoista pomoista. Niin kuin Huhtamäki-yhtymä Oy:n toimitusjohtaja Erkki Partasen muisteluja kirjassa Vaikuttajia elämässäni.

   Sieltä esim. se unohtumaton juttu Ontosta miehestä eli STK:n 150-kiloisesta Lauri Sauramasta uimahallin vanhanmallisella vaa'alla, joka pomppasi toiselle kierrokselle kohtaan 30 kg.
   Pikkupoika sattui paikalle ja lukua tuijotettuaan huusi kavereille:
   - Jätkät tulkaa kattomaan, täällä on ontto äijä!

   Poista
  2. Sen verran täsmennän, että juuri tänään luin Turun kuppakamarin kirjaa "100 vuotta Varsinais-Suomen hyväksi" Tekijänä 3 proffaa (ml. ex taistolainen)ja esimiehenä TY:n ex rex ja hissan proffa Keke Virtanen. Kuppakamari perustettiin toukokuussa -18, että on siinä pirusti toimittu Varsinais-Suomen hyväksi. Tällaista se tosi tiede on :-(

   Poista
  3. jv

   koko käsite Varsinais-Suomi on, nyt kun melkein kaikki vanhat ilmaukset ovat, loukkaava ja halventava meitä muussa Suomessa asuvia kohtaan: mekö muka ei varsinaissuomalaisia!

   Teille sinne tulee maahanmuuttajia, niin heti ovat varsinaisia suomalaisia.
   Huutava vääryys!

   Poista
  4. 1500-luvulle vain Turun seutu oli Suomea, muu oli Itämaata eli Östmarkkia. Kun meidän hyvää nimeä nykyään käytetään siellä Novgorodin naapurissa Karjalassa, SE on huutava vääryys. Tunnetusti sovittelevana miehenä suostun kyllä siihen, että Riäkkyläkin lasketaan meidän suomalaisten puskurivyöhykkeeksi, mutta kyllä sanan "Suomi" käytöstä pitää maksaa korvaus Åboon - ja takautuvasti 500 vuodelta. T. Johan från Åbo.

   Poista
  5. Johan af

   ja verovoutina liehtaroisi muuan JV, pääkerurina!

   Ehottaisin ja kehottaisin kuitenkin Varsinais-Suomi -nimikkeestä luopumista.
   Käyttöön otettakoon alueeen viralliseksi nimeksi natsionaalinen termi Perus-Suomi.
   Hakaristi siis nykyisen nimen päälle.

   Poista
  6. Perus-Suomi.
   Hakaristi siis nykyisen nimen päälle."

   Ei perkele.

   Merk. Johan af Hällä(väliä)aho från Bryssel

   Poista
  7. Johan af Hellahalkolaho Åbo/Bryssel

   apukoulu-nimike piti aikoinaan muuttaa erityiskouluksi kun siinä leimautui niin oppilas kuin opettajakin (apukoulunkin koulunjohtajana tiedän ja nahoissanni tunsin).

   Kävisköhän varsinaissuomalaisten muuttaminen persusuomalaisiksi leimautumisasiassa toisinn päin, sitä pelännet.

   Poista
  8. Perussuomalaiset ovat valinneet itselleen oivan nimen. Ne ovat peruskoulun käyneitä peruspäivärahalla eläjiä. Persut persuina ja Suomi Suomena (= siis lähinnä Turun ympäristö). Lähinnä mietin seuraavaa: Vakka-Suomi on luullakseni ollut ihan oikea maakunta. Laitilasta on löydetty koko maan (= ml. Novgorodin reunat) vanhin krist. hauta ajalta ~150 v. ennen ns. ekaa ristiretkeä, joka sekin suuntautui ehkä Vakka-Suomeen. Piispa asui Vakka-Suomessa eli Nousiaisissa ja muutti vasta myöhemmin Åbon suuntaan. Eli onko Vakka-Suomi "Eka-Suomi" ja V-S vasta "Toka-Suomi"? T. Juha

   Poista
  9. JV

   Vakka-Suomi kalskahtaa kepulaiselta. Puoluepolitiikan sivumakua siinäkin, niin kuin sivumakua Nousiaisen vedessä.

   Joten, hyvä on: Olkaatte sitten edelleen varsinaisuomalaisia!
   Me täällä itäisillä mailla yritämme eleskellä nöyrinä köyhinä ja vähemmän varsinaisina.

   Poista
 2. Melekonen ori on Orion ollut Häikiötä kohtaan.

  Mitä tullee pörssikursseihin ja muihin talousasioihin, niistä en ymmärrä senkään vertaa kuin Parnassosta. Ei oo kämmenkuppi ollut ylöspäin, kun rahhaa on ollut jaossa. Ei sitä kyllä täällä puskurivyöhykkeen takana paljon tarvihekkaan. Niin jotta turha on tulla tänne veroja perimään. Pajarinniemessä on vasta yksi hautakiviröykkiö, lisää mahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ

   parempi pysytellä köyhänä kuin kiskurina.

   Väännän parhaillani Kirjavinkkeihin arviointia Taipaleen 'Mielisairaalassa - Lääkärin muistelmat' -kirjasta. Ja siinä jokapaikan Taipale kertoo oman kamppailunsa omassa rikastumistorjuntataistelussa.

   Rahanhimopsykoosi kesti kaksi tuntia kun Vappunsa kanssa ihmetteli runsaita kunnanlääkäritienuitaan: jos olisi Vappu ottanut viran kontolleen ja hän vähempituloisen apulaislääkärin viran, niin kohta heillä olisi ollut omistuksessa koko paikkakunnan ympäröivät metsät.
   Karkuun lähtivät rahariippuvuutta, nopeasti paranivat sairauvesta, joka pian olisi muuttunut krooniseksi.

   Suattaa tosin, kuten Taipaleen jutuissa usein, olla höystettä tottuuven seassa.

   Eikös muuten Parnassoon liity runoratsu! Orion? Pegassos?

   Poista
 3. Arvoisa rahalle person Ämeriäkkylän kunniakansalainen hikkaj

  Se on Ilkka varmana ollut kaks tuntia Ämeriäkkylän kunnanlääkärinä ?
  Myöhemmin onneksi caymanilaiset hoksasivat tulla apajille !

  Kun meikä oli aikoinaan pari kuukautta kunnanlääkäri-vt:nä Viinijärvellä, alkoivat työpäivät kaheksan maissa Ylämyllyllä, aluksi varuskunnan puolella, sitten siviili-.

  Puoliltapäivin takasin Viinijärvelle, missä tyäpäivä jatkui, kunnes odotustupa oli tyhjä, siis noin klo 24:ään tai jopa kahteen yöllä.
  Kaikki maksoivat aina setelirahakäteisellä, paitsi Ylämyllyn varuskunta pankkiin.
  Rahaläjä näytti isolta silmämääräisesti. Bruttoa kun oli, kymmenen markan seteleinä.
  Kun verottaja sitten otti aikanaan oman puolikkaansa, vaikkei se ees ollut Viinijärvellä hommissakaan, niin ei enää niin isolta näyttänyt.
  Olihan loppuvuosi setelivuorta syöden muuten kitkutettu Helsingissä amanuenssin palkakkeella.

  Tuota metsien omistusvaihtumisproseduuria mietin. Molotov ja Stalin kun ottivat isäukon metsät ihan ilman kunnalääkäriyttäkin :-(
  Joten vaihtoehtoisiakin reittejä on !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   liitotelluksi vähän arvelinkin, ja kuten viittailet niin nykyisin nää nintendolaiset sun muut caymanilaiset nyppivät lopulta kunnat vararikkoon.

   Nyt on kaiken kilpailuttamisen lisäksi alkanut puheihen mukaan myös vanhusten huutolaiskauppa entisaikojen malliin, ainakin noihen varsinaissuomalaisten (Pers.) mielestä:
   https://demokraatti.fi/raju-vertaus-kansanedustajalta-vanhukset-huutokaupataan-kuin-huutolaiset-tai-tavara/

   Poista
 4. Arvoisa huutolaiskriittinen hikkaj

  Tottahan tuo on, sillä hoitopalvelukokonaisuuksia ostetaan kunnille paketteina. Paras ( siis halvin ) tarjous tuppaa voittamaan.
  Pohjanmaallakin on tämmöinen meininki tuttua.
  Jos kuuluu itkua ja hammastenkiristystä säilyttämösängyistä, ja näkyy vihasia yleisönosastokirjoituksia asiasta, niin ei vaikuta mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   pian on meijjän aika tulla kaupatuiksi.
   Paljonkohan Sinä maksat? Miten alihintaan myyvät minut?

   Poista
 5. Arvoisa huolestunut kansalainen hikkaj

  Elä huoli. Sehän on hinta aina kohallaan kun ostaja ja myyjä yhessä niin sopivat :-(
  Eipähän supermarketin tarjousnakiltakaan mitään kysytä !

  Erityinen nykyajan sähköaivo-langaton-yhteys-systeemin mukanaan tuoma "parannus" on säilyttämöbisneksen edullinen etälääkäriys.
  Vanhussäilyttämön lääkäri toimii etänä, hoitaa etänä, tutkii etänä, ja lopuksi kirjoittaa kuolintodistuksenkin etänä.
  No, ainaskin on hygieenista !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   eli kun video/skypeyhteys katkeaa, lääkäri sanelee nauhalleen: Selevä peli.
   Ja sihteeri kirjoittaa kuolintodistuksen.

   Poista