Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

tiistai 4. kesäkuuta 2019

Istuttiin penkissä

parit päivät ja ihailtiin penkkejä taikka tuoleja seinältä lopuksi

 
 
Hojohojon-matkojen bussikyydissä penkissä istuessa pakollisiin varusteisiin kuuluvat huomioliivit ynnä kypärä, ja tietenkin on kietouduttava myös turvavöihin.
Sen verran huimaa on meno ja meininki, kuten kuvasta näkyy.


No ei vainkaan: tehdasvierailulla olemme me metsäporhot.
Äänekosken Metsä Boardin (4,12 €) kartonkitehdas on niin julman suuri että tarvitaan linja-auto päästäkseen tehtaan toisesta päästä sisäänmenoaukkoon. Joku ehdotti jotta käveltäisiin, mihin tehtaanpomo: - Kastutte, se on monen minuutin kävely. Sitä paitsi kielletty.
Siellä sitten suu auki katsoimme kun hitonmoinen kartonkirulla tulla putkahti esiin koneen kidasta ja jytkähti lattialle niin että polvissa notkahti. - Rullassa on 21 kilometriä kartonkia, ilmoitti pomo.

Ja jotta materiaalia riittäisi: rekka-autot käyvät tyhjentämässä kuormansa kuuden minuutin välein keskeytymättä läpi vuorokauden vuodet läpeensä. Taitaa ilmaisu 24/7 olla paikallaan.

Eikä tuota alkumateriaalia sieltä metsästä enää tukkijätkä eli metsuri kaada, vaan monitoimikone, joka on kalliimpi kuin metsuri eli n. puolimilliä €. Ponssesta (28,90 €) Vieremältä niitä saa, joten oli sekin ihme koukattava katsomassa. Ei meistä kukaan semmoista ostanut, kuka mistäkin syystä. Vieruskaverille hymähdin,
jotta 'et taitas suaha niillä viijellä Sammollas, 38,66 €'. (Messi muuten saisi ostettua kuukausiliksallaan 8 konetta/kk.)


Olivat Vidgrenin Einarin koneetkin kehittyneet alkuajoista, ainakin siitä 1970 vuoden rottelosta joka kuukausien takomisen jälkeen ilmestyi ruostuneena pajan ovesta ulos ja josta paikalle sattunut kylänmies loihentamaan: - Mikähän Ponsse tuokin lienee?
Oli ensiversio pitkälti muistuttanut kylän kulahtanutta irrallaan juoksentelevaa rakkikoiraa. Siitä jäi nimi tehtaalle ja koneille ja Tero Pitkämäen lippalakkiin.

Mutta olkoot nuo, syväkulttuuri-ihmistä koneet vähemmän kiinnostavat ja virittävät mieltä jos aatostakaan jaloksi. Vasta ponssejen ja boardien jälkeen mieli rauhoittui ja jaloutui päästyämme kulttuurinkehtoon Jyväskylään ja siellä Alvar Aalto -museoon. Johan alkoi mielikuvitus laukata ja silmät suitsiutua renkaiksi; etenkin upea seinätuolikokoelma teki vaikutuksen ja pääsi möläys:
" - On se. On se AA suurempi jyväskyläläinen kuin Matti! Haudattukin kahden vaimon kanssa samaan hautaan."
 

KIRJA-ARVOSTELUT
*** 
myös

4 kommenttia:

 1. Kerros nyt vähän, a) oliko M-Boardissa ilmapiiri reipas ja iloinen vai jotain muuta ja b) mitä matkaseura puhui. Firman antaman tiedon vastaanottaminen on ihan yhtä tyhjän kanssa, sen sanon, kun käytännössä olen itekin tuollaista PR:ää tehnyt, tietysti huonolla menestyksellä.


  T. Aktieägare från Åbo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. … vaan vasemmalla sitä asiantuntemusta vasta onkin... https://www.piksu.net/content/vasemmistoliiton-taloustuntemus

   Poista
  2. jvon

   a) reipas oli ja iloinen - kukapa perheestään pahaa puhuisi;
   b) matkaseura kävi aamulla autossa vilkasta tiedotustoimintaa illan pörssikurssituloksista; yhtä innokkaasti numeroita lenteli ilmassa kuin aamuisin valtakunnan uutisissa tärkeistä NHL-tuloksista.

   Semmoinen ajatuksenpoikanen jäi itselleni itämään: mitä jos luopuisimme painetuista kirjoista kokonaan, niin ei tarvitsisi noin järein asein hyökätä metsien kimppuun, valmistaa noin mahtavia koneita, pystyttää noin mahtavia tehtaita.
   Sinähän olet jo sen kaltaiseen tulevaisuuteen menossa, aloittanutkin digikirjallasi =
   https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/kiestingista-viipuriin-isani-jouko-vaheen-sotatie/

   Poista
  3. Siihenhän se menee, että puusta tehdään lautaa ja kartonkia eli boardia. Lopetin paperilehtien lukemisen ~20 v. sitten.

   TS on lähes kokonaan maksumuurin takana. K-kauppa tilasi TS:ää minulle ilmatteks muutaman viikon ajaksi, kyllä paperisen lehden lukeminen tuntuu pelkästään oudolta.

   T. JV

   Poista