Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

tiistai 11. helmikuuta 2020

Anni Collan

Mennäänpä nyt niin asian vieri kuin voi ja että itseänikin hirvittää! 😎¨

Kiveen hakatuista otamme tänään käsittelyyn kirja ainoan naisen, josta ei aikaisemmin mitään havaintoa:
Anni Collan - Lähimpänä ikiliikkuja!

Luettuani tämän pienen sitkeän naisen minielämäkerran tuli mieleen otsikoida hänet perpetuum mobilen sijasta joko Tamburiinin tahtiin taikka Tamburiinin tahti jo suonissa lyö!.

6.lk
Mailiin tulla tupsahti iltasella tunnistuskommentti:
"Kuva on outo. Jotenkin siinä on asetelma niin viksallaan, että takana näyttää olevan isokokoista porukkaa ja edessä kääpiöitä, paitsi Siivolan poika edessä jo aikamiehenä. On heistä voinut tulla merkittäviäkin kansalaisia, mutta ovat ulkoiselta olemukseltaan kuin Harry Potterista.
Näkyy siellä sinun lisäksi muitakin tuttuja naamoja: Erosen Yrjö, Mujusen Veikko, Tolvasen Jouko, Tiihosen poika, Pikkaraisen Tuomo, keskellä oikeassa laidassa tutunnäköinen ja eturivissä toinen vasemmalta vaikuttavat luokalle jääneiltä."
Heti pomppasi mieleen myös toinen pieni ponteva ja periksiantamaton nainen eli äksy rehtorimme poikalyskasta, jostain syystä.Naimaton kai Ellikin oli, pelottava suorastaan siksi kun näpäytteli henkilökohtaisuuksilla kaikkien kuullen isot lukiopojat pieniksi - siinä 'valmentaja-urheilijasuhde' toimi alistamisakselilla jos missä ja mistä nykyään niin vaahdotaan. Ei se mukavalta tuntunut, mutta 'luonnolliselta'. Sekö lie ollut sitä kehuttua poikalyskanhenkeä.

Niin ja tulihan se Elli mieleen myös tuosta Annin sukunimestä: Collan. Muuntui aa iiksi mielessä: Collan Colliniksi, jota ruotsintunneilla lukiossa tankattiin - ja auta armias jos et Andersia sanasta sanaan osannut! Kohtelu oli melkein yhtä kylmää kuin Bayerin käsittelyssä keskikoulussa: - Parempi ku sinule rippustettas myllykivi kaula ja sinu uppotettas Orivetten ja vielä parrempi jos jellona tulis ja söissi sinu...

Ei mutt' pois harha-askelista, ja nokittakoon jotakin Anni C:n CV:stä:

 • "Anni Collanin elämäntyössä Suomen ensimmäisenä kouluvoimistelunopetuksen naistarkastajan, naisvoimistelun ja -urheilujohtajana ja tyttöpartioliikkeen kehittäjänä riittäisi urakkaa kolmelle tavalliselle naiselle" "--- viihtyi paremmin puupalaan ja puukon kuin virkkuukoukun parissa."- Leena Laine Kansallisbiografiassa;
 • "Anni Collan oli kuin pieni nukke, kun tapasin hänet. --- oli kovin siro, ja sanoin miehelleni, että hän oli kuin sellainen, että joku olisi voinut mennä hänen taakseen ja käynnistää hänet." - Kisakallion rehtori Anneli Nokkala;
 • naispuolinen Tahko Pihkala;
 • käytti pussihousuja; ei miesystäviä;
 • askeettinen elämänmalli: kasvisruoka, vähäinen yöuni, ruumiin karaisu, itsekuri;
 • kiivas temperamentti, pistämätön huumorintaju;
 • 1948 Suomen liikuntakulttuurin suuri ansioristi.

Anni Collan 13.1.1876, Rauma - 17.4.1962 Helsinki


Prologi -  
I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - 
XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - IXX - XX 


Kirjavinkeissä tänään: 

🎢 potkurilla!

2 kommenttia:

 1. Vähät Annista ja vähät Ellistä - vaan tuo Verenssi unkarilainen. Vai silleen huasteli keskikoulussa. Olivat kuin paita ja peppu valokuvaaja Puten kanssa. Siinä kuulivat kirkkoherrat ja muu kirkonkylän vallasväki kunniansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   on se voinu olla ripitystä - vaan jospa ne sen ansaihtivat; myö ei kyllä. Vitsiähän se Potterin pelottelu suurimmin lie ollu, vaan pienikös sen tajus.
   Eipä silti: nuin hyvän opin jäläkeen, tuli sitä itekin joskus muraheltua sitten pulupetin toiselta puolelta.

   Poista