Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Arvo Haavisto

Pidetääs tänään pyhäpainit vapaapainissa!
Vaikka huomenna Roomassa alkavien EM-painien kunniaksi.
Ei oteta vielä nyrkkisankareita  Kokkosta eikä Purtsia kehiin, kun Wahlströmin Evakin otti kunnolla köniinsä yöllä Sheffieldissä.

Vapaapaini on ollut suomalaisille vähän vieras laji aina. Jos unohdetaan Petra Olli. Kreikkalais-roomalaisittain on meillä menty.
Miehissä Rauhalan veljekset ovat viimeisiä menestyjiä: Jukan pronssi Los Angelesin olympialaisissa vuonna 1980.


Vaan tämänpäiväinen sankarimme Ilmajoen poika paini vapaata, Arvo Haavisto (1900-1977) pisti aikoinaan ukkoa ketoon aivan eri malliin: Pariisin olympiapronssin jälkeen irtosi kultaa Amsterdamissa 1928. Siinä välissä SM-kultaa neljästi.

Mutta entäs sitten, katkesiko ura kuin kanalento?
Luetaanpa Kiveen hakatuista:

"Arvo Haavisto jatkoi painimista vielä muutaman vuoden mutta lopetti sitten 'leipähuolien takia', kuten hänen vaimonsa Alma Seuran haastattelussa asian ilmaisi."

Arvo nai Alman eli otti/sai toisen kullan kohta Amsterdamin jälkeen.
Syntyi viisi lasta elätettäviksi. Leipähuolet eivät lähteneet pieneltä maatilalta ja Arvo ryhtyi Uuden Suomen levikkihommiin: kiertelemään ympäri maata aluksi polkupyörällä, sittemmin autolla, hommasi toisen asunnonkin Helsingistä Mannerheimintien päästä. Ehkä muualla asumisen malli periytyi isältä, isättömältä Jaakolta, räätäliltä, joka viipyi Amerikassa 1907 - 1920 käyden vain kerran, vuonna 1912, kotona Arvoa ja muita lapsiaan katsomassa. Perheen elättäminen, ja veloista selviäminen, oli ollut isänkin poissaolon syynä.

"Arvo ei suinkaan pystynyt painia kokonaan jättämään. Hän toimi aktiivisesti arvostelutuomarina ja oli siinä asemassa mukana kolmissa olympiakisoissaan Berliinissä vuonna 1936. Aina sota-aikaan saakka hän oli lajin luottamustehtävissä."

Haaviston sukumaine jatkuu Yrjö-veljen puolelta näyttelijöinä ja muusikkoina:
tytär Helena, joka on Jorma Panulan vaimo, heillä näyttelijälapset Terhi ja Anu;
poika Jukka, jonka tytär on näyttelijä Susanna.
Suomen jazz-musiikin pioneeri Jukka, jolla oli läheiset suhteet Arvo-setään, sodassa kuolleen Yrjö-isän korvikkeeseen, kumoaa musiikki-neuvoksen arvovallallaan vitsiksi mielletyn painimattomusiikin, sillä
'hän todella 
istui aikoinaan painimaton vierellä soittamassa haitarilla kovaäänistä musiikkia, etteivät usein mahtavat pierut olisi kantautuneet yleisölle ja aiheuttaneet turhaa hilpeyttä erityisesti eteläpohjalaisille tärkeässä ja rakkaassa lajissa!'.Prologi -  
I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - 
XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - IXX - XX 
🏂 hiihdot 12/ 611 km/€  = 95 h

4 kommenttia:

 1. Tuleepa tarinastasi mieleen muuan lehtimies, Kosti Aaltonen. Hän kauppasi aikoinaan Karjalaista ajellen polkupyörällä ympäri maakuntaa.

  Kerran tuli äveriääseen maataloon Kiteen Ruppovaarassa, Karpolan maille. Siellä sanottiin: "Mukava oot musikka, vuan viärää lehteä kauppoot."

  Kun aloittelevana toimittajana kävin pääkallonpaikalla, oli kauppaneuvos Aaltosella tapana viijjä vieras Kareliaan, jotta ois kuullut juurta jaksain Kitteen kuulumiset.

  Kerran oltiin liikkeellä erään opettajan kanssa. Tähellisellä asialla oli käyty jo toimituspomon luona. Kyse oli siitä, että opettaja oli joutumassa rattijuopumuksen takia Joensuun käräjille. Hän toivoi, ettei nimeä laitettaisi uutisoidessa lehteen. - Lehdistö on lahjomaton näissä asioissa, sanoi toimituspäällikkö.

  Oltiin jo lähtemässä pois, kun Aaltonen sattui käytävällä vastaan. - Tuolla ois Kareliassa rapuja, eiköhän lähetä sinne, hän sanoi.

  Istuttiin iltaa, ja opettaja poistui hetkeksi pisuaariin. Kosti kyseli, mikäs mies tämä oikein on ja millä asioilla ootte. Kerroin ja lisäsin, että mies on myös Kiteen kunnanhallituksen jäsen ja antanut jo monta uutisvinkkiä.

  Aaltonen meni puhelimeen ja kutsui toimituspäällikön paikalle. Neuvottelun lopputulos oli, ettei nimeä panna lehteen, kävi käräjillä miten kävi.

  Se olikin ite asiassa helppo luvata, sillä Karjalaisella oli silloin tapana laittaa nimi lehteen vain siinä tapauksessa, jos joku sai yli kahden vuoden tuomion.

  Seuraavassa kunnanhallituksen kokouksessa puitiin Marimekon tuloa Kiteelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   Mullikkahan se tuli maitotonkan kylykiäisenä muataloihin, oman suunnan edunvetäjiä oli lehti kuin lehti siihen aikaan.
   Muistan miten pitkään Karjalaisen lukijana meni nuorena tajuta että eduskunnassa P-Karjalasta ol joku kommunistikin valittu, Puhakka Pauliko oli.

   Vähän samansuuntanen - hienosti sanottuna kontekstin puuttuessa - on nuihen suomalaisten NHL-jääkiekkoilijoihen laita.
   Muodostuu käsitys että suomalaiskakot ja lainekumppanit Sepe-Ahoineen muodostavat koko sarjan huipun ja muumualaisista ei oo mihinkään. Ovat muka kuin norjalaiset hiihtorinntamalla.

   Totuushan on päinvastainen: pikkutekijöitä ovat suomipojat siellä.

   Poista
 2. Minä olen keskittynyt vain naisten painiin, mutta sitten hiihtosäihin:

  Åbossa oli viime viikolla till och med pakkasta ja maa valkeahko.

  Pe:na tuli kuun ennuste:

  0.2.2020 — 8.3.2020 seuraavaa:
  Lämpötila
  Ennustejakson kolmella ensimmäisellä viikolla on koko maassa huomattavasti tavanomaista lämpimämpää. Jakson viimeisellä viikolla poikkeama tavanomaista lämpimämpään säähän pienenee.

  Kyllä tässä sellainen vaara on, että maaliskuussa alkaa jo aurinkokin lämmittää :-)

  En tiedä, näkyykö FB:n linkki https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3088960917783501&set=pob.100000088705499&type=3&theater

  T. JV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jvon

   fbi:s kumma kyllä näkyi kuulumattomallekin!
   Noilla ei pitkälle hiihellä.

   'Jakson viimeisellä viikolla poikkeama tavanomaista lämpimämpään säähän pienenee.'
   =
   kapulakieltä.
   Eli ei voi olla kynästäsi, näppäimistäsi lähtöisin.

   Tänään Arvi Savolainen painii pronssista. :) Naispainijasi aloittaa myöhemmin, torstaina
   =
   Ks. kuvitus:
   https://unitedworldwrestling.org/article/olli-turns-away-herhel-challenge-looks-no5-european-u23-championships

   Poista