Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Lauri Koskela

Kiveen hakatuissa vuorossa painija Lauri Koskela, mies uljas kuin kiveen hakattu, kivestä veistetty patsas. Pohjolan Adonis.
"Kuin elokuvaa" ... otsikoi Teronen & Vuolle.

Lauri Koskela (1907 - 1940) 
Tuntematon nimi minulle, matolla painimattomalle, mutta oma veli oli sentään piirinmestari, yhtälailla kuin Eino Poutiainen.

Lauri haavoittuu, palaa juoksuhautoihin, kunnes ...
"Lisäksi hän oli vartaloltaan harvinaisen sopusuhtainen; piirteet klassisen puhtaat, tukka kihara ja ihonväri terveen ruskea, Kaikkialla hän herätti ihastusta ja kunnioitusta työskentelyllään." -Urheilulehti, Harri Eljanko
  "Tanskattaret olivat aivan hullaannuksiin saakka hurmiossaan Lassen 1935 EM-paineissa, Ihastuskirjeitä saapui tukuttain. Niissä ylistettiin pilviin 'Pohjolan Adonista', koko maailman kauneinta miestä ja niin edelleen."   -Urheilijan Joulu, Einari Mannerla

Ja näin puutteellisista tarpeista:
 • yksinhuoltajan lapsi
 • heiveröinen, pienikokoinen
 • koulukiusattu 
 • varasti painioppaan kirjakaupasta

 • sittemmin: kommunisti Lapualla!
 • sittemmin: suojeluskunnan jäsen - pitkälti painin takia! = "loikkari" 

Lopputulos, koko komeus ja saldo tässä:

1932 Olympiapronssi Los Angeles (höyhensarja - 61 kg), Suomen mestari
1935 Euroopan mestaruus (kevytsarja - 66 kg), minkä jälkeen pysyi 4 vuotta voittamattomana maailmassa 
1936 Olympiavoitto Berliinissä, Suomen mestari 
1937 Euroopan mestaruus 
1938 Euroopan mestaruus
1939 Euroopan mestaruuspronssi
1940 - 1944 Suomen mestaruus


... niin siellä juoksuhaudassa Lauri oli lukemassa koti-ikävässään vaimonsa ja poikansa lähettämää kirjettä, haluaa tuntea kodin ja rakkaittensa lämmön kauheuden keskellä. Tuuli tarttuu kirjeeseen. Sivu lennähtää yli juoksuhaudan laidan
ja:
  "Näennäinen rauha hämää kokeneen soturin nostamaan päänsä korvaamattoman kirjeen tavoitteluun, eikä parin sadan metrin päässä puussa rintamalinjaa tarkkaileva venäläinen tarkka-ampuja epäröi."        

Lauri Koskela 
(s. 16.4.1907 Lapua - k. 3.8.1944 Äyräpää, Vuosalmi)


Prologi -  
I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - 
XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - IXX - XX 

luistokeli - 🏂 hiihdot 12/ 562 km/€  = 87 h
Aulis ajoi ladun, A lumikenkäsi

2 kommenttia:

 1. Ei oo lapsuuvessa vielä mikään kiveen hakattua. Ja voihan se olla niin, että siellä koettu on siivittänyt menestykseen Koskelankin tapauksessa.

  Vaan tuota "lumikenkäämistä" jäin miettimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   monesti se pienikin maasta ponnistaa jopa muihen yli, varsinkin kun ei olla sääty-Englannissa. Sinnehän jäivät brexitiinsä eristyksessä rypemään kuninkaineen kaikkine puntineen ja paunoineen, vasemmanpuoleisine liikenteineen - ja mitä vielä!)

   Lumikenkiin kanssa ruvettiin tallaamaan sauvoille pitävämpää otetta, ja kun toinen hiihti niin toinen tallas, vaan sitten yhen äkin pölähti Aulis kelekkoineen latuhöylineen ja tekas meille ladun, nyt on omaa latua 1,5 - 2 km vieraalla mualla! Tai no mummolan mailla.

   Poista