Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 5. huhtikuuta 2013

Usko Viitanen - kukkulan kuningas 39


Toinen Usko Taitelijakukkulalla eilisen jälkeen, Orimattilassa syntynyt Usko Viitanen (1928-2005) otsikolla Vankilasta kirkkaisiin saleihin. Oopperalaulaja. Baritoni, joksi Jussi Jalas muokkasi tenorin.

Nuoruuden levottomuudessaan kolmen pojan koplassa muutama murto: pastilleja, ranskanleipää, kinkku. Oli sota-aika, Lahti oli kuulu ankarista tuomioista: tuomiona kuusi vuotta vankeutta, joista kärsi kaksi vuotta.

Hänellä oli ääni!
Koloratuurilaulaja Lea Piltti jopa pelkäsi ottaa koulutettavakseen ääntä, joka oli niin luontaisen kauniisti soiva, jottei vain sitä pilaisi.

Verdin Rigoletto on Viitasen bravuuri - siitä hänet muistetaan. "Kyllä minä muutakin lauloin kuin Rigolettoa, mutta se on jäänyt ikään kuin tavaramerkikseni, eikä minulla ole mitään sitä vastaan."

Usko Viitanen oli sitä mieltä että ooppera on parhaimmillaan taiteista suurinta mitä olla voi: siinä yhtyvät näyttämötaide, musiikki, kuvataide ja runous.

Pro Finlandia 1973.

***********

Kolmatta päivää räkätautia potemassa, sinänsä ei hassumpaa: on aikaa melkeinpä mukavimpaan - lukea ja kirjoittaa, mitä sitä muuta tässä iässä! Pieni silmänisku kumminkin: ;).

Aika siirtyä Laxnessin pariin. Tyttö kirjoitteli että 'hommatkaa Halldór Laxnessin Pitäjänkertomus, se kertoo juuri tästä meijjän kylästä'. 'Sitten on tutumpaa kun tulette.' Pian on lähtö sukulaisista läheisimpään, joka kuitenkin kauimpana elelee.
Mosfellsdalur on Sammaltunturinlaakso, jonnekin ja jotenkin sinne päin.
Ja meneehän telkussa Femillä parhaillaan rikossarja Islannista: maiseman takia kolme osaa olen katsonut, yksi osa vielä jäljellä: Ylitse muiden -
Jännä miten on ykshailee mikä juoni on. En juuri juonen takia vaivaudu katsomaan jos en lukemaankaan. Saa juonta olla mutta mieluummin jotain muuta. Toisen silmäniskun paikka ;)

ps
Päiväposti kantoi odotetun, jotakin kaunista ja herkänsuloista jo kirjan ulkoasussa - ja entä nuo sisäkansien kaunolla kirjoitetut kirjeet Volterilta Hiljalle ja Hiljalta Volterille!!! Vau vau vau!
Eli käsissä nyt
Laura Kokko: Volter ja Hilja - Volter Kilven ja Hilja Vanhakartanon kirjeenvaihtoa "Ovat sanasi niin uin valoa minulle" Kirjapaja 2013

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-
47-
48-
49-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti