Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Tapio Wirkkala - kukkulan kuningas 46


Tänään olemme läpikäyneet, nyt kun hankolaisen Tapio Wirkkalan (1915-1985) Hietaniemen hautasmaan Taiteilijakukukkulalla tapaamme, kaikkiaan 46 sinne haudattua kuuluisuutta.
Loput 4 paikkaa on varattu neljälle vielä elävälle taiteilijalle, joiden puoliso jo sinne on saateltu.

Kantarelli-maljakko, Ultima Thule -lasisarja, Finlandia Vodka -pullo, markan setelirahat, olutpullot, ketsuppipurkit jne. ovat Wirkkalan kädenjälkiä.

Tukholmassa syntynyt itävaltalaisen perheen tyttö Rut Bryk Timon vaimona muodosti Tapion kanssa yhteenliitymän, joka ei jäänyt pelkästään avioliiton tasolle: keramiikkataiteilija Rut oli monta kertaa jo keskeneräistenkin töiden kriitikkona solmukohdissa. Rutin omista töistä viimeiseksi jäi keramiikkareliefi Jäävirta presidentin asunntoon Mäntyniemeen.

Lappi, Sevettijärven seutuvilla, ja tietysti Italia, kuten kaikilla kuvan ja käden kanssa työskentelevillä taiteilijoilla, olivat erittäin tärkeitä paikkoja Wirkkalan elämässä ja taiteenteossa.
Käden tekemisen merkityksestä Tapio kertoi arkkitehti Juhani Pallasmaalle: - Käsillä tekeminen merkitsee minulle paljon. Se on maailma, jossa näkökyvyn pettäessä silmät sormenpäissä tuntevat liikkeen ja geometristen muotojen jatkuvan muutoksen.

Näin on jäljellä siis 4 puolityhjää Hietaniemen Taiteilijamäellä. Niiden mysteerio avautunee huomenna.

*************

Moneen moneen viikkoon aamuherätyksenä ei ollutkaan auringonpaiste. Räntää ruikkii taivas ja hämärää valaa ilma. Pois sukset ajatuksistakin - on tulossa vapaa päivä. Päivä ilman liikuntoa. Näinköhän tonnikakssatanen jäi hiihtämättä? Mutta enkat, 1183km/€, joka tapauksessa hiihdinja tienasin, vaimo vielä muutaman kilsan enemmän.
No hyvä näin, nivunenkin vähän arka.
Pyörä lienee lähiaikoina kiillotettava, tuskin vielä tänään. Tänään on suittava itsensä hautajaiskuntoon: se eno ja se serkku, huomenna hautaan.

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-
47-
48-
49-

2 kommenttia:

 1. Olisikohan nimi kuitenkin Tapio Wirkkala eikä Timo?

  Joka tapauksessa kiitos mielenkiintoisista kirjoituksista.

  VastaaPoista
 2. Kari

  niinpä tietysti. Kiitos kun korjasit. Outoa että en vahingossakaan Timoa Tapioksi maininnut.
  Korjaan virheet nyt tuonne tekstiin - sitten taas kommentit näyttävät oudoilta!

  (Timo Jaakko-Wirkkala,s.1943, oli kova aikoinaan pikajuoksija, siitäkö lie alitajunta kehitellyt omiaan?)

  VastaaPoista