Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Komposti ei lakkoile

niin kuin postilaiset


Syksyn viimeisinä piha-askaretöinä talvelle asettuessa on kompostin tyhjentäminen.
Tehty on! - öylispäivänä tuulentuiverruksessa. 

Kompostirautakehikko käy iässä jo neljännelläkymmentä; aikamoinen ikä kestää kesät talvet sisällä muhivaa massaa. Niellä ruokajätteet, joita solokkusankosta sen kitaan kipataan. Kova kaveri.  Kertakaikkiaan.  Todella rautainen kita.

Silloin kun naapuri, ennen poismuuttoaan, siihen jätteensä pyöräytti, komposti kävi kesät talvet. Se sai tarpeeksi poltettavaa. Nykyään se kohmettuu talveksi ja herää sitten taas iloiseen höyryyn ja hyrinään kevään pilkistellessä, maalishuhtikuun vaihteessa.

!!!!!!!!
Herranen aika: tämmöstäkö minä höpisen! Alakoululaisen ainekirjoitus valmistumassa.
Viimeistä sanaa vaille. No laitetaan sekin tähän loppuhuipennukseksi:

LOPPU.

Ja ladataan nyt sitten vielä Opettajan ohjeet oppilaalle opiksi ja ojennukseksi, kannustukseksi, niin kuin tapana on, kirjoitelmaan jälkikommentiksi:

"Ihan kohtuullinen suoritus Sinuksi, ei juuri kielioppivirheitä, jopa kappalejaon hallitset ja puolipisteen käytön olet opetellut. Muutamat köyttämäsi murresanat ovat vallan mainioita!
Kerta kaikkiaan on katkaistuna parempi. 
Jokaisessa virkkeessä pitäisi olla sekä predikaatti että subjekti, sen unohdit.
Sisällöstä 
jätit itse tyhjennysprosessin pois: olisi ollut kiinnostavaa tietää mitä kompostista löytyi ja minne massan jatkosäilöön rahtasit."



11 kommenttia:

 1. Toimittajan ohjeitten mukaan loppulauseita ja jälkikommentteja ei tarvita. Riittää PISTE.

  VastaaPoista
 2. Ai niin, kerinnyt jo iteltäni unohtua: tekstissä ei tarvita isoja kirjaimia eikä huutomerkkejä. Lukijan huomio- ja arvostelukykyä ei pijä aliarvioija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   sitten ei se tuo ainekirjottaja saa kun kaheksikon, yheksikköö miikan kanssa aattelin. En onneks laittanu, ja eikähän numeroarvostelu muutenkaan ole hyväksyttävää missään oppiaineessa, ei edes matematiikassa.
   Liikunnassakin pitää sanoa lempeästi esim. pittuushypyssä, jotta 'sinne päin lens, etteenpäin' ja juoksuloissa jottei 'siula tuhottoman kauan männy, ennätät vielä kouluautoon'.

   Poista
 3. Muuten hyvä tuo etellinen, mutta kaksi huutomerkkiä ovat turhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   se tuo isoin puukstaavein räntätty kirjutus on varsinaisesti sitä alakoululaisen ainetta.
   Siinä tuas huutomerkki on oikeestaan vain puolikas, koska lause/virke jatkuu pienellä kirjaimella.

   Tämäpä on mänössä aika teoreettiseksi pohdinnaksi - pätö kirjotus. (vuatis huutomerkin, en laita)

   Poista
  2. Taisin nähä näkyjä, eikös siinä ollut Miina Sillanpään (vai Jari?) kirjotus, jota kommentoin. No, sitä tässä ijässä sattuu!!!

   Poista
  3. ej

   tää pottu on vappaasti horisijoihinnii käytössä. (huutomerkin paikka)

   vaan tämmöset MS:n kaltaiset joukkomainosilmausmailaukset ovat jo liikaa,
   pois hänet raakkasin:

   "Nimeni on Miina Sillanpää, muoto, Saariselkä. Avioliiton 12 vuoden jälkeen minä ja mieheni ovat olleet riitaa toisiinsa, kunnes hän lopulta jätti minut ja muutti Kaliforniaan ollakseen toisen naisen kanssa. Tunsin elämäni ohi ja lapseni ajattelivat, etteivätkö he koskaan näe isäänsä enää. Yritin olla vahva vain lapsille, mutta en pystynyt hallitsemaan sydäntäni kiusavia kipuja, sydämeni oli täynnä suruja ja kipuja, koska olin todella rakastunut mieheni. Joka päivä ja yö ajattelen häntä ja toivon aina, että hän palaa takaisin minuun, olin todella järkyttynyt ja tarvitsin apua, joten etsin apua verkosta ja löysin verkkosivuston, joka ehdotti, että tohtori Osagiede voi auttaa entisen takaisin saamista nopeasti . Joten tunsin, että minun pitäisi kokeilla häntä. Otin yhteyttä häneen ja hän kertoi minulle mitä tehdä ja minä tein sen sitten hän teki Rakkaus loitsun minulle. 48 tuntia myöhemmin, mieheni todella soitti minulle ja kertoi minulle, että kaipaa minua ja lapsia niin paljon, niin uskomattoman !! Joten näin hän tuli takaisin sinä päivänä, paljon rakkautta ja iloa, ja hän pyysi anteeksi virheestään ja kivustaan, jonka hän aiheutti minulle ja lapsille. Sitten siitä päivästä lähtien avioliitto oli nyt vahvempi kuin milloin se oli, kaikki kiitos tohtori Osagiedelle. hän on niin voimakas ja päätin jakaa tarinasi Internetissä, että tohtori Osagiede on todellinen ja voimakas loitsunpitäjä, jota rukoilen elääkseni pitkään auttamaan lapsiaan vaikeuksissa, jos olet täällä ja tarvitset Ex takaisin tai aviomiehesi muutti toisen naisen luo, älä itke enää, ota nyt yhteyttä tähän voimakkaaseen loitsuyrittäjään. Tässä on hänen yhteystietonsa osoitteessa: doctorosagiede75@gmail.com"

   Poista
  4. Minä suurella hartauvella luin ja hihittelin, jotta onpa Hikka suanunna postia. Eikä taijja olla eka kerta.

   Poista
  5. ej

   tukussa tulevat ja oma urkkonsa nuita siivota alta, jotta mahtuu EJ sekkaan - niitä en poista.

   Jotkut siirtyneet suoraan mailikommentointiin, vaan elä sinä niin on jotain luettavaa potussa. (lue piste huutomerkiksi)

   Poista
  6. Tosassiissa joutavat kompostiin. Käteni paan ristiin, jotta ei ilimestys minun paratiisiin.

   Poista
  7. ej

   onneks on tuo toimiva komposti. :)

   Poista