Onko? Liian leimaava?
- Kuuluuko sana kiellettyihin siinä missä eskimo, intiaani, mustalainen, tai se pahin mahdollinen N?
Emmityttää - kun kieleen on tullut niin paljon uusia kieltoja ja kiertoilmaisuja.
"Ja suurin osa ihmisistähän on aikalailla nyrpeänä kohdatessaan hullun. Hulluuden tilassani pidin heitä pähkähulluina."
Monta psykoosia läpikäynyt Heli Hietanen kirjoittaa noin omista kokemuksistaan kirjassaan Hullua hurskaammaksi - Merkintöjä maanisen matkapäiväkirjasta, Basam Books 2022. Sen kummemmin tuota sanaa ja tilaa kiertelemättä kaartelematta. Ollaanhan kuitenkin sanaa vakavamman asian äärellä.
Samalla tavoinhan ryöpyttelee myös Riikka Ulanto suoria sanoja sinne tänne veivaten Neitsytlento-romaaniminän purkaessa eloaan ja sisäistä oloaan.
No, samapa tuo: pääasia että päänasiat tulevat hoidetuiksi ja asiat selviksi. Ainakin Hietanen onnistuu saamaan tilanteen hallintaansa ja pääsemään itsensä 'herraksi', vaikka monta mutkaa matkalla todella on tämän simultaanitulkin bipolaarisen, kaksisuuntaisen mielialahäiriön hypomanian ja manian kynsissä, kun ajoittain koki,
"että hulluuden tilassa pääni oli toisinaan kuin radiovastaanotin. Siellä oli monta kanavaa päällä yhtä aikaa ja juttuja riitti. Psykoottisena saatoin ryhtyä veistelemään hurttia huumoria itämurteilla. Sitten kieli ja tyyli yhtäkkiä vaihtuivatkin espanjalaiseen uutisenlukijaan. Mistä nämä kaikki taajuudet ja äänet oikein tulevatkaan?"
omat
Kirjavinkeissä
Tämä kirja: tästä
Psyykkisesti sairaat kyllä itse vitsailevat hulluudesta, ja näköjään Hietanenkin sitä sanaa käyttää. Mutta ehkä muiden on korrektimpaa käyttää muita sanoja. Tai riippuu varmaan tilanteestakin?
VastaaPoistaJoka tapauksessa kiinnostava kirja, ja näinkin tämän yhtenä päivänä kirjastossa, kuten sen Ulannon kirjankin. Vielä en kuitenkaan lainannut, kun on jo muutenkin niin vino pino lainakirjoja kotona. Pitäisi urakoida niitä ensin alta pois.
kirjis
Poistaniinhän se on, että millä mielellä sen sanoo - tutut tajuavat kyllä ajatuksen tason.
Eläpä huoli lukea kaikkea mitä suositellaan - monesti riittää kun lukee kirjaihmisten kirjallisuusblogeja niin löytyy niistä jo olennainen.