Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

lauantai 17. maaliskuuta 2018

Miedon lukemissa!

Enemmän kuin Juha Miedolla (s.1949) aktiiviaikoinaan kilsoja!
Talven hiihtoja koossa jo 580 km - Miedolla 560 km.

Tosin Mieto hiihti nuo hiihtonsa viikossa. Viikossa! Meikäläinen puolessa vuodessa. Mutta onhan mies muutenkin kookkaampi mitoiltaan: 197 cm / 130 kg. Kenkäkin 52.

haastattelu

Kirjan kauttahan sitä näihin pottujuttuihin yleensä luiskahdetaan, niin nytkin. En sentään viitsi olla niin ovela kuin tuo ruotsalaisen kirjakohun kymmenkunta vuotta sitten aiheuttanut Fabian Kastner, joka kirjoitti hienon kirjan Oneirine, ja sittemmin joutui ilmoittamaan:
- Kirjassa ei ole muuta kuin sitaatteja. Nyqvist&Oja

Ei hätää:

"Kriitikot ja kustantaja asettuivat
Kastnerin
puolelle:
intertekstuaalisuus
,
sämpläys
ja kollaasi ovat
sallittuja
taiteentekemisen
keinoja." - Sanna Nyqvist: Väärennös kirjallisuuden peilinä
 
Ei yhtään omaa sanaa. Ei yhtään lähdeviittausta! Kirjailija halusi nostaa esille lukemansa tuhat oman historiansa hämäriin jäänyttä kirjaa:
- Lyhyesti sanottuna huomasin, että monet muistikuvani olivat vain tulosta kirjallisuuden tuhotyöstä alitajunnassani. Nyqvist&Oja

Tuota pahoin pelkään jah. 😌

Ei kun ronskisti vaan, melkein luvan perästä sitaattia kehiin, lainausta heikkotasoisesta kirjasta Mietaita, Majakka 2008, jossa Antti Kauranne haastattele vuoden kansanedustajana ollutta Juha Mietoa. (Kirja on huono siksi että tekijä tuppaa omia arvottavia ajatuksiaan kilvan Juhan sanomisten sekaan.)

Puhetta tuolta kuvan pitkältä karvajätiltä irtoaa; kunnon rääkin jälkeisestä olotilasta pala:
- ...sai aikaan sellaisen autuaallisen uupumuksen, ettei sellaista rahalla voinut ostaa. - Harjoitusten jälkeen ajatusmaailma ja itsetunto leijailivat jossain hyvin korkealla.

Molemmat koen tosiksi, ehkä kuitenkin hitusen laimeampana kuin noiden alalleen antautuneiden miesten, ruotsalaisen kirjailijan ja suomalaisen urheilijan.

Mutta että hiihtäisin 80 kilometriä päivässä! No mömmössä pyöräileville ympäriajajille moinen lukema ei ole matka eikä mikään - parikolmesataa sen pitää olla viikkojen ajan!

hiihdot 10 /582 km = 88 h
*** myös

12 kommenttia:

 1. Nykyurheilijoilla taitaa olla niin, että mitä autuaallisemman uupumuksen saavat aikaiseksi, sitä enemmän tulee rahaa. Ja sitten tulee dopingkäry.

  No, nämä ovat kai näitä kärttysiä ajatuksia, kun ei tässä ite uskalla latuselle ajatellakaan, vaikka ilimat ovat kuin äitinmaitoo. Hiihtämättä roikkuu flunssaräkä nokasta kuin olympiahiihtäjillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ

   Ohjeistan lainaten Pertti Pakarista, Suhina Lempin miestä: 'Älähän hättäile!'

   Muistanet tohtorin ylimmästä Karjalasta.

   Poista
 2. Se paljon hiihtäminen on sen niminen tauti kun pogostantauti, onpa kai sillä muitakin merkityksiä, mutta kuuluu olevan sikälti pirullinen sairaus, että kulkee suvussa eli on perinnöllistä laatua. Saattaa kuulema hypätä vävymieheen eli minnapuoleen oikein suuttuissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jussi

   ilimanko lähettiinkin kauas karkuun eli Puijolla käväsemään nyt viikonvaihteessa itärajan Ilomantsissa raivoavan pogostanhiihtotaudin kourista.
   Myöh. mahd. potussa lisää.

   Poista
 3. Hyvä liioitteleva väki

  #mietoo, tämä naisihmisten puheenaihe ja unelmavävy, se oli kyllä ennan vanhaan 196 senttiä pitkä. Lieneekö kasvanut mämmin syönnistä.

  Mitä tulee Pogostan tautiin, niin Epyktistä kuuluu aikoinaan loikanneen Ilomantsiin, ja Ruotsin Ockelbohun, mistä se yks naimaprinssi on kotosin.

  Ja sillä Ockelbo-lumikelkalla ehtiikin naimapuuhiin pikemmin kuin mitä sadasosa-#mietoo ikänä ...

  Entisten tyttölöitten unelma oli päästä kuningattareksi.
  Eikä ois tarvinnut muuta kuin se #metoo-Kalle-Kustaa ajoissa pokata. Ennen Silvijaa.

  Ockelbolaiset käänsivät koko hen-asetelman nurinpäin, ja sielläpä pojankloppien unelma oli päästä prinssiksi.
  Kuninkaanvirkoja ei juuri ollut tarjolla.
  Kun se yksi Bernadotte tuli ja kaappasi kakssataa vuotta sitten tittelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   varpahillaan varmaan mitattu! Oppi siell' eruskunnassa liioittelemahan.

   Ruottin hen-porukoilla voi myös olla toisenlainen tavoite nykyisin: moni poika taitaa toivoa prinssessaksi ja tyttö prinssiksi sukupuoliutumista teijjän liäkärlöihen avustuksella.

   Poista
 4. Minulla oli opiskelukaverina yksi mäkihyppääjä. Martti oli nimeltään ja kova poika hiihtämään. Yhdistettyäkin harrasti. Kysyin siltä kerran sitä, että miksikö kaikki mäkihyppääjät harrastaa myös viinamäkeä.

  Martti sanoi minulle, että " Kuka hullu sieltä tornista nyt selvin päin tulee alas "

  Sittemmin olen ymmärtänyt, että tämä sama asia liittyy myös geeneihin ja ihmisyksilön haluun simuloida toisesta ihmisestä mitan ottaminen jotenkin sivistyneeksi. Ja adrenaliini- juopouteen.

  Todistaa Tillman, jolla hiihtokilometrejä 5 km, vuodelta 2009. Työpäiviä taas jäljellä 47

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilley

   pianpa oot hiihtäny isomman luvun kuin työpäivien jäljellä olevan!
   Melekosesta kiviriipasta pääset pian irti etkä tarvitse selvitellä kummallisia asioita päivittäin, kuten 'kuka venytti kortsun koulun ovenripaan?' taikka ... no luettelepa ite.
   Voit senkin ajan golfata ja sauvakävellä tai tehä jotain oikeesti hiostavaa fyysistä puuhaa, minkä seurauksena on tuo mietomainen autuuden tunne.

   Tervetuloa toiseen elämään!

   Poista
 5. Hyvä hikipinkoväki

  Umpihankigolf se kuulemma vasta on hikihommaa. Ja se pallo pitää saada reikään aina suoraan hangen läpi !
  Ja kesällä sauvakävelyn sijasta hiekkamaahiihto liisterisuksin ja rottinkisauvoin.

  Ja oottekos koskaan nähneet juoksurataurheilijoitten todella panostavan ja juoksevan pelkästään ulkorataa ? Lepsuilijoita ovat ...
  Sisäratajuoksijat etsivät vain helpotusta suoritukselleen. Vaikka pitäs panostaa kunnolla !

  Ruottalaisten hen-porukoitten varsinainen ongelma onkin, ettei kaikille kymmenelle eri nykysukupuolelle löydy kullekin omaa kuninkaallista titteliä. Kahteen pitää perinnesyistä tyytyä.
  Siis vaikka liäkärit kuinka muokkais sisäistä ja ulkoista genitaalistatusta, niin nimistötieteilijät sun muut tyhjäntoimittajat ei saa luotua tarpeeksi tittelijä !
  Tittelinkipeys kun on semmonen tauti, ettei auta pro- eikä antibiootitkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   - Parempiko sänkiajo kuin sänkihiihto? panee kysyyn.
   Mietohan hiihteli sänkipeltoja pitkin milloin lumipula vaivasi.

   Ja vielä Miedon valistus terveysliikunnasta:
   "Ei saisi turhaan pelätä pientä rasitusta tai hikoilua, jotka terveellinen liikunta ihmisessä aiheuttaa. Ihminen on kuitenkin tehty liikkumaan ja rasittamaan itseään, koska tällä tavalla hengityselimet, verenkierto ja lihaksisto kehittyvät, puhumattakaan siitä, mitä liikunta tekee pollalle - se alkaa säteillä ihan uudella tavalla. Tulee uusia, erinomaisia ajatuksia."

   Poista
 6. Arvoisa stagnaatiokammoinen hikkaj

  Mietaa se on aikoinaan, jo kilpaladut jätettyään, osallistunut Sulkavan soutuun.
  Muistelen lehdessä kertoneen, jotta ei ollut tullut yhtään harjoiteltua. Mutta kun matka on siinä soudussa niin pitkä, niin alkukilometrit menevät harjoittelun piikkiin ... ja lopussa on jo kunto kohdallaan.

  Varmana on siinä silloin pollakin säteillyt !!

  Mitä hiihtoloihin tulee, niin sänkipeltohiihto on semmoista kuin miltä suomalaishiihtäjien meno näytti juurhiljan Falunissa.

  Ja hiekkamaahiihto liisterisuksin oli se, millaiseksi suomalaiset toivoivat norskien ja Bolshunovien hiihdon muuttuvan Murhamäjessä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   enkä voi taaskaan olla toistamatta yhtä niistä viidestä vitsistä jotka osaan ulkoa.

   Seuraa hiihtovitsi, jonka kertoi aika karskin sanoin itse ko. laitoksessa aikoinaan sekä potilaana että hoitajana ollut Matikaisen Raimo, nyt jo majan manoille hiihtänyt:

   "Oli vierekkäin kaksi hoitolaitosta, keuhkotautisten ja meidän hulluin, toinen aidattu ja toinen aitaamaton. Kesää piti. Aidatulla puolella hiihti kaveri niin että hiki tippui ja lie kuolakin valunut. Aidan takaa, muka paremmalta puolelta, huuteli piikkejä mies:
   - No nyt uskon jotta et täysjärkinen ole kun hiekalla hiihät.
   Mulkaisi hiihtäjä aidan taakse ja loihe:
   - Ne hiihtää joilla on terveet keuhkot!

   Ilosanoma: Matti Heikkinen jatkaa uraansa, tiedotti juuri YLE.

   Poista