Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 10. maaliskuuta 2023

Joe-setä

 Jo 5 päivää Stalinin kuolemasta ks.

Ja yhä kummittelee mielessä.

Loiventaakseni Applebaumin Gulag-järkäleen jättämiä ikäviä jälkikaikuja, piti tarttumani Huoviseen:

Selata kirjan 15 little-juttua tuosta Joe-setä kummituksesta - josko vähänkin inhimillisyyttä saisi Veikko tiristettyä 165-senttisestä hirviöstä, joka tappoi kaiken kasvavan. 
Kai nyt jokaisessa jotain positiivista löytyy, kun oikein kuopii?

Eikähän Veikko-setä pettänyt, kuten Rauhanpiipun lukeneena tiesinkin. Saipa julmasta miehestä tiristettyä paritkin ilon pilkahdukset, omatyylisensä:

Stalin Molotovin kanssa venheellä kalassa Laatokalla, Molotov soutaa. Pian lasketaan pitkäsiima. Kaunis lämmin  kesäpäivä panee peränpitäjän hyräilemään soutajaa silmäillen:

"Mä ensin sun likvidoin,
ja sitten sun rehabilitoin."

Jonniinmoinen armonpilkahdus sentään aistittavissa.

Toinenkin löydös. 
Kas, tässä: 
Stalinin kyökkikokkina sivistymätön suoraan jurtasta tullut lamuuttityttö Veera, jonka luonnonlapsen raikkautta Hänen Hirmuisuutensa rakasti. Kaiken huippuna olivat varsinkin Veeran vessareissut. 
Hämmästeli Stalin hihkaisuja ja eräänlaisia riemunkiljahduksia, joita tyttö päästeli asioidessaan WC:ssä.
Uteliaana kyselemään tytöltä jotta: mikä mikä? Tyttö kihertelemään:

"Hassua ja hauskaa, kun kakka lähtee viimeiselle matkalleen kosken kohistessa."

Pahimmoilleen sattui olemaan suu täynnä leipää ja teetä Setä-Stalinilla, kun vesivessaan tottumaton jurttatyttö tuon virkki. Muuta ei tarvittu, kun

"--- hänen poskensa pullistuivat pidätetystä naurusta --- teesuihku lensi hänen nenästään pöytäliinalle, ja kova hohotus seurasi sitä. Hän yski ja kakoi hyvän aikaa nenään ja keuhkoihin menneitä leivänmuruja. Vielä virkahuoneessaan pitkin päivää hän puhkesi äkillisiin naurunpurkauksiin. ---"

Kakkahumoristeja niin Veke kuin Jossu!

Kirjavinkeissä
🏂 hiihdot  10+11 km 602 km /€ = 97 h

6 kommenttia:

 1. Teos kuuluu hyllyyni, ja ihan on Applebaumin järkäleen etukäteisreferaatti helpommin luettavassa muodossa huovismainen hymynvirne suupielessä kirjoitettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   Huovisen despootteja vois lukea aina pelin (Gulagin) välissä, niin ei aivan synkkyyteen lukijana vajoaisi.
   Ja oiskoon tuolloin käytössä se paljon puhuttu välikäsi?

   Poista
 2. Onhan niitä kokoelmia. Itselläni on Veitikka ja Joe-setä samojen kansien välissä. Ilahduin, kun peruskoulussa oleva veljenpoika teki koulussa Veitikasta oikein esitelmän. Isältään kyseli, että mikä tässä on totta ja mikä kirjailijan sepittämää. Mistäpä viisitoistavuotias sen osaisi selvittää.

  Sittenhän on sekin kokoelma, jossa on edellisten lisäksi se Pietari Suuri hatun polki. Itsellä oli jokin uupumustila silloin kuin se ilmestyi, ja lukemata on jiäny.

  Jotenkin sitä vuan uattelee, että maanpa naapuriksi tässä on jouvuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   vängällä käy mielessä:
   Voip olla jotta Huovisella ois vaikeuksia saada littlejään ja sanottaviaan julki - elämmehän erilaisten ajatusten (jopa sanojen) suvaitsematonta aikaa.

   Poista
 3. Etpä maha väärässä olla. (Kommentti tulee päivän myöhässä, kun öylön yritin suaha vastaustani läpi, mutta kaatui tuntemattomaan virheeseen, eläköön tietotekniikka!)
  Oikein hartaasti toivon, ettei woke-väki koskaan löydä hiljaisen hymyn miehen tuotantoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej
   oo huoleti:

   näyttäs, ettei niihen historian katsantokyky ylety kännykkäajan taakse.
   Sitä paitsi jos ylettys, siellois kirjamaailmassa nin paljon kaskettavaa, jottei niihen voimat riittäis alakuunkaan.

   Poista