Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 14. helmikuuta 2020

Eero Lehtonen

Huomaan aika monen lukijan huokailevan: yhäkö noita tuntemattomia riittää! Riittää näitä, puolivälin tienovilla ollaan, mutta muistakaamme Lavin Veikkoa ihan pitemmän värssyn mukaan:

Jokainen ihminen on laulun arvoinen.
Jokainen elämä on tärkeä.
Jokainen ihminen vain elää hetken sen,
Sen minkä kohtalo on hälle määräävä.

Ja mieluummin minä näiden todellisten ihmisten juttuja luen kuin jotain mytologista jumaltarua, miten joku  metsästyksen jumalatar Artemis joutui äiti-Letonsa kanssa Pythonin vainoamaksi ja ... Pyh!

Irrotamme oikean metsämiehen, metsänhoitaja Eero Lehtosen, 20 Kiveen hakatun urheilujumalan joukosta ja käsittelemme lyhyesti hänen elämänkaarensa Mikkelin syntymästä 1898 Helsingin kuolemaan 1959.


Antwerpenin kisoissa 1920 Lehtosen tulokset: pituus 663,5 - keihäs 54,67 - 200m 23,0 - kiekko 34,64 - 1500m 4.40,5. Pisteet laskettiin kunkin lajin sijoituksen mukaan, pienimmän yhteispistemäärän kerännyt Eero Lehtonen voitti pistemäärällä 14: 2–1–1–8–2.


Eero on ainoa mies maailmassa, joka voitti 2 kultamitalia, myös Pariisissa 1924, olympialaisten 5-ottelussa. Kolmannenkin olisi voittanut Amsterdamissa, mutta laji lakkautettiin ja muutettiin 10-otteluksi.


"Maailmalle kuulutettiin murheellinen, järjetön viesti. Antiikkisista antiikkisin olympialajeista, 5-ottelu, oli pyyhitty pois kisojen ohjelmasta. Eero Lehtonen oli nähtävästi voittanut sen liian monta kertaa! Se kävi yksitoikkoiseksi sensaationälkäiselle suurelle maailmalle. Olisittepa nähneet ilosien Lehtosen kasvot sinä hetkenä, jolloin sanoma hänen kuuluvilleen kerkesi" Niille laskeutui jokin synkkä, kammottava varjo."


Martti Jukola tunnelmoi, ja Jukolahan näki ne kasvot, sillä Eero seurusteli Jukolan siskon Martan kanssa. Tulevat langokset siis.

Ei Eero lopulta urheilua niin tosissaan ottanut, se oli ajanvietettä työn lomassa, ja työ vei hänet metsiin eri puolille Suomea. Pariisin kisoihinkin hänet haettiin Lieksan metsistä.

Lehtoset saivat kaksi poikaa, Pertin ja Jukan.
Jukan poika Markus kertoo isoisästään, jota koskaan ei tavannut:

"Eeron elämäntavat varmasti olivat kuten metsämiehelle kuuluivat, mutta ei häntä samalla tavalla tunnettu juopoksi kuin ystävänsä ja lankonsa Martti Jukola. --- Kova tupakoitsija kun oli, sairasti pitempään keuhkosyöpää, mutta varsinainen kuolinsyy oli sydänkohtaus siellä kotitalossa Espoossa."

Martti Jukola: Urheilun pikku jättiläinen, 1946
Esittelyssä lanko Eero Lehtonen.
Knoppi:
K: - Kuka suomalaishyppääjä ylitti ensimmäisenä 7 metrin rajan?
V: - Eero Lehtonen.
Koska ennen häntä Hugo Lahtinen oli hypännyt tasan 7 metriä.


Prologi -  
I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - 
XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - IXX - XX 



2 kommenttia:

  1. Vai on tuommonenkin laji ollut olemassa. Penskana seurasin nykyaikasta viisiottelua, jonka lajit silloin viehättivät. Miekkailu, ratsastus, uinti, ammunta ja maastojuoksu, niitä aattelin isona poikana harrastaa. Ois ollut herrasmiehen meininkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ej

      sitten oisit ollu Päätalon Kallen sannaan sääkerismies. :)

      Kaikenlaisia lajeja löytyy ja kaikenlaisia persoonia lajien takaa, ennen kuulemattomia tai ainakin mieleen painumattomia. Mukava noita on kumminkin lueskella ja siikailla, vaikka välillä tuntuu ihtesäkiduttamiselta. Kuten tämä tämäpäivänenkin, joka on valamistumassa, miehestä josta en oo iänkuun päivänä halaistua sanaa kuullut: Jaakko Mikkola.

      Sittenpähän tuntuu kohan urakka on ohi nuo Rousseaut sun muut Waltarit entistä tähellisimmiltä.

      Poista