Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 4. lokakuuta 2019

Sinne upposiJuuan Paalasmaan 15 kuolonuhria vaatineesta moottoriveneiden törmäysonnettomuudesta on tämän illan hämärissä kulunut 60 vuotta.

Sytytän tulen, ja piirongin kätköistä nostan pöydälle lehtileikenipun sekä kotialbumin, jossa mustavalkoisia valokuvia hautajaisista, serkkujen hautaamisesta useampia.
Veljet, serkut ja sedät laskemassa omaa sukua maanpoveen. Ainakin Viljon tunnen ja Paulin ja Aimon ja Unton ja Laurin. Hämminki kasvoilla ja tuska sydämissä.

Nykyisin samalla paikalla kirkon kummulla muistomerkkinä kohoaa Heikki Konttisen pronssiveistos Hädässään he huusivat Herraa.Ja Paalasmaan saaressa paasi, jossa äiti kätketyin kasvoin.
Valon pilkotusta mäntyjen lomassa.
Toivoa tulevasta - sittenkin.Kymmenen vuotta myöhemmin tulikin jo tie.

 
 
JK
Aamun Karjalaisesta luen Toisessasaaressa elelevän 84-vuotiaan Martti Nevalaisen kertomusta noista ajoista; haverissa mies menetti siskonsa, kihlattu veljensä, myöhemmin hukkui oma poika:
 
'Sanovat, että pappi oli puhunut synnintekijöistä, kun olivat tansseihin menossa. Hulluahan semmoinen puhe on, kaikki olivat surusta sekaisin. Mutta en tosiaan muista hautajaisia, Nevalainen sanoo.'
 
Ei hän sentään kirkossa noin, vaan täällä näemmä.
Itse etsin komeron pohjalta Juuka-Seuran kasettia kuunneltavaksi; siinä Vilhon Helmi kertoo tunnelmista vuosien jälkeen.
Enkä välttämättä soisi löytäväni.
 


8 kommenttia:

 1. Tulee mieleen toinen suurehko saari, Suitsansaari Karjalan Pyhäjärvellä. Siellä ei vastaavanlaista tragediaa tapahtunut, mutta varsinkin kelirikkokaudet veivät veronsa aika usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   Liekö Suitsansaaresta kirjoitettu kirjaa niin kuin Lunkulasta, josta ystävämme Stepan P kirjoitteli: http://www.kolumbus.fi/~kd4997/Salmilaisia_kuuluisuuksia/Stepan%20Pakkanen.htm

   Paalasmaan onnettomuudesta on ainakin yksi kirja kirjoitettu, ei vaan ole käsiin sattunut. Vissiin ei niin merkittävä.

   Poista
  2. On Suitsasta ainakin yksi kirja, saarelaisten muisteluksista Inkeri Leinosen kokoama Suitsan lapset.

   http://erkkijormanainen.blogspot.com/2018/02/saarielamaa.html

   Poista
  3. ej

   ja tuokin Paalasmaan kirja näkyy olevan lainattavissa:
   https://vaara.finna.fi/Record/vaarakirjastot.276352
   =
   Matti Vainionpää: Paalasmaa surun saari

   Poista
 2. On sitä meilläkin hukuttu, mukana myös isäni oppilaita https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuljetusvene_K-8

  T. JV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jvon

   tuon juhlintamatkan pappikin olisi hyväksynyt: tytöthän ovat isänmaan asialla.

   Poista
  2. Raumalla oli tuohon aikaan kaupungin pitkän historian ehkä ainoa täyspäinen pappi, 4. sijalta sota-ansioillaan (Rauman peeston sotilaspastori) k-herraksi noussut Oiva Tuominen. Toista samanlaista ei ole totisesti näkynyt Raumallakaan.

   Oiva oli niin oivallinen, etten minäkään ole hänen antamaa nimeä vaihtanut :-D.

   T. Juha

   Poista
  3. jvon

   on noita putin pappejakin seassa, ei pelkkiä teoreetikkoja tahi suvaitsemattomia. Täälläkin oli taannoin sellainen josta velipoikakin täällä käydessään ihaillen lausahti: jos papit ois tuommoisia niin istuisin joka pyhä kirkossa.

   Poista