Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

torstai 2. elokuuta 2018

Taivas aukeni - todella!

👀 Kätkäläistä katsellessa ketkallaan sai naurahdella katsomossa.

Kun ensin oli ostanut noin 120 mk-hintaisen piletin, ny(l)kyrahassa 20 eläkeläis-€.
Oli kyllä, eipä silti, rahansa arvoista touhua näyttämöllä. Väliaikajäätelö oli sen sijaan vähemmän tyyris: 10 mk eli 2 €.

Budjetin mukaan on elettävä itekunnii. Niin Kätkäläisen kuin sivustakatsojankin. Kätkäläiselle tuotti vaikeuksia: eivät tahtoneet markat riittää millään. Poliisi tuon tuostaan kävi velkoja perimässä, käräjille haastamassa. Myös naapuri-Hurskaisen kanssa syntyi kiistaa 'eto suosta'. Eikä katsastusmieskään ollut suosiollinen Warren läpäsylle - miten olisikaan kun autonkotterossa ei toiminut muu kuin pissapoika!

Rahannuusa oli jatkuvaa.

Kunnes... taivas aukeni! Todella!
Turha sen lentokonemyrkkypilven jälkeen enää haaveilla olohuoneen tapetointia satasilla ja ulkohuussin vuoraamista viitosilla. 3 miljoonan taikka vähintään 3 saantauhannen markan lakkasuontienestihaaveet katosivat taivaantuuliin.

Sinne meni viimeisetkin hilut, hillat ja toiveet. Mersun sijasta tuli hommattavaksi mopo ja eukkorakas istutettava sen tarakalle, vissiin.


Noin se Simo Hämäläisen romaani Kätkäläinen eteni näyttämöllä. Noin sen esitti viimeisen päälle taitavat ammattilaiset Maarianvaaran kesäteatterista eilisiltana Honkavaaran helteessä.
Mittään ei puuttunut, paitsi sitä rahhoo!
Oli musiikkia, liikettä sekä puhetta sopusuhtaisesti. Ja varsinkin se kieli! Murteen viäntö eli veäntö, vaut! Kelpasi katsojan, satojen katsojien, mukaan eläytyä kun näki että esittäjät tosissaan hommansa hoitivat, siis ei toisella kädellä huitasten jotta kohan on - otetaan rahat ja häivytään!.

Ja tässä mustaa valakosella, numeroin + mahd. kirjallinen erikoislisä:
 • Kätkäläinen    Mikko Lauronen - 9 (mikä hyppykone ja manitanssi)
 • Vaimo+muut   Anu-Riikka Vilhunen - 8  
 • Tytär+muut    Henna Leppänen - 8
 • Hurskainen+muut  Tero Sarkkinen - 9+ (+ kauppiaanketkusta)
 • Tytär+muut     Liisa Hytti - 9+ (+yhtäkkisestä roolin, rytmin ja kielen vaihosta/intro)
 • Poliisi/lentäjä Valtteri Haliseva - 7 (ei sais vaikuttaa, mutta periaatteessa mitäs meni myrkyttämään koko lakkasuon ja ahistelemaan Kätkäläistä muutenkin! 😁 )
Tangokunkku Erkki Räsänen on säveltänyt musiikin ja Juhani Joensuu ohjannut porukat ruotuun, kuten niin monena vuotena ennen.

On aina kesän merkkitapaus näiden kiertolaisten käynti paikkakunnalla. Joustavaa, vähän niin kuin shakespearilainen Elisabethin ajan teatteri in England. -"Näyttelijäseurueen tuli pystyä esittämään esityksensä oman teatterinsa lisäksi lukuisissa eri tiloissa kiltasaleista toreihin ja yksityisiin puutarhoihin.." Elina Kilkku: Teatterin tyylilajit

Summa summarum ja hei hallerii:
Hölömöhän on hän ken tämän porukan näytelmän on väliin jättänyt ja juossut monessa joutavammassa kesäteatterissa.


KIRJA-ARVOSTELUT
*** 
myös

2 kommenttia:

 1. Olen itse todennut tällaisen ihmisen tekemän tekstin aikansa eläneeksi. Alla juuri käymäni keskustelu. Vastaus tuli sekunnissa, kun monet miettivät ja miettivät. JV.:

  "23:22:03 | ChattiJenni, LähiTapiolan asiakaspalvelurobotti
  Moikka! Olen ChattiJenni, LähiTapiolan asiakaspalvelurobotti! Osaan antaa yleistä neuvontaa erilaisiin vakuutusaiheisiin kysymyksiin; henkilökohtaisia vakuutustietoja en pääse valitettavasti tarkastelemaan. Parhaiten vastaan, kun minulta kysytään aina vain yksi asia kerrallaan. Miten voisin olla avuksi?
  23:22:58 | Sinä [JV]
  Mistä lapset tulevat?
  23:22:59 | ChattiJenni, LähiTapiolan asiakaspalvelurobotti
  Tähän en vielä valitettavasti osaa vastata. Huomaathan, että mahdolliset kirjoitusvirheet voivat estää minua tunnistamasta kysymystäsi, joten jos huomaat sellaisia kysymyksessäsi, niin korjaathan kysymystäsi ja yrität uudelleen! :)
  Jos haluat jatkaa keskustelua ihmisen kanssa, voit jättää meille yhteydenottopyynnön alla olevaa painiketta painamalla. Vastaamme yhteydenottopyyntöihin palveluaikoinamme mahdollisimman pian. Palveluaikamme löydät osoitteesta www.lahitapiola.fi/yhteystiedot
  Valitse vaihtoehto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jv

   Sinä, shamaani!
   =
   http://hikkaj.blogspot.com/2018/08/jokohan-rupeis.html

   Poista