Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

keskiviikko 23. helmikuuta 2022

Berliinin muurin ali

salaa - ja vielä lännestä Itä-Berliiniin!

Semmoinen kirja nyt käsissä tässä:

supla

Piikkilanka-aita/muuri pystytettiin yhtenä yönseutuna: 13.8.1961 sunnuntaita vasten klo 01 - 06 Bernauer Strasselle niin että jalkakäytävä jäi rajan länsipuolelle, muutamien rajalinjana olevien kerrotalojen ulko-ovet itäpuolelle. Joten mikäpä oli astuessa ovesta länteen - ennen kuin ulko-ovet ja ikkunat muurattiin umpeen.

Kirjan tarina on toisenlainen: muutama kaveri lähtee hakemaan sukulaisiaan ja ystäviään länsipuolelle kaivamalla metrisen tunnelin kellarista 120 metrin päähän rajantakaiseen kellariin saviseen maahan kolmen-neljän kuukauden aikataululla. 
Aloitustaltaniskut betonilattiaan lyötiin 9.5.1962. 

"Joinaan päivinä he ovat kahdeksantuntisen työvuoron jälkeen lojuneet tuossa kurahaudassa käsivarret väsymyksestä velttoina ja tajunneet, että ovat kaivanet vain kymmenen senttiä."

Monesti olen sanonut, ja totta se edelleen on, ettei minua narratiivit juuri kiehdo, kertomukset juonirakennelmineen, mutta nytpä kumma kyllä: ehkä tuon huhkimisen takia, välillä toivottomalta näyttävän; vähän niin kuin Kalle Päätalo -tapauksessa, melkein toivottomissa olosuhteissa.

Kuulostellaanpa vielä tunnelin kaivajien tuskaa: 
"Joka kerta kun Joachim kömpii työvuoton jälkeen ulos tunnelista, hänen koko kehoaan tykyttää. Lihaksi, joiden olemassaolosta hän ei ole edes tiennyt, pakottaa. Pahin kipu on käsissä. Jokaisen sormen päähän on paisunut läpikuultava kupoli, ja kun ne puhkeavat lapion varta vasten, kaivaminen käy entistä kivuliaammaksi ---"

Tuleepa mieleen keskitysleirin pakkotyöt, nehän noilla tienovilla vuosikymmen-toista täyttivät monen ihmisen vuorokaudet. 

Yhdessä vaiheessa ilmestyivät sitten amerikkalaiset kuvaajat maan alle dokumentoimaan tunneliurakan, onneksi filmaajat eivätkä Itä-Saksan Vopot.

The Tunnel (1962) Full Documentary (escape under the Berlin Wall) ks. elokuva 


Kirjavinkeissä

-14°C  7 km 617 km/€ 100 h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti