Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

torstai 3. helmikuuta 2022

Hätkähytti jo tämä

 toiseksi kiinnostavin Parnasson juttu (1/22) -  eka toka kolmas
= Ville Hänninen: Viestejä menneiltä sukupolvilta

Tuo kuva, niin tutuntuntuinen. Ikään kuin olisin tuota opusta käsissäni pitänyt. Itse sisältöhän on selvää kauraa: kirjana luettu; elokuva-Akuna katsottu; näytelmänä ties miten monesti ja entä se Juha Hurmeen maanmainio luento Maiju Lassilasta paikan päällä Tohmajärvellä silloin kesällä kerran.

- Hyllyllesi poistu!

No siellähän se, ja siellä koko sarja, kaikki 20 ulkopuolelta upeaa kirjaa, kussakin yleensä kaksi romaania. Ensimmäisenä Seitsemän veljestä, viimeisenä tämä niin ikään kullatuin kehyksin painettu Arvid Järnefeltin Vanhempieni romaani, äititmuori lukemassa kirjaa - Tolstoita oletan.

Mitäs Parnasson Ville Hänninen saa Kariston Suomalainen sarja -kokoelmasta (1983), menneiden aikojen kirjojen sarjasta, irti: kirjojen sisällöistä vähemmän, tuttuja kun suurin osa on, ulkoisesta enemmän.

Ulkoasultaan sarja on koristeellinen 'kiinnostava seos uutta ja vanhaa' pastissivaikutteineen: 

"Kullan ja voimakkaan punaisen yhdistelmä sekä näyttävä selkämys, takakannen ornamentiikka ja esilehtien kuviointi herättävät ajatuksia selvästi vanhemmista ja ylellisen oloisista kirjoista, vaikka tyyli ei mitään jugendia olekaan."

Pyörittelen sarjan kirjoja käsissä, vakuutun: - Juuri noin.

Suomalaiskansallisten kuvien tekijä on haettu Japanista: Yoshikatsu Sakasho. Tuntemattomaksi jäänyt taiteilija, maalannut sentään Esko Olavi "Eemeli" Toivosen muotokuvan, jossa vaikutteita Martti "Huuhaa" Innaselta.

- No johan!

"Vaikuttaa jopa siltä, että Sakasho on ottanut mallia Erkki Tantun klassisesta 1960-luvun alun kuvituksesta..."

- No yhä paranee! - Kunhan ei vain olisi jonkun suomalaisen taidejäljentäjän kätösten työtä kaikki nuo kuvat ja Sakasho pelkkä silmänlume, päättelen: mykologi Anatolij D. Mbdrinovin kaltainen.

Hänninen ei noin pitkälle uskalla valtakunnallisessa aviisissa mennä, sentään asiantuntijan maine ja työt sen mukana menossa. 😈
Potussa ei moista pelkoa. 😊

Sarjan upeus alkaa himmetä tuommoisten detaljitietojen jälkeen. Mutta viis ulkonäöistä, eiväthän ne kirjojen sisältöihin vaikuta. 
Sitä paitsi 'korreita kuviahan nuo kaikin' tuumailen niin kuin mummo Me Naisia selatessaan.

Laimeni siis into, lopahti ulkoisiin seikkoihin. Silti toiseksi parhaaksi jutuksi leimaan tämän Hännisen juttuun Viestejä menneiltä sukupolvilta.

Enin tärinä siis lähti, mutta huomenna takuulla palaa.
Kirjavinkeissä

-12°C 7 km 480 km/€ 78 h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti