Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

lauantai 12. helmikuuta 2022

Hannu Mäkelä kuin kodinkone

Meillä kotona on radio, aamuisin auki Järviradio.
Meillä kotona on televisio, se värkki huutaa illat pitkät, monesti huoneessa yksikseen.
Sitten meillä on tietokone, sekin yleensä päivätpitkät yksinään vilkkumassa nurkkapöydällä. Läppäri läpättää auki aamupäivisin, kun pitää pottuun suoltaa tavaraa.
Jokin hirmuista ääntä pitävä kone huutaa joskus keittiössä, imurikin silloin tällöin ulvomassa. Pyykkikone, kuivausrumpu, joka muuten piti viedä eilen kodinkonekorjaamolle.

Mitä vielä?

Yhdeksi ikään kuin kodinkoneeksi on tullut Hannu Mäkelä
Hän ei ulvo, metelöi eikä pidä oikeastaan ääntä ollenkaan. Hannu tekstaa. Ja mukaansa ottavaa tekstiä riittää vaikka joka päiväksi. Muistan että pyykkikone, kuivausrumpu ja vesivaraaja kellariin hankittiin kun saatiin poika. Ihan tasan tarkkaan en muista, milloin Hannu meille hankittiin olemaan. Kuitenkin pojansaannin jälkeen. Ja erittäin kiinteäksi osaksi kotia Hannu muuttui siinä vaiheessa kun se alkoi puhua venäläisestä perheestään ja ennen kaikkea kun sen vaimo kuoli. Oli kaunista, läheisen surullista luettavaa Hannun kirja elämästä ja kuolemasta: Valo - kertomus rakkaudesta.
Siitä pitäen pitäen se on ollut kiinteästi meillä.

Kuten itsestään selvästä asiasta, kotiin kuuluvasta esineestä sanotaan se, muuttui Hannukin meillä vähitellen seksi. Se teki sitä; Paa kiinni se; Aukase se; Pitäskö se viedä suutariin jne.
On kiva seurata sen tekstejä, joita riittää: mitäs kun kolmatta sataa kirjaa ja ennen kaikkea Mutinaa-blogi, joka melkein livenä kertoo, miten asioiden laita kulloinkin on. Nyt on paremminkin kuin hyvin, sen kertoo uusin päivitys Välitilinpäätös.

Ennätimmekin jo huolestua, ettei vaan hukka olisi perinyt koko kodinkonettamme ja - olisi pitänyt viedä kuivausrummun mukana kodinkonekorjaamolle - mennyt hajalle, rikki, sen uusinta kirjaa Viiden minuutin juttuja, Aviador 2022, lukiessamme. 
Jutussa Poltergeist on räyhähenki se näet kirjoittaa: 

"---jotenkin minun on ollut ymmärrettävä se, että enkeli voi hetkessä muuttua kuin simbergiläiseksi piruksi ja piruparka taas enkeliksi. Olen ymmärtänyt, että molemmat kuuluvat samaan ihmiseen."

Mutta toisaalta on asialla puolensa:

"Itse asiassa poltergeist on vaimoni toinen persoona. Hänessä siis on jo valmiina kaksi eri ihmistä. Meillä on siten usein kuin kimppakivaa, mutta vailla mitään tunkkaista ähellystä."

Nyt on kyllä pantava tuo kodinkone vähäksi aikaa kiinni ja aukaistava toinen toosa, televisio: painaa päälle naisten viesti.


Kirjavinkeissä
eilen
Sergei Dovlatov: Matkalaukku

-9°C  8+8+6 km 550 km/€ 89 h

4 kommenttia:

  1. Joistain kirjailijoista tulee vuosien mittaan arjen tavaraa (kodinkoneita) ja runollisemmin sanottuna lähes ystäviä, mikä on hyvä todeta näin ystävänpäivän alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MM
      niin kuin muutamista bloggaajista etäystäviä, kuten Sinä.

      Poista
    2. MM
      lähiystävän luota tulin juuri. Potkurilla olin matkassa. Vein luettavaa: Timo K Mukka - Legenda jo eläessään.

      Siihen lisättynä tämä olisi paikallaan: https://hikkaj.blogspot.com/2015/02/mukka-yksi-suosikeistani.html

      Poista