Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

lauantai 7. toukokuuta 2016

Pietarin opas U - Ö

loppulörähdys

U = У
V = В
X = H
Y = ю
Z = З
Å = ?
Ä = я
Ö = ё

"Tässä eräänä päivänä kuljin Nevski prospektin yli aurinkoiselta puolelta varjoiselle. Nevski Prospektin ylittää luonnollisesti aina suurta varovaisuutta noudattaen, muuten rusentuu silmänräpäyksessä. Pitää luovia ja tähyillä tarkkaan, jotta löytäisi sopivan hetken, ennen kuin syöksyy vaaralliselle taipaleelle, on odotettava, kunnes tulee edes pieni rako kahdessa tai kolmessa rivissä ohikiitävien ajoneuvojen väliin." FD:Pietarilaiskuvia


U:lle ja V:lle vielä löytyisi järkevää vastinetta Pietarissa - Ulitsaa, Voitonaukiota ja monenlaista Vladimiria, vaan
X:n kohdalla menevät silmät jo ristiin, joten sovulla luopukaamme täydellisestä Pietarin oppaasta.

Rääppiäistunnelmissa lopetelkaamme.
Ja palatkaamme joskus takaisin, kun on kunnon kesä: Pietarhovit sun muut kauneudet jos takapihakauheudetkin vielä tarkkomatta.

Z = З = puolet 8:sta taikka takin kääntänyt E.
Å voisi ehkä merkata siellä Ahvenanmaalla militaarisessa tyhjiössä vaikka niitä tunnistamattomien venäläisten omistamia palstoja.
Ä - edustakoon Pietarin kautta koko Äiti-Venäjää.

Y & Ö lopettakoot Pietarin-aakkosoppaamme komeasti yöhön ja kesään ja öiseen aikaan nostettuihin Nevan siltoihin sekä siltasilhuetteihin, jotka kesäpäivän viilettyä hivelevät silmiä.


Viimeinen sana jätetään itselleen Dostojevskille (1821-81), kaupunkikuvaajalle, jolle maaseutu ei ollut kuvaamisen väärtti.
Valkeat yöt, kertomuskokoelmasta pari otetta, yllä ja alla, Pietari-oppaan ameneksi:

"Jotain selittämättömän liikuttavaa on pietarilaisessa luonnossamme, kun se kevään koittaessa yhtäkkiä osoittaa koko mahtinsa, taivaan suomat voimavaransa, ja tuuheutuu, ja kirjavoituu kukkasin ... Se tuo väkisinkin mieleen kuihtuneen ja riutuneen tytön, jota katsotte välillä säälien, välillä myötätuntoisella rakkaudella, välillä taas ette yksinkertaisesti huomaakaan häntä, mutta joka sitten yhtäkkiä, kuin vahingossa, on muuttunut selittämättömän kauniiksi, ja te kysytte itseltänne yllättyneenä ja huumaantuneena: mikä voima on saanut nuo surulliset, mietteliäät silmät loistamaan liekin tavoin, mikä on houkutellut veren noille kalpeille, laihoille poskille, mikä on valellut intohimolla nuo lempeät kasvonpiirteet, miksi tuo povi kohoilee noin, mikä on tuonut voiman, elämän ja kauneuden tyttöraukan kasvoille, saanut ne sädehtivästi hymyilemään ja elävöittänyt ne helkkyvällä, kipinöivällä naurulla?"  FD: Valkeat yöt. Sentimentaalinen romaani. (Haaveilijan muistelmia) 1848

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7

6 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla seurasin Pietarin aakkostamista. Pitää tunnustaa eräs asia, jota ei oikein julkisesti kehtaisi esiin tuuvva. En oo käynyt koskaan siinä kaupungissa, mikä on melekonen aukko sivistyksessä, eikä ainoo. Tässä iässä en kehtaa lähteä, ukkorukka eksyisi siellä, kun pienemmissähi paikoissa.

  Tuossa heti itärajan takana oon käynyt ja ihmetellyt, miten vähän Pietari sinne säteilee. Luulisi viijen miljoonan kaupungista hyvinvointia riittävän laajemmallekin alueelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ
   Prahan ja Krakovan vois ottaa rinnalle, muuten ei mualimasta kauniimpaa kaupunkia löydy, vaikka tuo Dosto kirjoittaakin kotikaupungistaan 1870-luvulla näin:

   "...arkkitehtonisesti se heijastaa maailman kaikkia arkkitehtuureja, kaikkia aikakausia ja muoteja; kaikki on lainattu vähitellen ja kaikki on omalla tavallaan vääristeltyjä. Näistä rakennuksista voitte lukea kuin kirjasta kaikkien niiden aatteiden ja aatteenpoikasten kuohuja, jotka säännönmukaisesti tai äkkiarvaamatta ovat ryöpsähtäneet meille Euroopasta ja ottaneet meidät vähitellen valtaansa ja vangikseen. Siinä on viimevuosisadan mitäänsanomatonta kirkkoarkkitehtuuria, tuossa vuosisatamme alkupuolelta peräisin olevaa roomalaistyylin surkea kopio tuolla taas renessanssia ja arkkitehti Tonin muinaista bysanttilaista tyyliä edustava luomus edellisen tsaarin ajalta. Tuossa ..."

   Poista
 2. Hyvä EJ

  Oot erehtynyt paikasta. Se on se Tshernobyl, joka säteilee ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita nimiä kun yhtenään muuttelevat...

   Poista
 3. Ei oo sattunna silimiin, oisko missään julistettu kilipailua, että miten kauan menee, ennen kuin Pietarin nimi muutetaan Putingradiksi. Jos ei, niin tässähän sen vois julistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ
   voip paremmin nimkisa onnistua noilla sivuloilla:
   http://pietari.info/

   Poista