Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 2. huhtikuuta 2021

Tolstoin kuolinpäivä - pääsiäisviikon sana III

 pitkäperjantaina (Tolstajan Päiväkirjat luentaa)

Vaimo ei saanut tavata 

1. PÄIVÄNÄ MARRASKUUTA.
"Käyn heikoksi: en ole viiteen vuorokauteen pistänyt mitään suuhuni, juonut vain vähän vettä. Olo on hieman helpottunut, rintaani polttanut ja sydäntäni raadellut rakkaus L. N:ään on laantunut. Kävin ehtoollisella ja keskustelin papin kanssa. Päätin pistää jotain suuhuni sinä pelossa, etten pystyisi lähtemään Leo Nik:n luo, jos hän sattuisi sairastumaan. Poikani Misha saapui. Puuhailin jotain pientä."

Niin tuolla jossain Moskovan lähellä, vaiko jo Siperiassa, vankilassa istuu parhaillaan tämä kauhea hallitsija-Putinin vastustaja Navalnyi syömälakossa panematta murenetta rintaan, koska haluaisi tavata oikean lääkärin. Vaimo lentänyt kai jo Berliiniin.

2. PÄIVÄNÄ MARRASKUUTA.

"Sain varahain aamulla Russkoje slovon sähkösanoman: "Leo Nik. sairaana Astopovossa. Kuumetta 40." Lähdimme Tanjan, Andrjushan ja sairaanhoitajan kanssa erikoisjunalla Tulasta Astapovoon."

Tunnelma tihentyy ja kiristyy.

3. PÄIVÄNÄ MARRASKUUTA.

"Astapovo. Tohtori Nikitin ja Berkheim saapuivat. Leo Nik:llä on keuhkotulehdus (vasemmassa keuhkossa). Minua ei päästetä hänen luokseen. Poikani Serjoza ja Tanja ovat täällä. Leo Nik. pyytää sähkösanomassaan Tshertkovia saapumaan."

Totta kai Tshertkov! Tuo Leon luotettu.

4. PÄIVÄNÄ MARRASKUUTA.

"Leo Nik:n tila huononee. Kierrän riutuneena taloa, jossa L. N. makaa sairaana. Asumme junanvaunussa."

Viidentenä ja kuudentena päivänä kalvaa omaatuntoa lopun odotus, eikä pääsyä ole "rakkaan mieheni luo".

Sitten koittaa SE hetki.

7. PÄIVÄNÄ MARRASKUUTA. (20.11.1910 nyk.ajanlasku - synt. 9.9.1928)

"Leo Nikol. kuoli kello 6 aamulla. Minua ei päästetty hänen luokseen kuin vasta viime hetkellä - eivät päästäneet minua hyvästelemään omaa miestäni. Julmurit!"

Miksi eivät? 

Tshertkovilla on sille oma selityksensä: Tolstoi tarvitsi sielunrauhaa, johon kuolevalla on oikeus.

"Mutta Sofia Andrejevnan tila silloin oli todella sitä laatua, ettei hän olisi voinut tuoda Tolstoin kuolinvuoteen ääreen mitään muuta kuin teeskentelyä, aineellisia pyyteitä, touhua ja melua. Sen tietävät hyvin kaikki ne, joilla oli ollut tilaisuus läheltä nähdä hänen käytöstään Tolstoin viimeisten vaikeiden sairastumisten aikana ja viimeisinä kuukausina Jasnaja Poljanassa..." - Tolstoin pako

Kirjailija ja hänen vaimonsa Gasprassa Krimillä v. 1902.
(Valokuvannut Ilja Tolstoi)

I - II - III - IV - V
hiihdot 13 km/ 827 km/€ 126 h

Kirjavinkeissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti