Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

tiistai 23. huhtikuuta 2024

Sanojen takana

Veepee Lehto s. 1948

päästää meidät päähänsä ja kertoo taustat ja tarinat, miten Matille & Tepolle 136 kirjoitettua iskelmärunoa ovat syntyneet.
 
readme
Milloin on pitänyt lisätä, milloin poistaa sana kaksi kolme, joskus kaikki, veljesten pyynnöstä, milloin taas oma mieli on halunnut muuttaa sanoja toiseen järjestykseen, kieliopillisestikin kelvolliseen.

Oikeastaan tämä puolentuhannen sivun kirjamurikka käy analyysioppaaksi runoiluun, vähintään iskelmälyriikkaan.

Veepee taustoittaa kappaleiden syntyjä syviä, ks. Lähes kädestä pitäen, näyttää, sanoittamisen monet mutkat ja monesti myös sen, että näin ja näin olisi muodollisesti parempi, mutta kun maksavat velloset haluavat sen toisin. Painottaa hän myös sitä, että nämä hänen runonsa on tehty ennen kaikkea musiikin kautta kuunneltaviksi, siis saattavat näyttää kirjoitettuina vähän orvon oloisilta.

Käy Veepee myös laulujen sanoman läpi jättäen kuulijan tulkinnalle sijansa asettaa kuulemansa omaan mielenmaisemaansa. 
Noinhan teki löytöretken Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen Elämäni biisi -ohjelmassa laulusta Mä näitä polkuja tallaan, josta piispa Mari löytää tekstistä syvällisiä merkityksiä - vapauden näkemyskin lähtee liikkeelle eri taustoista kuin sanoittajan aikoinaan.

"Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että niitä asioita, joita olen yrittänyt kätkeä rivien väliin, on alettu vihdoin löytää, tästä laulusta, mutta monesta muustakin."

Ja ettei kevyt musiikki liian analyyttiseksi ja raskaaksi kävisi, hän esittää että on noita M&T-kipaleita mahdollisuus myös muunnella laulaessaan, kuten vaikkapa kertosäettä laulusta Minä rakastan sua täll nimpal mukavast taval:
---
Minä rakastan sua, sulle kaikkeni annan
    ja elämä vie meitä päin parempaa persettä

Veepee toivoo, ettei tuonkaltainen paljastus loukkaa niitä ihmisiä, joille tämä laulu on tärkeä, sillä: "Minähän näen useimmissa vakavahenkisissäkin teksteissä melkein aina jotain koomista."

Ilmankos Veli-Pekka Lehto on yksi suosikki sanasepoistani!

Veepee Lehto 
kuva Mari Lehto

Kirjavinkeissä
ks.

6 kommenttia:

  1. Hei. Oliko sähköpostiosoite mikä sinulle. Voisitko lähettää tiedon sähköpostiini kulttuuritasken@gmail.com Kysymyksessä on kirjallisuuspäivien info. Ystävällisesti Kusti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kusti

      tuolla oikealla alhaalla on os. kun vierität.
      Kokkeilepa sitä, asiasi on tähellinen. :)

      Poista
  2. Se tämä Veepee Lehto yritteli itsekin iskelmälaulajana 1980- luvulla. Ei tullut hänestä kiintotähteä laulajana. Mutta Veli-Pekka kirjoitti sentään turkulaisveljeksille sanoja, jotka ovat kansan syviä rivejä liikuttaneet ja puhutelleet. Ihan omassa lähipiirissäkin, muistelen jo kauan sitten menehtynyttä tätiäni...

    Itselle Matin ja Tepon laulut tulivat enimmin tutuiksi 5,5 vuotta nuoremman veljeni hommaamasta Sleepy Sleepers sings Matti & Teppo - kasetista, jota kuulin lainatessani velipojan Ladaa joskus 1980- luvun lopulla keikkareissuilleni, kun oma auto oli hajalla.

    Oma musiikkimaku oli toisaalla, mutten tahdo väheksyä Veli-Pekan lyriikoiden merkitystä tavallisille tallaajille. Minua puhuttelivat sanoittajat olivat vaikkapa Pete Sinfield, Peter Hammill tai kotimaisista Harman Heikki tai Pauli Matti Juhani Leskinen.

    Tähän ikään on oppinut sen, että mikä itseä puhuttelee, ei välttämättä toiselle merkitse mitään. Tai että mikä toista liikuttaa, saattaa jättää itsen täysn kylmäksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. äej

      alanmiehenä turrut yksinkertaistettuun musiikkiin ja sen sanoituksiin, ymmärrettävää - ei niistä paljon irtoa. Mieluummin Bachia kuin Ruohosen Mattia. :)

      Samahan se on kirjallisuuden kanssa: mieluummin luen jotain muuta kuin viihdettä, vaikka nyt tosin näyttää vanhemmiten pelottavasti käyrä kääntyvän kevyempään päin. :(

      Viimeinen toteamuksesi on täyttä totta - ja hyvä kun sen itse huomaamme.

      Poista
  3. Arvoisa hikkaj !

    Pittää ihan puskan takaa varovasti kiriottaa, jotta nyt taitaa meiltä Jenni tykkänään unehtua, kun Aleksanteri Neljäs Suzanne-puolisoineen valtaa maailmaa !

    Taikka oikeammin Suzanne Aleksanteri-puolisoineen ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. V söör

      ethän vaan harrasta geopoliittista kätköilyä!

      Poista