Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Säpsähytti vallan

Armo Hormia kun ullakolle äsken yksin kapusin

Ja yhden äkin takakannen valokuvan näin.

EI HITTO!


Tämähän on se psykiatri, jota lukioaikoina innolla tutkiskelin, että löytyykö ihmisestä sisäisempää luettavaa kuin romaanien ulkonäkökuvaukset: silmät lähekkäin, korvat höröt, ryhti kuin kuhilaalla!

Ja katso: johan alkoi mielen liikkeitä löytyä kun Juuan papin pojan Armo Hormian
(1928 – 1988) tuotantoon tutustui.

Vaan ei mitään muistikuvaa jäljellä enää tästä - Älä pelkää, Tajo 1963 - jos ei muistakaan hormioista. Ettäkö ihanko omaksi kirja hankittu? Ei aavistustakaan: millä rahalla lukiopoika muka!

Mitäs puhuu takakannen teksti mustanpuhuvan kuvan alla:


Entä sisällysluettelo? 

1. Onnettomasti rakastunut 2. Lihavuus sielullisena oireena 3. Laiskuudesta 4. Alitajunta - sielun kellari 5. Miksi itsemurhia tehdään 6. Vietit ovat voimanlähteemme 7. Huumorintaju 8. Määrättiin mielentilatutkimukseen 9. Homoseksuaalisuus 10 Mielenterveydentyömaa on loputon 11. Mistä sairaat naurut tulevat 12. Tarkastetaanpa sotaväkemmekin 13. Epätodellisuuden tunteesta 14. Tunnen äkkiä muuttuneeni 15. Yhdyskuntasuunnittelu ja mielenterveys 16 Aiheuttaako avioliitto mielisairautta 17 Opettaja ja oppilas
Sillä tavalla yksinkertaista psykiatrin tekstiä, ettei alan termeillä kruusailla, kokematon lukiopoikakin on  päässyt sisään, kärryillä pysynyt. 
Nyt nuo lähes kaiken kokeneena konkarina on aika istuutua taas Armon kelkkaan toteamaan, onko noissa mitään perää eli laitaa.

Olisi myös kiva tietää mikä asema A.H:lla on nykypsykiatrian silmissä, vai onko mies mustanpuhuvin henk.koht. menneisyyksin pyyhkiytynyt kokonaan lääketieteen muistista pois. 

Ainakaan vaimo ei ole unohtunut, tuo kaikkien aikojen pottutilaston kakkonen:
 Aiju – Aiju von Schöneman.

Kirjavinkeissä tänään:
Eddy de Wind

8 km/1100 km/€  = 166 h

6 kommenttia:

 1. Kun ennen koronavirusta istuin SKS:n kirjallisuusarkistossa etsimässä aineisto "Isäni tarinaan". löysin Hormian ja isäni Hyvä veli -kirjeenvaihtoa.. Yhdessä kirjeessä Hormia antoi neuvoja impotenssin hoitoon:" Impotenssin kannalta on erittäin tärkeätä, että siirtyisit kokonaan väkeviin juomiin." Hormian mielestä viini ja olut ovat erittäin haitallisia. Tupakka on vähemmän haitallinen. Hän antoi neuvoja. Hinta 50 markkaa. Ai niin mukana oli lääkeresepti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ak

   eli voip olla jotta koko AH on pois pyyhitty asiantuntijoiden listalta.
   Varmaan pirtulääkeresepti. Kokeilepa apteekissa, vieläkö on voimassa. ;)

   ps
   harmi kun tuo ainoa lääkäri, joka näitä lukee, voksi sir, ei pääse kommentoimaan ja asettamaan Armo Hormiaa nykyiseen kontekstiin.

   Poista
 2. Heh, tuota sisällysluetteloa naureskelen - 'Aiheuttaako avioliitto mielisairautta', ja 'Tunnen äkkiä muuttuneeni' on kuin runosta.

  Sinulla sama ihmetys lukioaikaisen itsesi lukuvalinnoista kuin minulla. En uskoisi, että olen joitakin kirjoja lukenut, ellen olisi koukeroinut niihin nimeäni ja vuosilukua. Meille ei ollut niinä aikoina tarjolla nuorisoromaaneja, ja vakaviakin me olimme. Nykyään jos puhuisi lihavuudesta ongelmana, niin saisi huomautuksen fatshamingista, korkeintaan painonhallinnasta saisi varovasti puhua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mm

   nykysin ei oikeesti oikein uskalla puhua oikein mistään, ettei joku loukkaantuisi; ainakin me vanhemmat miehet ollaan kielemme kanssa ihan lirissä kun ei tajuta kielen kulumia.
   Läski-Tahvosta puhuttiin ja Harakka-Miinasta heidän eläessään sen kummemmin kiertelemättä, sanopa nyt!
   Oisko Painonhallinta-Tahvo ja Ministeri-Miina nykynen lempinimi heille?

   Meistä opettajistahan on monenlaista lempparinimeä, vähemmän ja enemmän mairittelevaa olemassa.

   Noista nuorisokirjoista: Nytpä ilmestyi aikuisten kirja Inga Maggalta. Varjonyrkkeilijä tod. näk. samantapainen kuin Elina Kilkun Ihana tyttö - 14 v tyttö ja nyrkkeilyvalmentaja. Katellaanhan.

   Poista
  2. Kuhmossa ihmisille annettiin vielä 2000-luvun alussa usein liikanimi jonkin ominaisuuden perusteella, esim. 'kaukaa hyvännäköinen ja 'kylmänviilee', mitkä kuulostavat intiaaninimiltä. No, sama periaatehan näissä nimityksissä oli kuin Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkailla (tämä kai on oikea nimitys). Eikös joissain suvuissa ominaisuus ole jossain vaiheessa suomalaisessa nimien annossa otettu ihan sukunimeksikin, esim. Puujalka ja Kokkapää.

   Poista
  3. mm

   Nuohan kuulostavat yhtä hienoilta kuin pohjoiskorealaisten katujen ja laitosten nimiltä:
   'Jälleenyhdistymisen valtatie', 'Tulevien tutkijoiden katu', 'Ylväs kansan lukuhuone'.

   Meillä täällä alkuasukkailla oli niminä mm. Siis-Lassi ja Rella-Topi, Ori-Antti jne.
   Muuten yksi parhaista, nähtävästi valtakunnallisestikin käytetty opelempinimi, on Pölökkymaisteri. Arvaat varmaan minkä alan opesta on kysymys.

   Poista