Mannerheimin ratsastajapatsas Mannerheimintiellä Kiasman tuntumassa Postitalon kupeella on mitoiltaan muhkea: jalustan kanssa 11,70 metrin korkuinen ja 6,30 metrin pituinen.
Sitä Aimo Tukiainen (1917-1996) veisteli vuosikaudet, kunnes vuonna 1960 kesäkuun neljäntenä päivänä marsalkan syntymäpäivänä patsas paljastettiin Urho Kekkosen puhein ja 5000-henkisen joukko-osaston ohimarssein. Kukaan ei muistanut tilaisuudessa mainita kuvanveistäjän nimeä!
No Taiteilijakukkulalla nimi mainitaan ja Orivedellä syntynyt Aimo Tukiainen on päässyt arvoiseensa seuraan.
Monumenttiveistäjän teoksia ovat Tukinuittajat Tainiokoskella, Punaisten kaatuneiden muistomerkki Karkkilassa, Liikevoitto-veistos Kauppakorkeakoulun pihalla, Eetu Salin Porissa, J. Danielson-Kalmari Lahdessa, Lalli Köyliössä, Väinö Linnan hautamuistomerkki Kalevankankaalla, viimeiseksi jäi Veikko Hakulisen hiihtäjäpatsas Valkeakoskella.
Aimo syntyi viipurilaisen sahatyöläisen Kalle Tukiaisen ja Signe Berggrenin tapaamisen tuloksena - kaksi kuukautta ennen Suomen itsenäistymistä. Saman tien poikalapsi laitettiin torppari Kustaa Saarisen ja tämän vaimon Severiinan kasvatiksi Orivedelle, josta aikanaan isä otti pojan Viipuriin.
***********
Viipurista toissapäivänä palanneena jotenkin elävästi voin nähdä Aimo-pojan siellä kaduilla lampsimassa ja toisten räkänokkien kanssa tappelemassa.
Nythän meno Viipurissa on rauhoittunut muutaman vuoden takaisesta menosta, jolloin turistibussista ei juuri uskaltanut torille astua, Pyöreässä tornissa tahi Kauppahallissa piipahtaa: kaikenlaista kauppamiestä jos röyhkeää varastakin oli heti takinliepeessä roikkumassa.
Ja tämä räkätauti hyökkäsi heti matkan jälkeen kimppuun - olisiko tarttunut noista viipurlaisist' räkänokist' vai Pietarin purevist' tuulist'...
Eli kyllä se niin vain on niin kuin vanha kansa sanoo, jottei hattua eikä pitkiä alushousuja saa heittää pois ennen kuin jäät ovat järvistä lähteneet.
*****
myöhemmin
1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-
47-
48-
49-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti