Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

torstai 7. syyskuuta 2023

Opettajauupumus

- Meinaatkos lukea? Vaimo kysyi.
- En. Mies vastasi ykskantaan.

Puoliseiskaa katseltiin ihan paneutumalla, kun se Mikko osaa kysellä mukana ollen eikä vaan luntista lukien ja samoin Ella, joka vielä kaiken kukkuraksi niin viehättävä-ääninen leidi. Eikä keskiviikkovieraassakaan ollut valittamista.
linkki
Puhe oli opettajuudesta sekä Huokauksia luokasta -kirjasta, jonka kirjoittajina ovat 'uupumusäikkämaikat' Tommi Kinnunen ja Minna Rytisalo; Minna oli päässyt istahtamaan Kekäläisen & Kannisen vieraaksi pinkille sohvalle.

- Mikset? Vaimo jatkoi. 
- Täks. Mies vastasi yhä ykskantaan. - Sama ollu aina. Mies jatkoi poistuen kirjahyllyille. 
Tuli kohta takaisin Jouni Tarjamon Opettaja Suomessa -kirja vuodelta 1979 kainalossa, lehtileikettä heilutellen. - Lukeepa tämän. - Ikkäänkun ois joku uusasia! Nihil sub sole novum, vielä ölähti.

Taisin olla tuolloin yläasteella erityisopena kun sen kirjootin oikein lehelle ja vielä vastikkään lokissa kertasin:linkki
ex-Opeblogeja

omat  KIRJA-ARVOSTELUT 

Kirjavinkeissä

6 kommenttia:

 1. Luin nuo suurentamasi otteet kirjoituksestasi. Eräs haastattelemasi opettaja siinä totesi ihan oikein, että opettajat on stressattu ammattikunta. He olivat sitä ennen ja ovat nyt.

  Lukioissa ajettiin digisiirtymä ja uusi opetussuunnitelma hengästyttävällä vauhdilla, ei ihme, että opettajat väsyivät. Alakoulun yläluokilla ja yläkouluissa taas oppilaiden murrosiän käyttäytyminen on aika pidäkketöntä ja hurjaa. Osalla oppilaista siis, aivan liian suurella osalla.

  Tuo Porno sijainen on hauskasti rakennettu ja paljon asiaa sisältävä sarjakuvakirja.
  Olen varannut Kinnusen ja Rytisalon yhdessä huokaileman kirjan, varaussijalla 5 eli luen ennen joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MM

   mukava kun jaksat vielä paneutua aiheeseen; mie oon jo melkein unohtanut koko koulun ja että olen joskus ollut koululaitoksessa töissä. :)

   Satunnaisesti luen kyllä 'koulukirjoja', kuten Leppäsen Ainon nämä: https://www.kirjavinkit.fi/kirjailijat/leppanen-aino/

   Poista
 2. Minulla on kokemusta epäpätevänä ala-asteen musiikin tuntiopettajana olemisesta vuosilta 1997-2002 sekä epäpätevän tietotekniikan tuntiopettajan hommista suunnilleen samalta ajalta.

  Kun pääsin reilut 20 vuotta sitten kokopäiväiseen kirkon työntekijän virkaan, vannoin Mikael Karvajalan sanoin, että rutto minut syököön, jos ikinä enää koulussa opetan.

  Silloin vuosituhannen vaihteen kahta puolta olin jo relikti, muinaisjäännös, enkä asenteellani pärjännyt ollenkaan.

  Sama muuten pätee rippikouluun. Olen ihan varmasti koko Suomen Evankelis-luterilaisen kirkon huonoin rippikoulunopettaja.
  Kun asiasta nousee joskus keskustelua työntekijäkokouksessa, sanon, että pärjään kuolleiden kanssa paremmin...

  Niinpä kunnioitan hatun päästä riisuen niitä ihmisiä, jotka jaksavat kansankynttilän tehtävää. Muuan tuttavani, puolessa välissä kuudetta vuosikymmentään, opiskelee matkailualan perustutkintoa, kun opettaminen ei enää kiinnosta.

  Hassua on se, että lapset ja nuoret ovat nykyään fiksujmpia ja kivempia kuin esim itse olin, mutta työ on muuten tehty sietämättömäksi jatkuvine tietoteknisine tehtävineen, raportointeineen ja minkä lie tilastointitouhun myötä. Unohtamatta Wilmaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   jossain virastopöydän takana tiimeineen ei yleensä olla ajantasalla mitä arjessa tapahtuu ja tehdään. Sinne kun sekaan olisi niidenkin, suunnittelutiimiläisten, työnnettävä siansorkkansa, jottei tiimien työskentely turhalta näyttäisi, kaavaillaan sitten 'kaiken maailman uudistuksia'.
   Turhautuuhan moisesta moskasta kenttäväki - ja joutuu poukkoilemaan ja säntäilemään turhan perässä.
   Noin kai se menee alhaalta katsottuna.

   Tee sitten työtäsi pitkäjänteisesti!
   Lopulta kenelläkään eivät ole piuhat käsissä.

   Onneksi en enää tarvitse olla vauhdissa mukana. :)

   Poista
  2. Puhutaan nyt kerran asiaakin...

   jossain virastopöydän takana tiimeineen ei yleensä olla ajantasalla mitä arjessa tapahtuu ja tehdään."

   Hikkaj kun kerää vanhoja lehtiä, niin joskus -80-luvulla eräässä V-S:ssa sijaitsevassa kaupunkissa oli opetustoimessa jonkinlainen seksiskandaali, pikkujouluissa oli otettu kuvia vähissä vaatteissa ja kuvia taisi päätyä paperiseen Seiskaan yms. Muista asioista sitten on jaettu tuomioitakin https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000446514.html

   Se on ko paikassa kanssa ollut onkelma, että lukioita kun on lopetettu, niin paska on pitänyt siirtää kouluista virastoon ja hallintokulut ovat olleet poikkeuksellisen suuria.

   Ja meillä päin ei tuota änk-äännettä harrasteta...

   T. JV

   Poista
  3. jvon

   "Molemmat tuomitut jäivät päätöksen jälkeen kahden viikon sairauslomalle.

   - Kaupunki arvioi, mitä seuraavaksi tehdään."

   Noissa sairasloma-asioissa aina ihmetyttää, miten nopeasti ja herkästi pomopuoli pääsee heti lääkäriin ja lääkäri takuuvarmasti laskee saikulle, vaikkei mihinkään koske.
   Vaiko koskisko siihen keskellä kämmentä olevaan peukaloon?

   Mitenhän kaupunki arvioi tuonkin tapauksen, ja kuka/ken on Turun kaupunki. Koivut vissiin??? ;)

   Poista