Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Opiskelemassa

luokanopettajaksi Joensuussa 1971 - 1974


- Varmistivat ensin vakisuhteen yksinäisyyden pelossaan, jotta olisi sitten minne mennä juopottelureissuiltaan.  
Jotenkin noin kademielin lokeroimme nuo menomiehet, musapojat, jotka ketkuttelivat jotenkuten eteenpäin suht säntillisessä opekoulutuksessa. 
Opetus oli pitkälti kurssimuotoista, kaukana akateemisesta vapaudesta, vaikka korkeakoulussa opiskeltiin, vissiin osin seminaariperuja.

Kirjokansi 2021. 279 s.
Kansi: Jussi Virratvuori
Musisointi, politikointi (vas), juopottelu, lintsaaminen. Siinä opettajaksi opiskelun täyskuva edessämme, siis tuon 'poikamies'porukan. 👀

Olemme Joensuun korkeakoulun / nyk. Itä-Suomen yliopiston luokanopettajakoulutuksessa 1971 - 1974 joviaalin Heikki Kirkisen ollessa korkeakoulun rehtorina. 
Hannu Tikkanen on kirjoittanut noista ajoista suht. yksyhteen romaanin Musta Ryssä ja Sininen Enkeli. Kuvaava nimi, sillä nuohan olivat sen aikaisia juomia, joita opiskelijat Wienittäressä sun muissa kapakoissa nauttivat nelosoluen lisäksi.

Olinhan siellä minäkin. MUTTA. Ihan kuin en olisi ollutkaan, jos siellä tuollaista oli. 
Aivan kuin olisi käyty eri 'koulua' samaan aikaan! Mutta hän ja he olivatkin öisin liikkuvia musamiehiä. Meille tasaisemmille nössyköille riitti vähempikin ilonpito, so. silloin tällöin ilta Wienittäressä, Skotti Pubissa ja Karjalantalolla ja muutamana aamuna luennoilta luistaminen hyvän syyn takia, esim. Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen imaistessa intensiteetillään päiväksi mukaansa jne. ja yms. 📖 😇 📚
Mutta Hannupa kertoo toisenlaista.

Musta ryssä on myös Vesa ja Sininen enkeli Leena, 'juomat' sekoittuvat toisiinsa, ihastuvat; Vesa kimaroituu enemmän, aivan kaikesta sielustaan ja sydämestään. Tämä osin yksipuolinen rakkaustarina on kirjan peili, joka heijastelee Vesan mielialoissa loppuun saakka.
 
Vesa tulee Hesasta tänne periferiaan, jumalanselän taakse. Kotiutuu hyvin. Joensuun popmuusikot ry on juuri kesällä perustettu ja Vesa on siinä hommassa pian sisällä. Kohta jo järjestetään ensimmäiset festarit - ja niin Ilosaarirock saa alkunsa eikä loppua näy.
Vesa löytää Anjan Ruotsiin häipyneen Leenan tilalle ja rimpuilee kakkosen papereilla opeksi tuntien olevansa väärällä alalla; onneksi pelkän musan opettajista on kapelo.

Nytpä kiinnostaakin, miten Vesalle on käynyt, nyt, kun allakka näyttää vuotta 2022.
Kurkistakaamme kirjan kirjoittaja Hannun kotisivulle: voi olla että sieltä löytyy vastaus, koska väitinhän tuolla alkupuolella romaanin suht. yksyhteen kerronnasta.

Hannu Tikkanen - yksi Ilosaarirockin luojista.
Kirjasampokin tietää jotakin, ainakin taiteilija Hannun syntymäajan ja paikan: 13.7.1951 Kiuruvesi.
Taisipa musa sen leivän tuoda eikä niinkään luokanopettajuus?

Oli virkistävä lukea toisenlainen, ylösalainen kuva opettajaksi valmistumisajasta. Tsemppiä Hannu!

Kirjavinkeissä

-2°C  10 km  391 km/€ 63 h

4 kommenttia:

 1. Olihan siellä minäkin -70 - luvulla, lähinnä opiskelemassa ja vain vähän huvittelemassa..:) Muistan kyllä noiden OKL:n nuorten humu-miesten maineen: ensin huvit, sitten opiskelu (siinä sivussa). Mutta hyvinhän he ja me on kuitenkin pärjätty: työpaikkoja oli tarjolla ja nyt mukavasti eläkkeellä! Täytyypä hankkia tuo kirja; vaikuttaa mielenkiintoiselta, jospa toisi vaikka muistoja monenlaisia mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ano, moi!

   On siellä myös meille kiltimmille unohtuneita asioita esillä, joten verestely virkistää.
   Senioriopetaja-lehteen tein pienen jutun kirjasta: jos joku sieltä Hannun kirjan löytäisi.

   ps
   olipa kiltti taikka menevämpää sorttia: sama näyttää meillä kaikilla lähenevä lopputulema olevan. :) :(?

   Poista
 2. Hei!
  Juuri Sinun mainion Seniori-opettaja-lehden artikkelin perusteella löysinkin tämän kirjan. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ano, tere!

   Joskus harvoin täälläkin muistelen menneitä, Moskovassa käyntejä sun muita. Joten istahapa sillon tällön potulle. :)
   Vanhoihin opiskelukavereihin ei juuri yhteyttä ole, paria kolmea näen silloin tällöin.

   Poista