Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

torstai 12. syyskuuta 2024

Harry Lime

 laimea, huono!   ⭐⭐⭐⭐

Tosin: Arto Pajukallio antaa TV-maailmassa Kolmas mies -elokuvalle täydet viisi tähteä. Puhumattakaan BFI:n valinnasta viime vuosituhannen parhaaksi brittielokuvaksi tai New York Timesin valinnasta tuhannen parhaan filmin sakkiin.

Vaikka kaikki kehuvat, Ensimmäinen Mies, tämä tässä, räväyttää tiskiin tuskin puoltakaan tähteä!
 Röyhkimys. Ettäs ilkeääkin! Pitäisi vaan mölyt mahassansa.

Katsottuaan muina miehinä Kolmatta miestä 39 minuuttia EM painoi koko värkin kiinni ja jäi silmät sirhallaan tuijottamaan kämmenpohjiaan kuin paraskin Kummun Kalle, sillä kätöseen oli jäänyt vain suuri ? 
Koko vyyhdissä ei päätähäntää.
 
Kyllä-kyllä. Kyllä hän itseään syytti: täysi noviisi elokuvankatsojana, täysi uuno, ollut aina, kuvallisen kerronnan ymmärtämisessä. 
Vaan periksi ei antanut EM. 
Vaihtoi telkun läppäriin, josta kaivoi esille Areenasta tämän:

Ennen elokuvaa: Kolmas mies -keskustelu. Oksana Lommi ja Laura Kolbe.
Eipä tuostakaan hullua hurskaammaksi tullut, muuta kuin että tuo Oksana on kuin Anna!

           Oksana Lommi vas. oik. Alida Valli (Anna)
Tarvittiin  siis vielä pitempi selvitys.
Ahaa! 
Nyt Se Elämys taisi putkahtaa.
Eli 
sitten kun jossain vaiheessa kissa kiehnää ja itse Harry Lime, Orson Welles, astuu valoon. Siitä räjähtää elokuva lentoon. Ja varsinkin loppukohtaus viemäreissä. 
Niin kertoivat nuo keskustelun naiset: Laura, Oksana ja pj. Anna Möttölä.

Joten ei auta Ensimmäisen Miehen muuta kuin nöyrtyä ja palata piakkoin asiaan - jonain kauniina päivänä jatkaa kohdasta 39 min tai katsoa koko homma alusta uudelleen.

Kirjavinkeissä

4 kommenttia:

  1. Arvoisa hikkaj !

    Sitä vain muina miehinä elvistellään, jottei oo tullut Tuntematonta sotilasta luettua eikä Kolmatta miestä katsottua ... vaikka molemmissa olivat framilla korkeakulttuuriset soitantalaitteet, kampikäyttöinen grammari ynnä Stalinin urut Tuntemattomassa ja sitra Kolmannessa miehessä.

    Sitrasta sen verran, että Kolmannen miehen teema kyllä hakkaa Esko Ahon ja Jyrki Kataisen Sitran mennen tullen, vaikka pantaisiin siihen lisukkeeksi Danny veisaamaan sitä Noin seitsemän veljeksen luritusta.
    Unohtamatta Kahdeksatta veljestä ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voksi, sir

      Mitenkähän Ensimmäinen Mies mahtaa selvitä Kolmannen miehen loppukatsomisesta, siis 39 min jälkeisistä tapahtumista, kun lisää hartioilleen lastaamasi tiedon sitroineen urkuineen Kataisineen kaikkineen?

      Mustavalko alku oli muuten vaikuttava sodanjälkeisine aitoine raunioineen - filmi valmistunut 1949; sota vielä haisi ilmassa.
      Tuo toki meni jopa I Miehen tunteisiin.

      Poista
    2. Arvoisa hikkaj !

      Elä kanna huolta siitä Ahon + Kataisen Sitrasta.
      Ovat nuo jo hakeutuneet uusille leipiintymismarkkinoille.
      Sitrassa istuu pomon pallilla nykyään tuntematon mies !

      Wienin sodanjälkeiset maisemat muistuttavat jonniinverran näitä nykyajan sotatantereitten näkymiä ... paitti että tiilitalot kun hajosivat, niin syntyi tiilimurskaa, mutta nykybetonitaloista harmaita lohkareita.

      Ja penisillinistä ja sen rajallisuudesta käytiin tuolloin mustanpörssinkauppaa Wienissä.
      Mutta ne viemäritunnelit olivat komioita !

      Poista
    3. Voksi, sir

      Pankkimiehiä kumpikin: Jykä Ruotsin Nordeassa, Eko Venäjän Spermabankissa ex.
      Kyllä vakka kantesa löytää!

      Wien on aina Wien ja Freud Freud.

      Poista