Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Homo viator

ja andante-elämä 


Tutkiva Juorunalisti on päässyt kirjamatkansa päähän.

Se sähkökirja jota hän on lukenut silmät sirhallaan tietokoneen ruudulta osoittautui antoisaksi kirjaksi nimeltä Kävelen. Ai että mikä työmaa! Siinä istuessa väsyivät silmät, selkä ja kädet. Jalat eivät silti monen päivän kävelyssä, viikkojen combostelassa kompastellessa väsyneet.

Kannatti silti vaeltaa. Lopputulemana tyytyväisyys, vähän niin kuin pitkien fyysisten suoritusten jälkeen aina, vaikka nyt vaellus olikin enempi psyykkisellä tasolla.

Tom Sjöblomin tahdissa tässä mentiin, Tom vei ja lukija vikisi. Ja välillä marmatti, miksei se pastori-tohtori lyhyemmin voisi asiaansa julkituoda vaeltavasta ihmisestä, homo viatorista, ja tämän andante-elämästä^* kertoessaan! Selkeää kauraa: mieli ja ruumis ovat yhtä - mieli liikuttaa ruumista ja ennen kaikkea aivojen liikkumaa.

Jotta tuon uskoisi, niin liikkumattomalle ihmiselle on homma kai väännettävä rautalangasta eli on otettava kaikista viisaimmat ja luovimmat ihmiset jonoon asiaa valaisemaan ja todistamaan: 
tarvitaan

  1. Rousseau
  2. Dickens
  3. Balzac
  4. Seneca
  5. Hippokrates
  6. Nietzsche
  7. Kierkegaard
  8. Gandhi
  9. Thoreau
  10. Lönnrot
  11. 12. 13,,, jne
Naisista ainakin Pauliina Kainulainen, Rääkkylässäkin asunut. 😃 Ja moni Grosin tahi Kantin kaltainen, ennen kuin sanoma on valmis, uskottava ja todistettu.

Meille liikkujille vähempikin todistelu olisi riittänyt. Jopa pelkkä pesislyöjäkuningas Roope Korhosen lausunto, päivänä muutamana televisiossa toteama: mistään et saa niin upeita tunne-elämyksiä kuin vaihtuvista pelitilanteista kentällä. Ulkoliikunnasta siis.

Basam Books
Oli kiduttavan piinavan pitkä kirja tältä liikunnan myöhäisheranneeltä teologilta. Palkitseva lukusuorituksen jälkeen, ja miksei sen aikanakin toveittain.

^* "Sana tulee italian kielestä ja tarkoittaa alun perin kävelemistä. Andante-elämä on siis kävelyvauhdilla elettyä elämää; samalla se on myös leposykkeen tahtiin tapahtuvaa etenemistä. Se on kuitenkin jotain vielä enemmän. Se on elämäntapa, jossa käveleminen on nostettu elossa olemisen ja ihmisenä olemisen vertauskuvaksi."

Kirjavinkeissä
viimeksi kirjailijahaastattelu:

2 kommenttia:

  1. Se vain 'viator' jakautuu kahdeksi osaksi, 'viat' ja 'or-", ja se 'andante' muuttuu muotoon 'largo' ja sitten 'molto sostenuto'... Tässä iässä. Onneksi vielä yläpään synapsit jaksavat viedä matkoille, ja siellä vauhti on valon nopeutta isompi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KR

      tuotapa ja tätäpä mietinkin kirjaa lukiessa:
      entä se, ei niinkään vähäinen määrä, populus, joka ei syystä tai toisesta kykene liikkumaan, vaeltamisesta puhumattakaan: elävätkö he sitten onnen ja autuuden ulkopuolella, kun aivojen täyslataus ei ole mahdollista yhden piuhan puuttuessa!

      Sinäpä kumosit kirjan perustiedon yhellä huiskauksella. :)


      Poista