Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

tiistai 14. joulukuuta 2021

Lupa kuolla

"Jonakin päivänä kuolen, mutta kaikkina muina päivinä elän" oli Maarit Feldt-Rannalla tapana sanoa, myös silloin kun tiesi ärhäkästä syövästä, joka hänessä riehui.

Lopulta Vesa Kallionpää jäi yksin ihmettelemään, miten tulisia kipuja Maarit joutui sietämän ja kärsimään kipulääkityksestä huolimatta. Lähtiessään saattohoidosta vaimonsa kuolinvuoteen ääreltä Vesasta tuli eutanasian kannattaja:

"Se ei ollut oikea tai reilu tapa - se ei ollut hyvä kuolema."

Luen Lähtösi jälkeen -kirjaa. Kertomuksia surusta ja selviytymisestä. Docendo 2021. 
Kirjaan Anneli Juutilainen on koonnut kaksikymmentä erilaista kuolemaa. Julkisuudesta tuttujen henkilöiden kokemia menetyksiä. Kuin myös julkisissa onnettomuuksissa kuolleiden omaisten kokemuksia selviytymiskeinoineen.
Kauhajoen kouluammuskelusta oman lapsen kuolemaan. Monenlaista läheistä siltä väliltä.
Hiljaiseksi vetää näin joulun, syntymäjuhlan alla.

"Saat lähteä" opettaa saattolääkäri sanomaan kuolevalle, joka kantaa huolta jälkeenjäävien selviytymisestä. Lupaus helpottaa, nopeuttaa kuolemaa ja vähentää kärsimyksiä. Niin sanoo Eero Heinäluoma Sadulleen. "Me pärjäämme ja pidämme toisistamme huolta." Satuttavaa.

Ei ehkä joululahjakirja surevalle, mutta hienotunteisesti lohduksi muulloin, vaikka niiden kukkasten sijasta.

Kirjavinkeissä

 0 °C  5+5 km  140 km/€ 24 h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti