Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

lauantai 27. marraskuuta 2021

Kompromissi

Edessä taitaa olla viikko Tallinnassa - koronasta ja sen uusimmasta mutaatio-omikronista piittaamatta.

Älkää hätkähtäkö, matka tapahtuu Dovlatovin Kompromissin kautta. Siis lukemalla, visusti kotona pysymällä kahden rokotuskerran suojaamana, kolmatta odotellessa.

Idiootti-kustantamo, Hamina
Kirjaa suositteli vahvasti tuo vasemmanlaidan nukkumaton Öisinvalvoja/ajattelija, Pentti Stranius, jolla on tiukka opiskeluperstuntuma monen vuoden ajalta neuvostoliittolaisesta yhteiskunnasta. 
Hän on siis kokemusasiantuntija, joka suosittelee Dovlatovia KU-blogissaan.
 
Täyttä rautaa ja tosi on, kuuluu suomettamani suositus. Ja suomennos siinä samalla saa kehut:
"Pietarissa pitkään asunut, Kiteeltä kotoisin oleva kirjailija-suomentaja Päivi Nenonen on täydellisen kaksikielinen ja niinpä katusanastokin on hienosti hallinnassa!" 

Vankalla pohjalla on käännöstyö, ainakin Päivi Nenosen taannoinen oma kirja Maleskelulupa lupaa uskottavuutta asian hallintaan.
 
Ja tässä Kompromissin sisintä Neuvosto-Virossa: 
"Nuo ajelehtivan elämän jaksot ja ystäväpiirin moninaiset arkielämän kuvaukset ovat Kompromissin ehdoton suola! Muutenkin Dovlatovin pienromaanit ovat eräänlainen neuvostoarjen ensyklopedia."

Palikat ovat siis napsahtaneet kohilleen; perästä kuuluu, kunhan kirja on kaluttu.

Muuten tuosta koronasta tuli ilmi Lumikeron kirjaa Tätä en vielä kertonut lukiessani minulle hätkäyttävänä tietona se, että abortoiduilla sikiöillä on koronarokotteiden kehitystyössä oma osuutensa.
10km  30km/€ 5h

Kirjavinkeissä

4 kommenttia:

 1. Öisinajattelija pyysi mailitse lisäämään:

  ma 29.11.2021 9.22
  Spasibo Jukka! ja hyvää virtuaali-kirjallisuusmatkaa 1970-luvun Tallinnaan. Kyllä Dovlatov osaa asiansa eli sen kuvaamisen, miten journalistin(kin) elämä oli mahdollista ja herkullista jopa orwellilaisen kaksoisstandardin maassa.
  Gulag-leirielämä ei uhannut, mutta nuhteluja, sensurointeja ja potkujakin tuli solkenaan SOVETSKAJA ESTONIJA-lehdestä...kunnes räväkkää ja aikaansaavaa lehtimies-Dovlatovia taas tarvittiin..., kukapa muu lähtisi ruumishuoneelle pukemaan kuollutta, vihattua ja kunnioitettua kunniakansalaista...Jaa noh, ei se kaatokännissä mennyt kovin hyvin, siis se pukeminen...
  Öisinajattelija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka Lehtosen noita aikoja käsittelevän kirjan joskus luin:

   https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/tehtava-tallinnassa-neuvostopropagandaa-ja-itsenaisyysinnostusta/

   Poista
 2. Kaikille kynäilijöille tiedoksi ansaintamahdollisuus: "Pitääkö hommata vaatturi, valokuvaaja, personal trainer ja haamukirjoittaja, että tällainen tavallinen mies saisi Tinderissä itselleen huomiota, 48-vuotias sinkkumies Timo kärjistää." (IS tänään).

  Itse en käytä tinderiä, etten ole tarpeessa, siis ainakaan haamukirjoittajan tarpeessa...

  T.JV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jvon

   mikä tinteri? Kunhan et tinnerihöyryissä pörssisukelluksissa hammastenkiristyksissä siellä haamuile, vaikka toisaalta: tienapäiviä taitavat olla? :)

   Poista